Costa Rica Reiservaringen en tips

costa rica

De rijke kust letterlijk vertaald.  Pura Vida is het motto van dit land. Het pure leven. Leven in het moment zelf. Bijvoorbeeld Met koken alleen natuurlijke producten gebruiken. Het beste misschien te vergelijken met het moderne Mindfullness. I.p.v. een cursus gewoon op reis naar Costa Rica.  Het land is echt voor natuur liefhebbers of surfers. 

Costa Rica is een lang gerekt land met veel vulkanen en bergen. De grond is zeer voedzaam. De infrastructuur is vaak best goed daar waar wegen zijn. Echter wil je van west naar oost of v.v. dan zul je altijd via San Jose moeten reizen. Ik begon mijn reis in San Jose. Bezocht eerst de west kust en ging via San Jose naar de oostkust. Vandaar reed ik met een nachtbus naar Panama stad. (lees ook mijn blog over Panama) 

Natuurbeheer in Costa Rica

Costa Rica is vooral heel erg bekend om zijn veelvoud in natuur. Een rijke natuur en dierenrijk. Al in het begin van de jaren 60 ontdekten zij de grote nadelen van ontbossing. Als een van de eerste landen begonnen zij met herplanting. Veel van de natuur is dus nieuw en ondertussen dus alweer op leeftijd. 

Costa Rica wordt veel genoemd al voorbeeld land hoe je om zou moeten gaan met de natuur. Het is echt een super groen land. Qua oppervlakte iets groter dan Nederland met slechts ruim 5 miljoen inwoners. Al sinds 1949 heeft het land geen leger meer. Het is een van de duurdere landen in Midden Amerika. 

San Jose

De hoofdstad van Costa Rica. De stad heeft een mooi theater volgens velen het mooiste gebouw van het land.

  • Teatro Nacional aan de Plaza de la Cultura. Bij het entree ticket is een tour met een gids van ruim een half uur inclusief.  https://teatronacional.go.cr/ 
  • Nationalmuseum „Museo Nacional van buiten net zo mooi is als vanbinnen. Hier zi je meer over de geschiedenis en de cultuur van het land. 
  • Mercado Central de grootste markt. Ik vind een heerlijke manier om iets meer van de cultuur te zien. Wat wordt er op een lokale markt verkocht.

Tevens is er nog het Jade museum en archeologisch museum. Uiteraard kent de stad nog meerpPrachtige oude gebouwen enkele daarvan geïnspireerd op typisch Europese architectuur.  Mooie villa’s. Ik maakte een stadswandeling met gids waarna ik kort de de eerste 2 musea in ging. Ze zijn zeker een bezoek waard maar niet groot in omvang. Eenvoudig te combineren in een dag. 

San Jose is een van de weinige plekken waar je cultuur en architectuur vind. Natuur, flora en fauna zijn de cultuur van Costa Rica.

Mijn hostel in San Jose Selina, het is een keten  http://www.booking.com/Share-JrXH26G

De westkust van Costa Rica

In deze regio zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de prachtige, brede Pacifische stranden. De meeste stranden zijn alleen geschikt om te surfen.

Corcovado National Park 

Het is het laatste grote tropisch regenwoud in Midden-Amerika.  Het mooiste nationale park in Costa Rica.  Mogelijk omdat het mijn eerste ervaring met de jungle in Costa Rica was. Het park is alleen te bezoeken met een gids. Het is zo’n groot park dat je er alleen echt zou verdwalen. Ik heb er in een dag alle dieren van Costa Rica gezien behalve een jaguar. Via San Jose was ik 1,5 dag onderweg om bij Playa Blanca te komen. Daar verbleef ik in een eenvoudig hostel. Via hen heb ik de dagtocht naar Corcovadi NP geboekt.

Let wel: de tocht is per boot  en je dus een stuk door het water moet lopen om op de boot te stappen cq. klimmen.https://corcovadoinfocenter.com/

Manuel Antonio National Park

Het is een van de kleinste parken van Costa Rica maar wel het meest bezochte.  Het wordt goed bezocht omdat het snel te bereiken is vanuit San Jose. Er zijn goede wandelpaden waarover je door het park kan gaan. Het park is prima zelfstandig te bezoeken al kan je ook een gids huren. Dieren spotten is door de drukte in het park wel iets lastiger. Neem je zwemspullen mee want er zijn prachtige stranden. Een mooie combinatie dus om eerst te genieten van de flora en fauna van het park en aansluitend te ontspannen op een prachtig strand met heerlijk water. 

Let wel goed op je spullen de apen zijn en slinks. Mama komt haaar baby showen en papa besteelt je van de achterkant. Dat prachtige schouwspel heb ik meerdere keren gezien. https://manuelantoniopark.com/

Montezuma 

Vroeger een klein en onbekend vissersdorpje. Door de slechte weg naar het dorp nauwelijks te bereiken. Door de prachtige stranden en de woeste omgeving is het dorp uitgegroeid tot een van de populairste backpack bestemmingen van Costa Rica. De stranden zijn erg breed. Echter door de gevaarlijke stroming is zwemmen bijna overal af te raden. In de directe omgeving is nog een waterval die met een uitdagende wandel en klimtocht te bereiken is. 

Monteverde

Het is hooggelegen dus altijd frisser. Monte Verde is de plek voor de sportieve uitdagingen. Er zijn verschillende natuurreservaten te bezoeken. Hier kan je verschillende wandelingen maken van korte eenvoudige wandelingen tot wandelingen voor de geoefende mensen. 

Monteverde Cloud Forest is een bijzonder oerwoud. Het is een van de weinige nevelwouden. In dit oerwoud hangt namelijk altijd een dichte mist. In dit beschermde natuurgebied loop je letterlijk met je hoofd in de wolken.  In het park zijn veel unieke dieren, reptielen en insecten te zien. Al heb je daar vaak een geoefend oog voor nodig of een gids. Ik liep er in ongeveer 2 uur over de hanging bridges.  https://www.monteverdeinfo.com/cloud-forests

Ziplinen

Er is een groot aanbod om hoog boven een vallei te ziplinen. Mijn mooiste ervaring van ziplinen was hier. De superman line waarbij je dus liggend over een vallei raast was fantastisch. De lijn was ruim 1000 meter en nog tekort. Voor mij het gevoel dat het dichts bij kwam van: Ik vlieghttps://monteverdetours.com/extremo-canopy-monteverde-costa-rica.html

De westkust van Costa Rica 

Tortuguero 

In het uiterste noordoosten van Costa Rica.  Beroemd om de verschillende schildpadden die hier van juli tot oktober hun eieren komen leggen. Aan een kant de rivier en aan de andere kant de oceaan. Zwemmen kan in beide wateren helaas niet. In de rivier leven gevaarlijke dieren en in de oceaan is de stroming veel te sterk.

Het nationaal natuurpark is te voet en over het water de bezoeken. Er zijn zo’n vierhonderd boomsoorten en meer dan tweeduizend soorten planten. Kaaimannen, apen en verschillende vogels. Ik heb op beide manieren het park bezocht. Het geeft echt een andere beleving. https://acto.go.cr/

Het dorpje voor het park heeft echt zo’n fijne heerlijke eigen sfeer. Lekker eten in een van de restaurants. Struinen door de enige straat die het drop rijk is. Een heerlijke smoothie kopen. Het dagelijkse leven van de bewoners zien. Of ga op zoek naar de kleurrijke mozaïek wc pot. 

Straattafereel

Puerto Viejo 

Een dorp waar nog de echte hippiecultuur is blijven hangen. Het heeft mooie brede zandstranden en zelfs een stuk zwart strand. Dichtbij is een nationaal natuur park te bezoeken. Ik huurde een fiets en verkende zo de directe omgeving. Neem wel altijd je zwemspullen mee. Onderweg zijn er zoveel mooie stranden. 

Jaguar rescue park

Het rescue park had toen ik er was geen jaguars meer maar genoeg andere dieren. Twee keer per dag geven zij een rondleiding. Zij vertellen veel over de dieren en hun karakter. Het doel is de dieren weer te laten terugkeren in de natuur. Op het moment dat ik er was waren er vooral veel apen en luiaards.  https://www.jaguarrescue.foundation/

Vervoer in Costa Rica

Het openbaar vervoer is prima geregeld in Costa Rica. Veelal touringcars die regelmatig stoppen voor toilet of eetmogelijkheid. De kosten slechts een vijfde van de kosten van een toeristenshuttle. De shuttle is vaak iets sneller echter stukken duurder. Heb je tijd? Neem het lokele openbare vervoer. 

Surfersparadijs

Costa Rica is voor velen een surfersparadijs. Waarom? Er zijn zoveel mooie goede plekken voor zowel de beginnende surfers als ook voor de gevorderde surfer. Bijvoorbeeld: Pavones, Salsa Brava, Playa Hermosa, Playa Santa Teresa, Playa Carmen als ook Puerto Viejo. 

Slapen in Costa Rica 

In San Jose huurde ik een bed of een kamer bij Selina een keten http://www.booking.com/Share-JrXH26G

Voor de rest heb ik meestal zeer spotnaan een bed ergens gehuurd en waren het vaak kleine onbekende namen die niet online te vinden zijn. 

Vanuit Honduras, https://www.sabinesmind.nl/reizen/honduras/ ging naar Costa Rica en vertrok vanuit Puerto Viejo naar Panama, https://www.sabinesmind.nl/reizen/panama/

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie