Den Haag. Stad, strand, duinen en zee.

Derde grootste stad van Nederland met 11 kilometer strand. De politieke en koninklijke stad van Nederland. Hoofdstad van Zuid-Holland. De officiële naam is ’s-Gravenhage. Den Haag. Stad, strand, duinen en zee biedt alles.

Den Haag is een heerlijke bestemming door de combinatie van stad, strand, duinen en zee. De stad heeft een mooie centrum en veel verschillende restaurants en uitgaangelegenheden.

In de directe omgeving zijn meerdere andere mooie en interessante steden. Er is genoeg te zien en te doen in en rond Den Haag.

Enkele hoogtepunten van Den Haag:

 • Paleis Noordeinde met zijn mooi aangelegde parktuin. Het werkpaleis van koning Willem Alexander. Het is al in 1533 gebouwd. Sinds 1599 is het een paleis van de Oranjes. Op Prinsjesdag (de derde donderdag in September) vertrekt vanaf hier de koning naar de Ridderzaal. Later is hier ook de balkonscene. Enkele belangrijke gebeurtenissen van de koninklijke familie worden hier gevierd zoals Geboortes, trouw en rouw. Tevens zijn hier de koninklijke stallen. Het paleis is zelden geopend voor publiek. Het merendeel van de parktuin is vrij toegankelijk. Voor de poort van paleis Noordeinde is een beeld van Willem van Oranje te paard.
 • Binnenhof met de Ridderzaal. Een van de meest bekende gebouwen van Den Haag omdat het bijna dagelijks in het nieuws is. De plek van de regering van Nederland. Het is in gotisch stijl gebouwd in de 13de eeuw. Met het bekende torentje. De werkkamer van de Minister-President. En niet te vergeten de grote hofvijver. Het oudste gebouw is de Ridderzaal. Al sinds 1904 wordt hier op Prinsjesdag (derde dinsdag in September) de troonrede door het staatshoofd voorgelezen. Olympische kampioenen worden hier onderscheiden. Georganiseerde rondleidingen zijn mogelijk. Het is al leuk om door een van de poorten het plein op te lopen en op het plein rond te kijken.
 • Lange Voorhout met zijn prachtige panden. Volgens velen de mooiste laan van Nederland. Op het middenpad, tussen de bomen, vinden regelmatig festivals en evenementen plaats. Op de lantaarnpalen zijn gouden kronen. Zij geven de koninklijke route aan die de gouden koets aflegt op Prinsjesdag.  Aan het Lange Voorhout is museum Escher in het paleis. Bijna de hele fantasievolle collectie van M.C. Escher (1898-1972) is hier gehuisvest. Je kent vast zijn werk waarbij de vogels in vissen veranderen of de eindeloze trappen. Tevens is hier hotel des Indes. Al vele bekende mensen hebben hier overnacht.
 • De grote kerk of Sint-Jacobskerk. Gebouwd in klassiek gotische stijl. Bijzonder is de zeshoekige toren met 51 klokken. Lange tijd was het een van de hoogste gebouwen van de stad.

Den Haag biedt veel cultuur en historie

 • De passage. Het oudste winkelgalerij van Nederland. De hoofdentree is prachtig even als de binnenkant met zijn hoge arcades. Kijk rond en bewonder de glazenkoepels en bewerkte gevels.  De passage is al in 1882 gebouwd met als voorbeeld een winkelcentrum uit Parijs. Tegenwoordig is een deel aan bevestigd.
 • Het Mauritshuis een mooi museum en gebouw. Meer dan 800 schilderijen, veelal werken uit de gouden eeuw (17e en 18e eeuw), zijn er te bewonderen. Het meest bekende werk is “Het meisje met de parel” van Johannes Vermeer en De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. Tevens zijn er beeldhouwwerken, miniaturen en enkele tekeningen. Het oudste deel van de verzameling was ooit eigendom van prins Willem V van Oranje-Nassau. Het interieur met zijde bekleedde wanden en kroonluchters maakt het geheel nog mooier.
 • Het Vredespaleis. Het is het meest gefotografeerde gebouw van Den Haag. Hier is het Internationaal Gerechtshof gehuisvestigd. Het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York. De bouw in neorenaissance stijl werd begonnen in 1907 en werd pas in 1913 voltooid. In het paleis bevinden geschenken uit verschillende landen. En beelden en portretten van voorvechters van de vrede uit de geschiedenis. Slechts enkele keren per jaar is het mogelijk te bezoeken met een rondleiding.
 • Van Kleef. De enige nog overgebleven jenever- en likeurdistilleerderij. Er zijn heel veel bijzondere uitgaven en smaken.

Den Haag ook met kinderen leuk:

 • Madurodam. Al sinds 1952 is hierNederland in miniatuur, door middel van 700 maquettes, te bekijken. Vele bekende en vaak historische Nederlandse gebouwen zijn er op een schaal van 1:25 nagebouwd. Interactief is het ook. Enkele maquettes kunnen bewegen zoals bijvoorbeeld het sluiten van de Oosterscheldekering. In vogelvlucht kan je Nederland bekijken. www.madurodam.nl
 • Duinrell. Het attractiepark van Den Haag. De attracties zijn voor jong en oud. Zelf ben ik groot fan van Tikibad. Een waterpark met spectaculaire glijbanen. Een dag een achtbaan combineren met een gave glijbaan.

De bekende wijken aan zee

 • Scheveningen. Ooit een vissersdorp en nu de grootste strandwijk van Den Haag. Scheveningen met zijn heerlijke brede wandelboulevard. Het Noorderstrand is altijd gezellig druk. Daar is ook het bekende hotel Kurhaus. Houd je meer van rust dan is het zuiderstrand geschikter. Het meest historisch deel van Scheveningen is bij de Oude Kerk aan de Keizerstraat. Tevens de drukste winkelstraat van Scheveningen. Niet te missen is “de Pier”. Tegenwoordig is het een overdekt paradijs voor foodies. Er zijn verschillende restaurants, cafés en overdekte terrassen. Ook zijn er enkele winkeltjes. Vanaf hier heb je ook toegang tot de zipline, reuzenrad en bungeejump. Wandelend langs het strand zie je al een paar prachtige beelden van museum beelden aan zee. De rest van het museum is ondergronds.
 • Kijkduin is de tweede strandwijk van Den Haag. De naam zegt het al. Het is midden in het duinengebied. Bij Kijkduin is op een hoog punt een uitzichtpunt, Hemels Gewelf, waarvan je een mooi uitzicht over het duinengebied en het strand. Je kan tot de pier van Scheveningen kijken. Kijkduin heeft genoeg winkels, restaurants en een boulevard. En je loopt of fiets zo het prachtige duinengebied in.

Tip: Tramlijn 1 gaat vanaf Scheveningen, Zwarte pad helemaal tot Delft, Abtswoudsepark. De totale lengte van de route is 20,5 km. Met deze tramlijn kom je (vlak) langs vele toeristische attracties van Den Haag. Daarnaast is Delft ook een prachtige stad.

Natuur in en rond Den Haag

 • Buiten de lange en brede zandstranden en de zee heeft Den Haag nog meer natuur te beiden.
 • De duinengebieden “Westduinpark en Wapendal”. Een totaal ander stuk van Den Haag.
 • In en om de stad zijn meerdere bossen, parken en landgoederen.

Wandelen in een rond Den Haag.

Ik heb de vvv gevolgd van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Er zijn stadswandelingen op internet of te boeken met een gids.

In het duinen gebied zijn verschillende wandelingen met bewegwijzering uitgezet.

Slapen en eten in Den Haag:

***********************************************************

 • Little V, Rabbijn Maarssenplein 21, Den Haag. Vietnamees
 • Vincenzo’s Osteria, Tasmanstraat 129, Den Haag. Italiaans
 • Strandtent Miller voor een hapje en drankje
 • Crazy Piano’s voor een hapje en een drankje. Bovenal de plek voor een vrolijke avond uit.

Parkeren tips in Den Haag

Gunstig parkeren kan bij AH XL aan Elandstraat. De eerste 2 uren zijn gratis. Vanaf het 3de uur betaal je een paar euro. Vanuit daar loop je zo de stad in.

In de straat bij en rond B en B at the beach kan je gratis parkeren. Door de duinen loop je zo naar een mooi zandstrand ook met strandtenten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie