Bamberg reiservaring en tips

rathaus

Bamberg de bierhoofdstad van Duitsland. Een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa met vakwerkhuizen. Sinds 1993 staat de stad op de Unesco werelderfgoedlijst. Bijnaam is Rome van Franken met zelfs een stukje klein Venetië.

Bamberg zegt evenals Rome op 7 heuvels te zijn gebouwd. Heel creatief hebben ze een heuvel in tweedelen gemaakt om aan het getal 7 heuvels te komen. Het doet niets af aan het feit dat het een prachtige stad is. Af en toe is het net een filmdecor. De stad heeft een universiteit wat ervoor zorgt dat de stad jong blijft.

De stad wordt al voor het eerst vermeld in 902 als Babenberg. In 1007 wordt het Bisdom Bamberg gesticht. De stad ligt in de regio Franken in Beieren. Ooit was Franken een zelfstandige regio. De bewoners noemen zich liever Franken. Na Frank en vrij.

Wat te zien en te doen in Bamberg

Ik was er begin maart toen het winterweer overging naar lenteweer. Overdag strak blauwe lucht en volle terrassen. ’s Nachts koud met temperaturen onder nul. Helaas zijn sommige musea gesloten in het winterseizoen.

Altstadt

In de oude stad Bamberg staan meer dan 2000 gebouwen op de monumentenlijst. Middeleeuwse gebouwen, prachtige gevels, barok en vakwerkhuizen. De stad heeft veel leuke kleine stegen. Straten met kinderkopjes.

Bamberg wilde altijd een moderne stad zijn en blijven. Derhalve zijn vele vakwerkhuizen overgeschilderd met fresco’s. Later wilde men dit weer herstellen. Helaas waren sommige gebouwen al erg aangetast. Hout werkt altijd. Vele gebouwen, deuren en balkons zijn scheef. Dat is ook een reden waarom het zo charmant oogt.

de scheve deur

Alte Rathuis van Bamberg

Het meest gefotograafde gebouw is het oude stadhuis. Bijzonder gebouwd midden in de rivier Regnitz. De obere en unterne brücke verbinden het eiland met het stadhuis met de andere delen van de stad.

Ongetwijfeld is het een van de meest bijzondere stadhuizen in Europa. Gebouwd in 1500 in Gotische stijl. Rond 1800 is het veranderd naar barokstijl. De aanbouw is in vakwerkstijl. Tegenwoordig is het grootste porseleinmuseum van Europa erin gevestigd. De verzameling van het echtpaar Ludwig het meeste komt uit 1800. En neem in kijkje in de rococozaal met de originele stoelen en fresco’s.

Waarom koos men ervoor om het stadhuis te vestigen in de rivier?

Er gaan twee verhalen. Een is dat de kerk het voor het zeggen had in de stad. Zij wilden geen enkele voorgedragen locatie toestaan om een nieuw stadhuis te bouwen. Toen kwam het alternatief de rivier.

Tweede verhaal is dat er aan beide oevers van de rivier andere regels golden. Het grootste verschil was het belastingtarief. Geen van de stadsdelen gunde het andere stadsdeel het voorrecht om het stadhuis te vestigen. Dus bouwde men het tussen in.

De sokkel waar het stadhuis op staat is gevuld met eiken. Er zijn 1000 tot 2000 stammen gebruikt. Het hout is super hard zolang het maar omgeven is door het water.

De beste foto maak je vanaf de brug bij Geyerswörthsteg

Kunigund beeld

Zij was de eerste keizerin van Europa. Op haar verjaardag, 3 maart, worden er ontelbare rozen gebracht. Haar huwelijk bleef kinderloos. Graag wilden zij hun erfenis nalaten als iets bijzonders. Zij maakten het bisdom. Een belangrijke stap voor de stad en zijn welvaart derhalve worden zij ook nu nog geëerd.

Klein Venedig

Klein Venetië. Vroeger woonden hier de vissers. Hun boten lagen voor hun huizen. De huizen, zijn net als in Venetië, op palen gebouwd. Hier zijn eikenpalen gebruikt.  Het hout blijft werken en daardoor is veel scheef. De huizen zijn al vele generaties in dezelfde families. Het onderhoud aan zon pand zal prijzig zijn. Evenals dat je weinig  privacy hebt.

Klein Venedig

Boottocht op de Regnitz

Uiteraard kan je een boottocht op de Regnitz maken. Het hoogtepunt is kleine Venetië. Regnitz is de rivier die dwars door Bamberg stroomt. De stroming is super sterk waardoor het water troebel oogt. Echter is het water van goede kwaliteit. Er leven veel verschillende vissoorten in de rivier. Regnitz heeft meerdere takken. Een deel in de stad is ooit al veranderd in een kanaal om het water te reguleren. Voor de treinrails kwamen maakte men een groot kanaal. Ludwig Donau Main kanaal. https://www.gondel.info/

St. Martin kerk

Zo midden in de stad aan de straat zie je deze prachtige barok kerk. Al in 1248 stond hier een klooster met kerk. De huidige kerk is uit het jaar 1686 als jezuïetenkerk. In 1804 werd het een katholieke kerk. Van binnen is vooral het altaar en zeer rijkelijk versierd. Rechtsvoor is een Pieta beeld oorspronkelijk uit een kerk in Widderns en al sinds 1617 in Bamberg. Opvallend zijn de mooie witte biechtstoelen. De schildering op het plafond laat je denken dat het een koepel is, een schijnschildering. (Bamberg heeft 36 kerken en kapellen).

Grüner Markt

In het voetgangersgebied is de groene markt. De vele kraampjes verkopen groenten, fruit en bloemen uit de regio. Tegenwoordig worden er ook non food produkten verkocht. De markt strekt zich uit. Het is maandag t/m zaterdag van 7:00 t/m 18:00 uur.

Zo loop je ook naar het plein voor het tegenwoordige stadhuis. Hier staan ook een aantal foodtrucks. Langs de kant staan banken waar veel locals genieten van de zon, elkaars gezelschap of hun lunch.

Overal zijn boetiekjes, winkels en gezellige cafés en terrassen. Winkelen kan en doe je in en rondom Grüner Markt. Er zijn de bekende betaalbare modeketens, boetiekjes als ook de duurdere merken.

Domplatz van Bamberg

Het plein met de Dom ofwel kathedraal van Bamberg.  Het plein is rijk aan meer dan 600 jaar oude architectuur. Met verschillende bouwstijlen Romantiek, Gotiek, Renaissance, Barok und Rococo.

Domplatz

Dom van Bamberg

De dom is zeer kenmerkend met 4 kerktorens. uit 1237. Hier ligt zelfs een Paus begraven Clemens II.  Ook hier kan je zien dat gedurende de bouw de architectuurmode veranderde. De oudste torens zijn in laat romantische stijl en de nieuwe torens zijn in gotische stijl. Een kerk gebouwd in twee verschillende bouwstijlen. Loop achterom om de achterkant van de kerk in volle glorie te bewonderen. En neem natuurlijk een kijkje binnen in de dom.

De ruiter van Bamberg is het beroemdste beeld in de dom. Waarom? Het was voor toen het eerste beeld wat op ware formaat gemaakt is. De ruiter is 168 cm groot. Wat een normale lengte was toen. Het paardenras is een kleiner soort. Over het feit wie de ruiter is gaan verschillende mogelijkheden.

Diozesanmuseum

Hier kan je de kunstschatten van de dom bewonderen. Een keizermantel uit 107. De originele beelden van de dom.

Alten Hofhaltung

Het complex bestond uit de woon- en handel gebouwen van de Bisschops hofhouding. Het stamt uit 1500.  Op het binnenplein wordt je omgeven door super oude gebouwen. De oudste is uit het jaar 1100. Dit binnenplein is al vaker gebruikt in films. Nu is een deel het oude historische museum. Helaas is deze in de winter gesloten. In een deel is de werkplaats voor restauratie van de kerk. En er wonen nog 2 huismeesters net hun gezinnen. In de gebouwen is veel hout verwerkt waardoor er een groot.

Het plein en zijn gebouwen is al vaker gebruikt als decor voor films. De drie musketiers met Orlando Bloom is hier gedeeltelijk gefilmd.

Kaisersaal

Neue Residenz

Gebouwd tussen 1697 en 1703. Het was de bedoeling dat de alten Hofhaltung plaats zou maken voor een identieke vleugel. Gelukkig is het nooit gebeurd. Tot 1802 werd het gebruikt door de Vorstbisschop van Bamberg. Later woonden er leden van de koninklijke Beierse familie Wittelsbach. In totaal zijn er 40 zalen met nog veel originele details zoals de plafonds, meubels als ook de houten vloeren. Bezoek de kaisersaal, keizerzaal een indrukwekkende ruimte met fresco’s. De zaal is gemaakt tussen 1707 en 1709. Met een gids kan je door het keizerlijke appartement bezoeken. De eetzalen, de audiëntiezaal. Vele pronkzalen. In de residenz vind je de stijlen barok, rococo en neo klasiek. Elke nieuwe bewoner veranderde iets na zijn eigen smaak of de mode van zijn tijd. https://www.schloesser.bayern.de/deutsch/schloss/objekte/bam_res.htm

ReizenReizen

Rosengarten

De rozentuin van de Residenz is een bezoek waard. Zeker ook om de prachtige tuin met duizenden verschillende rozen. Prachtig. Ook het uitzicht over de stad is vanaf hier de moeite waard. Je kan nauwelijks de steegjes zien tussen alle daken.

Michaelberg

Een van de zeven heuvels van de stad. Met het Michaelsberg klooster. Van hier heb je ook een prachtig uitzicht over de stad. Het is geliefd bij de locals voor een wandeling, het uitzicht en op het terras van de Italiaan te genieten van Bamberg.

Bierhoofdstad

Nu nog heeft de stad nog 13 bierbrouwerijen met wel 100 soorten bier.

Rauchbier. Rookbier. Was ooit een restproduct bij het bierbrouwproces. Het is een heeft een zeer typische smaak. Al zegt men: Je bent niet echt in Bamberg geweest als je geen rookbier hebt gedronken.

Het meest genoemd en bezocht is Schlenkerla, Dominikanerstraße 6. Je kunt het niet missen. Je kan er binnen zitten en iets eten van een kleine menukaart. Het meest populair is echter om je biertje binnen te kopen en nochalant op straat op te drinken. Je kan het dus niet missen. Gelijk ertegenover en schijn aan de overzijde zijn ook goede alternatieven. https://www.schlenkerla.de/

Andere bierbrouwerijen zijn: Klosterbräu (uit 1333) en Brauerei Spezial  of Brauerei Fässla

Rauchbier in Bamberg

Gärtnerstadt

Een wijk van Bamberg is Gärtnerstadt. Hier waren en zijn nog steeds tuinderijen. Best uniek zo midden in een stad. Hier wordt groente en fruit geteeld. Direct vanaf het erf verkopen de boeren ook hun producten. Veelal begon het met de teelt van uien. Er is een rondweg met 18 themastations om de omgeving te ontdekken.

Gärtner- und Häckermuseum

Midden in de wijk ligt het museum wat eer doet aan de tuinderij. In een oude woon en werkboerderij zie je hoe het leven en werken was rond 1900. Er zijn werktuigen te zien. De geschiedenis van de handel etc.

Bambergcard

Voor slechts euro 18 kan je een 3-daagse Banbergcard kopen. Het openbaar vervoer in de stad is dan inclusief. Een paar belangrijke musea zijn gratis of met korting te bezoeken. https://www.bamberg.info/shop/bambergcard-815/

Stadswandeling vanuit het vvv kantoor te waarde van euro 10 is inclusief. De wandeling duurt 2 uur en was zeker de moeite waard. https://www.bamberg.info/fuehrungen/einzelreisende

Mooi weer in Bamberg

Zwemmen en wandelen kan je prefect bij Hainbad Bamberg. Geopend vanaf het vroege voorjaar tot ergens in Oktober. Entree is euro 2,50. De enige veilige plek om in Regnitz te zwemmen. Hainbad Bamberg Mühlwörth 18a, https://www.stadtwerke-bamberg.de/baeder/freibaeder/hainbadestelle

Koffie, taart en ijs eten in Bamberg

Er zijn vele fijne mogelijkheden. Mijn absolute favoriet is Zuckerstück. Huisgemaakte taarten na grootmoeders recept uit verschillende landen. Oma’s appeltaart. Namibie Bananentaart. Regelmatig komen er nieuwe dingen. De inrichting is top. Vele spullen die er hangen kan je kopen. Een woninginrichting met koffie en taart verkoop. Obere Sandstraße 4, http://www.zuckerstueck-bamberg.de/

Bakkerij Seel is slechts een paar meten verderop. De oudste bakker van Bamberg. Vooral beroemd om hun Bamberger Hörnla, hoorntjes een soort croissants. https://baeckerei-seel.de/

Buonissimo. Midden in de stad. Hauptwachstraße 10. Heerlijk ijs maar ook koffie of bijzondere koffies. Ze hebben ondetussen al een dependance iets verderop. https://buonissimo-online.de/

Bierothek. Hier kan kan je ruim 350 verschillende soorten bier kopen vanuit de hele wereld. Een must see voor alle bierliefhebbers. Untere Königstraße 1, https://bierothek.de/stores/bamberg/

Donkere geschiedenis van Bamberg

In het begin van de 17e eeuw ontketende de toen regerende prins-bisschop een grote heksenjacht. Ongeveer 1000 vermeende heksen werden verbrand. 10 procent van de bevolking in 10 jaar tijd. Waarom? Het waren heftige tijden met hongersnood, oorlog en de pest. Iedereen wilde een schuldige en dat werden de heksen. Protestantse Zweedse troepen maakten hier in 1632 een einde aan. De bisschop vluchtte naar Oostenrijk.

Eten en Slapen in Bamberg

Japanse keuken met grote keuze aan sushi https://ichisan.de/

Mediterraan / Griekse keuken met een terras en blik op de dom https://www.domterrassen-bamberg.de/

Indiaanse keuken https://www.ganesha-bamberg.de/

Italiaanse keuken favoriet bij veel van mijn bekenden https://littleitaly-bamberg.de/

Iets prijzige en populair http://henrii-bamberg.de/

***************************************

Hier overnachtte ik met 5 minuten lopen in het centrum. Welcome Hotel Residenzschloss Bamberg http://www.booking.com/Share-EUzF0do

Prachtig gebouw al en centraal Altstadtpalais im Sand http://www.booking.com/Share-isZUDr

Een van de meest geboekte hotels Hotel Europa http://www.booking.com/Share-5XDRvT

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie