Rhodos reiservaringen en tips

Rhodos ook wel bekend als Rhodes is het vierde grootste eiland van Griekenland. Zonaanbidders moeten hier zijn want Rhodos heeft de meeste zonuren van Griekenland. Daarnaast is het 1398 km² groot en heeft het een rijke geschiedenis. Daardoor biedt het zowel voor jong tot oud veel. Blauwe zee, gevarieerde stranden, cultuur, natuur en heerlijk eten.

Het is een van de meest oostelijk gelegen eilanden dicht voor de kust van Turkije. Rhodos is deel van de regio Dodekanesos in de zuid Egeïsche zee.

Wat te zien en doen in Rhodes stad?

Rhodes stad ofwel Rhodes town is de grootste stad. Meer dan 2400 jaar oud met een prachtig middeleeuws centrum. Daarnaast is de nieuwe stad met veel winkels ook van bekende ketens. Sinds 1988 staat de oude stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een heerlijke stad om door heen te struinen. Oude smalle steegjes en leuke doorkijkjes.

  • Grootmeesterspaleis. Een middeleeuws gotisch paleis. Een groot paleis in de oude stad. Er zijn meerdere mooie mozaïekvloeren en een paar oude kamers schaars gemeubileerd.
  • Archeologisch museum. Een museum waar je door de historie kan dwalen. Vooral heel veel oude keramiek verdeeld over verschillende zalen met een kleine binnenplaats en tuin.  
  • Platia Ippokratous plein het levendige hart van het middeleeuwse centrum. Een leuk plein met een fontein omzoomd door leuke terrassen.
  • De oude stadsmuren en de vestigingsgrachten. Beide leuk om over of door te lopen. De vestingingsgrachten worden door de locals gebruikt om te wandelen en sporten. Er zijn negen historische mooie poorten zoals Amboisepoort.
  • Straat van de ridders, street of the knights. Een geplaveide middeleeuwse straat met 7 herbergen die de landen van de ridderorde van Sint-Jan symboliseren. De straat loopt naar het Grootmeesterspaleis.
Mandraki haven
  • Mandraki haven. Volgens velen de mooiste haven van Rhodos stad, Logisch. Mede door de drie prachtige oude windmolens. De oude ruïne burcht Saint Nichoklas. Hier zijn ook de zuilen met de bekende standbeelden van de hinde en het hert.
  • Kerk Saint Phanousios. Van buiten een kleine kerk. Van binnen maakt het interieur een diepe indruk. Loop er zeker even binnen of bewonder een van de andere 200 kerken.
  • Kerk Moeder Gods van de armen, Our lady of the castle Tegenwoordig een ruïne en vooral mooi voor foto’s.
  • Het mooiste strand van de stad is Elli Beach. Een breed strand met gladde keien en een rustige heldere zee. Genoeg Zonne bedjes en parasols. Of ga net als de locals vooraan direct aan het water liggen.

Wat te zien en doen op Rhodos?

Rhodos heeft een verrassend gevarieerd landschap. Een behoorlijk groen eiland. Met bergen, heuvels, wijnvelden, olijfbomen en mooie stranden en ook nog kleine beschutte baaitjes. Het beste verken je dit alles met een huurauto. Het gehele eiland kan je theoretisch in ruim 4 uur rondrijden wat niemand zal lukken met al die leuke (berg)dorpjes en vergezichten. Over het hele eiland zijn vele leuke kerken, kloosters en paleizen of burchten.

De auto heb ik gereserveerd via https://www.booking.com/cars/index.

Lindos

De toeristische favoriet en niet zonder reden. Het witte stadje (dorp) in combinatie met de antieke Acropolis. De Acropolis is een van de best bewaarde Griekse tempels en gebouwd ongeveer 550 jaar voor Christus. Door het dorp kom je via behoorlijk wat traptreden bij de Acropolis. Kun je of wil je niet lopen dan kan je met de Lindos taxi naar boven. Dat is een ritje op een ezel. Bij de ruïnes staan bordjes met uitleg in het Engels. Vanaf de Acropolis heb je fantastische uitzichten op Lindos, de omgeving en de prachtige baai.

In Lindos steekt de kerktoren hoog boven de rest uit. Ik was er op een zondag terwijl er een kerkdienst was. Je mag er geen foto’s maken maar er wel binnenlopen. Toch bijzonder om even te kijken.

Lindos

Tsambika klooster

Een klein Byzantijnse kerk gewijd aan de maagd Maria. Met iets mee dan 300 traptreden heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het gelijknamige strand. De kerk is het bedevaartsoord voor vrouwen die zwanger willen worden. Overal liggen babypoppen en hangen gebeden in de boom.

Tsambika klooster

Klooster Filerimou

Het Johannieterklooster staat op een heuvel. Mooi oud gebouw omringd door ruïnes en een oud doopvont. De vorm van het doopvont laat zien dat het een totale lichaamsdoop was. De kruisweg is langs een pad omzoomd met bomen. Aan het einde is een groot wit kruis op een verhoging. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en het vliegveld. Er lopen heel veel pauwen.

Siana

Wat een leuk klein bergdorpje. De lokale kerk is een must see. Kerk van de heilige pantaleon. Een oude orthodoxe kerk met schitterende muurschilderingen. Intense kleuren. Wat een indrukwekkend interieur.

Het dorp zelf is trots op de lokale productie van de olijfolie. Zij hebben typische gerechten en producten van hun olijfolie.

Stranden op Rhodos

Voor de zomer liggen de mooiste stranden in het Oosten en Noorden van het eiland. In de winter zijn de stranden aan de Westkant beter voor meer zon.

Tsambika Beach volgens mij het mooiste strand van Rhodos. Het ligt tussen Faliraki en Lindos. Een breed goudgeel zandstrand omzoomd door rotsen met een stukje duinlandschap. Hier zijn geen hotels of andere hoge gebouwen. Een paar kleine tavernes. Ik at bij Taverna Maria op de weg naar het strand. Langs die weg liggen vele goede tavernes.

Tsambika Beach

Faliraki is een goed en breed zandstrand. Genoeg zonnebedjes en parasols. Vanuit Rhodes stad rijdt er elke 30 minuten een bus en loop je zo het strand op. In deze plaats zijn veel restaurants, bars en discotheken.

Anthony Quinn baai. Een prachtige baai. Vanaf het uitzichtpunt is het al bijzonder fraai. Het favoriete strand van de acteur uit de film The guns of Navarone die er is opgenomen. Het strand wordt drukbezocht.

Anthony Quinn baai

Afandou is een heel breed kiezelstrand. Favoriet bij de locals zelf. Af en toe is er een strandtentje. De zee loopt langzaam af wat het ideaal maakt voor gezinnen.

Eten en slapen in Rhodos stad

Restaurant Carne ook voor de niet vleesliefhebber. Wat een goede producten en service. https://www.carnerhodes.com/

Tamam restaurant. Leuke en lekkere gerechten met een eigen twist. https://www.tamamrhodes.gr/en/

Advocado restaurant. Lekkere gerechten met en goede service. https://www.facebook.com/avocadorestaurantrhodes/

**********************************************************

Hotel Athena biedt een goede prijs kwaliteit verhouding met in de directe omgeving de bovengenoemde restaurants https://www.booking.com/Share-qSGq5e7

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen Booking.com
Kerk van de heilige pantaleon Siana

Geef een reactie