Laufen. Kleurig, klein maar fijn

Laufen

Laufen is in Beieren heel geliefd. Bij het grote publiek is het niet zo bekend. Misschien moeten sommige plekken ook redelijk onontdekt blijven. Laufen heeft ruim 7000 inwoners. Het valt onder de regio Berchtesgadenerland. De oude prachtige binnenstad is slechts een klein deel van de stad. Laufen is echt klein maar fijn. Verrassend.

Wat maakt Laufen zo bijzonder?

De stad ligt echt net op het puntje van Duitsland. Het maakt bijna niet uit welke kant je oploopt. Je zult eigenlijk altijd een stukje door Oostenrijk lopen. De rivier Salzach markeert de grens.

In het oude stadcentrum staan veel prachtige kleurrijke gebouwen. Echter loont het zich om ook iets verder te lopen. Sommige panden zijn van rond 1300. In het oude centrum mag je verrassend genoeg nog 1,5 uur kosteloos parkeren met parkeerschijf.

Wat biedt Laufen nog meer? 

  • Een grote verrassing is de oude Stiftkirche. Stift is een naam voor een klooster. Het is een grote kerk bijna geheel omgeven door een overdekte galerij. De toren is uit het jaar 1200. Tussen 1330 en 1338 werd de kerk gebouwd. De bouwstijl is laatgotisch. Door de rijkdom van de stad en de inwoners zijn er goede aankopen gedaan. De kunstwerken en relikwieën zijn van zowel barokstijl als rococo. Echt een kerk om even een kijkje te nemen. De naast gelegen Michael kapel is zelfs als voorbeeld gebruikt voor de Stille Nacht kapel. Bij de ingang is een QR-code dan vertelt de pastoor je alles over de kerk.
  • Obere Stadttor. De stadspoort van Laufen. Vroeger heette het Salzburger tor genoemd. Gewoon omdat je van daar naar Salzburg rijdt. Al gebouwd in 1400 en altijd goed onderhouden. Een prachtige hoge gele stadstoren. De een smalle doorgang geeft toegang tot de stad. Er is slechts ruimte voor een auto te gelijk. In deze moderne tijden met al ie auto’s kan het dus zijn dat je even moet wachten.
  • Marienplatz het hart van de stad. Met een kleine Maria fontein. Het plein heeft een paar horecazaken met terras. Een paar winkels en parkeerplekken. Het mooiste zijn de prachtige kleurige panden in verschillende kleuren.
  • Van de Marienplatz naar de Stiftkerk loop je door de Rottmayrstraße. Hier is nog het oude raadhuis met zijn toren. Het woonhuis van een van de schilders aan het hof. Iets omlaag heb je een mooi uitzicht op Untere Stadttor. De andere stadspoorten Aan het einde is een klein plein waar de Stiftkerk staat.

Twee bekende bruggen over de Salzach

  • Länderbrücke. Landenbrug. De brug tussen Laufen in Duitsland en Oberndorf in Oostenrijk. Gebouwd tussen 1901 en 1903. Het is nog steedse de enige brug, in een straal van 15 kilometer, waar auto’s overheen kunnen. Deze slechts 166 meter lange brug is dus heel belangrijk in deze regio. Opgesierd met plaquettes van de toenmalige leiders van de landen. Keizer Frans Josef en Regent Luipold. Aan beide zijden van de brug is een ijssalon. Fijn voor een smaaktest.
  • Europassteg. Geen steiger maar een loopbrug over de salzach. Aan de Duitse kant staat een beeld uit een eikenhouten boomstam van de heilige Ruperto. De bisschop van Salzburg rond 700. Aan de Oostenrijkse kant staat een marmeren beeld van de heilige Nepomuk. Beschermheer van het water. Met een steile trap kom je bij een kleine kapel. Velen wandelen langs de Oostenrijkse kant naar de andere brug.

En mogelijk dacht je al:

Waar ken ik de naam Oberndorf toch van?

Het is bekend van de eerste uitvoering van een van de meest gezongen nummers ter wereld.

Stille Nacht.

De Stille nachtkapel in Oberndorf is net aan de andere kant van Europasteg. Helaas niet de oorspronkelijke kerk waar het lied is gezongen. Die kerk moest helaas afgebroken worden. Deze was te zwaar beschadigd. In 1937 is de herdenkingskapel Stille nacht gebouwd. Nu een idyllisch plekje met een grootse geschiedenis. In 1818 werd op de plek voor het eerst het lied Stille nacht gezongen. Geschreven en gecomponeerd door twee mannen uit de buurt. Joseph Mohr schreef de tekst en vroeg Franz Xaver Gruber om muziek te schrijven. Origineel is het met alleen gitaarmuziek.

Slapen en eten in Laufen

Kapuzinerkloster .Net buiten de stadspoort aan het stadspark ligt het voormalige Kapuzinerkloster. Tegenwoordig is het een hotel met een uitstekend restaurant. http://www.kapuzinerhof.de/

Ijssalon Gelateria Rizardini. Niet zonder reden winnen zij vaak een prijs.

Bistro http://dasbistro.de/

Gasthof https://www.cafe-steinbach.com/

***

Op een paar kilometer mijn werkgever http://www.booking.com/Share-WNZJlX

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

3 gedachten over “Laufen. Kleurig, klein maar fijn”

  1. Als de wereld voor ons weer opengaat (wij zitten echt vast hier) zal dit hoog op mijn verlanglijstje staan. Klinkt prachtig Sabine! Blijf genieten.

    1. Ik duim mee. Deze regio is zeer mooi. Weet zeker dat jij Bad Reichenhall geweldig zou vinden. Misschien kom ik nog een keer bij jou op bezoek

Geef een reactie