Frankfurt am Main Reiservaringen en tips

Frankfurt am Main de financiële hoofdstad van Duitsland. De vijfde grootste stad in Duitsland. Er wonen ongeveer 700.00 mensen. Echter zijn er overdag ruim 1 miljoen mensen. Het is een handelsstad. Veel mensen komen er om te werken.

Een bijnaam van de stad is Mainhattan. Een samenvoeging van de rivier Main en Manhattan. De andere bijnaam is Bankfurt door de vele banken die hier grote en hoge kantoren hebben.

In Hessen is het de grootse stad van de deelstaat echter is het niet de hoofdstad. In de oorlog was er weinig van Frankfurt am Main over. Toen is ervoor gekozen om Wiesbaden de hoofdstad van Hessen te maken. Wiesbaden was veel minder beschadigd. Na de tweede wereldoorlog is Frankfurt weer opgebouwd.

De Dom of wel de kathedraal

Gebouwd rond de 13e eeuw en weinig schade geleden. Waarom? Deze werd gebruikt als herkenningsteken bij bombardementen. De Dom is geen kathedraal in religieuze zin er is nooit een bisschop geweest. Echter zijn er meerde Duitse koningen gekroond waardoor het een kathedraal is. Er zijn een paar mooie oude stukken te bewonderen waaronder het altaar stuk. In de kerk is ook een museum. De toren van de kerk is voor euro 3 te beklimmen. Vanaf 65 meter en 223 treden heb je een mooi uitzicht op de stad en de skyline van de moderne torens. https://www.dom-frankfurt.de/

St. Pauls kirche

De St. Pauls kerk is als eerste herbouwd. Het is tevens het moderne parlementsgebouw. Hier in 1871 uit 16 regio’s Duitsland ontstaan. Het gebouw heeft belangrijke historische waarde. Vele belangrijke mensen bezoeken de kerk waaronder J.F. Kennedy. Het is nu een museum. Er zijn binnen 18 vlaggen. Van elke streek 1 en een van Duitsland en een van Frankfurt.

Römerberg

Römerberg plein is het plein met het stadhuis. Al sinds het jaar 900 zijn hier markten en evenementen.

Römer is de naam van het stadhuis. Aan de achterkant is een binnenplein. Aan de voorkant lijkt het uit 3 gebouwen te bestaan. Elk deel heeft zijn eigen naam. In het stadhuis wordt ook getrouwd.

Aan de overkant staan de bekende en mooiste vakwerkhuizen uit deze streek. Bekend onder de naam Ostzeile. Midden op het plein staat de fontein met vrouwe Justitia. De eerste fontein in Frankfurt. Haar ogen zijn niet bedenkt en haar gezicht is gericht op het stadhuis.

Aan de rechterzijde is de oude Nicolaskerk. Klein maar fijn.

Net iets van het plein af aan de rechterkant is het samen met de kathedraal het oudste gebouw van de stad. Al honderden jaren een restaurant.

Op een plein is een herdenkingsplakaat over de boekverbrandingen. Er waren op 22 plekken in Duistland verplichte boekverbrandingen. Met namen psychologie boeken en boeken over het vrije denken. Zij werden verboden. Er staat iets in de strekking van: Het was het begin. Boeken verbranden betekend uiteindelijk dat je mensen verbrand!

Römerberg plein

Eisernen Steg

De ijzeren brug of ijzeren steiger. Een voetgangersbrug over de Main. Het is een van de 29 bruggen in de stad over de rivier Main. Tevens een brug volgehangen met liefdessloten. Geliefden bevestiging hier een slot en gooien samen de sleutel in de rivier op de eeuwige liefde. Er hangen over de hele brug ruim 15000 sloten. Eens in de paar jaar worden de sloten door de stad verwijderd. Ze zijn bang dat de brug bezwijkt onder het gewicht.

Mainturm

De Mainturm kan je ook op. Lekker makkelijk met een lift. Alle grote gebouwen zijn bij elkaar. Zo ook het gebouw van de Europese bank. Echter is er een tweede gebouw meer aan het water gebouwd. Op een plein is een groot blauw euro teken. De toren is ongeveer 200 meter hoog.

Kleinmarkthalle Frankfurt

Iedere dag behalve op zondag zijn hier ruim 150 marktkramen die verschillende verse produkten verkopen. Hier kan je ook lekker ter plekke genieten van een hapje en een drankje. https://kleinmarkthalle.de/

ReizenReizen

Appelwijn

Deze regio is bekend om zijn appelwijn. Vroeger aten de mensen met de hand. Door de vette vingers was een glas vasthouden lastig. Er is toen een glas ontworpen met “diamant “stulpsels. Handig. Nu staat er aan de Main het gebouw Westhafen dat gebouwd is als zo een wijnglas.

Voor eten en appelwijn ga je naar Dax https://www.apfelwein-dax.de/ of Atschell http://www.atschel-frankfurt.de/

Of rond het centrum naar Zu den 12 Apostelen. http://www.12aposteln-frankfurt.de/

Goethe museum

Het geboortehuis van Goethe, 28 augustus 1749. Het is nu een museum. Je loopt door het huis met nog vele spullen die Goethe gebruikte. Zijn 2 schrijfbureaus, de oude bibliotheek, de prachtige staande klok in de hal. Er is naast het huis nog een museum met kunst van tijdperkengenoten.

Johann Wolfgang Goethe was een Duits wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en staatsman. Goethe was de schrijver van onder meer Faust, Die Leiden des jungen Werthers en Zur Farbenlehre. In 1782 werd hij in de adelstand verheven (bron wikipedia

Musea in Frankfurt

Frankfurt heeft een behoorlijk aantal verschillende musea. Suoer handig is het dat er velen dichtbij elkaar zijn gesitueerd bij https://www.museumsufer.de/. Deutsches Filmuseum, Postmuseum, Museum fúr moderne Kunst, Naturmuseum en nog veel meer. Museumufer is verdeeld over beide kanten van de Main oevers. In totaal zijn er bijna 40 musea in de stad. https://www.museumsufer.de/.

Op de laatste zaterdag van de maand zijn enkele musea gratis te bezoeken.

Hauptbahnhof Frankfurt am Main

Hauptbahnhof

Centraal station een prachtig gebouw geopend op 18 augustus 1888. Lange tijd was het, het grootste station van Duitsland. Na de opening is het in 1924 uitgebreid met twee neoklassieke zalen.

De minder fraaie kant van Frankfurt

Frankfurt is de stad met de meeste daklozen en drugsverslaafden van Duitsland. Vanaf het station kan je de drugswijk inlopen. Op 4 plekken zijn legale kantoren waar mensen naartoe kunnen gaan om in een hygiënische omgeving drugs te gebruiken. Het doel is om de criminaliteit terug te nemen. Minder ziektes en minder overdosissen. Het systeem werkt goed alle getallen zijn gedaald.

Op een zijstraat is de Elbestrasse de “redlight district. Het bekendste huis hier is Crazy Sexy. Doordat Frankfurt veel beurzen heeft in de stad. En vooral mannen beurzen is het hier zeer druk rond lunchtijd. De dames huren een kamer in het huis. Volgens bronnen wordt er 90 miljoen omgezet in een jaar. De stad ontvangt er belastinggeld van. De straat en de bewoners zijn hard en ruw. Een heftig deel van de stad.

Freewalking tour Frankfurt am Main

In Frankfurt zijn er zelfs 2 verschillende freewalking tours. Ik nam deel aan die in de oude stad. Ik ben al vele jaren groot fan van deze tours. Een fijne manier om de stad en zijn geschiedenis beter te leren kennen. De gidsen zijn enthousiast en kundig. Zij kunnen je ook voorzien van goede tips over restaurants, evenementen etc tijdens jou verblijf. https://alternative-walking-tour.com/

Winkelen in Frankfurt

De belangrijkste winkelstraat is die Zeil. Populair zijn de warenhuizen Galeria Kaufhof, Karstadt en Zeilgalerie https://www.myzeil.de/. Het is de straat met de hoogste omzet van heel Duitsland.

De straat met de designer winkels en dus de duurste straat is Goethestrasse. Andere straten zijn Brückenstrasse en Schweizer strasse.

Skyline PLaza Frankfurt met 170 winkels onder 1 dak

Eten en slapen in Frankfurt

Het betere uitgaan is aan de andere kant van de Main. Sacksenhausen.

Typisch is de Frankfurter een langere hotdog. De groene saus die uit 7 verschillende kruiden wordt gemaakt. Meer algemeen Duits is een Curryworst, braadworst, zuurkool en schnitsel en een Schweinehaxe.

Appelwijn en lekker eten http://www.12aposteln-frankfurt.de/ of bij https://www.apfelwein-dax.de/ of bij http://www.atschel-frankfurt.de/

Goedkoper populair restaurants bij locals https://african-queen-restaurant.de/

Vietnameese keuken https://gocpho.de/

Italiaanse keuken https://ristorante-sardegna.de/

*****

Direct naast station en de centrale bushalte. In de omgeving paar kleine restaurants en ik liep zo naar het centrum http://www.booking.com/Share-rIr2kp

NH hotels goede prijs kwaliteit http://www.booking.com/Share-gzaSgD

Luxe met topbeoordeling http://www.booking.com/Share-n0sXG4

Betaalbaar en centraal http://www.booking.com/Share-as9UN8

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie