Amalfikust reiservaringen en tips

De mooiste kust van Italië volgens velen. Amalfikust stond al vele jaren op mijn reislijst. Deze kustlijn is echt supermooi met zijn leuke plaatsten die tegen een heuvel aangeplakt lijken. Mooie stranden en onverwachte baaien. Prachtige vergezichten. Amalfikust geeft je gegarandeerd het wauw gevoel.

De bekendste route om te rijden is via Nastro Azzurro, nummer SS163. Deze weg gaat officieel van Meta tot aan Vietri Sul Mare en is slechts 50 kilometer. Door de vele bochten in de kustweg heb je wel ruim de tijd nodig. Ik ben de eerste dag vanuit Napels via Salerno, Ravello naar Praiano gereden en dat is prima te doen.

Tot 19de eeuw was deze kust nog behoorlijk geïsoleerd. De weg was er niet alleen bergpaden die bereden werden met muilezels. Toen werd deze kust in begin van de 20ste eeuw ontdekt door kunstenaars en toeristen. De bekendheid werd groter. Door de weg is het ook beter bereikbaar. De wegen zijn op vele plekken erg smal waardoor je dus af en toe in de achteruit in een bocht een steil stuk omhoog op moet om een bus te laten passeren.

Op de eilanden ten westen van Positano zouden de sirenen gewoond hebben. Hun schoonheid en prachtige zang zijn de oorzaak van vele ongelukken. Maar ook van de legendes en mooie verhalen.

Amalfikust is rijk aan citroenen. De gele vruchten zie je aan de bomen maar ook op veel tegels en stoffen terug. De geglazuurde tegels in felle kleuren of met mooie taferelen zijn ook zeer bekend.

Parkeren is lastig en duur aan deze kust. Ga je met de auto reserveer dan een accommodatie die een parkeerplaats heeft. De huurauto heb ik geregeld via https://www.booking.com/cars/index.

Plaatsen aan de Amalfikust en Salerno

Positano

De mooiste plaats aan de Amalfikust. De stad ligt in een kom tegen de berg aangeplakt. Zo heb je van meerdere kanten een prachtig uitzicht op de stad. Oude huizen in verschillende kleuren. Onder in de haven en het strand.

Door smalle straatjes, stegen of trappenloop ja langs galerijen, ateliers, en winkels naar beneden. De stad staat bekend om de felgekleurde badkleding en strandtassen. Leuke gekleurde kleding. Sandalen kan je zelf samenstellen en zijn in 10 tot 15 minuten klaar.

Vlak onderin is de duomo. De kathedraal van Positano ofwel Chiesa di Santa Maria Assunta. De prachtige koepel in geglazuurde tegels in de kleuren geel en groen springt in het oog. Van binnen is het niet de meest bijzondere kerk. Een bezoekje is het zeker waard.

Beneden is Marina Grande. De haven met een kiezelstrand. Hier heb je zicht op allerleis soorten boten. Her en der een kunstenaar die werkt aan een van de mooie vergezichten. Positano is met stip de mooiste plaats aan de Amalfi kust

Er zijn meerdere vallet parkeerplaatsen in en rond Positano.

amailfikust
Positano Italië

Ravello

Ravello is hoog gelegen boven de plaats Amalfi. Via een steile en smalle weg kom je in dit onverwacht leuke bergdorp. De vergezichten onderweg als ook vanaf het dorp zijn adembenemend. Door de hoge ligging is het hier wat koeler en is er vaak een aangename wind.

Midden in het dorp is een groot plein met verschillende terrassen. Er zijn nog verwijzingen dat het een filmdecor was met een film waarin Humphrey Bogart meespeelde.

Aan het plein is ook de Duomo. Deze is kathedraal gewijd aan San Pantaleone. Het bloed van hem wordt er bewaard. De kerk is al gebouwd in 1086. De gedraaide zuilen zijn versierd met mozaïek. De preekstoel is uit 1272.

Loop lekker door de smalle straatjes en steegjes. Bij vele panden zie je nog Moorse invloeden. Boven is een kleine tuin, Belvedere. Wederom een fantastisch uitzicht op de kust.

Villa Rufolo is het architectonische hoogtepunt. Hier zijn de Arabische invloeden nog zichtbaar. Wagner raakte geïnspireerd door de tuinen en de villa. (Ik ga zeker de volgende keer naar binnen)

Boven bij het dorp zijn parkeerplaatsen

Ravello

Praiano

De ligging is fantastisch. Het vissersdorp is super steil gebouwd tegen de richel Sant Angelo. Het dorp heeft een doolhof van trappen en nauwe stegen. Hoog tussen uitgehouwen rotsen. Het is net of je in een kloof loopt.

De lokale kerk is Parrocchia di San Gennaro V. e M. aan een ruim plein. Gebouwd in barokstijl in de 15de eeuw. Een kleine kerk en een kort bezoek waard. Al zou je alleen al even bijkomen op het plein en genieten van het uitzicht. Door het dorp verspreid zijn meerdere restaurants. Aan beide zijden van het dorp is een strand. Het absolute hoogtepunt van het dorp is de fantastische Marina di Paraia.

Marina di Paraia

Hier voel je nog de sfeer van het vissersdorp wat het ooit is geweest. Ook nu nog liggen er oude vissersboten. Een oude visser die in een klein roeibootje naar zijn kleine vissersboot roeit is nog steeds normaal. De baai is ingeklemd door de hoge kliffen. Het strand is bezaaid met grote stenen. Er zijn zonnebedden te huur. Of ga liggen op het beton rond de aanlegsteigers. Het is een bedrijvigheid. De boten en bootjes komen af en aan. Voor dagtochten naar andere plaatsen. Maar ook bezoeken dagjes mensen deze mooie baai.

Op het strand en ook omhoog bij de klif zijn meerdere restaurants.

In het dorp en bij het strand zijn kleine parkeerplaatsen met beperkt aantal plekken. Ik had 3 overnachtingen in dit dorp. Precies tussen Amalfi/Ravello en Positano en stukken gunstiger geprijsd.

amalfikust
Marina di Praia Italië

Furore Fjord

Zo’n geweldig onverwachte plek. Net buiten Praiano op de weg naar Amalfi ligt deze prachtige baai. Ofwel het fjord van Furore. Er is een bushalte en via een lange stenen trap kom je bij het strand. Van boven heb je een prachtige blik in het fjord met zijn kiezelstrand. Je kan er zonnebedjes huren. De oude vissershuisjes zijn deels gerenoveerd. In het fjord heb je een mooi uit zicht op de rotsen en de stenen brug.

Amalfi

De naamgever van de kust. Het was in de 11de eeuw een belangrijke en machtige zee republiek. Tegenwoordig leeft het van toeristen. Het heeft een breed strand van waar je de imposante kliffen op kijkt.

Duomo di Sant Andrea

Deze prachtige kathedraal lig hoop boven aan een brede trap. Gebouwd in de 11de eeuw in Romaanse stijl. Vele malen werd het gewijzigd. De huidige mooie gevel komt uit de 19de eeuw. Mooi is de klokkentoren en de vlechtbogen.

De kerk is alleen te bezoeken als je een kaartje koopt voor het museum (in 2022 3 euro). Zeker een bezoek waard. Via het klooster en de mooie kloostertuin kom je in het museum deel. Hier zijn vele eeuwenoude relikwieën en gewaden te zien. Oude deuren. Vervolgens kom je in de rijkgedecoreerde kerk. Daal af in de barokke crypte. Overweldigend mooi en indrukwekkend.

Er zijn erg weinig parkeerplaatsen in de stad. Het handigste is als je met een boot of bus gaat.

Duomo di Sant Andrea Amalfi

Maiori, Minori en Cetara

Deze kleine plaatsen zijn nu hele bekende en mooie badplaatsen aan de Amalfikust. Minori was de plek waar de arsenalen van Amalfi lagen. Maiori ligt wijduit gestrekt aan de zee. Het bestaat als sinds de 9de eeuw. Tegenwoordig is het een van de drukstbezochte strand langs de kust. Er zijn meerdere strandpaviljoens met strandbedden. Of strijk neer op een vrije stukje zand. Cetara is de meest oostelijke stad aan de officiële Amalfikust.

Salerno

Officieel hoort deze plaats niet meer bij de Amalfikust. Het ligt echter in het oosten in het verlengde ervan. Een leuke plaats met een grote haven en een hele lange mooie promenade. Struin door de smalle straten en steegjes. De was hangt lekker buiten. Af en toe een leuk plein of terras. Leuke winkels.

Duomo van Salerno

Zo opeens sta je naast de kathedraal. Via een binnenplein met zuilen loop je de kerk binnen. De kerk is van buiten niet noemenswaardig van binnen is die mooi zoals je gewend bent in Italië. Mozaïeken op het altaar en de zuilen, verschillende kleuren marmer. Het hoogtepunt is de fantastische barokke crypte.

Wat ik niet heb gedaan en de meesten wel verwachten is het pad van de goden wandelen. Met het openbaar vervoer leek het nogal een geregel en tijdrovend.

Duomo van Salerno Italië

Eten en slapen aan de Amalfikust

Positano direct in de Haven https://www.chezblack.it/

Ravello Trattoria Pizzeria Cumpa’ Cosimo Via Roma, 44,

Praiano Het terras is opgebouwd op trappen. https://www.chebontamalficoast.it/

Praiano Leuk om buiten als ook binnen te zitten. Kasai Via Umberto I, 84, 84010 Praiano (reserveren vaak nodig)

Praiano op de klif bij Marina da Praia https://www.ilpiratamalficoast.com/

Amalfi op het strand http://www.silvermoon.it/

Salerno goed eten en betaalbaar Mamma Rosa Via Alberto Pirro, 22, 84122 Salerno 

*****************************************************

Praiano Locanda Degli Dei wat een uitzicht en met parkeerplaats http://www.booking.com/Share-RGpxDv

Positano Hotel Marincanto Fantastisch uitzicht op Positano http://www.booking.com/Share-BmVWDcC

Maiori Montagnella Relax 10 minuten van het strand http://www.booking.com/Share-4tJAQF

Amalfi Holidays Baia D’Amalfi aan de haven http://www.booking.com/Share-IJl28E0

Net buiten de Amalfikust:

Sorrento lekker met zwembad en parkeerplaats Hotel Leone http://www.booking.com/Share-01DChw

Napels dicht bij het centrum MAMO al Museo http://www.booking.com/Share-pJR93h

Salerno BenB Casa Santangelo die van het televisieprogramma. Super aardige eigenaresse http://www.booking.com/Share-hnie1Pz

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe heb ik mijn vakantie naar Amalfikust geregeld?

Het vliegticket heb ik geboekt via https://www.skyscanner.nl/

De auto heb ik gereserveerd via https://www.booking.com/cars/index.

De hotels reserveer ik via booking.com. De teksten zijn eerlijk en hun klantenservice is top.

Booking.com

Geef een reactie