Chiemsee reiservaringen en tips

chiemsee

Chiemsee het grootste meer van Beieren. Derde grootse meer van Duitsland. Ook bekend als Beierse Meer. Wat vertaald vanuit het Duits dus Beierse zee is. Een groot meer met talloze mogelijkheden voor vertier. Aan de ene kant het glooiende heuvellandschap en aan de andere zijde de bergen. Chiemsee biedt zoveel.

Een geliefd meer bij de bewoners van Chiemgau. Ook bij vele toeristen al vele jaren een herhaalvakantie waard. Of je nu wilt kamperen, hotel, appartement of vakantiehuis het is er allemaal. Wellicht ben je er al eens langsgereden. De autobaan 8 gaat pal langs het meer.

De leuke dorpjes om het meer met ieder hun eigen karakter. Uniek zijn de drie eilandjes die in het meer liggen. Zelfstandige eigen gemeentes in Beieren. Herreninsel, Fraueninsel en Krautinsel. Het meer is zo groot dat het eerder als een vakantie aan zee voelt. Ik vind het een heerlijke plek omdat ik van zwemmen houd en een stukje cultuur. Op verschillende plekken blijft het lang ondiep zodat het zeer geschikt is voor kleine kinderen of mensen die niet al te goed kunnen zwemmen.

Een paar getallen over Chiemsee:

  • Oppervlakte: 79,9 km²
  • Lengte: 13,725 km
  • Breedte: 9,2 km
  • Omtrek: 64 km
  • Maximale diepte: 73,4 m

De combinatie van bergen en een groot meer is perfect. Het biedt voor iedereen iets. Of je nu komt om te ontspannen, sporten of cultuur. Met kinderen, als stel, met vrienden of alleen. Chiemsee biedt veel voor zowel jong als oud.

Actief en sportief in, op of rond Chiemsee

Het meest bekend en logische en zeker aan te raden is een boottocht op het meer. Er zijn meerdere opstap mogelijkheden. Een maatschappij vaart met alle schepen. Er is zelfs een oud tandradschip. Kijk voor tijden en prijzen https://www.chiemsee-schifffahrt.de/de/home

Op meerdere plekken zijn verhuurstations voor al het denkbare. Elektrische boten, zeilboten, surf- of supplank, waterfietsen, roeiboten.

Fietsen rond het meer is ook zeer geliefd. Er is een Chiemsee rondweg. Is Ruim 60 kilometer iets te veel van het goede? Op de meeste boten kan je een fiets meenemen. Of in de zomer kan je zelfs je fiets meenemen op de bus. Zo kan je de ronde opdelen in etappes of slechts een deel fietsen.

Wandelen is altijd een mogelijkheid. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Het meest geliefd is het dan toch om een van de bergen op te gaan. Of naar een alm. Van boven heb je een prachtig uitzicht over het meer en zijn omgeving.

Outdoor met meer adrenaline? Die vind je bij Übersee. Parker Outdoor. Daar kan je op canyoning, kajak, klimpark en nog andere activiteiten of bezoek het klimbos in Prien. Of speel een partij minigolf.

Er zijn veel plekken waar je kan zwemmen. Vele met betaalde parkeerplaatsen. Dan heb je een toilet en kleedkamers ter beschikking. Er zijn nog een paar kleine inhammetjes te vinden die zonder kosten zijn. Er is ook een prachtig zwembad met vele faciliteiten zoals een sauna in Prien. https://www.prienavera.de/de/

Cultuur in de Chiemsee

Herreninsel ofwel met Herrenchiemsee.

Het grootse eiland en slechts 238 ha groot. Op het eiland stond al een mannenklooster. Herren Chiemsee. Koning Ludwig II kocht het eiland van de staat Beieren om er een kasteel te bouwen. Tegenwoordig heet het oude klooster het oude kasteel. Koning Ludwig II, de sprookjeskoning, wilde er een kopie van paleis Versailles in Parijs bouwen als eerbetoon aan Lodewijk 14. Het kasteel heeft de naam: het nieuwe koninklijke kasteel. Het is alleen te bezoeken met een gids. Helaas mag je binnen geen foto’s of video’s maken.

Ondanks dat het kasteel nooit is afgebouwd i.v.m. geldgebrek is het zeker de moeite waard. Je zult je vergapen aan de pracht en praal die er is. De koning heeft hier slechts 10 dagen gewoond voor zijn overlijden. Er zijn enkele pronkzalen af. Net zo mooi als binnen zijn de prachtige tuinen met al zijn fonteinen. De fonteinen hebben vele prachtige beelden. Dit was zijn duurste paleis in wording. Aan de rechte en linkerzijde had er nog een vleugel bij gemoeten. De rechtervleugel was al redelijk in aanbouw. Om de symmetrie te herstellen is die vleugel weer afgebroken.

In het oude kasteel ofwel het klooster zijn een aantal ruimtes te bezoeken. Tijdens de bouw van het “nieuwe” Kasteel nam koning Ludwig II een aantal ruimtes in gebruik om de bouw te inspecteren. Bijvoorbeeld zijn slaapkamer, in zijn favoriete kleur blauw, maar ook de oude keuken. Tevens is er een tentoonstelling van de lokale bekende schilder Exter. Na zijn overlijden schonk hij zijn werken aan Beieren. En er is een kleine tentoonstelling over de Tweede wereldoorlog.

Op Herrenchiemsee wonen ongeveer 15 mensen. Bijna 70% van het eiland is park en bos.

Herrenchiemsee

Tip voor een bezoek aan Herrenchiemsee.

Plan je dag ruim. Het duurt even voor je op het eiland bent. En van de steiger tot het nieuwe kasteel is het bijna 30 minuten lopen. Neem de zomerroute heen en de winterroute terug. De winterroute is redelijk steil vooral met kinderwagen of rollator.

Je kan ook tegen betaling met een paardenkoets naar het kasteel. Vooraf kaarten bestellen? Dat kan hier https://www.herrenchiemsee.de/

ReizenReizen

Fraueninsel. Vrouweneiland.

Met zijn beroemde Benedictijnerklooster Frauenwörth. De Frauenwörth abdij is het oudste nonnenklooster in Duitsland. Het werd al in 772 gesticht door de Beierse hertog Tassilo III. Zelfs nu nog is een derde van het eiland van het klooster. Het eiland is bijna 16 ha. groot. Er wonen nonnen, vissers en kunstenaars. Een mooie combinatie. De huizen en de tuinen worden prachtig verzorgd. Het eiland is auto en fiets vrij. De kerk, al 1200 jaar oud, is te bezoeken en zeker de moeite waard. Evenals het kleine kerkhof.

Een rondje lopen om het eiland kan je in 20 minuten. Echter zal je er langer overdoen omdat er zoveel mooie dingen te bekijken en fotograferen zijn. Er zijn meerdere overnachting mogelijkheden en meerdere eetgelegenheden. Het eiland wordt veel bezocht dus het kan best druk zijn. Naast de hoofdsteiger zijn aan beide kanten een grote ligweide zodat je zwem en zon mogelijkheden hebt. Op het eiland staat 2 Lindebomen die al meer dan 100 jaar oud zijn.

De kerstmarkt op Fraueninsel is volgens velen een van de mooiste ter wereld!

Krautinsel

Het kleinste eiland is slechts 3,5 ha. En onbewoond. Er grazen koeien. Alleen met een eigen of huurboot kan je er komen.

Plaatsen en dorpen rondom Chiemsee

Prien. Met ongeveer 10.000 inwoners de grootste plaats aan het meer. Het heeft een station. Een mooi zwembad met verschillende faciliteiten, een museum. Een fijne en gezonde ronde van Kneip. De bekende koudwaterbaden. het Priener Kneipp-pad. Begin is bij Erlebnisbad Prienavera en de lengte is 4 km. Het is geen grote plaats toch kan je er prima beetje winkelen. Het zwembad is super fijn https://www.prienavera.de/de/

Breitbrunn.  Met zijn ongeveer 1500 inwoners de oudste plaats aan het meer. Een zwembad plek, jachthaven en diverse eetgelegenheden.

Gstadt. Met ongeveer 1100 inwoners de plaats met de meeste hotels, pensions en restaurants. Een ware toeristenplek. Met toch nog een charme. Vanaf hier heb je een prima blik op Fraueninsel. Vanaf hier kan je ook behoorlijk vaak en makkelijk naar een van de eilanden. Dicht bij het vertrekpunt zijn er meerdere parkeerplekken.

Seebruck. Een oude plaats met ongeveer 1000 inwoners. Vroeger een haltepost op de route van München naar Salzburg. Er is een historisch romeins museum. De promenade met alle boten heeft echt nog iets van de oude sfeer.

Chieming. Niet bewezen naamgever aan het meer en de regio. Met ongeveer 4800 inwoners. En een mooie kerk en meerdere hotels, pensions en restaurants.

Bernau. Bekend als frisse lucht kuuroord. Ongeveer 6800 inwoners. De enige plek waar de fietsrondweg doorgaat. Een fijne zwemplek en kasteel Bonnschlössl.  

Übersee. Ongeveer 5000 inwoners. Het heeft een beachbar. Bootsverhuur en waterfietsen. Eens per jaar is hier het Zomerfestival.

Zoveel te zien en te doen in en rond Chiemsee. Wil graag iets beter shoppen? Traunstein en Rosenheim liggen om de hoek.

Slapen en eten bij Chiemsee

Uitzicht http://www.cafe-inselblick.de/

Fischhütte https://places.bayern-online.de/chiemsee-chiemgau/prien/fischhuette-reiter-osternach

Gstadt https://seehausl.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

Wirtshaus https://www.hirschauer-bucht.de/

***

Een welbekende met spa Gut Ising http://www.booking.com/Share-tEiYbh

Appartement in Chieming http://www.booking.com/Share-F05fOs

Pal aan het water http://www.booking.com/Share-EvsP39

Mijn werkgever halverwege Chiemsee en Salzburg http://www.booking.com/Share-ADPiVb

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie