Rothenburg ob der Tauber reiservaringen en tips

Stap in een middeleeuws sprookje. Sprookjesstad, kerststad, middeleeuwse stad, overdekte stadsmuur, straten en steegjes met kinderkoppen. Al dat en meer is Rothenburg ob der Tauber.

Ob der Tauber is een afkorting van oben (ob) de Tauber. Boven de Tauber. Hier een klein niet noemenswaardig water. De locatie was vooral strategisch gekozen. Het is oprecht een van de meest mooiste steden die ik ooit bezocht. Het heeft iets magisch.

Geschiedenis van Rothenburg ob der Tauber

In 968 werd er op een landtong 60 meter boven de Tauber een burcht gebouwd. Vanaf de burcht had men een goed zicht op een groot dal. Ook beschermde de hoogte eenvoudig. Na 120 jaar, in 1142, werd het een rijksburcht een keizerlijk kasteel.

Mensen bouwden huizen dicht bij de burcht ter bescherming. In 1274 werd de stad verheven tot rijksstad. Een belangrijk privilege. Eigen munten, wetten, tolheffing en lengtematen. Tel daarbij op de het bijna op de kruising van twee belangrijke handelswegen ligt. De weg Scandinavië naar Rome en de weg Parijs naar Praag.

Rothenburg werd een machtige en rijke stad. Stenen waren duur. In de stad waren al vele wegen van steen. De rijke families bouwden stenen huizen. Een van de grootste zorgen toen der tijd was de angst voor brand door de vele houten panden. Had de eigenaar net niet genoeg geld om een volledig stenen pand te bouwen dan gebruikte men deels hout. Zo ontstaan de vakwerkhuizen. Wat nu als mooi en bijzonder wordt gezien en gewaardeerd kwam voort uit geldgebrek.

Tijdens de 30-jarige oorlog was Rothenburg katholiek. Om de stad te behouden besloot de stad dat het beter was om de wijzigen naar een evangelische stad. Het zorgde ervoor dat de stad nauwelijks schade opliep. Door de oorlog en de pest verdween de handel. De stad verviel in armoede. Er was geen geld om de stad te moderniseren.

Sinds ongeveer de helft van 1900 werd de stad ontdekt door de toeristen. Een van de best bewaarde middeleeuwse steden met vakwerkhuizen. Een bijnaam is het Jerusalem van het Noorden. Door zijn nog ruim 40 torens die de stad zelfs nu nog telt.

Wat te zien en doen in Rothenburg ob der Tauber?

Rathuis

Het stadhuis is gebouwd in 1250 in gotische stijl. De helft van het pand brandde in 1501 af.  Dat deel is herbouwd in tussen 1535 en 1553 in renaissancestijl. Inclusief de 48 meter hoge toren. De moderne bouwstijl van toen was niet meer gotisch maar renaissancestijl.

Historiengewölbe

De historische plafond. De grote poorten van het stadhuis staan open. Zo zie je de gotische bogen. Aan de zijkanten de poorten waar vroeger een overdekte marktplaats was.

De stadhuistoren is vaak te beklimmen. Na 220 traptreden heb je een mooi uitzicht over de stad.

Ratstrinkstube

Een mooi gebouw aan de kop van het plein direct naast het rathaus. Het gebouw en de oudste klok zijn uit 1683. De zonnewijzer is jonger. Overdag gaat op elk uur (van 10 tot 10) de ramen open waarbij twee beelden verschijnen. Links de aanvoerder van het leger rechts de burgemeester. De legende gaat dat de burgemeester Nusch een weddenschap aanging voor het behoud van de stad. Hij dronk in een teug een grote pul alcoholische drank leeg. Heel langzaam dronk hij zoals het beeld laat zien. De stad beleef behouden. De legende is de historische Meistertrunks.

Na de raadsvergadering was het verboden om naar de kroeg te gaan. De vrees was dat bij het nuttigen van alcohol er te veel informatie gedeeld werd. Ratstrinkstube is de kroeg voor de raadslieden. Tegenwoordig is de VVV er gevestigd.

Rathausplein

Stadhuisplein ofwel middeleeuwse marktplein. Het ruime plein is omgeven door het rathaus, rattrinkstube en een aantal meer prachtige panden. Het is het trefpunt voor de stadswandelingen. De keuze is uit een traditionele stadswandeling met gids en/of de thematische stadswandeling met de nachtwachter. Door het jaar zijn er nog meer thematische wandelingen zoals met de beul van de stad.

Regelmatig is er nog een weekmarkt of staat er een marktkraam.

Rothenburg ob der Tauber

Marienapotheek

Een fraai patriciërspand aan het rathausplein. De vroegere burgemeester Nusch van Rothenburg woonde hier enige tijd.

Georgsbrunnen

Deze fontein is de stadsfontein uit 1446 met een mooie sierlijke zuil met wapenschilden. De buitenmuur is zo hoog dat de fontein 100.000 liter water kon bevatten.

Door de hele stad zijn nog meer fonteinen te vinden. Johannisbrunnen naast de St. Johanniskerk. Röderbrunnen in de Rödergasse. Herrnbrunnen in de Herrngasse. Alle dienden als watervoorziening van de stad.

Jacobskerk

De stadskerkkerk is tussen 1311 en 1484 gebouwd in gotische stijl. De bouw duurde zolang omdat er besloten was dat de kerk volledig gebouwd werd door de bevolking. Door de dure materialen was er niet altijd genoeg geld. De twee torens zijn 55 en 57 met hoog.

Het 12 apostelenaltaar is uit 1486 en ook aan de achterzijde beschilderd. Het Maria altaar is een zeer gedetailleerd houtsnijwerk uit 1520. Het hoogtepunt van de kerk is het altaar van het Heilige bloed. Een altaar voor het bloedrelikwie uit 1499 – 1504 van Tilman Riemenschneider. Het vergulde kruis bevat een bergkristal met drie druppels bloed van Christus. Ook de moeite waard zijn de glasschilderingen. Het koorgestoelte is uit 1514.

De kerk ligt aan de Jakobsroute naar Santiago de Compostella. Duizenden pelgrims passeren al honderden jaren deze kerk.

Plönlein

Het meest gefotografeerde uitzicht van de stad. Het heeft geen historische betekenis. Het is het uitzicht op twee oude torens. De Sieberturm en Kobolzeller turm met ertussen een vakwerkhuis en fontein. Gewoon een mooi plaatjes.

Herken je het punt? Disney gebruikte het in de film Pinocchio uit 1940.

ReizenReizen

Stadsmuur en torens

Om de stad veilig te houden werd er een stadsmuur gebouwd. Na voltooiing van de eerste stadsmuur was de stad al verder gegroeid tot een grotere stad buiten de stadsmuur. Er moest een langere stadsmuur komen. De meeste stenen van de eerste stadsmuur werden gebruikt om een grotere stadsmuur te bouwen. Slechts 3 torens van de eerste muur staan nog. De tweede stadsmuur is verbonden met meerdere torens als toegangspoort tot de stad.

De stadsmuur heeft een overkapping. Zo kan je beschut over de stadsmuur lopen. Uniek. Tegenwoordig kan je nog over een groot deel van de stadsmuur lopen. De officiële stadsmuur was 2,5 kilometer. Op aandringen van het ziekenhuis werd de stadsmuur met 1 km verlengd zodat ook zij binnen de stadsmuur zijn. Een wandeling over de stadsmuur cq. Turmweg is zeer populair.

Stadsmurentorens van de stad zijn:Sieberturm, Markusturm, Röderturm, Weisserturm, Galgenturm, Kummerreckturm, Kräuterturm, Strafturm, kalkturm

Poorten in de stadsmuur: Burgtor de poort vanaf de burcht de stad in of uit.  Klingerpoort ooit de watertoren van de stad. Kobozellpoort.

De Burgtor is vanaf het park gezien een poort die zo uit een sprookje kan komen. Door de vorm en de kleur. In de avond en dan verlicht ook mooi. Klingerpoort is voor de stad met de kleine loopbrug ook leuk voor een foto. Of aan de anderzijde door de trap en de start voor een wandeling over de stadsmuur.

Burgtor Rothenburg ob der Tauber

Musea in Rothenburg ob der Tauber

Mittelalterliches Kriminalmuseum, Middeleeuwse kriminalmuseum

In een voormalig klooster is tegenwoordig een van de beste en grootste misdaadmuseums van Europa gevestigd. Het heeft als bijnaam het martel of foltermuseum. Hier zie je eeuwenoude wetboeken over de strafprocessen. Welke misdaad welke straf als gevolg had. Oude schandemaskers. Folterwerktuigen. Iron maiden. Meer dan 1000 jaar aan rechtsgeschiedenis.

Buiten staat een bakkersdoop, bäckerstaufe. Vroeger was broodbakken aan hele strenge regels gebonden. Hoe groot en zwaar het moest zijn. Hoeveel het brood mocht kosten. Brood moest toegankelijk zijn voor iedereen. Een bakker die sjoemelde met het brood werd gezien als een zware misdadiger. De straf was dat de bakker in een kooi onder water werd gedompeld. Hoe lang en hoe vaak dat gebeurde lag een de rechter. De dood van de bakker was niet eens het doel. Door inschattingsfout van de rechter was de dood van de bakker vaak toch het gevolg.   

Een mooie aanvulling na een bezoek aan dit museum is een spooktocht met de beul. Deze is helaas niet het hele jaar door.

Weihnachtsmuseum

Op de bovenverdieping van de kerstwinkel van Käthe Wohlfahrt is een kerstmuseum. Hier wordt in tekst en met taferelen het ontstaan van kerst en de kersttradities zoals een kersboom uitgelegd en getoond. Er zijn vele oude kerstspullen en prenten.

Zowel het museum als ook de winkel zijn een bezoek waard. Ik als niet grote kerstfan keek hier mijn ogen uit. Begin april in een kerstwinkel dat lijkt op een dorpsplein in kerstsfeer. De 5 meter grote kerstboom.

Herrngasse

De breedste steeg van de stad met de Herrnbrunnenerr. Langs deze straat staan de grootste en duurste panden van de stad. De eerste brede straat met kinderkopjes. Hier wilden de rijkste mensen van de omgeving graag hun huis bouwen om hun rijkdom te laten zien. In het grootste gebouw woont al ruim 300 jaar dezelfde familie. De meeste panden hebben grote houten poort in het midden. Hierdoor kon de paardenkoets naar binnen. In de binnentuin stond de koets, dieren en was een moestuin.

Elke bewoner was verplicht om minimaal voor een jaar haver en koren op de zolder te hebben. Dit uit voorzorg als er een belegering zou komen. De rijken van de satd moesten zelfs ook zout stallen. Zout het witte goud in die tijd.

In de stad is alles nog een gasse, een steeg. Alles binnen de stadsmuur is een steeg. Buiten de stadsmuur heet het een straat.

Burggarten

De burggarten is tegenwoordig een park waar ooit het kasteel stond. Nu staat er alleen nog een kleine kerk omdat die een hele dikke muur heeft. Vanaf het park heb je een prachtig uitzicht over het Taubertal met zijn molens. Ook heb je volgens velen het mooiste uitzicht op de stad. Je ziet de stadsmuur en kijkt naar het ziekenhuis en een paar torens van de stad.

In het prak staan 8 stenen beelden. De vierjaargetijden en de vier elementen.

Klostergarten

De kloostertuin hoorde ooit bij het Dominicanenklooster. Nu is er het stadsmuseum gevestigd.

Schneebal

Het gebak cq, beroemde koek van Taubertal. Vroeger waren er nog gene koelkasten of koelcellen. Het is dus een lang houdbare lekkernij geserveerd bij bruiloften en communies.

Het koekdeeg wordt in repen gesneden en om een ijzerbal geplakt. Vervolgens wordt de bal gefrituurd. Origineel is het met poedersuiker. Tegenwoordig zijn er veel meer smaken. De ijzerbal, schneebaleiser, is nog steeds een traditie.

Tot op heden hoort elk meisje in haar leven een schneebaleiser, sneeuwbalijzer cadeau te krijgen. Bij een communie hoort nog steeds schneeballen geserveerd te worden. Het bereiden van de sneeuwballen gebeurde door de vrouwen en de buurvrouwen. Het geheel kon wel drie dagen in beslag nemen.

Kerst in Rothenburg ob der Tauben

Ben je fan van kerst? Dan is deze stad een must. Rothenburg ob der Tauben staat bekend als de kerststad van Duitsland. Hier vind je het hele jaar kerst door de winkels en het kerstmuseum van Käthe Wohlfahren. De antieke automobiel met cadeaus op het dak. De stad wordt veranderd in het meest ultieme winterwonderland ter wereld. De beroemde Rothenburger Reierlesmarkt komt al uit de 15e eeuw. Beslist een van de mooiste decors met vele kerstkramen. Eet een warme wafel, drink een glühwein of warme chocolademelk. Hier houdt iedereen van kerst.

Wandel en fietsnetwerk, romantische strasse en burchtenstrasse/kastelenroute.

Rothenburg ob der Tauber ligt in een zeer populaire toeristen streek. Er ligt een goed en groot netwerk van wandel- en fietspaden.

Romantische Strasse

De romantische strasse gaat langs de stad. Deze route is 386 km en gaat van de rivier Main tot aan de Duitse Alpen. Het voert je langs vele mooie middeleeuwse plekken. Een van de mooiste routes van Duistland.

Burgenstrasse

Een kleinere route en ook zeker de moeite waard is de Burgenstrasse, kastelenroute/burchtenroute. Een van de oudste toeristische routes. De route brengt je langs meer dan 70 kastelen en burchten. De lengte is 770 km en gaat van Mannheim tot aan Bayreuth bij de Tsjechische grens.

Rothenburg ob der Tauber is niet een al te grote stad toch zou ik het aanraden om er een nacht te verblijven. Zo ervaar je een stad anders en heb je mooi tijd voor de wandeling met de nachtwachter.

Eten en slapen in Rothenburg ob der Tauber

Italia. Goede Italiaanse keuken met vriendelijk personeel https://italia-rothenburg.de/

Don Gallo. Mexicaanse keuken. Ob. Schmiedgasse 21

Zur Hoell het oudste restaurant van Rothenburg. Een kleine menukaart. Het gaat meer om het gevoel dan het eten. Burggasse 8

Ratsstube op de markt. Beierse keuken van redelijke kwaliteit https://ratsstube-rothenburg.de/

*******************************

Hotel Schwarzer Adler. Vriendelijke eigenaren super lokatie. http://www.booking.com/Share-8EvOo4T

Burghotel ook in het centrum http://www.booking.com/Share-nx9blz

Historik Hotel Gotisches Haus garni in Herrngasse http://www.booking.com/Share-PUwlmg

Landgasthof Jagstmühle. Ongeveer 40 km verderop is het hotel en fantastisch fine dining ervaring van mijn oud collega een chefkok welke al meerdere sterren heeft verdiend. http://www.booking.com/Share-6XTazyQ

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regelde ik mijn reis naar Rothenburg ob der Tauber?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie