Reistips en ervaringen Frankrijk

Mont Blanc France

Bij frankrijk denk je toch snel aan stokbrood, wijnvelden, goede wijnen en spijzen, champagne, jeau de boules en Parijs. Frankrijk heeft 22 regio’s en nog 4 overzeese regio’s. Er is 6200 km kustlijn. Er is een groot verschil in cultuur en natuur van noord tot zuid. Elke regio heeft zijn eigen charme.

Frankrijk kan je in elke jaargetijde bezoeken. Of je nu houdt van wintersport of hete zomers. Lekker wilt fiets, wandelen of zwemmen. Of je wilt struinen over de vele vlooienmarkten, een kerk of kasteel wilt bezoeken. Genieten van de goede wijnen, de nieuwste mode of lavendelvelden. Frankrijk biedt het allemaal en nog veel meer.

Veel Nederlanders zijn Francophile en dat is best logisch bij zon groot en gevarieerd land. Persoonlijk vind ik dat je toch een keer in je leven in Parijs moet zijn geweest.

Annecy een prachtig meer en stadje

Een prachtige stad aan een fijn meer omringd door machtige bergen. Volgens velen een van de mooiste plekken in Frankrijk. De bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar dus fijn op loopafstand.

 • Meer van Annecy. Een mooie meer met helder water. Het duurt een tijd voor dat het water een aangename temperatuur heeft. Er zijn diverse watersporten mogelijk. Er zijn meerdere boottochten per dag. Lekker langs het meer wandelen. Fiets om het meer het is ruim 40 kilometer. Picknick op een van de bankjes of in het park.
 • European Gardens. Een groot park aan het meer. Er zijn bomen (zelfs sequoia’s) en planten uit verschillende landen. Lekker bij een fontein of op een bankje genieten van het moment.
 • Lovers Bridge. Op de rand van het meer over de rivier Vasse. Pont des Amours. Het symbool voor het romantische karakter van de stad. De legende is dat als geliefden elkaar kussen op de brug de liefde altijd blijft bestaan.
 • Imperial Palace. Aan de rand van de stad aan het meer. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het meer. De tuinen zijn gratis toegankelijk.
 • Museum Chateau / Kasteel van Annecy. Het kasteel is gebouwd in de 12 eeuw. Vroeger woonden hier de graven van Geneve. Het is enige tijd een militaire kazerne geweest. Liefhebbers van architectuur zullen er van genieten. De stad heeft het kasteel gekocht en nu is het een museum. Er is oude en moderne kunst. Uitleg over het ecosysteem in het meer, Oude meubelen etc. Tevens heb je een mooi uitzicht over de stad.  
 • Paleis de I’Isle Ooit een stadspaleis van de heer van Annecy op een stukje grond in de rivier. Het is ook de Munt geweest evenals een gevangenis en gerechtsgebouw. Nu is het een monument met een stadsmuseum.
 • Rue de Saint Claire. De winkelstraat in Annecy. Vol met boetiekjes, restaurants, en cafes. Mooie oude gebouwen in verschillende kleuren. Aan de ene kant komt de straat op een gezellig plein uit Place de Saint Claire. Overal zijn boogjes die na steegjes of trappen leiden.
 • Kerken. In Annecy zijn veel katholieke kerken de meesten zijn klein in omvang. Sint Francois-de-Sales. Een kleine en mooie kerk. Persoonlijk vind ik deze de mooiste.  Sint Pierre kathedraal. Meest bezochte in de stad. Het orgel met het glas-in-loodraam erachter is mooi. De rest is redelijke somber. Visitation Basiliek. De basiliek is op een heuvel dus vanaf veel plekken goed te zien. Van buiten een mooie gebouw van binnen redelijk kaal. Er wonen nonnen naast de kathedraal vaak is die plek ook te bezoeken.

Tip. Ik was hier met de bus vanuit Genève. Andersom kan je dus eenvoudig van Annecy voor een dagtocht naar Genève lijn T72. https://www.sabinesmind.nl/reizen/reistips-en-ervaringen-zwitserland/

Reizen

Chamonix Mont Blanc de hoogste berg van europa?!

Een bijzonder indrukwekkend stuk natuur. Ik was hier met een dagtocht vanuit Geneve. Totaal koste het mij euro 150 inclusief de kabelbaan en trienkaart. Het was elke euro waard.

 • Mont Blanc lange tijd de hoogste berg in Europa. Boven aan sta je op bijna 4000 meter hoogte. Ik ben dol op uitzichtpunten en wat een fantastische blik op dit indrukwekkend stuk natuur heb je hier. Overal om je heen imposante hoge pieken van de alpen. Tot juli/augustus kan je er nog wintersport doen. Sneeuw en rotspartijen. Adembenemend mooi. Vanuit het dal kan je helemaal naar de top. Je neemt 2 kabelbanen omhoog en nog een lift. Door de grote hoogte kan je last krijgen van hoogteziekte. Je duizelig voelen. Informatie over de Mont Blanc bezoeken https://www.chamonix.com/aiguille-du-midi-step-into-the-void,80,en.html
 • Tip: Ik ben na de tweede kabelbaan even op dat dek gebleven om een beetje te wennen aan de hoogte. In 1 keer gelijk naar boven is voor de meeste mensen te snelle stijging. Vanaf elke locatie heb je een prachtig uitzicht. Ja kan overal zo de berg opstappen. Boven is het vaak 15 graden of meer kouder dan in het dal. Neem warmere kleding of een jas mee.
 • Void vertaald de leegte. Een kleine glazen box waar je in de lucht staat tussen de bergen. Fantastische uitzicht en het levert mooie foto’s op. Helemaal op het hoogste punt.
 • Glacier express en gletsjer Het station van de glacier express is achter het gewone treinstation. Een mooie treinrit een berg op naar de gletsjer. In de trein omhoog is het mooiste uitzicht als je aan de linker kant zit. Omlaag dus aan de rechter kant. In korte tijd stijg je snel.
 • Gletsjer De gletsjer kwam vroeger tot aan het eindpunt van de trein. Helaas is er veel van de gletsjer weggesmolten. Nu ga je een stuk met een kabelbaan omlaag en dan nog ongeveer 500 traptreden af. Dan ben je op de gletsjer waar een tunnel is gemaakt om in de gletsjer te gaan. Een mooie ervaring omringd te zijn door zoveel super oud ijs. Overal om je heen ijs. Je moet niet later dan 15.00 met de trein omhoog gaan om nog naar de gletsjer te kunnen afdalen.
 • Chamonix. Een toeristisch bergdorp bekend om zijn wintersport mogelijkheden. Een klein dop met een drukke winkelstraat en veel restaurants en cafés. De kerk schijnt van binnen mooi te zijn. Met mooi weer lekker op een terras op het plein gaan zitten en genieten van de omgeving. Ik was hier met een dagtocht vanuit Geneve. Andersom kan dat natuurlijk ook https://www.sabinesmind.nl/reizen/reistips-en-ervaringen-zwitserland/

Berg Saleve. Het balkon van Geneve

Balkon van Genève. Officieel in Frankrijk. Met het openbaar vervoer van Genève kan je tot de grens (tram 8) en dan is het nog slechts 5 minuten lopen naar de kabelbaan. Gelijk vanaf het eindpunt een mooi uitzicht op de stad. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om naar boven te wandelen. Er zijn verschillende routes. De klim duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Afhankelijk van de route en je conditie. Ik liep de route linksom wat beter schijnt te zijn voor de uitzichten i.v.m zon. Op verschillende plekken heb je uitzicht op de alpen en met een beetje geluk zelfs op de Mont Blanc. Vanaf de andere kant heb je een prachtig uitzicht over het dal, Genève en het meer. Neem je paspoort of identiteitskaart mee. Je gaat de grens over.

Miljoenen artikelen

Geef een reactie