Garmisch-Partenkirchen Reiservaringen en tips

Garmisch-Partenkirchen. Bekend van het skischans springen op 1 januari. Stad onderaan de Zugspitze. Wintersportgebied. Een prachtige kloof. Een mooie typisch Beierse stad. Al met al is er genoeg te zien en te beleven.

Garmisch was een stadje in westen en Partenkirchen in het oosten. Het is een dubbelstad met ieder nog steeds een eigen centrum. Zij hebben hun krachten gebonden tot een stad met ongeveer 30.000 inwoners.

Garmisch-Partenkirchen

Het grote autovrije centrum is in Garmisch. Je ziet en voelt dat het ooit een rijke stad was. De meest idyllische straten zijn de Ludwigstrasse en de Sonnestrasse. Hier vind je de meeste gekleurde panden met erkers en schilderingen. Mooie uithangborden. In Garmisch is tevens een bezoek waard de St. Martin kerk en het kuurpark. In Partenkirchen zijn nog de Maria Himmelfahrt kirche.

Struin lekker door de straten en bewonder de mooie gekleurde gebouwen. Sommige hebben zulke prachtige gevels en uithangborden. Geniet van een van de vele restaurants, konditoreien met hun terrassen. Er zijn leuke winkels met nog typisch lokale produkten.

De schilderingen op de gebouwen is de typische de zogenaamde Lüftlmalerei. Die kunstvorm is ontstaan in de 18e eeuw en versiert de gevels van de huizen met prachtige en uitvoerige schilderingen. Meestal brengen religieuze motieven de huizen tot leven en geven wat kleur.

Zugspitze

De hoogste berg van Duitsland 2.962 meter. En die ligt gedeeltelijk in Oostenrijk. Precies op de westwand is een grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Het uitzicht is spectaculair. Bergen met een hoogte van bijna 4000 meter. Bij helder weer heb je zicht op 4 landen. Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Deze reus is op 27 august 1820 voor de eerste keer beklommen door 3 mannen om metingen te doen.

Zupspitze

De Zugspitze op

Kabelbaan: Er gaan 3 verschillende kabelbanen de Zugspitze op. De kabelbaan vanuit Oostenrijk is ruim euro 10 goedkoper dan vanaf de Duitse kant (Ik betaalde euro 48,- p.p.).  De kabelbaan gaat elke 30 minuten. Let goed op met welke kabelbaan je gekomen bent zodat je ook de juiste omlaag neemt. https://zugspitze.de/nl/zugspitze/zugspitze-top-of-germany

Wandelen/klimmen. Uiteraard kan je er ook op wandelen maar dat is zeer pittig. De langste en eenvoudigste route start je vanuit de stad door de Partnachklamm. De hele route is 21 kilometer en te bewandelen zonder te klimmen.  Er zijn meerdere routes omhoog. De moeilijkste is de Jubiläumsgrat. Hiervoor is het beter dat je een zeer ervaren klimmer bent.

Het kruis. Het hoogste punt op een berg. Vanaf het horeca dek kan je met een kleine klim naar het kruis. Het is populair dus er is vaak een lange rij. Je kan ook wandelend of met een andere lift de gletsjer op.

Wintersport

Gletscher-Skigebiet Zugspitze. Een geliefd wintersportgebiedDoor de hoge ligging is het mogelijk om hier 6 maanden per jaar goed op wintersport te gaan. Er is ongeveer 20 kilometer piste.

Skischans

Deze skischans is was voor de Olympische winterspelen in 1936. Het ligt dus op terrein van het Olympische stadion. Nu nog jaarlijks op 1 januari wordt er gesprongen.

Partnachklamm

Partnachklamm

Buiten het dorp kan je langs de kloof lopen, Partnachklamm De combinatie van water en rotsen. Wilde natuur blijft indrukwekkend. Het is een natuurmonument.  De kloof zelf is 700 meter lang. In ongeveer 20 minuten loop je door spectaculaire spel tussen water en rotsen. Over smalle paden met af en toe een tunnel loop je langs het donderende heldere water. De kloof is het hele jaar geopend. Goede profielschoenen is verstandig.

Eibsee

Vanaf de Zugspitze trekt je blik automatische naar het prachtige turqouise water van de Eibsee. Een meer, een berg en met een dennenbos. Het meer heeft zelfs nog 8 kleine eilandjes. Een prachtig meer waar je verschillende watersporten kunt uitoefenen. Een wandeling om het meer maken. Of gewoon genieten van deze prachtige omgeving. Huur een boot en bekijk het vanaf het water.  Het meer is maximaal 36 meter diep. De omvang is 8,800 m2. https://www.eibsee.de/de/bootsverleih/

Eibsee

Eten en slapen in Garmisch-Partenkirchen

Bräustüberl Garmisch, Fürstenstraße 23. Beierse Keuken

Beierse keuken https://www.wildschuetz-gap.de/

Italiaanse keuken Restaurant Pizzeria Renzo, Rathauspl. 6

***************

Riessersee Hotel http://www.booking.com/Share-8bsHxv

Biohotel Garmischer Hof http://www.booking.com/Share-43SFT1

Hotel Rheinischer Hof met zwembad http://www.booking.com/Share-CXYpYRr

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie