Reistips en ervaringen in Duitsland

nymphenburg

Bier. Bratwurst. Van heuvels tot bergen. Burchten en kastelen. Een groot land met veel verschillende regio’s. Ieder heeft zijn eigen natuur. Van een kust aan de Noord- en Oostzee. Tot bergen en meren in het zuiden. Berlijn de bekende hoofdstad ooit verdeeld door een muur. Oost Duitsland heeft tot op heden nog steeds zijn eigen sfeer.

Duitsland heeft 16 deelstaten. Er is een overkoepelende regering. Echter hebben de deelstaten hun eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Er kunnen dus “legale” verschillen zijn. Bijvoorbeeld in Beieren mag je prima met bier drinken in het openbaar terwijl het in vele deelstaten strafbaar is. Alleen wordt toegestaan bij horecazaken of op een officieel terras.

Beieren

München

De hoofdstad van de regio Beieren. De derde grote stad van Duitsland. Een bijnaam van de stad is “De meest noordelijkste stad van Italië”. Zodra het weer het maar even toelaat zijn de inwoners van de stad buiten te vinden. In een park, op een terras of in een van de biergartens. Het geeft de stad dat levendige gevoel. Ik heb er slechts 4 maanden gewoond en was er eens op een lange stedentrip. München is een heerlijke stad. Het voelt eerder als een groot dorp.

Wat kan je doen in München? In en rond het centrum:

 • Marienplatz. Het hart van de stad. Dankt de naam aan het gouden beeld van Maria. De geschiedenis zegt dat het beeld er is, omdat mensen naar Maria hebben gebeden om de pest te stoppen en het bidden werkte. Uit respect voor haar is het standbeeld is geplaatst. Het meest in het oog springt het prachtige nieuwe stadhuis. Het stadhuis is gebouwd in 1903 in gotische stijl waardoor het ouder lijkt dan het is. Je kan de toren van het stadhuis op voor een uitzicht over de stad. Om 11.00 uur, 12.00 uur en 17.00 uur gaat het carrousel, de klokkentoren, muziek maken en dansen. Er worden 4 korte verhalen over de geschiedenis van München uitgebeeld. Aan de buitenzijde van het stadhuis zijn veel standbeelden van leden van de Beierse koninklijke familie. In de linkerhoek van het stadhuis is een beeld van “de draak van München”. De bibliotheek is ook prachtig en zeer fotogeniek. Aan de rechterkant van het plein is het oude stadhuis dat er nieuwer uitziet dan het nieuwe stadhuis. Het doet nu dienst als een speelgoedmuseum (je mag er alleen kijken niets aanraken). Naast de entree is een replica beeld van Julia van Romeo en Julia. Raak haar linkerborst aan het zal je geluk brengen in je liefdesleven. Het werkt alleen voor vrouwen. Op het plein is een visfontein ter herinnering dat het vroeger een markplaats was. In de aanloop naar kerst is hier een grote Kerstmarkt. Aan de overzijde van de fontein, loop nog iets naar achteren tot ongeveer bij de bakker, dat is de plek voor de foto van het stadhuis met de Frauenkirche erop. De foto van de Landmark van München.
 • Voor een uitzicht over de stad en de omgeving ben de “Alter Peter” opgegaan. De torennaam van de Peterskirche. De oudste kerk van München en slechts een straat achter het Marienplatz. Het is 306 treden naar het platform op 56 meter boven de stad. Vanaf de toren (omgeven door gaas) heb je het beste uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Ga ook de kerk in die is ook zeker de moeite waard. Het barokker en de vele gouden beelden. Bewonder ook het beschilderde plafond. In een van de nissen aan de linkerzijde ligt een van de duurste skeletten van de wereld. Het skelet is rijkelijk versierd met sieraden en juwelen. Het skelet is van een vrouw en zij is de beschermheilige van de vrijgezelle vrouwen.
 • Viktualienmarkt. Op dit plein verkopen ze sinds 1807 allerlei soorten etenswaren op 22.000 m2. De kwaliteit van de producten is hoog. Echt een aanrader om hier te lopen, te kijken, te proeven en iets te drinken. Er is een biertuin, biergarten onder de oude kastanjebomen. Een deel is voor zelfbediening. Daar moet je dus bier kopen bij de kelner en mag jij je eigen meegebrachte eten nuttigen. De “maibaum “, een traditionele houten paal met afbeeldingen, die laat zien wat je in de stad kunt kopen. Op het plein zijn veel plekken waar je kan zitten of aan een statafel iets kan drinken en eten. Vele mensen hebben hier hun werkborrel.
 • Frauenkirche. Met 2 groene torens van 98 meter in de vorm van een ui. De kathedraal van de stad. Ga naar binnen om een voetafdruk van de duivel te zien. De legende gaat dat de bouw van de kerk erg tegenzat. Het stortte tijdens de bouw meerdere keren in. De duivel heeft toen zijn hulp aangeboden. Zijn voorwaarde was dat er geen ramen in de kerk mochten komen. Zodra je de kerk inloopt kom je in een voorportaal zonder ramen. Loop je de kerk in dan pas zie je de hoge ramen. De duivel was zo woedend over het bedrog dat hij boos op de vloer stampte. De voetafdruk is nog steeds te zien. Een van de torens is toegankelijk.
 • Odeonplatz. Een plein met de grote eregalerij voor generaals. Twee grote, niet identieke, leeuwen bewaken de grote trap. Vanaf de galerij kijk je een heel stuk de lange, brede Ludwigstrasse in. In de verte zie je de Siegestor. Op het plein wordt geregeld evenementen georganiseerd en met toestemming gedemonstreerd. Bezoek de Theatinekerk. Een gele laat barokke kerk met twee hoge torens. Tevens een prachtige kerk van binnen met hoge plafonds die rijk gedecoreerd zijn. Om de hoek, aan de Ludwigstrasse, is het geboortehuis van Keizerin Elisabeth meer bekend als Sissi. Het enige wat er te zien is de plaquette.
 • Aan het Odeonsplatz ligt ook de residenz en zijn hofgarten. De Residens was het stadpaleis van de koninklijke familie. Een deel van het paleis is nu een museum. Zelfs opgedeeld in meerdere musea. Er is een apart deel alleen voor de schatkamer. Samen zijn er 130 zalen te bezoeken. Je kan een voordelig combinatieticket kopen. Onder de boog naast de residenz loop je de hofgarten in. De tuin van het koninklijke paleis. Nu een mooi park met prachtige bomenlanen en bloemenperken. De Diana tempel (de godin van de jacht) springt in het oog. Soms spelen hier muzikanten en dansen er mensen. In de linkerhoek is een groot terras bij mooi weer. Onder de bogenpassage zijn winkels en galerijen. In dit deel van het park wordt er dagelijks door veel mensen jeu de boules gespeeld. Loop door naar het einde van de tuin daar is een prachtig gebouw, de Bayerische staatskanzlei. Een stadskantoor van de regio Beieren. Links is het museum ” Haus der Kunst”. Loop door de voetgangerstunnel en je bent in de Engelse tuin. 
 • De Engelse tuin/ Englischer garten. De groene long van de stad. Met 375 hectare is het een van de grootste parken ter wereld. De bewoners van de stad, studenten en ook zeker toeristen komen naar het park om te genieten van het mooie weer en de natuur. Er zijn zoveel verschillende delen soms heb je het gevoel in een bos te wandelen. De Eisbach rivier is, evenals het park, kunstmatig aangelegd. Aan het begin is de Eisbachwelle. Een walhalla voor surfers. Ja je kan surfen in de stad. Eigenlijk was het een constructiefout waardoor de golf ontstond. Op aandringen van velen is het zo gelaten. Waar? Bij de brug aan de Prinzregentenstrasse aan het begin van het park. Het trekt veel surfers en kijkers. Iets verderop stroomafwaarts is een kleinere golf. De oefengolf. Vooral met warm weer zie je mensen zich laten meedrijven in de Eisbach. Ik heb het zelf ook gedaan toen de mussen van het dak vielen. Het is zeer aan te raden om met iemand mee te gaan die het al eerder gedaan heeft. Er zit een sterke stroming in het water en het is ook altijd behoorlijk koud. Tevens zal je bij de oefengolf moeten “wachten” op je beurt zodat je geen surfplank tegen je hoofd krijgt. Onderweg zijn er ook slechts een paar punten waar je weer het water uit kan. Anders beland je onder de gebouwen.Ga pootjebaden in het water of picknick op het gras. Je zult er mensen verschillende sporten zien beoefenen. Op sommige plekken is naakt recreëren toegestaan. In het park is een grote biertuin bij de Chinesischer turm, de Chinese toren. Een houten pagode van 25 meter hoog. Al gebouwd in 1790 en vaak herbouwd. Het is een van de grootse biertuinen van de stad. Altijd gezellig druk en ook zeer populair bij stadsbewoners en studenten. Er zijn zelfbedieningslokketten voor een hapje en een drankje. In het park is ook een speeltuin en een water Kleinhesselloher See. Het aanliggende restaurant heeft een heerlijk terras aan de waterkant. Op een kunstmatige aangelegde heuvel in het park staat Monopteros. Een Griekse siertempel. Een kleine klim voor een mooi uitzicht over het zuidelijke deel van het park en de torens van de stad.

Zie de surfers op de Eisbachwelle. Apart om te zien.


 • Poorten De middeleeuwse stadsmuur had vier belangrijke poorten. Er zijn nog drie poorten overgebleven. Isator, Karlstor en Sendlinger Tor. De Isator was eerder een fort ter verdediging van de stad dan alleen een poort. Tegenwoordig is er museum Valentin Karlstadt gevestigd. Nabij Sendlingertor is de kleine en mooie Asamkerk (officiële naam Sint Johannses Nepomukkerk). Een zeer rijkelijke gedecoreerd kerk in Rococo en barokstijl met veel bladgoud. De gebroeders Asam wilden eigenlijk een privékapel bouwen. Nu is het van binnen de mooiste kerk van München. Ik kon alleen door een ijzeren hek de kerk zien en dat was al zeker de moeite waard. Karlsplatz (Stachus) met de Karlstor. Het beginpunt van de voetgangerszone van het centrum. Een groot halfrondplein met een fontein. Het grote verkeersknooppunt voor openbaarvervoer en taxi’s. Onder de grond is een compleet winkelcentrum.
 • De duurste straten van de stad zijn de Theatinerstrasse, Residenzstrasse en de Maximilianstrasse met luxe winkels en veel dure auto’s.
 • Bayrische Staatsoper. München heeft een mooi operagebouw (om de hoek van residenz) waar vele voorstellingen worden opgevoerd. Het plein voor de het operagebouw is favoriet bij locals. Er zijn vele stenen banken die in de zomer in de schaduw van het gebouw staan. Vele locals gaan hier op een bankje lezen, lunchen en afspreken.

Musea in München

München heeft meer dan 80 musea. Op zondag vragen sommigen musea slechts euro 1 entree. Een paar mogelijkheden zijn:

 • Er zijn drie Pinakotheken musea. De oude, de nieuwe en de moderne. Ze liggen allen rond hetzelfde plein. Allen hebben zij kunst uit een bepaalde periode. De Alte Pinakothek is het grootste van de drie met een omvangrijke collectie schilderijen van oude meesters. Glyptothek. Het gebouw is in Griekse stijl neoklassiek. Het heeft vooral veel oude beelden uit Griekse en Romeinse tijden met goede beschrijvingen.
 • Het Duitse museum behoort tot de belangrijkste technische en natuurwetenschappelijke musea ter wereld met ongeveer 55.000 m² Het heeft waardevolle technische en natuurwetenschappelijke originele stukken. Het doel is sinds de opening zo’n honderd jaar geleden is onveranderd gebleven: Wetenschap toegankelijk maken voor een breed publiek. In dit museum mag je alles aanraken. Loop een nagebouwde mijn in, het begaanbare model van een menselijke cel, het Thalkirchner-orgel en het Liebig-laboratorium, het beroemde Ju-52-vliegtuig, het eerste gemotoriseerde vliegtuig van de gebroeders Wright, de eerste Duitse onderzeeboot U1 en de eerste dieselmotor. Er zijn ongeveer 50 vakgebieden, variërend van landbouw- en levensmiddelentechnologie tot astronomie, chemie, fotografie & film, lucht- en ruimtevaart, oceanografie en natuurkunde tot scheepvaart, telecommunicatie en tijdwaarneming. Daarnaast is er nog de dependance van verkeer- en een vlieg museum beide op een andere locatie. Een zeer afwisselend museum dat ik boven verwachting heel leuk en interessant vond.
 • Vijf continenten museum. Een museum waar verschillende landen uitgelicht worden. Met een replica van een huis en dorpsplein. Producten en gereedschappen., kleden en kleding. Een afwisselend aanbod. Ik houd van reizen en andere culturen dus echt een museum voor mij.
 • BMW Welt en BMW Museum. Een must voor autoliefhebbers. Het hoofdkwartier van de Beierse autofabrikant. Het museum van BMW is niet alleen interessant van de binnenkant, maar ook de buitenkant is een bijzonder geval. Dit unieke moderne ontwerp wordt in de volksmond ook wel de ‘saladebowl’ genoemd. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van de BMW, kun je unieke modellen bezichtigen en kun je zelfs een kijkje nemen in de toekomst van BMW. Naast het museum is de BMW-wereld. Deze is gratis toegankelijk. Hier kun je de nieuwste BMW-modellen bekijken en kan je zelfs een nieuwe BMW worden gekocht. Het is een echte BMW-dealer van de meeste exclusieve modellen.
 • Nymphenburg schloss. (foto boven) Het paleis werd in 1664 gebouwd door de Wittelsbach vorst Ferdinand Maria van Beieren. Het was een geschenk aan zijn vrouw na de geboorte van hun zoon en erfgenaam van de troon Maximilian II Emanuel. Het kasteel werd gebouwd als een zomerpaleis buiten de stad. Tegenwoordig is ingelijfd door de stad. Tot 1800 werd het kleine kasteel rijkelijk uitgebreid met meerdere vleugels en bijgebouwen. Evenals de grote tuin met bijgebouwen, vijvers en een prachtige botanische tuin. In 1918 kwam het kasteel in handen van de kroongebieden en werd het uiteindelijk staatseigendom. De Wittelsbachers behielden het recht om in de drie centrale gebouwen te blijven wonen. Zelfs nu nog leeft het huidige hoofd van het gezin in een bijgebouw van het kasteel. Hoogtepunten zijn de slaapkamer van Ludwig II en de verzameling vrouwenportretten van Ludwig I. Er is een grote vijver en kanaal voor het kasteel. Vol met watervogels maar vooral zwanen. Ik houd van zulke paleizen met nog veel oude elementen.

Parken en pleinen in München

 • Theresienwiese of Theresienhöhe. De plaats van het Oktoberfest. Het beroemde bierfeest. De oorsprong van het feest was van het huwelijk van Lodewijk van Beieren met Theresia van Saksen-Hildburghausen in 1810. Het is uitgegroeid tot het grootste volksfeest in Europa. Zonder het feest is het een groot kaal plein waar mensen sporten en wandelen, kinderen leren fietsen. Op het terrein is een groot beeld van Bavaria. De beschermheilige van Beieren. De verpersoonlijking van de regio Beieren. Achter het beeld is een eregalerij met beelden, ooit gemaakt als eerbetoon voor Koning Ludwig 1 van Beieren. De beelden zijn van mensen die belangrijk waren voor de regio Beieren. Minder groot en zeker net zo leuk is het Frühlingsfest, Voorjaarsfeest. Veelal rond april/mei. Het begin van het voorjaar wordt er dan uitbundig gevierd.
 • Olympia Park. De plek voor sport en recreatie. Aangelegd voor de Olympische spelen in 1972. De heuvels in het park zijn niet natuurlijk maar gemaakt op bergen puin van de Tweede wereldoorlog.Tegenwoordig zijn er vaak muziekvoorstellingen, festivals, evenementen en musicalshows. Er is een ook ijsstadion voor ijshockey. Voetbalfans gaan naar de Allianz Arena, de thuisbasis van Bayern München. Opvallend is de 290 meter hoge Olympiatoren. Met een lift kan je naar boven. Echt een groot park met een vijver, veel wandel- en fietspaden. In het park is ook een vijver. Ze verhuren er waterfietsen. Of bezoek Sea Life het grootste aquarium van de stad met verschillende waterdieren en planten. Van een haai tot een schildpad.
 • München, ook buiten de Englische garten om, is een groene stad. Op een paar minuten lopen is er altijd wel een park in de buurt. Bijzonder is dat sommige oude kerkhoven nu opengesteld zijn als park. Nord Friedhof in Schwabing, is daar een goed voorbeeld van. Een mooi onderhouden kerkhof met oude graven. Prachtige grafstenen en beelden. Mensen wandelen er. Kinderen spelen er. Echt een bijzonder park.

Bierhal en biertuinen in München

Als je in München bent, moet je minstens een keer een biergarten bezoeken voor een koud biertje. Schuif gezellig aan bij mensen aan een van de lange tafels. Je wordt hier heel erg snel vrienden. Bij zelfservice ben je verplicht om het bier te kopen en mag jij je meegebrachte eten opeten aan de tafel. Zit je aan een tafel met bediening dan bestel je het bier en eten bij de kelner.

Het oudste bierhuis is de stad Hofbräuhaus am Platzl. Gebouwd in Neorenaissance stijl. Binnen speelt vaak een traditionele band. De bediening is traditioneel gekleed.  Op de menukaart staan uiteraard de traditionele gerechten van een prima kwaliteit. In de binnentuin is een grote “biergarten”. Schuif aan een lange tafel en proost. München heeft 6 grote biermerken. Augustiner. Hacker-Pschort, Hofbräuhaus, Löwenbrau, Paulaner en Spaten-Franziskaner. Ieder hebben zij hun eigen restaurants, bierhallen en biergartens. Naast de 6 grote merken zijn er nog vele kleine biermerken.

Zwemmen en stadstrand in München

München heeft meerdere zwembaden. Elke wijk heeft zijn eigen zwembad. Veelal is er ook een sauna gedeelte. Het oudste en mooiste zwembad en sauna is Müllersches Volksbad. Het is volledig gebouwd in een Art Nouveau stijl en prachtige decoratie. In de winter is eens per maand de sauna een zaterdagnacht open. Reserveren vooraf is noodzakelijk.

Bezoek het stadsstrand bij de Reichenbackbrücke aan de Isar. Bij de brug is een kiosk waar je snacks en drinken kan kopen. Langs de andere kant aan de oever aan de rechterkant komen de locals en vooral studenten genieten aan de oever van de rivier.

Met de tram München ontdekken

Is wandelen niet jouw ding koop dan een dagkaart voor het openbaar vervoer. Tram nummer 19 brengt je langs en/of dichtbij veel highlights. Met de dagkaart, die je wel moet afstempelen als je aan de eerste rit begint, kan je 24 uur onbeperkt in- en uitstappen.

München heeft ook Munich Card. Deze pas geeft je gratis toegang of hoge kortingen op veel attracties.

Reizen

Dagtochten vanuit München bereikbaar met het openbaar vervoer:

Daarnaast is de stad omringd door prachtige natuur, kastelen, bergen en meren. Sommigen goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 • Zeker een bezoek waard is Starnberger See. Een prachtig meer omringd door bergen. Heel idyllisch. De boottocht over het meer is zeer fraai. In het dorp Possenhofen, aan het meer, heeft Sissi haar jeugdjaren gewoond. Het huis staat er nog steeds maar tegenwoordig is het privébezit. Je mag wel in de tuin wandelen.
 • Of ga naar Ammersee meer omringd door heuvels. Je kan verschillende soorten bootjes huren om op het meer te varen. Op veel plekken zijn hotels en restaurants. Kom er voor een paar uur, een dag, of zelfs voor het weekend of een vakantie.
 • Schloss Neuschwanstein. Ongetwijfeld heb je al eens een foto van dit prachtige kasteel gezien. Disney gebruikte dit kasteel als inspiratie voor het Assepoester kasteel. Koning Ludwig II van Beieren liet dit kasteel bouwen op een de punt van een rotsberg. Zijn bijnaam was de sprookjeskoning. De koning woonde er slechts kort toen de bouw nog niet eens voltooid was. Bij zijn mysterieuze overlijden was het kasteel nog steeds niet af. Met de trein naar Füssen. Vanaf het station gaat er een bus richting het kasteel. Neem een paardenkoets de heuvel op of wandel. Waar. iedereen die mooie foto maakt? Vanaf de Marienbrucke. Gewoon om het kasteel heenlopen omhoog.
 • Kasteel Hoheschwangau. Koning Maximilian van Beieren (de vader van Ludwig II) ontdekte op 18-jarige leeftijd de ruïne van een oude burcht. Samen met een architect herbouwde hij de burcht met de Romantische periode als inspiratie. Voor de koning was het vooral zijn jachtkasteel.
 • Dachau. Het eerste kamp van de nazi in de tweede wereldoorlog. In en rond München zijn veel plekken die gelinkt zijn aan de Nazi. Een concentratiekamp bezoeken is zeer intens en heftig. Het kamp is niet meer geheel origineel. Toch is de omvang nog gelijk. Je krijgt door beeldmateriaal en reconstructies van ruimtes een beeld van hoe het is geweest. Overlevenden van dit kamp stonden erop dat kamp Dachau een museum werd. Opdat mensen zien wat mensen elkaar kunnen aandoen. Opdat de geschiedenis zich nooit meer zal herhalen. In Dachau rijden vanaf het station bussen naar de ingang van het kamp. Er zijn georganiseerde tours te boeken vanuit München. Of je huurt een gids ter plekke. Er zijn veel informatieborden die een goede uitleg geven.

Ook fijn maar met openbaar verover iets lastiger te bereiken: Therme Erding. Een groot zwembad en saunacomplex. Zij beroepen zich erop de grootse Therme ter wereld te zijn. Er is hotel om je ervaring helemaal compleet te maken.

Ik ben een budget reiziger. Een schone kamer en een ontbijt bij een bed/kamer vind ik superfijn. Luxe is fijn maar zeker niet noodzakelijk.

Slapen in München

Mijn persoonlijke favoriet is hotel/hostel Augustiner. Direct aan Theresienwiese. Het is een nieuw gebouw waarbij ze alleen hoogwaardige materialen gebruikt hebben. De slaapzaal met 6 bedden is ongekend luxe voor een hostel. De privé kamers zijn top. Het hotel heeft een fijne tuin, een eigen restaurant. Om de hoek is een biergarten van Augustiner. Op een paar minuten lopen zijn er meer restaurants. Er zijn twee 2 metrostations op 5 minuten lopen. Het Duitse verkeersmuseum is om de hoek. Lopend ben je in ongeveer 30 minuten in het centrum. http://www.booking.com/Share-L8RdNyy

Dichtbij het station en het centrum lig hotel Belle Blue. De straat is vol met gokcentra en kleine restaurants. Het oogt wellicht een beetje grauw en druk. Door de drukte is het juist behoorlijk veilig. De eenpersoonskamer prijs is voor de locatie zeer goed. Twee gebouwen verder is een goed restaurant met terras dat tevens dienstdoet als kroeg. http://www.booking.com/Share-5MZ0Z3

Meininger hotels heeft twee lokaties in Munchen. Een dichtbij het centrale station en een dichtbij Olympia park. Zij hebben familiekamers en kamers voor groepen. Voordeel is dat ze een gastenkeuken hebben. Tevens is er wasmachine en droger. Goedkoop en alles is aanwezig. http://www.booking.com/Share-Z7gUyB

Nummer 1 hotel qua naam en luxe is Bayerische Hof aan de Promenadeplatz met een spa. Op het plein voor de deur is een gedenkplek voor Michael Jackson. Hun restaurant, kamers en wellness zijn echt de top van München. http://www.booking.com/Share-LV2g1I

Typisch Beiers eten in München dan bestel je dit:

 • Weiss wurst met zoete mosterd. De bekendste, vooral in en rond München maar er zijn meer worsten.
 • Bosna is een gekruide worst in een broodje. Origineel eet je die met rode uien en augurk.
 • Schnitzels vaak groter dan je bord. Er zijn de varianten boeren-zigeuner- Beierse of jager schnitzels.
 • Schweine Haxe. Zwijnenpoot. Groot. Als dan ben ik eerder voor de knapperige versie dan van in een saus.
 • Forel met gekookte aardappelen
 • Leberkäse. Erg fijngehakt gemengd vlees van rund– en varkensvlees. Het wordt zowel warm als koud gegeten. Op brood, met een gebakken ei, met aardappelsalade (Kartoffelsalad). Verrassend genoeg zit geen lever in de worst. Leber is een verbastering van een oud Duits woord dat ovaal betekend.
 • Kaiserschmarm. Gekarameliseerde pannenkoek. Superlekker met appelmoes. En machtig. Een portie is vaak goed te delen met twee mensen.
 • Qua bier drinken veel local Weissbier. Heerlijk.

Er zijn uiteraard heel veel restaurants met verschillende prijzen en kwaliteit.

Verrassend is dat de prijs-kwaliteit van het eten in de restaurants/bierhallen/biergartens van de brouwerijen goed zijn. De meesten hebben de soort gelijke menukaart met de traditionele gerechten. https://www.hofbraeu-muenchen.de/

Op een binnenhofje dichtbij de Alter Peter is restaurant Opatija. Een Balkan restaurant met een zeer uitgebreide en gevarieerde menukaart. De prijs en kwaliteit en porties zijn zeer goed. Vooral de verschillende dagmenu’s zijn zeer goedkoop. https://www.opatija-restaurant.com/

De kleine zaakjes en restaurants op en rond de Viktualienmarkt zijn erg gezellig en goed. Om de hoek is een klein Vietnamees restaurant. Tevens heb ik diverse Indiaanse restaurants geprobeerd en allen waren prima. https://stadt.muenchen.de/infos/viktualienmarkt

Chiemsee of Beierse meer het grootste meer van Beieren

De Chiemsee, ook bekend als het Beierse meer, is het grootste meer in Beieren. Na het meer van Müritz en de Bodensee, het derde grootste meer van Duitsland. Het is 80 km² groot en maximaal 72,5 meter en gemiddeld 25 meter diep. Je kunt fietsen rond het meer. Van april tot oktober rijdt er een bus rond met een kar erachter voor fietsen. Je kunt dus ook besluiten slechts een deel te fietsen. Op het meer kun je veel verschillende watersporten doen. Rond het meer zijn speciale plekken om te zwemmen. Ze zijn gratis en de meesten hebben toiletten, kleedkamers en een kiosk waar je kunt eten, snacks, ijsjes en drankjes. In het meer zijn twee eilanden. Herreninsel. Je kunt daar met een boot naartoe. Het heeft een kasteel en een museum. Het andere eiland heet toepasselijk Fraueninsel en heeft een klooster. Het gebied is het hele jaar goed voor een bezoek. Aan het meer liggen een aantal kleine plaatsen. Er zijn veel dingen te doen als je gewoon wilt genieten van de natuur of sportief wilt zijn. Zowel in de zomer als in de winter voor wintersport. Vanaf hier kan je makkelijk een ​​dag naar München gaan. Of zelfs naar Oostenrijk bijvoorbeeld Salzburg. In deze regio zijn er ook veel andere kleine meren. Toeristen zijn echt op ontdekkingstocht in de Chiemsee en de omgeving. Het wordt drukker op en rond het meer.

Ik ben het met de vele mensen eens. Het is een prachtig meer.

Een ander groot en bekend meer is Bodensee uiteraard ben ik daar ook geweest https://www.sabinesmind.nl/reizen/bodensee/

Neuschwanstein kasteel meest bezochte kasteel

Ongetwijfeld heb je al eens een foto van dit prachtige kasteel gezien. Disney gebruikte dit kasteel als inspiratie voor het Assepoester kasteel. Koning Ludwig II van Beieren liet dit kasteel bouwen op een de punt van een rotsberg. Zijn bijnaam was de sprookjeskoning. De koning woonde er slechts kort toen de bouw nog niet eens voltooid was. Bij zijn mysterieuze overlijden was het kasteel nog steeds niet af. Met de trein naar Füssen. Vanaf het station gaat er een bus richting het kasteel. Neem een paardenkoets de heuvel op of wandel. Waar. iedereen die mooie foto maakt? Vanaf de Marienbrucke. Gewoon om het kasteel heenlopen omhoog.

Slot Linderhof mooi kasteel van Ludwig II

Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau, in de Duitse deelstaat Beieren. Het kleinste van de drie kastelen gebouwd in die Ludwig II van Beieren heeft laten bouwen. Het enige dat vóór zijn dood af.  Het slot is niet heel groot. De wanden, plafonds, schilderijen en meubelstukken zijn prachtig. Het slot mag dan klein zijn de tuinen en groen om het slot zijn erg groot. Het slot is omgeven door een prachtig rijk gedecoreerd park. In de tuin verschillende kleine gebouwen alle met een thema. Vanaf meerdere plekken heb je een mooi uitzicht op het slot. Tegenover het slot is een fontein en een kunstmatige waterval. Volgens mij het mooiste uitzicht. De rondleiding door het slot is zeker de moeite waard. De tour en de parkeerplaats kosten geld. De tuinen zijn gratis te bezoeken. https://www.schlosslinderhof.de/

Zugspitse de hoogste berg van Duitsland

De hoogste berg van Duitsland 2.962 meter. En die ligt gedeeltelijk in Oostenrijk. Er gaan 3 verschillende kabelbanen dezelfde berg op. Het uitzicht is spectaculair. Bergen met een hoogte van bijna 4000 meter. Bij helder weer heb je zicht op 4 landen. Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. De kabelbaan vanuit Oostenrijk is ruim euro 10 goedkoper dan vanaf de Duitse kant (Ik betaalde euro 48,- p.p.). Uiteraard kan je er ook op wandelen maar dat is zeer pittig. Bovenop de berg zijn grote terrassen en horeca. Je kan nog wandelend of met een andere lift de gletsjer op.

Garmisch-Partenkirchen de skischans stad

Bekend van het skischans springen op 1 januari. Vooral dus bekend als wintersport plaats. Een dorp met de typische Beierse sfeer. Struin lekker door de straten en bewonder de mooie gekleurde gebouwen. Sommige hebben zulke prachtige gevels en uithangborden. Buiten het dorp kan je langs een kloof lopen (Partnachklamm). De wandeling van de stad een naar de kloof toe is langer dan de wandeling in de kloof. De combinatie van water en rotsen. Wilde natuur blijft indrukwekkend.

Kempten een van de oudste steden

Een van de oudste steden van Duitsland. In het zuiden van Duitsland in regio Allgau. Het heeft een autovrije binnenstad met veel prachtige monumentale panden. Het hoogte verschil in de stad maakt dat er prachtige stegen en trappen zijn.

 • Het barokke Residenzpaleis (een klooster van de kerk) is zeker een bezoek en rondleiding waard. Een deel van het paleis is gerestaureerd. De tour is duurt slechts 45 minuten en kost ook slechts euro 3,50. De rijk gedecoreerde wanden en plafonds zijn meest in rococo stijl.
 • Een van de blikvangers in het centrum van Kempten is de Sint Lorenz Basiliek. Een immense kerk gelegen aan een groot plein. Of het prachtige kleine stadhuis op een klein plein met veel terrassen. Er zijn genoeg grote en leuke kleine winkels om te shoppen.

Berchtesgaden oude stad met roemrucht verleden

Een oude kleine stad met mooie oude huizen in zuid beieren. De omgeving is prachtig. Helaas is het vooral bekend door zijn roemruchte verleden.

 • Kehlsteinhaus. Hitler had daar zijn adelaarsnest had op de berg Kehlstein. Voor zijn 50de verjaardag kreeg Hitler van een groep mensen een theehuis op de top van de berg. De naam werd Kehlsteinhuis. Door de Amerikanen werd het Adelaarsnest genoemd. Dat huis is de reden hebben er ook veel nazi vergaderingen hier plaatsgevonden. Nu is het meer een restaurant met een prachtig uitzicht. Alleen te bezoeken door er naartoe te wandelen of gebruik te maken van de bussen. De weg naar de parkeerplaats er naartoe is zeer steil en smal, een 24 procent stijging.
 • Bij de parkeerplaats is een documentatiecentrum Obersalzburg. Een museum op de plek waar eerder een gasthuis stond. Door het onderwerp en de heftige foto’s is het niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het interessante is dat je vandaaruit de bunker in kan. Een megagrote bunker. Een ondergrondse stad op zich. Bizar en interessant. Ja kan niet door de hele bunker lopen maar toch een groot deel. Een blik kan je werpen op de extreem hoge trap waarvan Hitler de bunker in kon.

Königssee een mooi meer

Volgens velen een van de mooiste meren van Europa. Zeker is het een mooi meer omringd door bergen. Er zijn 2 verschillende routes te boeken voor een boottocht. De langere route is toch aan te bevelen. Dan kan je nog op een eiland uitstappen en het klooster bekijken. Het kleine dorp aan het water is ondertussen alleen nog maar een soort toeristen gebied vol met terrassen, winkels en restaurants. Er zijn ook een paar hotels. Een continue tentoonstelling van Romy Schneider en haar moeder.

Het mooiste uitzicht op het meer is natuurlijk van bovenaf. Je kan natuurlijk een bergtop opwandelen of met een kabelbaan gaan. Het uitzicht is adembenemend mooi. https://www.jennerbahn.de/

Hessen

Frankfurt am Main de financiële hoofdstad

Is de vijf grootste stad in Duitsland. Er wonen ongeveer 700.00 mensen. Echte zijn e overdag ruim 1 miljoen mensen. Het is een handelsstad. Veel mensen komen er om te werken.

In Hessen is het de grootse stad van de deelstaat echter is het niet de hoofdstad. In de oorlog was er weinig van Frankfurt am Main over. Toen is ervoor gekozen om Wiesbaden de hoofdstad van Hessen te maken. Wiesbaden was veel minder beschadigd.

 • De Dom of wel de kathedraal. Gebouwd rond de 13e eeuw, had weinig schade. Deze werd gebruikt als herkenningsteken bij bombardementen. De Dom is geen kathedraal in religieuze zin er is nooit een bisschop geweest. Echter zijn er meerde Duitse koningen gekroond waardoor het een kathedraal is. Er zijn een paar mooie oude stukken te bewonderen waaronder het altaar stuk. In de kerk is ook een museum. De toren van de kerk is voor euro 3 te beklimmen. Vanaf 65 meter en 223 treden heb je een mooi uitzicht op de stad en de skyline van de moderne torens.
 • De St. Pauls kerk is als eerste herbouwd. Het is tevens het moderne parlementsgebouw. Hier in 1871 uit 16 regio’s Duitsland ontstaan. Het gebouw heeft belangrijke historische waarde. Vele belangrijke mensen bezoeken de kerk waaronder J.F. Kennedy. Het is nu een museum. Er zijn binnen 18 vlaggen. Van elke streek 1 en een van Duitsland en een van Frankfurt.
 • Römerberg plein is het plein met het stadhuis (Aan de achterkant is een binnenplein). Aan de voorkant lijkt het uit 3 gebouwen te bestaan. Elke deel heeft zijn eigen naam. In het stadhuis wordt ook getrouwd. Aan de overkant staan de bekende vakwerkhuizen uit deze streek. Bekend onder de naam Ostzeile. Midden op het plein staat de fontein met vrouwe Justitia. Haar ogen zijn niet bedenkt met haar gezicht is gericht op het stadhuis.  Aan de rechterzijde is de oude Nicolaskerk. Klein maar fijn. Net iets van het plein af aan de rechterkant is samen met de kathedraal het oudste gebouw van de stad. Al honderden jaren een restaurant. Op een plein is een herdenkingsplakaat over de boekverbrandingen. Er waren op 22 plekken in Duistland verplichte boekverbrandingen. Met namen psychologie boeken en boeken over het vrije denken. Zij werden verboden. Er staat iets in de strekking van: Het was het begin. Boeken verbranden betekend uiteindelijk dat je mensen verbrand!
 • De ijzeren brug of ijzeren steiger. Een voetgangersbrug over de Main. Een brug volgehangen met liefdessloten. Geliefden bevestiging hier een slot en gooien samen de sleutel in de rivier op de eeuwige liefde. Er hangen over de hele brug ruim 15000 sloten. Eens in de paar jaar worden de sloten door de stad verwijderd. Ze zijn bang dat de brug bezwijkt onder het gewicht.
 • Vanaf de kathedraal heb je een perfect uitzicht op de skyline van de moderne werktorens. Het gebouw van de Commerzbank is de hoogste van de stad en waarschijnlijk zelfs van Duitsland. De Mainturm kan je ook op. Lekker makkelijk met een lift. Alle grote gebouwen zijn bij elkaar. Zo ook het gebouw van de Europese bank. Echter is er een tweede gebouw meer aan het water gebouwd. Op een plein is een groot blauw euro teken.
 • Deze regio is bekend om zijn appelwijn. Vroeger aten de mensen met de hand. Door de vette vingers was een glas vasthouden lastig. Er is toen een glas ontworpen met “diamant “stulpsels. Handig. Nu staat er aan de Main het gebouw Westhafen dat gebouwd is als zo een wijnglas.
 • Met mooi weer kan je heerlijk langs de Main lopen. Of koop iets te eten en /of drinken en ga aan de waterkant of op een bankje zitten genieten.
 • Het geboortehuis van Goethe. Het is nu een museum. Je loopt door het huis met nog vele spullen die Goethe gebruikte. Zijn 2 schrijfbureaus, de oude bibliotheek, de prachtige staande klok in de hal. Er is naast het huis nog een museum met kunst van tijdperkengenoten.
 • Schirn is een bekend kunstmuseum.
 • Het centraal station is een prachtig gebouw. Lange tijd was het, het grootste station van Duitsland.

Vanaf en station kan je de drugswijk inlopen. Op 4 plekken zijn legale kantoren waar mensen naartoe kunnen gaan om in een hygiënische omgeving drugs te gebruiken. Het doel is om de criminaliteit terug te nemen. Minder ziektes en minder overdosissen. Het systeem werk goed alle getallen zijn gedaald.

Op een zijstraat is de Elbestrasse de “redlight district. Het bekendste huis hier is Crazy Sexy. Doordat Frankfurt veel beurzen heeft in de stad. En vooral mannen beurzen is het hier zeer druk rond lunchtijd. De dames huren een kamer in het huis. Volgens bronnen wordt er 90 miljoen omgezet in een jaar. De stad ontvangt er belastinggeld van. De straat en de bewoners zijn hard en ruw. Een heftig deel van de stad.

Tips voor eten en drinken:

Het betere uitgaan is aan de andere kant van de Main. Sacksenhausen. Voor eten en appelwijn ga je naar Dax of Atschell. Of rond het centrum naar Zu den 12 Apostelen.

Typisch is de Frankfurter een langere hotdog. De groene saus die uit 7 verschillende kruiden wordt gemaakt. Meer algemeen Duits is een Curryworst, braadworst, zuurkool en schnitsel en een Schweinehaxe.

Noordrijn-westfalen

Keulen bekend van de Dom en carnaval

 • Dom van Keulen. Deze prachtige kathedraal steekt met kop en schouders boven de stad Keulen uit. Vanaf de ongeveer 157 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-loodramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Het verhaal is dat de kathedraal werd gebouwd voor de overblijfselen van de drie koningen. De overblijfselen werden uit Milaan gehaald omdat er brand in de kerk was geweest waar ze eerder lagen. Men wilde deze historische waarde respectvol bewaren. De voltooiing van de kathedraal duurde vele jaren. Ongeveer de helft van de constructie stopte vele jaren. De kathedraal is in gotische stijl gebouwd. Oorspronkelijk is de kathedraal wit aan de buitenkant en zeer gedecoreerd. Echter is het centraal station er vlakbij gebouwd. Nu is de buitenkant van de kathedraal behoorlijk donker, zo niet zwart. Vroeger waren er stoomtreinen met prachtige rookpluimen. De stad denkt dat de huidige donkere kleur van de kathedraal prima bij past en laat het zo. Schoonmaken zou ook tijdrovend en duur zijn. De Dom toren kan je beklimmen met 291 traptreden. Een nadeel is dat je de Dom zelf niet ziet.
 • KölnTriangle ook bekend als Panorama van Keulen. Het is een gebouw dat ligt aan de rechteroever van de Rijn. Door de goede ligging en een hoogte van 103,2 meter heb je een prachtig uitzicht op de stad. Met een lift en slechts een paar stappen kom je ook het uitzicht platform. Vanaf daar heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Je hebt een fraai zicht op de kathedraal. Ook mooi om in de avond te gaan als de lampen de kathedraal oplichten. Steek met de Hohenzollernbrücke de Rijn over om er te komen.
 • Hohenzollern-brug. De Hohenzollern-brug is er sinds het begin van de 20e eeuw en herkenbaar aan zijn drie bogen. De brug is er voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Aan deze brug hangen meer dan 100.000 liefdessloten. Het wordt gedogen en DB zegt dat de brug het gewicht aan kan. Al die sloten maken het tot een speciale brug.
 • Rijn. De stad is aan beide zijden van de Rijn gebouwd. Maak een boottocht over de Rijn. Bijna elke dag leggen er cruiseschepen aan om de stad te bezoeken.
 • St. Ursula kerk. De kerk is gebouwd om het skelet van St Ursula en haar begeleiders te bewaren. De gouden kist met de het skelet zonder de schedel staat in de kerk. Het meest bijzondere is de ruimte in de kerk aan de rechter zijkant. Hier is werelds grootste mozaïek gemaakt van menselijke botten. Er zijn heel veel schedels en botten. De kerk is ter verering van St. Ursula. Zij redde Keulen van de Hunnen. Ze werd begeleidt door 10 maagden of 11000. Afhankelijk van wie de legende vertelt. De kerk is opgedragen aan Sint-Ursula en is gebouwd op de overblijfselen van een oude Romeinse begraafplaats. Volgens de oude verhalen zijn Ursula en de maagden daar begraven nadat ze door de Hunnen bij hun terugkeer uit Rome waren vermoord. De kerk heeft een indrukwekkende hoeveelheid reliekhouders, die de overblijfselen van de maagden bevatten. De ruimte is gemaakt om alle gedode mensen te gedenken uit respect en dank voor wat ze hebben gedaan voor de stad. Voor het altaar ligt de schedel van Ursula. Rechts ernaast ligt de schedel van haar verloofde. Hij volgde Ursula en werd ook gedood. De ruimte met de schedels en botten is klein echter zeer indrukwekkend. Een bizarre ervaring. Botten werden opgeslagen op de bodem van de bustes. De schedel kan open zodat er een menselijke schedel in past Echt een must in Keulen. Zie de video:
 • Kabelbaan over de Rijn. Er zijn verschillende manieren om de Rijn over te steken. Een keer een andere manier is om dit met de kabelbaan te doen. Tijdens de rit heb je een bijzonder mooi uitzicht over de stad Keulen. Je kan een enkele reis of een retourkaartje kopen.
 • Oude stad. Het mooiste en meest historische deel van Keulen is ook het oudste district van de stad. Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vindt u bijvoorbeeld een prachtig voetgangersgebied rond de Dom. Veel winkels, terrassen en restaurants brengen veel plezier. De smalle straatjes, waarvan sommige zijn geplaveid met keien, geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken, zoals het Romeins-Germaanse museum of het Ludwig-museum. De Alter Markt en de Heumarkt bevinden zich in dit deel van Keulen. Elk jaar is de beroemde kerstmarkt hier.
 • Stadhuis. Het prachtige Rathaus van Keulen kan met recht een historisch stadhuis worden genoemd. De torens waren al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd echte wolkenkrabbers. De belangrijkste mensen voor de stad zijn vereeuwigd in een afbeelding. De buitenkant is rijkelijk versierd. De naam staat onder de afbeeldingen. Vaak een geschikte kleine afbeelding. Een is heel bijzonder. Zie je het?
 • Kölsch drinken. Keulen heeft zijn eigen bier. Het wordt alleen in Keulen geschonken. Het is licht en iets zoeter bier. Volgens sommigen meer een vrouwen bier. Kölsch wordt geschonken in een hoog recht en heel dun glas met 0,2 inhoud. Bij de brouwerijen krijg je telkens een nieuw glas. Als je een viltje op je glas legt stoppen ze met schenken.

Eten. Er zijn heel veel goede restaurants in de stad. Een van de meest bezocht i.v.m. typische Duits menukaart is Sünner im Walfisch in de salzgasse. Rechts ernaast serveert de Italiaan zeer goede pizza’s.

Nedersaksen

Bad Bentheim vlak over de grens

De burcht zie je al van ver. Een prachtig herkenningspunt. Bad Bentheim ligt in de deelstaat Nedersaken in het westen van Duitsland tegen de grens van Nederland bij Oldenzaal. Het is vooral beken om zijn burcht en zijn Bentheimer zandsteen.

Bad Bentheim, zoals als de naam al zegt, is een bekend kuuroord. Er zijn meerdere mogelijkheden dei de naam eer aandoen. In de Bentheimer Mineral Therme kan je genieten van het warme water, het buitenbad en de sauna’s. Of ga naar Badepark Bentheim hier zijn ook sauna’s maar ook een zwemparadijs met glijbanen zeer geschikt voor kinderen. Tevens is er een groot buitenbad.

Burcht Bentheim

Ben je hier moet je zeker naar de burcht cq kasteel gaan. De entreeprijs is slechts euro 5. Je kan een looproute volgen en zo nagenoeg de hele burcht in. Tot op heden wonen er zelfs nog mensen van de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt. De burcht is al uit de middeleeuwen en vermoedelijk gebouwd in 1020 het wordt al in 1100 vermeldt. De burcht is hoog op rotsen gebouwd ter verdediging van de stad. Het is gebouwd met de Bentheimer zandsteen. De burcht is in meerdere jaren uitgebreid daardoor zijn er verschillende bouwstijlen te zien. Het heeft een mooi poortgebouw, vierkante kruittoren en een kerk. De oude woonvertrekken hebben prachtige neogotische ramen. Er is een grote binnenplaats met een waterput van 21 meter diep. Zo was er altijd water. Wandel over de kasteelmuur en beklim de toren voor een prachtig weids uitzicht op de omgeving.

Bezoeken? Klik hier https://www.kasteel-bentheim.nl/

Lees mijn bespaartips voor Duitsland https://www.sabinesmind.nl/reistips/besparingstips-voor-reizen-in-duitsland/ 
Reizen

Geef een antwoord