Kampen een prachtige Hanzestad

Hanzestad Kampen

Kampen is een Hanzestad aan de IJssel in de provincie Overijssel. Al in 1227 wordt Kampen voor het eerst vermeldt. Daarvoor was er al vele jaren bebouwing op dezelfde plek. Kampen heeft een authentieke sfeer. Het oude deel van de stad is grotendeels een riviereneiland. Er zijn veel bruggen en poorten die je naar de stad leiden. De oude stadsmuur is al vele jaren niet meer zichtbaar. Gelukkig zijn de mooie poorten bewaard gebleven.

Een mooie bijnaam voor Kampen is “het Rotterdam van de Middeleeuwen”. Zo groot, machtig en belangrijk was de stad op het hoogtepunt van zijn welvaart. De welvaart zat in de grote van het aantal schepen. De ligging van Kampen was erg goed aan de drukbevaren handelsroute van de Zuiderzee en de Rijn. De handel hier bestond meest uit zout.

Kampen, vooral het centrum, is een prachtige oude stad. Vele gebouwen hebben mooie gevels en de bijzondere pakhuizen. Op een aantal plekken staan weer de authentiek reclames van weleer. Je zal ook veel omhoog kijken wanneer je deze mooie stad ontdekt. Een stadwandeling is eenvoudig met bordjes uitgezet.

Stadswandeling in Kampen. De korte route is 2 km. Eenvoudig uit te breiden met een lus tot aan de Buitenkade dan is het ongeveer 4 km. Officieel begint de route vanaf NS station Kampen. De route is van 2 richtingen bewegwijzerd. Zo kom je langs de hoogtepunten van Kampen. De stadswandeling is gemarkeerd met wel heel kleine bordjes. Het is dus regelmatig zoeken en er ontbreken er ook nogal een paar. https://www.touristserver.nl/file/255/Hanzestadswandeling+kampen.pdf

Hoogtepunten tijdens een stadswandeling door Kampen

  • De stadsbrug met zijn gouden wielen. Je hebt gelijk een mooi fotomoment voor het stadsaanzicht op Kampen. Heb je net als ik geluk dan gaat de brugovergang dicht omdat er een boot passeert. De hefbrug is groot en bijzonder qua architectuur. En volledig geluidloos.
  • Stedelijk museum van Kampen. Het gebouw was vroeger het stadhuis/raadhuis van Kampen. Aan het einde van de 14e eeuw is het gebouwd in laat gotische stijl. Met de mooie rode luiken en zijn toren. In 1543 werd het gebouw verwoest door een brand. Alleen de muren waren nog over. Van 1543-1545 is het herbouwd maar dan in meer in renaissance stijl. Dat maakt dat het gebouw er van buiten zo mooi bewerkt uitziet. Het gebouw heeft drie kleine torentjes en een klokkentoren. De schepentoren uit ca. 1350. Later is er aan de zuidzijde in een andere stijl nog een deel bijgebouwd met zuilen in een neoclassicistische stijl.  Binnen schijnt in de Schepenzaal de schouw het hoogtepunt te zijn. De schouw is rijk gesneden uit natuursteen/zandsteen. De vaste collectie van het museum is verdeeld over vier thema’s: water, geloof, rechtspraak en het Huis van Oranje.
  • Nieuwe Toren. Overal bovenuit zie je de Nieuwe toren. Een beiaardtoren hangt met carillon. De Nieuwe Toren met 48 klokken speelt regelmatig. Ooit stond er op deze plek het heilige geest gasthuis welke door een brand volledig verwoest werd. Er is besloten om een separate klokkentoren te bouwen. Bijzonder is dat de bouw veertien jaar duurde(1649-1663).
  • De Buitenkerk ook bekend als Onze lieve Vrouwe kerk. In de 14e eeuw gebouwd als een kruiskerk. Door verbouwingen is het nu een hallenkerk met drie hallen. De kerk dankt haar naam aan de locatie dat in de 14e eeuw buiten de stadsmuur lag.
  • Het Gotische huis. Een Hanzekoopmanshuis gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. Het is gebouwd in laatgotische stijl. Opvallend zijn de grote kruisvensters met rode luiken. Eerder was hier het stedelijke museum gevestigd.
  • Kleinste huisje van Kampen. Aan de Burgwal op nummer 98, staat het kleinste huisje van Kampen. Ooit woonde hier een gezin met drie kinderen. Het huisje is slechts 1,4 meter breed en 4,5 meter diep.
  • Fotomoment De mooie houten ophaalbrug. Kalverhekkenbrug.
  • Het Linnenweverspoortje. Een poortje uit 1665. Toen het klooster wegging werd het de ontmoetingsplek voor de linnenwevers. Zij bouwden het poortje toegang gaf tot de voormalige kloostertuin.

Kampen had een stadsmuur welke niet meer aanwezig is de prachtige poorten zijn nog bewaard gebleven

  • De Broederpoort een rechthoekig poortgebouw met vier hoektorens. In 1465 gebouwd in renaissancestijl en in 1615 verbouwd.
  • De Cellebroederspoort is een rechthoekig poortgebouw met twee ronde torens. De eerste Cellebroederspoort stond dichter bij de stadskerk. In 1465 werd op de huidige plek de “vernieuwde” stadspoort gebouwd in renaissancestijl. In 1617 is het nogmaals verbouwd.
  • Fotomoment SNS historisch centrum
  • De Boven kerk ook bekend as Sint Nicolaaskerk. Te zien boven de stad uit vanaf de IJssel. Een grote kruisbasiliek in gotische stijl gebouwd. Al uit de 14e en 15e eeuw en de oudste kerk van Kampen. Het interieur bestaat uit een vroeg renaissancistisch koorhek (1552). Tevens een natuurstenen kansel (circa 1500). Als ook een monumentaal Hinsz-orgel (1742) .
  • De Koommarktspoort. Aan de IJsselkant gebouwd ronde de 14e eeuw. In de  15e eeuw werden de twee torens bijgebouwd.
  • De Broederkerk een hallenkerk uit de 14e-eeuw. Oorspronkelijk was het een franciscanenklooster. Nu is er het ikonenmuseum.
  • In het midden van de winkelstraat is een plein ‘De Plantage’ omringd door prachtige gebouwen. Een heerlijke plek voor een hapje en een drankje zowel binnen als op een van de vele terrassen.

Enkele andere bijzonderheden in Kampen:

  • Er zijn heel veel mooie steegjes die fraaie doorkijkjes geven. Evenals een aantal stadstuinen.
  • Kampen is omringd door water. Maak een boottocht al dan niet georganiseerd. Of ga met een kano het water op. Het stadsaanzicht vanaf het water is mooi.
  • Verspreid in de binnenstad van Kampen bevinden zich tientallen muurreclames. Deze verwijzen naar oude (niet meer bestaande) winkeltjes in Kampen. Deze kleurige muurschilderingen, waarin onder meer jugendstilinvloeden  zijn te vinden, werden gemaakt door plaatselijke schilders. De schilderingen worden ‘fresco’s van de middenstand’ genoemd. Er is een actief gemeentelijk beleid om, waar deze schilderingen onder oude verf- en pleisterlagen worden aangetroffen, te trachten deze in de oude staat te herstellen. Echt een mooie aanvulling voor het authentieke gevoel.
  • Kampen had ooit honderd sigarenfabrieken! Nu is er nog 1 actief. De Olifant, Voorstraat. Elke week worden hier nog 80.000 sigaren gemaakt. Een rondleiding is mogelijk.
  • Bezoek de Koggewerf. Daar krijgt je een goed idee van oude ambachten zoals visroken, wolweven, smeden, touwslagen etc. Bovendien is er een nagebouwd vissershuisje uit de 15e eeuw. Vlakbij kan je de De Kamper Kogge bewonderen. Het is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. diverse evenementen. De maritieme geschiedenis en historische scheepsbouw uit de Hanzetijd komt hier tot leven! Adres: Havenweg 7, Kampen
  • De Stadskazerne. VVV kantoor van Kampen. Het monumentale pand is pas gerenoveerd. Tevens is er een expositieruimte, de Bibliotheek en het Stadsarchief.
  • Stadsgehoorzaal. Een theater uit 1891

Slapen en eten in Kampen

*****************************************88

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie