Regensburg reiservaringen en tips

Stadt Regegensburg

Al rond 79 na Chr. werd hier een Romeinse nederzetting gebouwd en daarmee is Regensburg een van de oudste steden van Duitsland. Een oude stad die de tand des tijds altijd behoorlijk goed doorstaan heeft.

Sinds 2006 staat de stad op de werelderfgoedlijst van Unesco. In tegenstelling tot veel andere steden is Regensburg nauwelijks gebombardeerd of beschadigd in de 2de wereldoorlog. Slechts een kleine 5 procent was beschadigd. Hierdoor zijn er veel oude authentieke gebouwen in Gotische stijl en zelfs uit de middeleeuwen. In combinatie met het feit dat het ook een studentenstad is maakt het dat Regensburg een stad is voor iedereen.

Altstadt Regensburg

Regensburg heeft de grootse middeleeuwse Altstadt van Duitsland. De meeste mooiste en belangrijkste attractie bevinden zich direct in of om de altstadt, de oude binnenstad van Regensburg. Dit betekent dat bijna alles op loopafstand van elkaar ligt.

Regensburgs werd ooit het San Gimignano (Italië) van Duitsland genoemd. Evenals in de Italiaanse stad werd rijkdom getoond door het bouwen van torens, Geschlechtertürmen. Het was de stad met de meeste torens in de wijde omtrek. De torens waren puur voor de pronk. Men noemde de inwoners van Regensburg steenrijk. Letterlijk steenrijk omdat als je geld had dan kon je een stenen huis bouwen. Gelukkig zijn er nog een aantal torens bewaard gebleven. De kleuren en de torens van de oude binnenstad maken het zo’n mooie en speciale stad.

Regensburg is heel lang een hele rijke stad geweest. Af en aan was van 1663 tot 1806 de rijksdag hier. Daardoor ontving de stad geld. De rijksdag was toen der tijd een van de belangrijkste bijeenkomsten van het heilige Roomse rijk.

In de Altstadt kan je heerlijk struinen door de straten en de leuke steegjes. Er zijn veel leuke unieke winkels. Zie je een poort en is die open dan mag je er naar binnenlopen. Zo kom je soms in verrassende binnentuinen en hofjes.

Dom St. Peter

Het Highlight van de stad. De enige gotische kathedraal in heel Beieren. De bouw begon al in 1250. Telkens werd de kathedraal uitgebouwd en verhoogd. De beide indrukwekkende torens zijn als laatste toegevoegd tussen 1859 tot 1871.

De kathedraal is zeker de moeite waard om van binnen te bezoeken. Elke dag behalve op zondag staan er gidsen in de kerk. Zij geven je kosteloos een korte rondleiding. Zeker doen. De gekleurde glas in lood ramen zijn van antiek tot redelijk nieuw. Zij vertellen de verhalen over de bijbel en de stad. Met goede lichtinval is het nog mooier. Pronkstuk is zeker het zilveren altaar. De beelden in de kerk zijn zeer gedetailleerd gemaakt. Er zijn zelfs demonen tussen een lachende engel.

Elke zondag zingen de Regenburgse Domspatzen nog in de dom. Een begrip in Duitsland.

Biergarten tip. Biergarten im Bischofshof Krauterermarkt 3

Dom St. Peter

Altes Rathaus

Het middeleeuwse gemeentehuis was de plek waar de rijksdag bijeen kwam. Het bestaat eigenlijk uit drie gebouwen verbonden met elkaar. Het rijksdaggebouw met zijn erker. Hier is de Dans- en feestzaal uit 1300 en dat is ook waar de rijksdag vergaderingen waren. Vele belangrijke vergaderingen en beslissingen over de grote Romeinse regio zijn in deze zaal genomen. Veel belangrijke en hoog gepositioneerde personen waren in deze zaal. Het houten plafond en de baldakijn. Het balkon waar het orkest speelde. Onderin de kerkers is nog oud arsenaal als ook de folterkamer.

Het geheel is over meerdere honderden jaren gebouwd.

Rechts van dit gebouw is na een paar traptreden een grote poort. Bovenaan versierd met een prachtig beeld. Schutz und Trots. Bescherming en trots. De een verdedigd de stad de andere valt aan. Met een boog is het verbonden aan de toren van het Rathaus. Het Rathaus is te bezoeken met gids. https://tourismus.regensburg.de/regensburg-erleben/willkommen/sehenswertes/museen/document/document-reichstag.html

De toren hoort ook bij het Rathaus. De toren is 55 meter hoog en gebouwd in 1260.

Golderner Turm

Deze 50 meter hoge toren stijgt over elk gebouw uit. Een statussymbool uit de middeleeuwen. De naam komt van een restaurant dat er in het rond 1700 gevestigd was. Op sommige dagen kan je de toren op.

Steinerne Brücke

De stenen brug is de oudste brug van Duitsland. Al sinds 1146 verbindt deze brug over de Donau de Altstadt met het stadsdeel Stadamhof. Gebouwd in de romantische stijl. Ooit had de brug drie verdedigingstorens.

De legende is dat de bouwer van de brug en de bouwer van de kathedraal een wedstrijd aangingen: Wie als eerste zijn bouwwerk afkreeg. De bruggenbouwer sloot een pakt met de duivel om te winnen. De prijs: De duivel krijgt de eerste drie mensen die op de brug komen.

Op de brug is een beeld der Bruckmandl al uit 1446. Officieel is niet bekend welke betekenis het beeld heeft. Het verhaal van de legende is wel leuk. Hij houdt een oog in het zeil hoe ver de bouw van de kathedraal al gevorderd is. Deze stenen brug diende als voorbeeld voor de bekende Karlsbrug in Praag.

De brug is 330 meter lang en heeft 16 bogen. Een geliefde plek voor de locals om elkaar te ontmoeten. Te genieten van een prachtige zonsondergang. Tevens heb je vanaf de brug een prachtig panorama blijk op de stad Regensburg.

Brucktor of Schuldturm

Brugtoren en een van de drie verdedigingstorens. De oude stadspoort van Regensburg is van rond 1300 tot 1400. Loop over de brug naar Regensburg dan kom je eerst door deze stadspoort. Een mooie poort met toren, beschildering en klok. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd. Er tegenover is een prima ijssalon

Ostentor

Deze gotische stadspoort werd al gebouwd rond 1300. Het was deel van de stadsversterking. De toren wordt nog geflankeerd door 2 kleinere achthoekige torens. Tot 1889 was het de enige manier om toegang te krijgen tot de stad.

ReizenReizen

Wurstlkuchl

Het kan maar zo de oudste braadworststand van de hele wereld zijn. Sterker nog hier is de braadworst ontstaan. Aan de oever van de Donau pal naast de stenen brug. Je kan op het terras buiten zitten of binnen. Het restaurant is minimaal 500 jaar oud. De worsten worden nog steeds authentiek op houtkool gegrild.

Goliathhaus

Gebouwd rond 1260. Het dankt zijn naam aan het grote schilderij op de gevel. Deze fresco is er al sinds 1573. De strijdt tussen David en goliath. Waarbij de stad Regensburg David voorstelt.

Goliathhaus

Porta Preatoria

Keizer Marc Aurel liet hier een rustpunt bouwen voor de Romeinse strijdkrachten. Het gebouw stamt uit het jaar 179. Een deel van de stadsmuur en een oude poort zijn nog te zien. De enige andere oude romeinse poort is in Trier.

Schottenkirche ofwel Schottenportal

Rond 1090 stichten Ierse Monnikken (genoemd schotten) hier een Benediktenklooster. De kerk werd in 1200 gebouwd en is te bezoeken. Opvallend en mooi zijn de ronde bogen van de ingang. En in verwerkt is christus maar ook de duivel.

Pleinen en parken in Regensburg

Birmarckplatz

Een mooi royaal plein met twee fonteinen. Het plein was er al rond de middeleeuwen. Ook toen was het al een druk verkeersknooppunt. Heerlijk om hier op het terras te gaan zitten of koop een drankje en strijk neer bij een van de fonteinen. Aan dit plein is het theater van Regensburg gebouwd in 1804. In 1805 werd het paleis gebouwd in klassieke stijl opvallend zijn de korintische zuilen.

Haidplatz

Het plein is omringd door vele oude gebouwen. Al in 1200 wordt het voor het eerst beschreven. Veel van de meest oude gebouwen van de stad zijn om dit plein gelegen. Het oudste hotel van Zum Goldenen Kreuz was hier. Evenals het stadspaleis Thon-Dittmer- Palais. Nu zijn er veel horecazaken met grote terrassen. En een prachtige fontein, Justitiabrunnen. Regelmatig werden en worden hier evenementen gehouden. Vroeger waren hier zelfs riddertoernooien.

Alter Kornmarkt of Herzogshof met de romeinse toren uit 1245 en 28 meter hoogte zijn ook fijn.

Jahninsel

Een klein halfeiland midden in de Donau. Het wordt gebruikt als een park. Ontspan op een van de banken. Het wordt gebruikt als een stadspark. Op een pickinckdeken een boek lezen of studeren. Sporten, voetballen etc.

Stadtamhof

Aan de andere zijde van de steinere brücke is Satdsamthof. Leuk voor een wandeling over de brug. De huizen zijn met verschillende kleuren en toch verbonden. Voldoende goede restaurants en terrassen. Aan het einde is het grote Donaukanaal waar de grote schepen voorbijgaan. In de sluis. Tevens is hier een scheepsmuseum.

Stadtpark

Met zijn 8 hectare het grootste park en het bestaat al sinds 1500.

Donau en de donaupromenade

Ook aan de zijde van Regensburg zitten mensen vaak op of aan de oever. Ontspannen. Op zoek naar schaduw. Hier vertrekken ook de rondvaartboten over de Donau. Zelfs tot aan Walhalla.

Schloss Emmeram of Thurn und Taxis

Paleis in Regensburg

Schloss Emmeram ofwel schloss Thurn und Taxis

De familie Thurn und Taxis is al lang gelden verheven in de adelstand. Deze familie heeft de posterijen opgezet. Brieven van Italië naar België deden er 6 weken over. Zij bedachten dat het beter is om brieven aan een ruiter op een fris paard te laten wisselen. En dat de ruiters dus slechts een kort stuk voor hun rekening nemen en weer terugrijden. Deze denk en werkwijze zorgde ervoor dat het van 6 weken terugging naar 6 dagen. Revolutionair voor die tijd. Toen het rijk de postdienst overnam werd als dank de familie verheven in de adelstand en kregen dit voormalige klooster als paleis geschonken dat was rond 1812. Tot op heden woont prinses Gloria von Thurn und Taxis in dit paleis.

Het paleis is met een gids te bezoeken. Het is een prachtig paleis met een kroonluchters, marmeren trappenhuis, een balzaal in rococostijl en schatkamers. Tevens kom je in een deel van het oude klooster. De rondleiding duurt 80 minuten. Dan heb je de meest gebruikte vertrekken bezocht. Het geheel is veel groter. Vele delen van het paleis zijn nu verhuurd aan bedrijven voor een kantoorpand. Tevens is er een eigen bierbrouwerij. https://www.thurnundtaxis.de/#regdl=thurn-und-taxis-museen-regensburg-tagesticket

Emmeram kerk

Het pad naar de kerk toe is al mooi. Je gaat een paar traptreden af en loopt dan de kerk binnen. De kerk is een stuk groter dan je van buiten verwacht. Oorspronkelijk war een gebouwd in Romeinse stijl later werd het een barokke kerk. In 1803 werd de kerk onderdeel van het klooster. Wat een prachtige fresco’s, altaar en de grote draagt bij aan het indrukwekkende. Zeker een bezoek waard.

Walhalla

Tien kilometer buiten Regensburg is een indrukwekkend bouwstijl welke totaal uit de toon valt. Het is een eretempel in neoclassicist stijl. Geopend in 1842. Buiten de stad op een heuvel. Ludwig I., König von Bayern, gaf opdracht om het te bouwen. Een eerbetoon aan mensen die verdienstelijk waren voor Duitsland. Zij worden geëerd met een borstbeeld. In totaal zijn er 96 borstbeelden. Er zijn ook een paar Nederlanders in de erehaag. Vanaf de tempel heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de omgeving.

Stadswandeling

Zoals bijna altijd heb ik een stadswandeling met gids gedaan. Een goede manier om meer over een stad te zien en horen. Veelal hebben zij nog mooie actuele tips over evenementen, activiteiten, markten etc  https://www.kulttouren.de/de-fuehrung-der-klassiker

Boottocht

Uiteraard kan je verschillende boottochten maken over de Donau.

Regensburg

Eten in Regensburg

De absolute must in Regensburg (ook voor lunch) https://www.wurstkuchl.de/wirtshaus

Eten bij een bierbrouwerij is altijd goed. Een groot restaurant met bierketels en een fraaie ontspannen binnentuin. https://www.brauhaus-am-schloss.com/

In Franse sfeer een mooie diverse kaart. Prima prijs-kwaliteitverhouding. Het is een hotel met restaurant en filmhuis. Het ontbijt is ook top.  https://hotel-orphee.de/restaurant

De hotspot bij studenten en niet zonder reden https://bodega-regensburg.de/

Grieks eten de knoflook aardappeltjes zijn zo lekker https://dergrieche-regensburg.de/

Italiaans eten bij deze keten is altijd prima. Megagrote pizza’s https://losteria.net/de/restaurants/restaurant/regensburg/?utm_source=ExtNet&utm_medium=Yext

Slapen in Regensburg

Ibis http://www.booking.com/Share-ASuuTA

Ibis zentral http://www.booking.com/Share-wQH1xQ

Topprijs kwaliteitverhouding http://www.booking.com/Share-g3znFTk

Waarom niet gaan slapen waar het eten ook goed is http://www.booking.com/Share-mpRmCC

Hier verbleef ik. Prima voor de stedentrip. Niets bijzonders wel dicht bij het paleis. http://www.booking.com/Share-Hwt5RH

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie