Op en rond Teisenberg

Teisenberg 1333 meter hoogte. Een berg tussenTeisendorf/ Anger en Inzell. In de regio Traunstein en Berchtesgadenerland in Bovenbeieren. Het is de noordelijkste duizend meter hoge berg van de Duitse Alpen en behoort tot de Chiemgauer Alpen. De huisberg van Teisendorf.

Beieren is bij uitsstek de regio om sportief te zijn. Om te wandelen. Of om te zwemmen in een van de vele meren. Er zijn veel wellness centra omdat er veel helend water is. Super schone lucht. Ook voor de wintersport. De terrassen en biergartens zijn gezellig. Goed dus voor lijf, geest en humeur. Berchtesgadener land is een prachtige regio in Beieren.

Behoefte aan een stad? Je bent zo in Salzbug of München. In grote zijn de steden totaal verschillend. Beide zullen je echter nooit teleurstellen. Wat een prachtige steden zijn dat.

Een berg op

Om een berg op te wandelen heb je toch een goede basisconditie nodig. Qua afstand is de wandeling slechts 9 km. Gemiddeld is de top te bereiken tussen 1,5 en 2 uur. Bij een bergwandeling is het prettig om schoenen aan te hebben die de enkels ondersteunen. Vooral voor je enkels is het prettig bij de afdaling. Het is een wandeling op meestal zeer goed onderhouden paden. Er zit een natuurlijk een behoorlijk hoogteverschil in de wandeling.

Het ligt eraan vanaf waar je vertrekt wat het precieze hoogteverschil is. Ik startte vanaf ongeveer 500 meter hoogte. Mijn conditie is gemiddeld en ik heb veel foto’s gemaakt onderweg. Ik was in 2 uur boven bij het kruis. Het pad vanaf Anger de berg op verloopt iets vlakker. Echter is het dan qua kilometers iets langer.

Stoißer alm of Teisenberg

In de volksmond noemt bijna iedereen de wandeling Stoißer Alm. Het hoogste punt heet Schneid en is 1333 m hoog. Op de top is een kruis wat het hoogste punt aanduidt.  De top van de Teisenberg is afgevlakt en afgerond. De berg heeft beboste hellingen. 

Vanaf de top heb je prachtig uitzicht op de noordelijke Kalkalpen. Die steken ongeveer 500 meter boven de Teisenberg uit. Bij zeer helder weer kun je zelfs het Beierse Woud zien. En beneden zie je Högl, de Oostenrijkse hoofdstad Salzburg en de Chiemsee (van de andere kant van het kruis). Een weidse blik over de hele omgeving.

Onderaan de top, op een hoogte van 1270 m, ligt de Stoißer Alm. Geliefd bij wandelaars en mountainbikers voor een welverdiende pauze. Hier kan je de gebruikelijke Beierse gerechten bestellen. De alm is geopend van 1 mei tot eind oktober. Buiten die periode is de alm bij goed weer in de weekenden geopend.

Wandelroutes de Teisenberg op

Vanaf de DAV-afdeling (Der Deutsche Alpenverein ) Teisendorf zijn vijf paden de Teisenberg op. De top kan worden bereikt in 1½ – 2 uur. Er is een speciaal MTB pad.

Feilenreit – grote tegelsteen – Schneid

Seiberstadt – de kortste weg naar de Stoißer Alm / bergtop

Neukirchen/Lochmühle – sluit aan op de route van Seiberstadt op 1000 m

Hub – mogelijk via Achterhütte of Schneid

Van Anger

Talrijke kleinere paden en boswegen bieden de mogelijkheid om een eigen tochten te bepalen. Andere bekende routes zijn de Klostersteig en de Zickzackweg.

Het dorp Teisendorf

Een knus dorp met panden in verschillende kleuren. Genoeg warme bakkers waar je zelfs op zondag ochtend nog verse broodjes kan kopen. De ijssalon doet altijd goede zaken.

De highlight hier is Privatbrauerei M.C. Wieninger. Hier kan je een super goede biertour met proeverij doen. De brouwerij is al vele generaties in handen van familie Wieninger. De bestandsdelen voor de verschillende soorten bier komen uit de directe omgeving. Iedereen komt altijd enthousiast terug van deze informatieve en lekkere rondleiding. Van buiten is het gebouw al prachtig. Uiteraard kan je er ook van alles kopen. Of koop het iets verderop in de drankenhandel die ook bij de brouwerij hoort. Regelmatig is de parkeerplaats vol. Mensen lopen af en aan met steekkaretjes.Mijn favoriet? Weissbier. Reserveer snel https://wieninger.de/brauerei/brauerei-erleben/biererlebnis-tour. Vooraf of nadien kan je de bierwanderung Wieningerbier wandelen. Je komt lang de beek, de velden en het meer.

Loop even naar het kerkhof. Het heeft drie heel verschillende delen.

Iets buiten het dorp is Bergbau museum Achtal. De ins en outs over het harde werkleven in een mijn. Ooit was het een ijzermijn. Er zijn veel materialen uit de groeve te zien.

Anger

Anger is het dorp aan de andere zijde van de Teisenberg. Op slechts een paar kilometer rijden van Teisendorf. Het dorp zelf is zeer klein. Het leuke dorpsplein is mooi. Al van ver torent de kerk van Anger vanaf zijn heuvel hoog boven het dorp uit. Altijd een mooi gezicht. In de directe omgeving zijn een paar pareltjes te bezoeken.

Hans-Peter Porsche Traumwerk. Een kleinzoon van de bekende autofamilie Porsche heeft een museum. Echt een museum voor de hele familie. Modeltreinen, blikken speelgoed, attracties en de avonturenspeeltuin. Een must voor treinliefhebbers. Het restaurant serveert zeer goede en lekkere gerechten. Echt een bezoek waard. https://www.traumwerk.de/.

Högelwörthersee en zijn klooster zijn mijn favoriete meer en wandeling. Of het nu zomer of winter is. https://www.sabinesmind.nl/reizen/europa/duitsland/hoglworthersee-en-klooster-hoglworth/

Zwemmen en sauna rond Teisenberg

Ben je net als ik een waterrat of zoek je verkoeling. Er zijn heel veel verschillende meren in deze regio. Ieder met zijn eigen charme. Höglwörther see is idylisch door het klooster en de bergen. De grote en bekende Chiemsee is om de hoek. Abtsdorfer See is het warmste meer in deze regio.

Het zwembad in Teisendorf is in 2021 niet geopend ivm renovatie. Er zijn meerdere zwembaden in de omgeving van groot tot klein. Ainring Eerlebnisbad is mijn persoonlijke favoriet. Ruime en met 3 verschilende baden, schoon, grote ligweides. Drie springplanken en meerdere glijbanen. De kiosk heeft een goed prijs kwalitatief verhouding.

Beieren heeft van vroeger uit al veel kuuroorden en hotels. Er zijn veel sauna’s en wellnesscentrums. Tevens hebben veel hotels ook een sauna deel. In grote en de hoeveelheid sauna’s verschillen erorm.

Wagingersee

Waging am See

Waginger see is een stuk groter. Echt een vakantie meer. Je kan er bootjes huren, waterfiesten, surf- en supplanken. Ga naar kurhaus aan Waginger see. direct naast het dorp Waging am See. Er is een groot restaurant met biergarten. Voetbal en mini golf. Trampolines. Verschillende kiosken. Een supermarkt. De camping heeft zijn eigen stukje strand. Langs het water staan leuke framen paviljoens. Met trappen kan je het water in. Er liggen stenen echter zijn die glad en niet echt pijnlijk. Er zijn vodoende parkeerplakken. Tegen betaling. Er zijn omkleedcabines, wc’s aanwezig.

Het dorp Waging aan See is wederom een leuk typisch Beiers dorp. Een leuk dorpsplein. Een heel groot park met een fusstrettbecken. Een blote voeten bad. Goed om je bloedsdoorloop te stimuleren. Het park is super goed onderhouden. Er is een mooie speeltuin. Aan de rand is een prachtige minigolf baan. In het dorp zijn verschillende restaurants en kroegen met terrassen.

Eten en slapen rond Teisenberg

Stoisser Alm Op de berg
Fonse’s Teisendorf
Pranee’s Thai Restaurant Teisendorf
Braugasthof Alte Post Teisendorf

Hof wirt https://www.gasthaus-hofwirt.de/ Oberteisendorf (geheim tip)

*************************************

WellnessNaturResort Gut Edermann ook om te eten en voor de wellness (hier werk ik)

Landhaus Tanner 

ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie