Reistips en ervaringen in IJsland

ice lake iceland

IJsland dan denk ik spontaan aan vulkanen, geisers, bijzondere natuur, noorderlicht. Een het imago van een duur land. Het is het dunbevolktste land van Europa.

Ik ben van nature een mooi weer mens. IJsland is voor mij met niets anders te vergelijken. Uniek. Niet twijfelen gaan.

Reykjavik, IJsland

De hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa. Met een ligging net onder de poolcirkel ook ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. De stad is niet groot en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Een dag Reykjavik

In een dag is het te zien want de stad is niet groot. Maak lekker een wandeling door het oude centrum.

  • Met de winkelstraat Laugervegur. In veel winkels zijn prachtige winterse truien, jassen, mutsen etc te koop.
  • Bekijk de stad van boven vanaf de Hallgrímskirkja. De grootste kerk van IJsland.
  • Harpa het prachtige concert- en congrescentrum met de ligging aan het water. Een fotogeniek gebouw zowel van buiten als van binnen. https://www.harpa.is/en/
  • In de stad is een nog een Viking museum.
  • Het lokale zwembad is heerlijk om even te zwemmen. Het water is heerlijk warm met ook nog bubbelbaden van verschillende temperaturen.   https://reykjavik.is/laugardalslaug
  • Free walking tour altijd een goed idee https://citywalk.is/

Highlights van ijsland zie je tijdens de golden circletour

De meeste geboekte tour in Ijsland. Een must bij een kort bezoek aan IJsland als je niet rondreist. Je gaat naar een paar spectaculaire natuurlijke attracties.

  • De waterval Gullfoss, vertaald “de gouden waterval”. Oorverdovend dondert het water omlaag. Een waar spektakel. Pas op het is er vaak glad op de stenen.
  • De geiser Geysir. De naam gever aan het woord geiser. In de directe omgeving zijn meerdere actievere geisers die om de paar minuten spuwen. Let op de windrichting anders wordt je nat.
  • Þingvellir / Thingvellir National Park. Waar de grens loopt tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische plaat. Apart idee dat je tussen die tektonische platen loopt. De enige plek te wereld waar dit kan. Indrukwekkend.
  • Hellisheidi geothermal power plant. Een grote krachtcentrale. Je krijgt een rondleiding en een film te zien.

De tour wordt door verschillende maatschappijen aangeboden. https://yourdaytours.is/iceland/tours/golden-circle-full-day/ Met een auto is dit zeer goed zelf te rijden en te combineren met andere natuurlijke attracties onderweg.

de blue lagoon op IJsland

Wellicht de meeste gefotograafde plek van IJsland. Het geothermisch bad. Het water is 39 graden Celsius warm en werkt zeer ontspannend. Prachtig blauw, dampend water tegenover de donkere rotsen levert zeker mooie foto’s op. Door het contrast met dat donkere lijkt het water nog blauwer. Smeer de modder op je huid en laat het even intrekken. Sowieso een leuk gezicht en nog goed voor je huid ook. De blue lagoon is goed te doen als dagtocht vanuit Reyjavik en eenvoudig met openbaar vervoer te bereiken. Reserveren: https://www.bluelagoon.is/

Reizen

Vatnajökull

Europa’s grootste gletsjer. Er zijn verschillende tours om de gletsjer op de gaan. Je kan op de gletsjer lopen. Er zijn verschillende tochten qua tijdsduur. Je krijgt spikes onder je schoenen en een ijshouweel. Onder begeleiding van een gids loop je op de gletsjer. Ik was hier met een dagtocht in combinatie met Jökulsárlón

Jökulsárlón

Het grootste gletsjermeer van het land. Omringd door ijsbergen. Een meer met ijsbergen die vanaf de gletsjer Vatnajökul komen. Wat een prachtig gezicht. Voor mij een echt Floortje Dessing moment. Best koud. De gletsjer zee met ijsschotsen veelal knalblauw. In het meer zwemmen zeehonden. Het meer ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij de Atlantische Oceaan en heeft een oppervlakte van 23 vierkante kilometer. Je kan een boottocht maken op het meer. Kleed je warm aan want in combinatie met de wind op het water is het kouder dan elders.

Bovenstaande is in een dagtocht https://yourdaytours.is/iceland/tours/south-coast-small-group/

Eten en slapen in Reykjavik

De prijzen zijn hoog. Overal krijg je gratis water.

Betaalbaar voor IJsland https://101reykjavikstreetfood.is/

Italiaans http://www.rossopomodoro.is/

Vis en meer https://reykjavikfish.is/

***

Meeste geboekt hotel http://www.booking.com/Share-2ltTjh

Bij de haven http://www.booking.com/Share-uM3XpBd

Hotel met grootste buitenbad van de stad http://www.booking.com/Share-ZcUosc0


Miljoenen artikelen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie