Ruhpolding dorpje in de Beierse alpen

Ruhpolding staat bekend als het wandelgebied van deze regio in Zuid-Beieren. Regio Traunstein. Een klein dorp met terrassen voor koffie, lekker eten en ijs. Ingeklemd tussen de mooie groene bergen van Beieren. Een leuk en fijn dorpje zowel in de zomer als in de winter

Het keuzemoment in een groot wandelgebied is dus alleen welke berg ga ik omhoog?  En soms heb je nog de keuze hoe ga ik die berg op en/of af?

Lekker sportief op pad naar een mooi uitzicht

Unternberg werd mijn keuze. Er is een stoeltjeslift om de berg op en/of af te gaan. Ik ben omhoog gewandeld en terug met de stoetjeslift. De wandeling is over een goed begaanbaar pad. Je kan een paar keer voor een stuk afsnijden. Die stukken zijn dan toch behoorlijk steil. Over het grote pad is het een prettige stijging. Bovenop deze berg zijn er 2 almen waar je lekker iets kunt eten en drinken. De inspanning mag beloond worden. Tevens kan je genieten van het uitzicht. Bij alm Unternberg heb ik gezeten. Direct ernaast is het station van de stoeltjeslift. Achter de stoeltjeslift kan je nog een kleine klim maken naar een top. Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving. De Chiemsee, het dorp en natuurlijk de vele bergen van Beieren en de kalksteenbergtoppen met sneeuw in Oostenrijk.

Alm Unternberg heeft een kleine en toch afwisselende kaart. Ik heb de Almpizza met Almwater gedronken. De lekkerste pizza die ik ooit gegeten heb. De pizza zag er al heerlijk uit. Rook voortreffelijk. En maakte qua smaak al zijn beloften waar. Het “Almwasser” is bruisend water met gember en limoen siroop. Geserveerd met ijs, kruidenblaadjes en rietjes in een supermooi glas.  Het lijkt net een cocktail. Helemaal mijn presentatie en smaak. http://www.unternberg.de/

Het dorp Ruhpolding

Ruhpolding is alles wat je verwacht van een dorp in Beieren. Een typisch Beiers dorp.  Leuk en knus.  Mooie huizen met prachtige schilderingen. Panden met houten balkons voorzien van bloembakken met geraniums.

Het oudste treinstation van Beieren vind je hier. Gewoon even kijken. Eens per jaar rijdt er nog een oude stoomlocomotief. Bij het station kan je gratis parkeren.

Het dorp heeft een park. En zoals je dat vaak hebt in deze regio heet het een “kuurpark”. Een mooi aangelegd park met bankjes. En niet te vergeten een vijver met vissen. De plek waar de dorpsbewoners elkaar treffen.

Kerk en kerkhof

De St. George kerk stijgt boven het dorp uit. Zeker de korte klim waard. Van buiten een mooi geel geverfde kerk. Van binnen verrassend mooi. In de eerste helft van 1800 is deze kerk gebouwd in rococostijl. Dus rijk gedecoreerd met prachtige fresco’s. Er zijn meerdere Balkons. Naast de kerk ligt iets hoger het kerkhof. Door de omringende bergen is het kerkhof in hoogteplateaus verdeeld. Op de graven staan veel ijzeren kruizen en kunstwerken. En van overal heb je een uitzicht op de bergen en de kerk.

Zin aan meer sportief en actief?

Iets buiten het dorp is een heerlijke zomerroddelbaan. Je wordt omhooggetrokken in vrolijke gekleurde karretjes. En dan lekker suizen naar beneden. Een mooie baan met fijne bochten en een goed hoogteverschil. Het is een rails baan. Je kan dus niet uit de bocht vliegen. Om de kosten hoef je het niet te laten.

Ga paragliden en bekijk de prachtige groene bergen en omgeving van boven. Fietsen kan natuurlijk ook. Al zijn elektrische fietsen hier ook heel populair.

Zwemmen. Een fijn meer is altijd in de buurt. Al kunnen de temperaturen van het water erg verschillen. Een bergmeer zal bijna altijd koud blijven. Een veenmeer is een stuk warmer.

In de winter is het geschikt voor je wintersportvakantie. Skiën en langlaufen.  Of wat dacht je van een ritje in een heuse arrenslee.

Eten en slapen

Hotel en restaurant https://www.devahotels.de/

Steaks http://www.holzstube-ruhpolding.de/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie