Reistips en ervaringen in Cuba

Opvallend aanwezig in het straatbeeld van Cuba zijn de schitterende Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig. De benzine slurpende monsters worden door hun eigenaren vertroeteld en opgepoetst. De oldtimers fungeren als taxi’s. Sigaren, rum en salsa. 

Havana,

de hoofdstad is gesticht in 1519. Een stad die aanvoelt of je in een openluchtmuseum bent. In de baai zijn drie forten die alleen een mooi uitzicht bieden op de stad.  Aan de Plaza de Armas staat het Paleis van de Capitanes Generales, nu het stadsmuseum. Aan de beroemde winkelstraat ‘Obispo’ is een eeuwenoude  apotheek gevestigd. Drink een ‘mojito’ in de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. De mix van rum, limoensap, mineraalwater en muntblaadjes was de lievelingsdrank van Hemingway. Tevens te bezoeken in een glazen kist  de “Granma”, het jacht waarmee Fidel met zijn makkers in 1956 uit Mexico kwam varen. Aan de rand van de oude stad ligt het Capitolio, een protserig bouwwerk uit 1929, dat vroeger het parlementsgebouw was. Het imposante interieur is bedekt met veel bladgoud.

Pinar del Rio 

een heuvelachtige provincie. Het centrum van de tabaksteelt. Uit het vlakke land rond Viñales rijzen uit het niets dichtbegroeide kalkstenen heuvels, mogotes, op.  Geschikt voor wandelingen of een paardrijtocht. Uiteraard mag ook een bezoek aan een sigarenfabriek niet ontbreken. 

Varkensbaai.

 In de moerassen van Zapata. ligt de historische Bahia de Cochinos, de Varkensbaai. Hier werd in april 1961 een invasie, van een door de CIA gesteund huurlingenleger, na drie dagen afgeslagen, mede omdat de verwachte algemene opstand tegen Castro uitbleef. De verdediging werd geleid door. Een klein museum herinnert aan deze, voor Cubanen heroïsche, strijd.

Cienfuegos

heeft een mooi centraal plein. Het op het plein gelegen Tomas Terry-theater uit 1889 en het Valle-paleis uit 1919, nu een chic restaurant

Trinidad 

staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een van mijn favorieten. In de 19e eeuw  zorgden slavenhandel en suikerrietproductie ervoor dat Trinidad een rijke stad werd. Het verdiende geld werd besteed aan de architectuur van de stad. Tegenwoordig is het een museumstad met een zeer fraai koloniaal centrum. Steegjes bestraat met keien slingeren tussen uitbundig gekleurde huizen en gebouwen door. Rond het centrale plein staan koloniale woonhuizen, nu meestal musea. Een heerlijke stad.

Camagüey 

heeft een charmant oud centrum met smalle bochtige straten en koloniale huizen. Het centrum staat onder toezicht van monumentenzorg. Er zijn een aantal prachtige kerken.

Sierra Maestra,

de grootste bergketen van het eiland. De bergen zijn dichtbegroeid en worden geflankeerd door koffie-, bananen- en cacaoplantages.

Santiago de Cuba

de tweede stad van Cuba. Ook deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tot de monumenten behoort oa de kathedraal, die na vele aardbevingen en verwoestingen in 1922 volledig gerestaureerd werd. De smalle straatjes rond het centrale Parque Céspedes zijn steil, de stad is namelijk op verschillende heuvels bij de baai gebouwd.  Aan de rand van de stad ligt de in 1838 gebouwde originele rumfabriek van Bacardi. Deze is niet te bezichtigen; je kunt er wel de vele rumsoorten proeven die Cuba rijk is.

Santa Clara 

de stad werd in een klap beroemd toen in december 1958, de revolutionairen onder leiding van Che Guevara deze strategische plaats veroverden op het regeringsleger. Het gebeente van Che is hier kort geleden herbegraven. In een buitenwijk staan enkele wagons van de trein, die dictator Batista hierheen stuurde met versterkingen. De verovering van deze trein was beslissend voor de slag.

Varadero,

befaamd om zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe wateren. Perfect om te ontspannen op het strand. Zwemmen en snorkelen. De weelderige buitenverblijven van ooit zijn inmiddels omgetoverd tot een luxe hotel.

Ik was er op met een georganiseerder rondreis. 

Reizen
Miljoenen artikelen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie