Kastelen en burchten in Beieren reiservaringen en tips

In heel Duitsland en ook in de regio Beieren zijn vele kastelen en burchten. Het land is heel lang opgedeeld in vele kleine koninkrijkjes. Ook waren er koningen die op meerdere plekken kastelen wilden. Een winter- zomer- en jachtkasteel.

De meeste kastelzen staan op fantastische plekken. Of strategische gunstige plekken.  Interessant, imposant, protserig, overdadig. Een bijzonder uitje is het zeker.

Hier enkele tips van kastelen en burchten in Beieren waar ik ben geweest. Er zijn er nog oneindig veel meer.

Neuschwanstein kasteel

Ongetwijfeld heb je al eens een foto van dit prachtige kasteel gezien. Disney gebruikte dit kasteel als inspiratie voor het Assepoester kasteel. Het is het meest bezochte kasteel van Duitsland.

Koning Ludwig II van Beieren liet dit kasteel bouwen op een de punt van een rotsberg. Zijn bijnaam was de sprookjeskoning. De koning woonde er slechts kort toen de bouw nog niet eens voltooid was. Bij zijn mysterieuze overlijden was het kasteel nog steeds niet af.

Waar. iedereen die mooie foto maakt? Vanaf de Marienbrucke. Gewoon om het kasteel heenlopen omhoog.

Hoe kan je er komen? Met de trein naar Füssen. Vanaf het station gaat er een bus richting het kasteel. Neem een paardenkoets de heuvel op of wandel omhoog. Een korte en steile klim.

Slot Hohenschwangau

Koning Ludwig II bracht hier zijn jeugd door en het kasteel diende lange tijd als de romantische zomer,- en jachtresidentie van de Beierse koninklijke familie. Het gele kastaal ligt dichtbij Neuschwanstein. Een bezoek is eenvoudig te combineren. Ook hier kan je een rondleiding met gids maken.

Herreninsel ofwel Herrenchiemsee.

Het grootse eiland in de Chiemsee en slechts 238 ha groot. Op het eiland stond al een mannenklooster. Herren Chiemsee. Koning Ludwig II kocht het eiland van de staat Beieren om er een kasteel te bouwen. Tegenwoordig heet het oude klooster het oude kasteel.

Koning Ludwig II, de sprookjeskoning, wilde er een kopie van paleis Versailles in Parijs bouwen als eerbetoon aan Lodewijk 14. Het kasteel heeft de naam: het nieuwe koninklijke kasteel. Het is alleen te bezoeken met een gids. Helaas mag je binnen geen foto’s of video’s maken.

Ondanks dat het kasteel nooit is afgebouwd i.v.m. geldgebrek is het zeker de moeite waard. Je zult je vergapen aan de pracht en praal die er is. De lange spiegelzaal en de vele kleuren marmer, fresco’s en beeldhouwwerken. De koning heeft hier slechts 10 dagen gewoond voor zijn overlijden. Er zijn enkele pronkzalen af. Net zo mooi als binnen zijn de prachtige tuinen met al zijn fonteinen. De fonteinen hebben vele prachtige beelden. Dit was zijn duurste paleis in wording. Aan de rechte en linkerzijde had er nog een vleugel bij gemoeten. De rechtervleugel was al redelijk in aanbouw. Om de symmetrie te herstellen is die vleugel weer afgebroken.

In het oude kasteel ofwel het klooster zijn een aantal ruimtes te bezoeken. Tijdens de bouw van het “nieuwe” Kasteel nam koning Ludwig II een aantal ruimtes in gebruik om de bouw te inspecteren. Bijvoorbeeld zijn slaapkamer, in zijn favoriete kleur blauw, maar ook de oude keuken. Tevens is er een tentoonstelling van de lokale bekende schilder Exter. Na zijn overlijden schonk hij zijn werken aan Beieren. En er is een kleine tentoonstelling over de Tweede wereldoorlog.

Op Herrenchiemsee wonen ongeveer 15 mensen. Bijna 70% van het eiland is park en bos.

Herrenchiemsee.

Tip voor een bezoek aan Herrenchiemsee.

Plan je dag ruim. Het duurt even voor je op het eiland bent. En van de steiger tot het nieuwe kasteel is het bijna 30 minuten lopen. Neem de zomerroute heen en de winterroute terug. De winterroute is redelijk steil vooral met kinderwagen of rollator.Je kan ook tegen betaling met een paardenkoets naar het kasteel.

Vooraf kaarten bestellen? Dat kan hier https://www.herrenchiemsee.de/

Slot Linderhof

Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau. Het kleinste van de drie kastelen die Ludwig II van Beieren heeft laten bouwen. Het enige dat vóór zijn dood af. 

Het slot is niet heel groot. De wanden, plafonds, schilderijen en meubelstukken zijn prachtig. Er is een tapijt van struisvogeldons. Het slot mag dan klein zijn de tuinen en groen om het slot zijn erg groot. Het slot is omgeven door een prachtig rijk gedecoreerd park. In de tuin staan verschillende kleine gebouwen alle met een thema. Vanaf meerdere plekken heb je een mooi uitzicht op het slot. Tegenover het slot is een fontein en een kunstmatige waterval. Volgens mij heb je vanaf daar het mooiste uitzicht. Ook hier was de inspiratie, vooral voor de tuinen, Versailles in Parijs.

De rondleiding door het slot is zeker de moeite waard. De tour en de parkeerplaats kosten geld. De tuinen zijn gratis te bezoeken. https://www.schlosslinderhof.de/

Linderhof

Nymphenburg schloss

Het paleis werd in 1664 gebouwd door de Wittelsbach vorst Ferdinand Maria van Beieren. Het was een geschenk aan zijn vrouw na de geboorte van hun zoon en erfgenaam van de troon, Maximilian II Emanuel.

Het kasteel werd gebouwd als een zomerpaleis buiten de stad München. Tegenwoordig is ingelijfd door de stad. Tot 1800 werd het kleine kasteel rijkelijk uitgebreid met meerdere vleugels en bijgebouwen. Hoogtepunten zijn de slaapkamer van Ludwig II en de verzameling vrouwenportretten van Ludwig I.

De grote tuin met bijgebouwen, vijvers en een prachtige botanische tuin. Er is een grote vijver en kanaal voor het kasteel. Vol met watervogels maar vooral zwanen. De tuinen zijn gratis te bezoeken.

In 1918 kwam het kasteel in handen van de kroongebieden en werd het uiteindelijk staatseigendom. De Wittelsbachers behielden het recht om in de drie centrale gebouwen te blijven wonen. Zelfs nu nog leeft het huidige hoofd van het gezin in een bijgebouw van het kasteel.

prachtige Schloss Nymfenburg München
Nymphenburg

Residenz Kempten

In 750 werd hier een Benediktenklooster gebouwd. Het merendeel werd In de dertigerjarige oorlog vernietigd. Het is herbouwd als klooster voor de kerk. Het barokke Residenzpaleis. De prachtige pronkzalen zijn te bezoeken. Rijkgedecoreerde plafonds en wanden in Rococostijl. Adembenemend mooi. Een bezoek en rondleiding zeker waard. Een deel van het paleis is gerestaureerd.

De tour is duurt slechts 45 minuten en kost ook slechts euro 3,50. https://www.kempten.de/prunkraume-der-residenz-kempten-2067.html

Kempten
Residenz

Schloss Berchtesgaden

Midden in Berchtesgaden ligt dit koninklijk paleis. Gebouwd en uitgebreid in de prachtige combinatie van bouwstijlen. Romantiek, Gotiek, Barok en Rococostijl. Een van de woonpaleizen en zomerpaleizen van de Wittelsbachers. De Beierse koninklijke familie. Het paleis en zijn 214 kamers is alleen te bezoeken met een gids. https://schloss-berchtesgaden.de/de/. De bijbehorende kerk is vrij te bezoeken.

Alle kastelen en ook de toegangskaarten kan je eenvoudig vinden en reserveren op https://www.schloesser.bayern.de/deutsch/schloss/index.htm

ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie