Traunstein

Traunstein

Nog zo’n typische Beierse stad. De stad telt 19.983 inwoners. Van waar ik nu woon en in de ruime omgeving komen mensen er vooral om te winkelen en op een terras te zitten. Toch biedt ook Traunstein meer dan alleen terrassen, restaurants en winkelmogelijkheden. Het hoogteverschil in de stad is groot en bijzonder. De prachtige gekleurde en beschilderde panden en zijn façaden.

Stukje geschiedenis van Traunstein. Ik vind het altijd leuk om verhalen of sages te horen over een stad of streek. Traunstein dankt zijn naam aan een rots, steen in de rivier Traun. Er bestaat een mooie sage over het ontstaan van de rots.

Het verhaal is dat er eens een handelsman met een zware last door een doorwaadbare plaats van de Traun wilde. Midden op de rivier kon de wagen niet verder. Waarop hij begon te vloeken: “Ik wilde dat alles meteen in steen veranderde!” Toen luidde de klok voor het gebed in Haslach en werden in één keer man, paard en wagen veranderd in een grote steen.  Nu loopt de rondweg van de stad vlak langs een deel van de rots. Sinds kort is er een kruis, Heimatskreuz, neergezet, om een stukje van de nostalgie terug te geven.

Het witte goud: zout

Traunstein is uiteraard ook groot en rijk geworden door het witte goud, zout. Het nabijgelegen Bad Reichenhall had zijn maximale capaciteit bereikt. Traunstein werd aangewezen als extra locatie. Het meest unieke is wel dat hier de eerste pijplijn tussen twee punten werd aangelegd. Historisch uniek voor zijn tijd. In slechts 2 jaar tijd werd dit technische unicum gebouwd tussen 1617 en 1619. De leiding had een lengte van 32 kilometer en moest 250 meter hoogte overwinnen. In de bloeitijd rond 1800 werd ermee dan 10.000 ton zout per jaar werd geproduceerd.

Wat is er te zien in Traunstein?

Wat nu het stadsplein is hete vroeger Schrannenplatz, Het plein bestond al in de 14de eeuw. Dwars over dit plein ging de zoutweg dus het was zeer belangrijk in die tijd. Helaas zijn veel gebouwen verwoest in de grote brand in 1851. Het is een zeer ruim stadsplein. Aan de ene zijde is de St. Oswald kerk. Een fontein, de Lindlbrunnen. De Lindl, een wapenhandelaar, houdt de wacht bij de stadsfontein. Aan de andere kant staat de Jacklturm, de benedenpoort. De Jacklturm is zeker niet alleen het optisch meest opvallende gebouw in de oude stadsgevel van Traunstein, maar misschien ook het meest geliefde bij de burgers en het meest gefotografeerd bij de toeristen.

De Brothausturm. Het is het oudste gebouw in de vestingmuur van Traunstein. Hier werd rond de 18e eeuw in Traunstein brood verkocht. De baas in de toren was de broodzitter. Hij controleerde of het brood de juiste maat had.

Salinenkapel is de grootse kapel van Duitsland. Al gebouwd in 1631. Het houtwerk van de banken en de galerij is met de hand gesneden door een Zwitserse kunstenaar. Uiteraard is de kapel gewijd aan de zoutheilige Rupertus. De oude sloten zijn nog authentiek en dus al 400 jaar oud.

Naast de kapel zijn de Marienstock waren de woonhuizen van de werknemers van de zoutziederij. In die tijd werkten er 150 mensen in de zoutfabriek. De mannen waren verantwoordelijk voor het stoken en vele andere werkzaamheden in de brouwerij. De vrouwen vulden het zout in de vaten. De arbeiders zouden ook niet goed betaald worden. Werken in een zoutfabriek was een slopende baan. Van 1619 tot 50 werden de arbeiders betaald in tarwe, aardappelen en zout. Pas later kregen ze geld voor hun werk.

Openluchtmuseum Traunstein

Salinenpark Traunstein het openluchtmuseum in Traunsteinse stijl. In het Salinenpark wordt de geschiedenis van de pekelpijpleiding, ’s werelds eerste pijpleiding, een waar technisch meesterwerk wijze gepresenteerd. Wat vroeger in de gebouwen achter de muren gebeurde kan je hier zien. Een van de hoogtepunten van het Salinenpark is het waterrad van de Reiffenstuelpomp, dat al van verre te zien is. Het toont op indrukwekkende wijze de technische mogelijkheden waarmee de “eerste pijpleiding ter wereld” in het begin van de 17e eeuw werd aangelegd.  Daarnaast staat een originele kopie van de Reichenbachpomp, die in tegenstelling tot het houten Reiffenstuel-waterrad duidelijk de technische sprongen laat zien die in het tijdperk van de industrialisatie 1.0 zijn gemaakt

De bekenste persoon van Traunstein

Stadsrondleiding met de Salzmaier. Hij was de belangrijkste persoon in Traunstein. De bestbetaalde man in de stad. Bij deze tour word je mee terug in de tijd genomen naar de 18e eeuw. Men zegt dat de Salzmaier een beetje verwaand was en hij zou zijn werknemers helemaal niet goed behandeld hebben. Het is de manier om in korte tijd veel over de stad te leren.

De Salzmaier Trap ook bekend als de Finstere Stiege, was voor de Salzmaier de verbindingsweg van het Salzmaieramt naar de zoutziederij in de Au. Alleen de Salzmaier mocht de trap gebruiken. Zo kon hij snel van de Schrannenmarkt naar de zoutziederij lopen. Vandaag is de trap niet meer toegankelijk. Wel de trap die er nu naast is.

Lourdeskapel

Bijna verstopt is de Lourdeskapel op de Maxplatz naast de pastorie. Maar binnen is de Lourdes-kapel zeker mooi. De ontelbare kaarsen die branden. Evenals de vele briefjes met de wensen en gebeden van de gelovigen die hier komen. Er was al een Lourdeskapel in de kloosterkerk sinds 1886. Toen het in 1939 werd afgebroken, werd het op de huidige plaats herbouwd. Een bijzonder kenmerk van de kapel is de binneninrichting: naar het voorbeeld van de grot van Lourdes is het interieur van de kapel gebouwd met tufstenen. Een figuur van de Maagd Maria staat in het midden.

Op de Maxplatz bij de Lourdes Kapel is een fontein met de zoutheilige Rupertus. Tegenwoordig is dat een van de weinige dingen die nog herinneren aan de glorietijden en de rijkdom door zout.

Eten en slapen in Traunstein

Op en rond het stadsplein zijn diverse restaurants, eettentjes en terrassen.

Indiaans http://maharajatraunstein.de/

Lindl https://lindl-traunstein.de/

Buiten het centrum Grieks eten https://odysseus-traunstein.de/

****

Centraal http://www.booking.com/Share-PItzDi

Iets verderop bij mijn werkgever in Teisendorf http://www.booking.com/Share-eHRPji

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie