Bad Reichenhall een parel in Beieren

Collage bad reichenhall

Bad Reichenhall is een van de mooiste steden die ik bezocht heb. Rijk geworden door het “witte goud”, zout. Beroemd geworden als statig kuuroord. De stad ademt nog zijn oude sfeer uit van kuuroord. Overal zijn prachtige statige panden. Kleurrijke bloemperken en waterpartijen. Een stad waar je hele gevarieerde dingen kan ondernemen.

Midden tussen het bergen landschap van Beieren. Bad Reichenhall is bekend als kuuroord, zoutwinning, bier en de Predigtstuhl. Al sinds 696 wordt hier zout gewonnen. Wat een Highlights voor zo’n kleine stad. Een gezellige stad die heel ontspannen overkomt. En een super schone stad. Een ware parel.

En er is heel veel te zien en te doen in deze prachtige stad. Je zult je ogen uitkijken en niet kunnen stoppen met fotograven en filmen. Het is of je terug stapt in de tijd.

Het centrum van Bad Reichenhall

De voetgangerszone

Het prachtige oude centrum. De voetgangerszone. Een heerlijk plek om te struinen. Heerlijke terrassen. Mooie winkels. Genoeg koffie, thee en ijsadressen.  

Reber

Reber Is het grootste en het bekendste cafe. Ooit in 1865 begonnen in München. Het is vooral bekend om hun zoetigheid en de erg hoge kwaliteit. In geen enkel Reber-product zitten smaakversterkers, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. En zij gebruiken alleen maar duurzaam geteelde cacao. Zowel binnen als buiten is er nog steeds de nostalgische sfeer.  Elke middag vanaf 3 uur is er live pianomuziek.

Alte Saliner

Het oude Saline iis tegenwoordig een zoutmuseum. Alleen het gebouw van buiten bekijken is al een lust voor de ogen. Het is een industrieel denkmaal. Koning Ludwig I van Beieren gaf in 1837 opdracht voor de bouw. Het hoogtepunt is toch wel het hoofdbronhuis met de bronhuiskapel in neoromaanse stijl. Bijna alles is nog zoals vanaf de bouw.  De enorme waterraderen draaien nog steeds continue.  Onder de grond is wijdvertakt netwerk van donkere tunnels en mysterieuze grotten. Tijdens een bezoek aan het zoutmuseum zie en leer je alles over zoutwinning. Je ziet de oude ambachtelijke werktuigen. Het bijbehorende restaurant is ook een bezoek c.q. proeverij waard. Het nieuwe Saline is nog steeds actief voor zoutwinningen (niet te bezoeken). Sinds 1929 is de productie overgegaan in het nieuwe Saline. https://www.alte-saline.de/de

Kuuroord Bad Reichenhall

Kuurpark

Het kuurpark ofwel het koninklijke kuurpark. Al aangelegd in 1868. Het hele park is super goed onderhouden. En dat is toch bijzonder met 40.000 m2. In elk jaargetijde is het mooi. Vol met prachtige kleurrijke bloemen en planten. Zelfs met palmbomen in de zomer. Door het hele park staan banken, ligbedden en stoeltjes om te relaxen. Een kneipvoetbad en armenbad. IJskoud zoutwater wat de doorbloeding stimuleert. En het verlaagt de bloedruk en stress. Let op. Tussen het armbad en het voetenbad moet minimaal 2 uur tijd zitten. In de zomer worden er concerten geven. En je kan meedoen aan sport. Het park staat bekend als een van de mooiste parken van Europa. En dat begrijp ik heel goed. https://www.bad-reichenhall.de/koeniglicher-kurgarten

Gardierhaus

Gradierhaus

Het meest in het oog springend is de zoutwatermuur. Het Gradierhaus – een openlucht AlpenSole inhalatorium uit 1910. Het grootste openlucht inhalalatorium ter wereld. Het gebouw is 160 meter lang en 13 meter hoog. Langs 100.000 doorntakken sijpelt 400.000 liter zoutwater. Het is supergezond om een paar rondes te lopen en diep in te ademen. Bij voorkeur 30 minuten. Het reinigt de luchtwegen en werkt ontspannen. Het kan zelfs je immuunsysteem verhogen. In de vroegere tijden was het een vast onderdeel van de mensen die op kuur gingen. Rondes lopen om de zoutwatermuur. Er zijn zelfs nog ouderwetse spuugbakjes aanwezig. Zelfs in de directe omgeving van het gebouw is de luchtkwaliteit beter.  Leuk weetje. Een deel van het zoutwater komt nog steeds uit het oude Saline. Het is geopend van April t/m Oktober. De takken komen uit Polen en worden na 10 jaar vervangen.

Pracht van weleer en nu

Atlasfontein

Ervoor is een prachtige fontein, de Atlas fontein, omringd met stoelen. Ook bekend als “De Alpine zoutfontein”. Het is slechts een van de bijna 70 fonteinen in de stad. Rond de fontein staan stoelen. Rustgevend zoutwater en gezonde lucht omringd door de kleurrijke tuin.

Koninklijke Kurhaus

Het Oude Koninklijke Kurhaus is naar een restauratie weer zo mooi als vroeger. Tegenwoordig is het een vergaderlocatie.  Het is gebouwd in 1899 en 1900. Door de vele evenementen en concerten die er werden gehouden was het, het middelpunt van de stad om elkaar te ontmoeten.

Ortenau park

Gelijk naast het koninklijke kuurpark is nog een park. Het Ortenau Park. Het is ruim ingericht om te ontspannen en te stimuleren.  Het blotevoeten pad is lekker om je voetzolen te masseren. Lopen op steen, hout of schors activeert de voetreflexzones. Of volg Het meanderlabyrint met water. Het met stenen aangelegde labyrint is lekker om gedachteloos te volgen. Beiden leuk voor jong en oud. Ook hier zijn stoelen en ligbedden. En natuurlijkis ook hier een prachtige bronzen fontein.

Buiten de voetgangerszone van Bad Reichenhall

Raadhuis

Ook buiten de voetgangerszone is er nog meer te dien. Het oude Saline ligt er net buiten het centrum. Bezoek het plein met het prachtige oude Raadhuis. Nieuw gebouwd tussen 1849 en 1850 doordat het oude compleet verwoest was door brand.  Er is gelet op de bouwstijl van de oude Saline. In 1929 zijn de schilderingen pas gekomen. Het zijn voor de stad belangrijke personen.

Rathaus Bad Reichenhall

Bierbrouwerij

Daarnaast is de lokale brouwerij. Alpenbrauerei Bürgerbräu. Deze bestaat al vele honderden jaren. Het bijbehorende restaurant en hotel zijn een fijne locatie voor een bezoek. Elke woensdagmiddag is er een rondleiding met proeverij mogelijk.

Florianiplatz

De oude historische bovenstad. Prachtige huizen met puntgevels met brede, vooruitstekende platte zadeldaken, glas-in-loodramen en luiken. De huizen zijn lichtblauw en geel en roze, kleurrijk. En dan nog de balkons met de mooie uitbundig bloeiende geraniums. Af en toe zie je nog delen van de middeleeuwse vestingmuur uit de 13e eeuw.  De huizen in dit deel zijn als enige gespaard gebleven van de grote stadsbrand van 1834.

ReizenReizen

Met een van de oudste kabelbanen een bergtop op

Predigtstuhlbahn

De predigtstuhlbaan met als bijnaam de Grande Dame. De oudste originele groot cabine kabelbaan ter wereld. Deze kabelbaan staat in de top 10 van de wereld om mee een berg op te gaan. Al gebouwd in 1928 in slechts 2 jaar tijd. Mooie rode cabines brengen je in 8 minuten naar 1500 meter hoogte. Onderweg en vanaf de berg heb je een fantastisch uitzicht. Je ziet Salzburg met zijn burcht. Het stuwmeer en Thumsee. En uiteraard de Saalsach en de kleinere dorpjes tussen het berg en heuvellandschap. Bovenop de berg zijn diverse wandelingen uitgezet variërend in lengte. Loop naar de alm Schlegelmulde en strijk neer op het terras. Of ga met de stoeltjeslift nog een top hoger. Vanaf het restaurant heb je ook een mooi uitzicht. De Predigtstuhl is 1.613 meter hoog.

Bad Reichehall van Predigtstuhl bahn

Rupertus Therme

Het zal je niet verbazen dat er een groot en mooi zwembad is evenals een therme. Sauna Rupertus Therme is een van de betere Thermen van Duitsland. Uiteraard gebruiken zij veel zoutwater voor hun behandelingen. Er is een ondergrondse sauna, Supergoed voor je longen.  Door heel Bad Reichenhall zijn nog steeds verschillende klinieken met hun eigen specifieke specialisten

De stad heeft ruim 17.000 inwoners. Het biedt zoveel mooie, interessante en ontspannen dingen. En dat omringd door bergen. Het plaatje is hier compleet.

Eten en slapen in Bad Reizhenhall

Net iets buiten het centrum met biergarten. Beierse menukaart met prima prijs kwaliteit. De huisgemaakte kaiserschmarrn is super lekker https://www.wieninger-schwabenbraeu.de/

In de hoek van Rathausplatz met kleine biergarten. Degelijk Beiers eten voor een kleine prijs. https://www.restaurant-huenns.de/

Alpenbrauerei Bürgerbräu Hier kan je slapen en eten in typische Beierse stijl. Het perfecte uitgangspunt om Bad Reichenhall te ontdekken. https://www.brauereigasthof-buergerbraeu.de/

Restaurant Salin. Het restaurant is gelijk naast het zoutmuseum https://www.salin-reichenhall.de/

Grieks restaurant Delphi Grote keus, lekker eten en vriendelijke bediening http://www.delphi-reichenhall.de/griechisches-restaurant

***

Nieuw in het centrum Ibis http://www.booking.com/Share-YGPHOE

Avalon http://www.booking.com/Share-QFgzoV

Op 15 kilometer mijn werkgever http://www.booking.com/Share-WNZJlX

Mooi en gezondMooi en gezond

Geef een reactie