Genieten op de Sallandse Heuvelrug en Holterberg

holterberg op Sallandse Heuvelrug

Sallandse heuvelrug is een prachtig groot natuurgebied van 35 km2. Het nationaal park heeft meerdere “bergen”. Zoals de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelten.

Een super ruim gebied. Open ruimtes met uitgestrekte heidevelden en bossen. Het hoogste punt van Overijssel is hier. Heerlijk genieten op de Sallandse Heuvelrug en Holterberg. De Sallandse heuvelrug is een van de 21 Nationale Parken in Nederland. Het hoogste punt is op 75,5 meter.

Wandelen en fietsen op Salland Heuvelrug, Overijsel

Er zijn voldoende parkeerplaatsen op Salland heuvelrug. Verschillende Fiets- en wandelroutes zijn er uitgezet. De routes zijn goed bewegwijzerd. Voor elk wat wils. Tevens zijn er twee bewegwijzerde mountainbikeroutes. Vanaf augustus tot september bloeit de heide hier weelderig. Een paarse deken in de natuur. Een fantastisch schouwspel van moedernatuur.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is een informatiecentrum. Een goede startplek om te gaan wandelen of fietsen. Zij kunnen je informatie geven over de natuur, geologie en de historie.

Wandelroutes op de Sallandse heuvelrug startend vanaf: Nijverdalsebergweg, Nijverdal

 •  8,7 km Rood
 •  7,1 km Ornaje
 •  6,0 km Groen
 •  4,7 km Blauw
 •  13,1 km Paars

Met kinderen de natuur van de Sallandse heuvelrug in

 • Aan de zijde van Holten is een natuurmuseum Holterberg, Natuurdiorama. Er zijn ruim 1000 dieren te zien. Pluis een uilenbal uit. Er is genoeg te ontdekken in de natuur. Maak een wandeling met een echte ranger/boswachter. In schoolvakanties worden er leuke speurtochten georganiseerd. Super leuk en leerzaam voor kinderen.
 • Aan de zijde van de Holterberg bij “Buitengewoon Holten” kan je :midgetgolven, klootschieten, schat zoeken met een GPS.
 • Een tocht maken met een huifkar met forse knollen wordt je door de natuur getrokken.
 • Het speelbos aan de zijde van Nijverdal. Heerlijk ravotten. Er zijn veel, veelal natuurlijke, speeltoestellen. Boomstammen. Een uitkijktoren. Een hangbrug of kruip door een dasburcht. Bouw een hut. Ontdek de schatten van de natuur. Misschien wonen er kabouters. Er is een wandelroute uitgezet speciaal voor gezinnen. Houten Eekhoorns zijn de bewegwijzering. De lengte is 2 kilometer. Met het bijbehorend boekje kan je spannende opdrachten maken. Het routeboekje heet Joep de Eekhoorn en kost 1,50. Te koop bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.
 • Ga met de Heideslak. Met deze leuke elektrokar kan je vanaf buitencentrum van staatbosbeheer een ritje maken. Zelfs tot aan het prachtige uitzicht vanaf de Noetselerberg. Leuk met kinderen. Tevens geschikt voor mensen in een rolstoel. Onderweg vertelt de chauffeur nog verhalen. Duur van de rit is van 45 minuten tot 2 uur. Reserveren kan via https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/groene-agenda/met-de-heideslak-over-de-sallandse-heuvelrug-korte-rit/
 • Het dagrecreatieterrein heeft een grote speelweide met een zandbak en schommels. Vanuit hier kan je ook een wandeling maken.
 • Of combineer het met totaal iets anders. Het bekende attractiepark https://www.avonturenpark.nl/

Wat kan je doen op de Holterberg?

De Holterberg is een heuvelachtig gebied. Het maakt deel uitmaakt van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Kom vanaf Holten de Holterberg op er zijn mogelijkheden om je auto te parkeren. Een goed startpunt voor een wandel- of fietsroutes door dit prachtige gebied. De routes zijn goed bewegwijzerd en variëren in afstanden. Tevens kans op “kuitenbijters”.

Niet voor niets is dit deel van de Sallandse Heuvelrug heel geliefd bij sporters. Een bekende georganiseerde loop is “de diepe hel”. Ook kruizen hier de bekende lange afstandswandelroutes van Nederland het Pieterpad (498 km) en Marskramerpad (372 km).

Wandelroutes op Holterberg startend vanaf: Holterbergweg 12, Holten

 •  2,7 km Oranje
 •  3,9 km Rood
 •  9,2 km Geel
 •  5,1 km Groen
 •  5,9 km Blauw
 •  5,5 km Paars

Canadese begraafplaats Holterberg. Indrukwekkend

Zeker een must om te bezoeken. De Canadese begraafplaats op de Holterberg is een van de grootste militaire begraafplaatsen van Nederland. Hier liggen soldaten die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog. De graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Twee mensen zijn fulltime in dienst om het gehele terrein zo netjes te houden. Op alle graven staat de naam, de divisie, leeftijd en vaak ook een kort gedicht. Er zijn 1394 graven waarvan 1355 graven van Canadese soldaten zijn.

Naast de begraafplaats is een documentatiecentrum. Hier vindt je informatie over de oorlog, de bevrijding, de begraafplaats en het verhaal achter de grafsteen. Op dit moment doen ze onderzoek na het verhaal achter de overledene. Wat heeft ertoe geleidt dat ze naar Nederland kwamen om deel te nemen aan de oorlog?

Meerdere keren per jaar zijn er herdenkingsceremonies op de begraafplaats. Op 24 december om 16.30uur worden er altijd herdenkingslichten aangestoken. In en rond de berg en de bossen hielden zich veel mensen schuil in de oorlogstijd.

slapen en eten op de Sallandse Heuvelrug en de Holterberg

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meer zien van Overijssel? http://Landgoed en kasteel Twickel

2 gedachten over “Genieten op de Sallandse Heuvelrug en Holterberg”

Geef een reactie