Rostock reiservaringen en tips

Rostock is een oude havenstad en Hansestad aan de Oostzee. Ooit lag het in Oost-Duitsland. Met ruim 200.000 inwoners der grootste stad in Mecklenburg-Vorpommerns. Een mooie combinatie, stad, haven, strand en universiteitsstad.

Zelf gebruikt de stad graag de bijnaam. “Stadt der Sieben”. “Stad van de Zeven”. De reden hiervoor zijn of waren: de 7 lindebomen in de rozentuin, de 7 klokken van de 7 kerken, de 7 koopmansbruggen op het Strande (haven), de 7 torens op het stadhuis, de 7 poorten die het land in leiden, de 7 straten bij de grote markt en de 7 portalen op de St. Maria kerk.

Foutje: Er is een tolweg gemaakt onder het water door. Er is een dure fout gemaakt. De tunnel is niet diep genoeg gegraven. Nu kunnen er niet veel boten meer de haven van Rostock in. De haven is dus verplaats naar Warnemünde.

Wat te zien en doen in Rostock?

De bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar. Een dag naar het strand c.q. de zee kan je eenvoudig met de tram.

Neue Markt

De nieuwe markt. Het centrale plein in de stad. Veel trams hebben hier een halte. Een royaal plein omzoomd door prachtige panden in de typische Hansestijl met puntgevel uit de Middeleeuwen. Sommige panden zijn herbouwd nadat zij in de oorlog verwoest waren.

Rathaus

Stadhuis. Het meest in het oogspringen en grootste gebouw op het plein. Het markante roze gebouw met 7 torens. De bouw begon in de 13e eeuw het is samengesteld uit drie huizen. Het hoort is ene van de belangrijkste baksteen gotiek gebouwen aan de Oostzee.

Kerkhoffhaus

Kerkhoffhaus

Achter het stadhuis staat het Kerkhoffhaus. Een prachtige pand is uit de 15e eeuw prachtig versierd met terracottategels. De oude burgemeester Kerkhoff bouwde het als zijn eigen woonhuis. In 1902 kocht de stad Rostock het pand. Tussen 1902 en 1907 werd het omgebouwd tot stadsarchief en trouwzaal.

Marienkirche

In de hoek van de nieuwe markt is de Marienkirche. Een bakstenen kerk in gotische stijl. De kerk wordt voor het eerst vermeld in 1232. Het is de belangrijkste kerk van de stad. Bijzonder is de astronomische klok, de gewelven, het orgel, bronzen doopvont.

ReizenReizen

Meer kerken in Rostock

Petri Kerk

De oudste en hoogste kerk van Rostock met een 117 meter hoge torenspits. Tegen betaling kan je met de lift naar boven. Vanaf de ramen, met gaas ervoor, heb je een prachtig uitzicht over de stad en haven. Kijk ook even omhoog naar de houten balken.

Alter Markt

De kerk ligt aan de Alter Markt, de oude markt. Het kleine centrum van de oostelijke oude stad van Rostock.

Nikolaikirche

De eerste hallenkerk in Westfalenstijl. De bouw begon in 1230. In 1413 werd de Gerberkapel met doorgang bijgebouwd. Op 8 december 1703 stortte de 132 hoge toen in door een orkaan. Deze werd in 1706 herbouwd. Tijdens de 2de wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Sinds 5 juli 1994 is de kerk weer open. Het is sindsdien een ontmoetingsplek en voor evenementen. Bijzonder is dat er tegenwoordig woonappartementen op de bovenverdieping zijn.

Rathaus Rostock

De winkelstraat van Rostock

Kröperliner Straße

De Kröpeliner Straße is de winkelstraat van Rostock. De bijnaam is Kröpi. De straat heeft veel verschillende winkels maar ook restaurants, terrassen en cafés. Er staan ook een paar prachtige oude panden met mooie huisgevels. Neem ook eens een kijkje in een van de zijstraten.

Universiteitsplein

Vanaf de Neuer Markt door de Kröpeliner Straße kom je op de Universitätsplatz  De oude naam is Hopfenmarkt. Hier staat het hoofdgebouw van de Universiteit van Rostock. Het is gebouwd tussen 1867 en 1870i n Neorenaissance stijl. De universiteit is al gesticht in 1419. Er worden verschillende universiteitsfaciliteiten aangeboden. De schatkamer is open is voor publiek.

Brunnen der Lebensfreude

Op het plein is de bekendste fontein van de meer dan 40 fonteinen in Rostock. De fontein van de Levensvreugde. Een open fontein met waterpunten omzoomd door banken. Prachtig om de fontein en de universiteit tegelijk op een foto te zetten. In de volksmond staat de fontein bekend als de “Pornofontein” vanwege de frivole sculpturen.

Brunnen der Lebensfreude met universiteit

Stadsmuur en stadspoorten van Rostock

Kröpelin Tor

De Kröpeliner poort is de grootste van de drie overgebleven stadspoorten van Rostock. Er waren ooit 22 poorten. Deze ligt in het westen van de oude binnenstad. In gotische stijl gebouwd in 1270. Onderin is er regelmatig een tentoonstelling.

Rostocker Stadtbefestigung

De stadsmuur is gebouwd rond 1265. Toen 3 stadsdelen werden samengevoegd tot de stad Rostock. De muur had 22 poorten en was bijna 3 kilometer lang. Tijdens de dertig jarige oorlog (1618-1648) werd het omgebouwd tot vesting. Van de oude muur is nog ongeveer 1300 meter intact. Een ander deel van stadsmuur is veelal herbouwd in de oude stijl.

Kuhtor

De Kuhtor is de oudste bewaard gebleven stadspoort van Rostock. Waarschijnlijk de oudste stadspoort van heel Noord-Duitsland. Gebouwd in 1262 in vroeg gotische stijl.

Steintor

Gebouwd tussen 1574 en 1577 in renaissancestijl. Het is de verfvanger van een poort uit 1566. Het ligt in het zuiden direct naast het Ständehaus.

Ständehaus

Het Ständehaus is gebouwd in neogotische baksteenstijl.  Prachtig versierd met ornamenten en figuren. Het rode bankstenen gebouw.is gebouwd tussen 1889 en 1893. Oorspronkelijk gebouwd als paradepaardje van de Mecklenburgse landgoederenbureau. Ondertussen heeft het al veel verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het een Gerechtsgebouw.

Rozentuin

Tegenover het Ständehaus ligt de rozentuin. Aangelegd in de 19e eeuw.  Een fijne plek direct naast het centrum

Ständehau en steintor

Stadshafen Rostock

De stadshaven naast zijn functie als aanlegsteiger is het ook een bekende promenade met restaurants, clubs en eetkraampjes. Voornamelijk wordt er vis verkocht.  Bij mooi weer is het een populaire ontmoetingsplek voor de inwoners en studenten. De oude locomotiefloods en magazijnen en de historische pakhuizen dragen bij aan de sfeer. In de haven ligt de bijna 68 meter lange ijsbreker Stephan Jantzen voor anker. Het is nu een museum. Elke jaar is er de Hanse Sail. En vanaf de haven kan je een rondvaarten maken.

Parken

Botanische Tuin

Het heeft meer dan 7.000 plantensoorten op bijna acht hectare. De tuin maakt deel uit van de universiteit van Rostock en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor onderzoek, onderwijs en educatie.

Lindenpark

Het is oorspronkelijk een begraafplaats. Met statige lanen van lindebomen. Tegenwoordig wordt het als park gebruikt en door wandelaars en joggers.

Rondell of Heubastion

Net buiten de stadsmuur tegenover de kloostertuin ligt de Rondell. In de eerste helft van 1600 werd de ronde schans aangelegd. Het was bedoeld als modernisering van de verdediging en uitbreiding van de vesting. Rond 1800 werd er het voer voor de legerpaarden opgeslagen. Sindsdien heet het Heubastion. In 1818 werd het vrijgeven als park. In 2017 is het park volledig gerenoveerd.

Warnemünde

Het stadsdeel beter bekend als Oostzeebadplaats Warnemünde.. Hier is het breedste Oostzeestrand van Duitsland.  

Vuurtoren

Het herkenningspunt van Warnemünde. De vuurtoren heeft een hoogte van 36,9 meter en is in 1898 in gebruik genomen. Vanaf het uitkijkbalkon heb je een leuk uitzicht.

Am Strom

Deze gezellige straat gaat langs de haven. Vol met winkels, restaurants. Een paar kotters en boten liggen vast in de haven en zijn restaurants en veelal viskraampjes.

Hier is ook de toegang tot de cruis terminals.

Flaneren doe je tot of vanaf het prestigieuze DDR-hotel Neptun, over de promenade en am Strom.

Ostseestrand

Direct naast Warnemunde begint al het mooie brede zandstrand. Hier verhuren ze de bekende “strandkorben”. Zwemmen, zonnen, zonnen, surfen, kitesurfen, een zandkasteel bouwen. En natuurlijk zicht op de grote schepen en veerboten.

Warnemünde haven

Extra tip al had ik er zelf geen tijd voor: Zoo Rostock. Volgens velen een van de mooiste dierentuinen van Duitsland. Er leven meer dan 4500 dieren, verdeeld over 450 verschillende soorten. Het is de grootste dierentuin aan de Duitse Oostzeekus.

Eten en slapen in Rostock

Mijn absolute favoriet om de geweldige entourage https://zur-kogge.de/

Duitse keuken in een gewelvenkelder https://www.am-hopfenmarkt.com/gastronomien/wirtshaus-hopfenkeller/

Italiaanse keuken https://losteria.net/de/restaurants/restaurant/rostock

Steaks en meer https://www.block-house.de/block-house-restaurant-best-steaks-since-1968/

Prachtig hotel. Goed restaurant en heerlijke rooftopbar http://www.booking.com/Share-cRfBj5

Studentenfavoriet https://www.helgas-kitchen.de/

Het restaurant bij mijn hotel. https://www.trihotel-rostock.de/restaurants

Warnemünde:

Soort visfastfood https://gosch.de/standorte/warnemuende/

Mooi uitizicht http://www.herberts-warnemuende.de/

**************

Iets buiten en centrum met wellness http://www.booking.com/Share-F2Z60s

Prachtige plek bij de Kröpelinertor met fantastischse rooftop bar http://www.booking.com/Share-cRfBj5

In het centrum http://www.booking.com/Share-MdRjGF

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Booking.com

Hoe regelde ik mijn reis naar Rostock:

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie