Reistips en ervaringen in Duitsland

nymphenburg

Duitsland is Bier. Bratwurst. Van heuvels tot bergen. Burchten en kastelen. Een groot land met veel verschillende regio’s. Ieder heeft zijn eigen natuur. Van een kust aan de Noord- en Oostzee. Tot bergen en meren in het zuiden. Berlijn de bekende hoofdstad ooit verdeeld door een muur. Oost Duitsland heeft tot op heden nog steeds zijn eigen sfeer.

Duitsland heeft 16 deelstaten. Er is een overkoepelende regering. Echter hebben de deelstaten hun eigen grondwetten, parlementen en regeringen. Er kunnen dus “legale” verschillen zijn. Bijvoorbeeld in Beieren mag je prima met bier drinken in het openbaar terwijl het in vele deelstaten strafbaar is. Alleen wordt toegestaan bij horecazaken of op een officieel terras.

Beieren:

München: https://www.sabinesmind.nl/reizen/europa/ontdek-het-prachtige-en-heerlijke-munchen/

Een groot en bekend meer is Bodensee uiteraard ben ik daar ook geweest https://www.sabinesmind.nl/reizen/bodensee/

Neuschwanstein kasteel meest bezochte kasteel

Ongetwijfeld heb je al eens een foto van dit prachtige kasteel gezien. Disney gebruikte dit kasteel als inspiratie voor het Assepoester kasteel. Koning Ludwig II van Beieren liet dit kasteel bouwen op een de punt van een rotsberg. Zijn bijnaam was de sprookjeskoning. De koning woonde er slechts kort toen de bouw nog niet eens voltooid was. Bij zijn mysterieuze overlijden was het kasteel nog steeds niet af. Met de trein naar Füssen. Vanaf het station gaat er een bus richting het kasteel. Neem een paardenkoets de heuvel op of wandel. Waar. iedereen die mooie foto maakt? Vanaf de Marienbrucke. Gewoon om het kasteel heenlopen omhoog.

Neuschwanstein

Slot Linderhof mooi kasteel van Ludwig II

Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau, in de Duitse deelstaat Beieren. Het kleinste van de drie kastelen gebouwd in die Ludwig II van Beieren heeft laten bouwen. Het enige dat vóór zijn dood af.  Het slot is niet heel groot. De wanden, plafonds, schilderijen en meubelstukken zijn prachtig. Het slot mag dan klein zijn de tuinen en groen om het slot zijn erg groot. Het slot is omgeven door een prachtig rijk gedecoreerd park. In de tuin verschillende kleine gebouwen alle met een thema. Vanaf meerdere plekken heb je een mooi uitzicht op het slot. Tegenover het slot is een fontein en een kunstmatige waterval. Volgens mij het mooiste uitzicht. De rondleiding door het slot is zeker de moeite waard. De tour en de parkeerplaats kosten geld. De tuinen zijn gratis te bezoeken. https://www.schlosslinderhof.de/

Zugspitse de hoogste berg van Duitsland

De hoogste berg van Duitsland 2.962 meter. En die ligt gedeeltelijk in Oostenrijk. Er gaan 3 verschillende kabelbanen dezelfde berg op. Het uitzicht is spectaculair. Bergen met een hoogte van bijna 4000 meter. Bij helder weer heb je zicht op 4 landen. Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. De kabelbaan vanuit Oostenrijk is ruim euro 10 goedkoper dan vanaf de Duitse kant (Ik betaalde euro 48,- p.p.). Uiteraard kan je er ook op wandelen maar dat is zeer pittig. Bovenop de berg zijn grote terrassen en horeca. Je kan nog wandelend of met een andere lift de gletsjer op.

Garmisch-Partenkirchen de skischans stad

Bekend van het skischans springen op 1 januari. Vooral dus bekend als wintersport plaats. Een dorp met de typische Beierse sfeer. Struin lekker door de straten en bewonder de mooie gekleurde gebouwen. Sommige hebben zulke prachtige gevels en uithangborden. Buiten het dorp kan je langs een kloof lopen (Partnachklamm). De wandeling van de stad een naar de kloof toe is langer dan de wandeling in de kloof. De combinatie van water en rotsen. Wilde natuur blijft indrukwekkend.

Kempten een van de oudste steden

Een van de oudste steden van Duitsland. In het zuiden van Duitsland in regio Allgau. Het heeft een autovrije binnenstad met veel prachtige monumentale panden. Het hoogte verschil in de stad maakt dat er prachtige stegen en trappen zijn.

 • Het barokke Residenzpaleis (een klooster van de kerk) is zeker een bezoek en rondleiding waard. Een deel van het paleis is gerestaureerd. De tour is duurt slechts 45 minuten en kost ook slechts euro 3,50. De rijk gedecoreerde wanden en plafonds zijn meest in rococo stijl.
 • Een van de blikvangers in het centrum van Kempten is de Sint Lorenz Basiliek. Een immense kerk gelegen aan een groot plein. Of het prachtige kleine stadhuis op een klein plein met veel terrassen. Er zijn genoeg grote en leuke kleine winkels om te shoppen.

Berchtesgaden oude stad met roemrucht verleden

Een oude kleine stad met mooie oude huizen in zuid beieren. De omgeving is prachtig. Helaas is het vooral bekend door zijn roemruchte verleden.

 • Kehlsteinhaus. Hitler had daar zijn adelaarsnest had op de berg Kehlstein. Voor zijn 50de verjaardag kreeg Hitler van een groep mensen een theehuis op de top van de berg. De naam werd Kehlsteinhuis. Door de Amerikanen werd het Adelaarsnest genoemd. Dat huis is de reden hebben er ook veel nazi vergaderingen hier plaatsgevonden. Nu is het meer een restaurant met een prachtig uitzicht. Alleen te bezoeken door er naartoe te wandelen of gebruik te maken van de bussen. De weg naar de parkeerplaats er naartoe is zeer steil en smal, een 24 procent stijging.
 • Bij de parkeerplaats is een documentatiecentrum Obersalzburg. Een museum op de plek waar eerder een gasthuis stond. Door het onderwerp en de heftige foto’s is het niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het interessante is dat je vandaaruit de bunker in kan. Een megagrote bunker. Een ondergrondse stad op zich. Bizar en interessant. Ja kan niet door de hele bunker lopen maar toch een groot deel. Een blik kan je werpen op de extreem hoge trap waarvan Hitler de bunker in kon.

Königssee een mooi meer

Volgens velen een van de mooiste meren van Europa. Zeker is het een mooi meer omringd door bergen. Er zijn 2 verschillende routes te boeken voor een boottocht. De langere route is toch aan te bevelen. Dan kan je nog op een eiland uitstappen en het klooster bekijken. Het kleine dorp aan het water is ondertussen alleen nog maar een soort toeristen gebied vol met terrassen, winkels en restaurants. Er zijn ook een paar hotels. Een continue tentoonstelling van Romy Schneider en haar moeder.

Het mooiste uitzicht op het meer is natuurlijk van bovenaf. Je kan natuurlijk een bergtop opwandelen of met een kabelbaan gaan. Het uitzicht is adembenemend mooi. https://www.jennerbahn.de/

Hessen

Frankfurt am Main de financiële hoofdstad

Is de vijf grootste stad in Duitsland. Er wonen ongeveer 700.00 mensen. Echte zijn e overdag ruim 1 miljoen mensen. Het is een handelsstad. Veel mensen komen er om te werken.

In Hessen is het de grootse stad van de deelstaat echter is het niet de hoofdstad. In de oorlog was er weinig van Frankfurt am Main over. Toen is ervoor gekozen om Wiesbaden de hoofdstad van Hessen te maken. Wiesbaden was veel minder beschadigd.

 • De Dom of wel de kathedraal. Gebouwd rond de 13e eeuw, had weinig schade. Deze werd gebruikt als herkenningsteken bij bombardementen. De Dom is geen kathedraal in religieuze zin er is nooit een bisschop geweest. Echter zijn er meerde Duitse koningen gekroond waardoor het een kathedraal is. Er zijn een paar mooie oude stukken te bewonderen waaronder het altaar stuk. In de kerk is ook een museum. De toren van de kerk is voor euro 3 te beklimmen. Vanaf 65 meter en 223 treden heb je een mooi uitzicht op de stad en de skyline van de moderne torens.
 • De St. Pauls kerk is als eerste herbouwd. Het is tevens het moderne parlementsgebouw. Hier in 1871 uit 16 regio’s Duitsland ontstaan. Het gebouw heeft belangrijke historische waarde. Vele belangrijke mensen bezoeken de kerk waaronder J.F. Kennedy. Het is nu een museum. Er zijn binnen 18 vlaggen. Van elke streek 1 en een van Duitsland en een van Frankfurt.
 • Römerberg plein is het plein met het stadhuis (Aan de achterkant is een binnenplein). Aan de voorkant lijkt het uit 3 gebouwen te bestaan. Elke deel heeft zijn eigen naam. In het stadhuis wordt ook getrouwd. Aan de overkant staan de bekende vakwerkhuizen uit deze streek. Bekend onder de naam Ostzeile. Midden op het plein staat de fontein met vrouwe Justitia. Haar ogen zijn niet bedenkt met haar gezicht is gericht op het stadhuis.  Aan de rechterzijde is de oude Nicolaskerk. Klein maar fijn. Net iets van het plein af aan de rechterkant is samen met de kathedraal het oudste gebouw van de stad. Al honderden jaren een restaurant. Op een plein is een herdenkingsplakaat over de boekverbrandingen. Er waren op 22 plekken in Duistland verplichte boekverbrandingen. Met namen psychologie boeken en boeken over het vrije denken. Zij werden verboden. Er staat iets in de strekking van: Het was het begin. Boeken verbranden betekend uiteindelijk dat je mensen verbrand!
 • De ijzeren brug of ijzeren steiger. Een voetgangersbrug over de Main. Een brug volgehangen met liefdessloten. Geliefden bevestiging hier een slot en gooien samen de sleutel in de rivier op de eeuwige liefde. Er hangen over de hele brug ruim 15000 sloten. Eens in de paar jaar worden de sloten door de stad verwijderd. Ze zijn bang dat de brug bezwijkt onder het gewicht.
 • Vanaf de kathedraal heb je een perfect uitzicht op de skyline van de moderne werktorens. Het gebouw van de Commerzbank is de hoogste van de stad en waarschijnlijk zelfs van Duitsland. De Mainturm kan je ook op. Lekker makkelijk met een lift. Alle grote gebouwen zijn bij elkaar. Zo ook het gebouw van de Europese bank. Echter is er een tweede gebouw meer aan het water gebouwd. Op een plein is een groot blauw euro teken.
 • Deze regio is bekend om zijn appelwijn. Vroeger aten de mensen met de hand. Door de vette vingers was een glas vasthouden lastig. Er is toen een glas ontworpen met “diamant “stulpsels. Handig. Nu staat er aan de Main het gebouw Westhafen dat gebouwd is als zo een wijnglas.
 • Met mooi weer kan je heerlijk langs de Main lopen. Of koop iets te eten en /of drinken en ga aan de waterkant of op een bankje zitten genieten.
 • Het geboortehuis van Goethe. Het is nu een museum. Je loopt door het huis met nog vele spullen die Goethe gebruikte. Zijn 2 schrijfbureaus, de oude bibliotheek, de prachtige staande klok in de hal. Er is naast het huis nog een museum met kunst van tijdperkengenoten.
 • Schirn is een bekend kunstmuseum.
 • Het centraal station is een prachtig gebouw. Lange tijd was het, het grootste station van Duitsland.

Vanaf en station kan je de drugswijk inlopen. Op 4 plekken zijn legale kantoren waar mensen naartoe kunnen gaan om in een hygiënische omgeving drugs te gebruiken. Het doel is om de criminaliteit terug te nemen. Minder ziektes en minder overdosissen. Het systeem werk goed alle getallen zijn gedaald.

Op een zijstraat is de Elbestrasse de “redlight district. Het bekendste huis hier is Crazy Sexy. Doordat Frankfurt veel beurzen heeft in de stad. En vooral mannen beurzen is het hier zeer druk rond lunchtijd. De dames huren een kamer in het huis. Volgens bronnen wordt er 90 miljoen omgezet in een jaar. De stad ontvangt er belastinggeld van. De straat en de bewoners zijn hard en ruw. Een heftig deel van de stad.

Tips voor eten en drinken:

Het betere uitgaan is aan de andere kant van de Main. Sacksenhausen. Voor eten en appelwijn ga je naar Dax of Atschell. Of rond het centrum naar Zu den 12 Apostelen.

Typisch is de Frankfurter een langere hotdog. De groene saus die uit 7 verschillende kruiden wordt gemaakt. Meer algemeen Duits is een Curryworst, braadworst, zuurkool en schnitsel en een Schweinehaxe.

Noordrijn-westfalen

Keulen bekend van de Dom en carnaval

 • Dom van Keulen. Deze prachtige kathedraal steekt met kop en schouders boven de stad Keulen uit. Vanaf de ongeveer 157 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-loodramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Het verhaal is dat de kathedraal werd gebouwd voor de overblijfselen van de drie koningen. De overblijfselen werden uit Milaan gehaald omdat er brand in de kerk was geweest waar ze eerder lagen. Men wilde deze historische waarde respectvol bewaren. De voltooiing van de kathedraal duurde vele jaren. Ongeveer de helft van de constructie stopte vele jaren. De kathedraal is in gotische stijl gebouwd. Oorspronkelijk is de kathedraal wit aan de buitenkant en zeer gedecoreerd. Echter is het centraal station er vlakbij gebouwd. Nu is de buitenkant van de kathedraal behoorlijk donker, zo niet zwart. Vroeger waren er stoomtreinen met prachtige rookpluimen. De stad denkt dat de huidige donkere kleur van de kathedraal prima bij past en laat het zo. Schoonmaken zou ook tijdrovend en duur zijn. De Dom toren kan je beklimmen met 291 traptreden. Een nadeel is dat je de Dom zelf niet ziet.
 • KölnTriangle ook bekend als Panorama van Keulen. Het is een gebouw dat ligt aan de rechteroever van de Rijn. Door de goede ligging en een hoogte van 103,2 meter heb je een prachtig uitzicht op de stad. Met een lift en slechts een paar stappen kom je ook het uitzicht platform. Vanaf daar heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Je hebt een fraai zicht op de kathedraal. Ook mooi om in de avond te gaan als de lampen de kathedraal oplichten. Steek met de Hohenzollernbrücke de Rijn over om er te komen.
 • Hohenzollern-brug. De Hohenzollern-brug is er sinds het begin van de 20e eeuw en herkenbaar aan zijn drie bogen. De brug is er voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Aan deze brug hangen meer dan 100.000 liefdessloten. Het wordt gedogen en DB zegt dat de brug het gewicht aan kan. Al die sloten maken het tot een speciale brug.
 • Rijn. De stad is aan beide zijden van de Rijn gebouwd. Maak een boottocht over de Rijn. Bijna elke dag leggen er cruiseschepen aan om de stad te bezoeken.
 • St. Ursula kerk. De kerk is gebouwd om het skelet van St Ursula en haar begeleiders te bewaren. De gouden kist met de het skelet zonder de schedel staat in de kerk. Het meest bijzondere is de ruimte in de kerk aan de rechter zijkant. Hier is werelds grootste mozaïek gemaakt van menselijke botten. Er zijn heel veel schedels en botten. De kerk is ter verering van St. Ursula. Zij redde Keulen van de Hunnen. Ze werd begeleidt door 10 maagden of 11000. Afhankelijk van wie de legende vertelt. De kerk is opgedragen aan Sint-Ursula en is gebouwd op de overblijfselen van een oude Romeinse begraafplaats. Volgens de oude verhalen zijn Ursula en de maagden daar begraven nadat ze door de Hunnen bij hun terugkeer uit Rome waren vermoord. De kerk heeft een indrukwekkende hoeveelheid reliekhouders, die de overblijfselen van de maagden bevatten. De ruimte is gemaakt om alle gedode mensen te gedenken uit respect en dank voor wat ze hebben gedaan voor de stad. Voor het altaar ligt de schedel van Ursula. Rechts ernaast ligt de schedel van haar verloofde. Hij volgde Ursula en werd ook gedood. De ruimte met de schedels en botten is klein echter zeer indrukwekkend. Een bizarre ervaring. Botten werden opgeslagen op de bodem van de bustes. De schedel kan open zodat er een menselijke schedel in past Echt een must in Keulen. Zie de video:
 • Kabelbaan over de Rijn. Er zijn verschillende manieren om de Rijn over te steken. Een keer een andere manier is om dit met de kabelbaan te doen. Tijdens de rit heb je een bijzonder mooi uitzicht over de stad Keulen. Je kan een enkele reis of een retourkaartje kopen.
 • Oude stad. Het mooiste en meest historische deel van Keulen is ook het oudste district van de stad. Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vindt u bijvoorbeeld een prachtig voetgangersgebied rond de Dom. Veel winkels, terrassen en restaurants brengen veel plezier. De smalle straatjes, waarvan sommige zijn geplaveid met keien, geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken, zoals het Romeins-Germaanse museum of het Ludwig-museum. De Alter Markt en de Heumarkt bevinden zich in dit deel van Keulen. Elk jaar is de beroemde kerstmarkt hier.
 • Stadhuis. Het prachtige Rathaus van Keulen kan met recht een historisch stadhuis worden genoemd. De torens waren al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd echte wolkenkrabbers. De belangrijkste mensen voor de stad zijn vereeuwigd in een afbeelding. De buitenkant is rijkelijk versierd. De naam staat onder de afbeeldingen. Vaak een geschikte kleine afbeelding. Een is heel bijzonder. Zie je het?
 • Kölsch drinken. Keulen heeft zijn eigen bier. Het wordt alleen in Keulen geschonken. Het is licht en iets zoeter bier. Volgens sommigen meer een vrouwen bier. Kölsch wordt geschonken in een hoog recht en heel dun glas met 0,2 inhoud. Bij de brouwerijen krijg je telkens een nieuw glas. Als je een viltje op je glas legt stoppen ze met schenken.

Eten. Er zijn heel veel goede restaurants in de stad. Een van de meest bezocht i.v.m. typische Duits menukaart is Sünner im Walfisch in de salzgasse. Rechts ernaast serveert de Italiaan zeer goede pizza’s.

Nedersaksen

Bad Bentheim vlak over de grens

De burcht zie je al van ver. Een prachtig herkenningspunt. Bad Bentheim ligt in de deelstaat Nedersaken in het westen van Duitsland tegen de grens van Nederland bij Oldenzaal. Het is vooral beken om zijn burcht en zijn Bentheimer zandsteen.

Bad Bentheim, zoals als de naam al zegt, is een bekend kuuroord. Er zijn meerdere mogelijkheden dei de naam eer aandoen. In de Bentheimer Mineral Therme kan je genieten van het warme water, het buitenbad en de sauna’s. Of ga naar Badepark Bentheim hier zijn ook sauna’s maar ook een zwemparadijs met glijbanen zeer geschikt voor kinderen. Tevens is er een groot buitenbad.

Burcht Bentheim

Ben je hier moet je zeker naar de burcht cq kasteel gaan. De entreeprijs is slechts euro 5. Je kan een looproute volgen en zo nagenoeg de hele burcht in. Tot op heden wonen er zelfs nog mensen van de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt. De burcht is al uit de middeleeuwen en vermoedelijk gebouwd in 1020 het wordt al in 1100 vermeldt. De burcht is hoog op rotsen gebouwd ter verdediging van de stad. Het is gebouwd met de Bentheimer zandsteen. De burcht is in meerdere jaren uitgebreid daardoor zijn er verschillende bouwstijlen te zien. Het heeft een mooi poortgebouw, vierkante kruittoren en een kerk. De oude woonvertrekken hebben prachtige neogotische ramen. Er is een grote binnenplaats met een waterput van 21 meter diep. Zo was er altijd water. Wandel over de kasteelmuur en beklim de toren voor een prachtig weids uitzicht op de omgeving.

Bezoeken? Klik hier https://www.kasteel-bentheim.nl/

Lees mijn bespaartips voor Duitsland https://www.sabinesmind.nl/reistips/besparingstips-voor-reizen-in-duitsland/ 
Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Geef een reactie