Karapathos reiservaringen en tips

Het is al een paar jaar geleden dat ik op Karpathos was. Nog steeds kijk ik met een warm en blij gevoel terug aan dit prachtige, heerlijke Griekse eiland. Waar een klein eiland groot in kan zijn.

Al 1000 jaar voor de jaartelling begon woonden al mensen op dit eiland. Het viel onder het Romeinse en Byzantijnse rijk als ook onder Turkije en nu Griekenland. Historie genoeg. Het eiland is ongeveer 324 km² met rond de 7.000 inwoners. Langgerekt is het eiland met een lengte van 48 km en een maximale breedte van 12 km. Het hoogste punt is iets boven de 1200 meter.

Karpathos hoort bij de eilandengroep Dodekanesos welke bestaan uit 12 eilanden De ligging is tussen Kreta en Rhodos. Een rotseiland met vele prachtige baaien, stranden en veel kwalitatief zeer goede restaurants. Love at first sight. Een bestemming voor rust, mooie stranden, wandelen en lekker eten op en nog authentiek Grieks eiland.

Karpathos stad

De hoofdstad van het eiland is Karpathos stad al noemen de locals de stad Pigadia. Dat kan enige verwarring geven. De kleine stad heeft leuke smalle straatjes met winkeltjes. De haven is zowel overdag als ’s avonds een heerlijke plek. Een mooi uitzicht op het water en de vele vissersboten. Goede restaurants met heerlijke terrassen.

Olympos

Een dorp op een berg om de bewoners te beschermen tegen piraten. Het lijkt of hier de tijd heeft stil gestaan. Hier kleden de bewoners zich nog in de traditionele klederdracht. Het dorp staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is net een groot openlucht museum. Struinen door de steegjes met om elke hoek weer een mooi uitzicht of een kerkje. Er is slechts een weg om naar dit dorp te komen. Een Highlight op Karpathos.

Apella Beach

Het strand is bekend als een van de mooiste stranden van de Middellandse zee. Tevens al in 2013 uitgeroepen tot mooiste strand van Griekenland. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Regelmatig zijn er boten in de baai waardoor het er redelijk druk kan worden. Er zijn nog vele andere mooie stranden op Karpathos.

Stranden op Karpathos

Er zijn zoveel mooie stranden en baaien op Karpathos. Het is maar net wat je zoekt. Wil je strandtentjes, zand of kiezel, of liever een baai bijna voor jezelf?

 • Achata strand een kiezelstrand waar veel locals komen. Fijn om te snorkelen
 • Damatria strand
 • Amoopi-strand is een toeristendorp met faciliteiten het bestaat uit een deel zandstrand en een deel kiezelstrand, Vanuit Karpathos stad te bereiken met een mini busje.
 • Lefkos hier heb je de keuze uit 3 baaien
 • Arkassa bij een klein dorpje met faciliteiten
 • Agios Nicolaos-strand
 • Christou Pigadi-strand
 • Afiartis meer afgelegen
 • Diakofit meer afgelegen
 • Elaaris Strand geschikter om te surfen
 • Makrygialos Strand zandstrand dat door de wind geschikt is om te surfen
ReizenReizen

Othos

Een klein bergdorpje vlak bij Karpathos stad. Ik ben met een kleine lokale bus omhoog naar het dorpje gereden. De toeristische attractie in het dorp is het lokale museum. Hier zie je hoe een Griekse woning en het leven ooit was. Berg af terug gewandeld naar het hotel. Een wandeling langs bomen met heerlijke verse vijgen.

Saria

Saria is een klein eiland naast Karpathos. Het is meer een verlenging van Karpathos met een stukje zee ertussen. Heerlijk om een dagtocht met een boot te maken. Het water is kraak helder en aangenaam warm. Met een korte en steile  wandeling kom je bij een ruïne met een prachtig uitzicht over de baai en de omgeving. Lekker eten, drinken en genieten. Een echte aanrader.

Dorpjes en baaien

Er zijn nog tal van kleine dorpjes op het eiland. Hoewel het eiland klein is een huurauto aan te raden om bij de fraaie stranden c.q. Baaien te komen. Een dag heb ik een quad gehuurd. Een heerlijke manier om bij de baaien te komen,

Beste Reistijd

De temperaturen zijn altijd aangenaam. De beste reistijd is van mei t/m oktober. Mede omdat er dan rechtstreeks gevlogen wordt op dit eiland. In de winter periode is bijna alles gesloten. Vele locals vertrekken ook voor een winterbaan naar elders.

Eten op Karpathos

Ik was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het eten op dit eiland. Het vaakst heb ik gegeten in de haven van Karpathos stad. Het was op redelijke loopafstand en de sfeer was er fijn. Er is niet echt een uitgaansplek op dit eiland. Geen echte kroegen of bars.

Bijvoorbeeld:

Mamma Maria Restaurant

PIGADIA RESTAURANT

Slapen op Karpathos

Lefkos http://www.booking.com/Share-LFZ510

Amoopi http://www.booking.com/Share-O0u9XB

Karpathos stad http://www.booking.com/Share-8sLhy4

Restaurant Poseidon bij Damatria-Beach. De eigenaresse deed ooit mee aan Masterchef Greece

Vervoer naar Karpathos

Boek je vliegticket naar Karpathos eenvoudig en snel bij skyscanner https://www.skyscanner.nl/

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie