Hamburg reiservaringen en tips

Hamburg is de grootste havenstad van Duitsland. De derde grootste haven van Europa. Hamburg is een stad goed om te wonen, leven en recreëren. Volgens eigen zeggen ontmoeten contrasten elkaar hier in harmonie. Dat maakt de stad uniek.   

Net als in veel andere oude steden was brand een van de grootste vijanden. Hamburg had in 1842 een hele grote brand. In Deichmannstrasse is een kroeg welke beweerd dat daar het begin van de grote brand was.

De ontstaansdatum van de haven van Hamburg is 7 mei 1189.

Wat is er te zien en doen in Hamburg?

Elbphilharmonie

De nieuwste stadsherkenning, symbool van Hamburg. De landmark.  Een van mijn persoonlijke favorieten. Haar koosnaam is Elphi. Uniek om meerdere redenen. Een prachtig gebouw. Oud gecombineerd met nieuw. Fantastisch uitzicht punt. Goede concertzaal.  

De voltooiing duurde bijna 10 omgeven van pech en een faillissement. Gelijk bij opening sloten de bewoners Elphi in hun hart. De prachtige glazen constructie is gebouwd op een oud warenhuis. Een architectuur meesterwerk. Sommigen zien er een gehesen zeil in, een ijsberg of een golf.

Aan de balie kan je een kosteloos ticket halen om via de langste roltrap van West-Europa op de 8ste verdieping te komen, de plaza. Vanaf 37 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over de haven en stad. De rit door de tunnel al het glas is al even mooi. In het hoogseizoen kan je beter vooraf al een kaart bestellen anders worden de wachttijden erg lang.

Af en toe is het mogelijk een rondleiding te reserveren met gids. Helaas gebeurt dit heel onregelmatig. Een andere manier is een ticket te kopen voor een van de optredens. Het programma is zeer gevarieerd.

Rathaus

Gebouwd in neorenaissance stijl. Het iconische groen koperen dak. Een toren van 112 meter hoog. De façade is rijkgedecoreerd. Veel beelden van belangrijke mensen voor Hamburg. Het stadhuis is een van de mooiste regeringsgebouwen van Duitsland. Een van weinig historische gebouwen van Hamburg. In de brand van 1842 werd het grotendeels verwoest. Tijdens de bombardementen was het slechts weinig beschadigd.

Het stadhuis is gratis toegankelijk. Bekijk de rijkelijk versierde ontvangstzaal met zijn prachtige trap. Er zijn rondleidingen met gids mogelijk. Op het binnenplein is de Hygieiafontein. Een herdenking aan de cholera-epidemie van 1892.

Sankt Nikolai

De eerste kerk hier kwam al uit 1195. Ook hier verwoeste de brand in 1842 de kerk. Bij de voltooiing van de herbouw van de hoofdkerk in 1874 was het 3 jaar lang het hoogste gebouw van de wereld. Bij luchtaanvallen in 1943 werd de kerk verwoest. Van de prachtige kerk bleef alleen de toren over.

De kerktoren met 147 meter hoogte is nog steeds een van de hoogste gebouwen van Hamburg. In de kelder is een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk en Hamburg in de tweede wereldoorlog. Het meest bijzondere is dat je met een glazen lift naar een platform kan op 76 meter hoogte. Vandaar heb je een mooi uitzicht over de stad.

Wat ooit de omvang van de kerk was is nu een plein. Een bijzondere en mooie plek.

Meer kerken in Hamburg

In totaal zijn er 5 hoofdkerken in de stad.

Sankt Petri

De oudste hoofdkerk van Hamburg. De eerste bouw begon einde van de 12de eeuw op bouwresten van een voormalige kathedraal. In 1310 is de kerk herbouwd in gotische stijl waarna deze steeds is vergroot.

Bijzonder zijn de bronzen leeuwenkoppen als kloppers op de deur. Het originele altaar uit 1383. Olieverfschilderijen van Gottfried Libalt. Een houten beeld van Bernt Notke.

Sankt Michaelis

Een van de bekendste gebouwen van Hamburg. Lange tijd het symbool van de stad. De grootste kerk van Hamburg. De kerk telt als een van de mooiste kerken in Noord-Duitsland in barokstijl. De kerktoren is 132 meter hoog en bepaald de skyline van Hamburg. Michel, de koosnaam, is een bezoek waard. De kerk is sinds zijn eerste bouw in 1647 vaak verwoest. Twee keer volledig verwoest en drie keer herbouwd. Met een lift kan je de kerktoren op. Het heeft 5 orgels. De grootste kerktorenklok van Duitsland.

HafenCity

De oude havens van Hamburg. Het grootste binnenstad ontwikkelingsproject van Europa is al sinds 2003 in ontwikkeling. In 2030 moet het voltooid zijn. Er komen huizen, appartementen, hotels, bureaus, promenades, parken, winkels, restaurants en cafés. Het is tegenwoordig de duurste wijk in de stad om te wonen.

In het Kesselhaus is een maquette met informatie over de ontwikkeling van Hafencity.

Speicherstadt

Het noordelijke deel van Hafencity is de wijk spreicherstadt. Gebouwd tussen 1883 en 1927 is het de grootste wijk met pakhuizen op eikenpalen ter wereld. De originele pakhuizen gebouwd met donker baksteen en koperen groen daken staan sinds 2015 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vele worden nog als pakhuis gebruikt. Al zijn een aantal omgebouwd tot kantoor.

In dit deel van Hamburg vind je de meest musea. Zoals Gewürzmuseum (specerijenmuseum). Speicehrtstadmuseum. Duitse zollmuseum (douanemuseum). Dungeon. Internationales Maritimes Museum.

Miniatur Wunderland

Het meest bezochte museum van Hamburg. Zelfs van heel Duitsland. Op 1500 m2 is het grootste modeltreinen museum ter wereld. In verschillende thema’s is het opgebouwd zoals Italië, Matterhorn en nog veel meer. Elke 15 minuten wordt het dag en dan weer nacht door middel van licht. Er rijden meer dan 1.000 treintjes. Meer dan 10.000 wagonnetjes en nog veel meer.

Het beste koop je een kaartje vooraf aan je reis. Op de dag zelf zijn er zelden nog kaarten beschikbaar.

Hier kwam men vroeger de stad binnen. In het water liggen pontons die functioneren als een zwemmende aanlegsteiger. Nu is het een van de vertrekpunten voor met een rondvaartboot.

Het markante gebouw met de koepel, Abfertigungsgebäude, is gebouwd tussen 1907 en 1909 en tegenwoordig een rijksmonument.

Landungsbrücken

Hier kwam men vroeger de stad binnen. In het water liggen pontons die functioneren als een zwemmende aanlegsteiger. Nu is het een van de vertrekpunten voor met een rondvaartboot.

Het markante gebouw met de koepel, Abfertigungsgebäude, is gebouwd tussen 1907 en 1909 en tegenwoordig een rijksmonument.

Alster

Alster is de naam van de rivier. In Hamburg doelen ze met Alster op de meren. De binnen- en buitenAlster.

De binnenalster ligt gelijk in het centrum van Hamburg. Tegenover het Alsterhaus aan de Jungfernstieg. Hier is ook de Alsterfontein. Elke dag van 09:00 uur tot en met middennacht spuwt de fontein 60 meter hoog. Alleen in de winter is de fontein uit.

De meren zijn in de 13de eeuw aangelegd als drinkwatervoorziening. Tegenwoordig liggen beide meren in het centrum van de stad. De meren worden gescheiden door de Kennedy- en Lombardsbrug.

Tegenwoordig is het een recreatiegebied. Genieten op en aan het water. Er zijn groenzones. Je kan een boottocht maken op het meer.

Bootrondvaart in de haven

In een stad met zoveel water heb je op verschillende plekken de mogelijkheid voor een boottocht.

Haven. Vaar met een kleine rondvaartboot, Barkasse, door de haven langs de grote cruise- en containerschepen. Een klein schip kan ook door het bekende speicherstadt. Een tour duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Startpunt: direct bij de Landungsbrücken.

Sankt Pauli

Een bekende wijk in Hamburg. Van voetbal en van de Reeperbahn. Reeperbahn de zondige mijl. Het is ook de wijk waar je goed kan uitgaan. Theaters, restaurants, clubs, kroegen en cocktailbars. Hier kom je na zonsondergang.

ReizenReizen

Deichstrasse

Een van de weinige plekken in Hamburg waar je nog kan zien hoe het eruit zag voor de grote brand in 1842. Oud Hamburgs vakwerkhuizen. Ook is dit een plek waar je goed kan zien hoe sterk eb en vloed in de rivier is. Niet te vergeten ook een fijne plek voor een hapje en een drankje.

Fischmarkt

Elke zondag komen ongeveer 70.000 bezoekers naar de vismarkt in Hamburg-Altona. Tussen 05:00 uur en 09:30 uur kan je hier beleven hoe verse vis, maar ook groente en fruit, verhandeld wordt. Dat alles in combinatie met frühshoppen.

Heinrich-Hertz-Turm

De radio- en televisietoren werd tussen 1965 en 1968 gebouwd. Het is de hoogste toren van Hamburg. Zeer bepalend voor de skyline van Hamburg.

Zwanen van Hamburg

Bij het Rathaus en de Jungfernstief zwemmen de zwanen van Hamburg. Het zijn beschermde zwanen. Officieel mag je de zwanen niet eens verbaal beledigen. Elke zwaan heeft zijn eigen verzorger. De zwanen overwinteren elders.

Stadstrand Hamburg

Er is een heus heel lang stadstrand direct aan de Elbe. Ja mensen zwemmen ook in het water. Er zijn strandpaviljoens. Beach volleybalveld. Even ontsnappen aan de warmte en de drukte van de stad. Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden. De stroming is erg sterk.

Winkelen in Hamburg

De belangrijkste straten om te gaan winkelen zijn Kollonaden en Mönckebergstrasse. Neem ook een kijkje bij de Jungfernstieg. Het bekendste warenhuis Alsterhaus ligt daar. Probeer het hippe Große Elbstraße.

Eten en slapen in Hamburg

Portugees visrestaurant https://www.la-sepia.de/

Top vlees https://www.meatery.de/meatery-hamburg/

Nog meer top vlees https://www.estancia-steaks.de/

Hamburg keuken https://www.speisewirtschaft-opitz.de/

*********************************

in Hafencity http://www.booking.com/Share-HqKdQC

St. Pauli http://www.booking.com/Share-q3ZJHq

Prima prijs voor goede locatie https://www.booking.com/hotel/de/ibis-budget-hamburg-city.nl.html

Hoe en waar regel ik mijn reis:

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen Booking.com

Geef een reactie