Dachau

Het eerste waar iedereen aan denkt wanneer je Dachau hoort is concentratiekamp. Logisch. Het concentratiekamp heeft dezelfde naam als het dorp waarnaast het ligt.

In en rond München zijn veel plekken die gelinkt zijn aan de Nazi en de tweede wereldoorlog. . Een concentratiekamp bezoeken is zeer intens en heftig.

(bron foto https://pixabay.com/nl/photos/dachau-beieren-duitsland-1875393/)

Concentratiekamp Dachau

Het eerste kamp van de nazi in de tweede wereldoorlog Het kamp is niet meer geheel origineel. Toch is de omvang nog gelijk. Je krijgt door beeldmateriaal en reconstructies van ruimtes een beeld van hoe het is geweest

Het kamp is op een voormalig munitiefabrieksterrein. Bedoeld was het als werkkamp. Dachau was later het voorbeeld kamp waar veelal politieke gevangenen zaten. De pers en buitenlandse bezoekers bezochten dit kamp. De gevangen hier kregen meer eten en moesten minder uren werken als in de andere concentratiekampen. Zo werd de waarheid een beetje verhuld.

Veel later werd er de gaskamer gebouwd. Luguber detail is dat er eigenlijk niet veel mensen de dood vonden door de gaskamers. Er was niet genoeg brandstof. En de politieke gevangen waren belangrijk als “rolmodel” voor het buitenland. Hen doden zou voor teveel ophef zorgen.  

Tot begin 1944 waren er alleen mannen in het kamp. Het merendeel van de barakken is afgebroken. Nu liggen er rijen met de “funderingen” van waar ooit de barakken stonden. Het geeft een beetje het beeld weer van hoe het geweest moet zijn.

Overlevenden van dit kamp stonden erop dat kamp Dachau een museum werd. Opdat mensen zien wat mensen elkaar kunnen aandoen. Opdat de geschiedenis zich nooit meer zal herhalen.

In Dachau rijden vanaf het station bussen naar de ingang van het kamp. Er zijn georganiseerde tours te boeken vanuit München. Of je huurt een gids ter plekke. Zonder gids is het ook te bezoeken. Er zijn veel informatieborden en beeldmateriaal die een goede uitleg geven.

https://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/en/your-visit/opening-hours/

De kwaliteit van de video is niet top. Beginner. Toch geeft het een beeld weer

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie