Reistips en ervaringen in Colombia

color flaf colombia

Een land met variatie tussen natuur en cultuur. Een land waar ik meerdere keren door mensen welkom geheten werd in hun land. En zelfs bedankt werd voor mijn komst. Overal op straat kom je verkopers tegen van vruchtensappen veelal limoen en sinaasappel. Altijd een goede een lekkere stop.

Bogota

De hoofdstad van Colombia. Het ligt in het midden van het land op een door bergen omgeven hoogvlakte. Op ongeveer 3000 meter. De lucht is hier dus ijler. Voor sommige mensen kan dat even wennen zijn. Plan dus geen hele actieve dingen op je eerste dag.

Wandel de autovrije Avenida 7 af, met tal van winkels, kraampjes en straatartiesten. Een hele fijne brede straat. Ook als je niet van winkelen houdt is het aan te raden. Loop door tot de Plaza Bolivár. Hier is ook Catedral Primada. Zeker even een kijkje nemen.
Botero museum. Om de hoek van het plein. Fernando Botero heeft zijn eigen typische manier van mensen afbeelden. Tevens zijn er veel beelden. In het museum hangen ook stukken van Dali en Picasso. Zeer de moeite van een bezoek waard en gratis. Er zijn hier 3 musea bij elkaar dus je loopt zo door na de anderen.

La Candelaria. Maak een stadswandeling door deze bekende wijk. Hier is Bogata ontstaan. Een mooie kleurrijke wijk met ook het oudste huis van de stad.  De meeste gebouwen hebben een balkon en een kleurige deur. Er zijn veel kleine winkel en restaurants, galerijen en musea.  

Graffiti tour. Een wandeltocht langs zeer verschillende graffiti. Een mooie manier om meer over het land en de cultuur te weten te komen. De afstand die gelopen wordt is klein. De tour is gratis echter verwachten ze nadien wel een fooi. http://bogotagraffiti.com/

Monserrate. Ga met de kabelbaan of de kabeltrein omhoog voor een geweldig uitzicht over de stad op 3.152 meter hoogte. Boven is er nog een kerk, restaurant en een rozenkrans pad. Je kan ook te voet naar boven/beneden.

Fietstocht. Een mooie tour die je door verschillende wijken van de stad brengt. Elke wijk in Colombia heeft een nummer. Het nummer geeft aan hoe welvarend je bent. Wat het bedrag is dat je betaald voor water en energie etc. Zelfs naar welke school je mag gaan.

Medellín

De tweede grootste stad van Colombia. Medellín heeft de laatste jaren een grote transformatie doorgemaakt. Lang stond het bekend als ‘de gevaarlijkste stad ter wereld’. Nu is het een mooie en prettige stad. Ik maak veel stadswandelingen of fietstochten.

De transformatie tour. Een wandeling door ooit de slechtste buurt is erg de moeite waard. De wijk is gebouwd op een vuilnisbelt. Een wijk met een verhaal. Een wijk dit het sombere verleden achter zich laat. De wijk waar Pablo Escobar een rol in heeft gespeeld. https://www.realcitytours.com/barrio-transformation-tour/

Stadswandeling gratis. Ik heb tevens bij hun de gratis stadswandeling gemaakt. Een hele andere tour met slechts een kleine overlap in informatie. Altijd een mooie manier om een stad te leren kennen en de cultuur.

Het metrosysteem werkt goed en is betaalbaar. Medellín is een grote stad dus in de auto of een taxi stuit je vaak op een file. Neem ook een keer een kabelbaan omhoog de heuvel op voor een mooi uitzicht.

Ik heb hier paragliden gedaan.

Botero. De woonplaats van Botero. Hier is ook een museum van hem. Op het plein voor het museum staan heel veel grote beelden van hem verspreid over het plein. Echt leuk voor foto’s.

Guatapé. Dit is een van de kleurrijkste dorpjes van Colombia. Mijn dagtocht combineerde ook een boottocht over het gemaakte stuwmeer. Meerdere dorpen en kerken zijn hierdoor onderwater gekomen. Aan het einde van de dag beklim je “The Rock”. Een trap is gemaakt om een natuurlijke hele hoge rots ruim 600 treden. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het meer.

Taganga

Een klein dorp met slechts een geasfalteerde weg. Het ligt aan een rustige baai. Het water is er aangenaam en er is geen stroming dus prima om te zwemmen. Het dorps strand wordt vooral gebruikt door locals. Er hangt altijd een gezellige sfeer. In de directe omgeving zijn er meerdere stranden. Veelal met bootjes bereiken. Van hier kan je eenvoudig op een dagtocht naar Tayrona.

Tayrona National Park.

Tayrona is het meest bekende nationale park van Colombia met verschillende flora en fauna. Er zijn gemarkeerde wandelpaden die veelal langs de zee voeren. Neem je badkleding mee er zijn meerdere mooie stranden. Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden in en om het park. Zelf heb ik het in een dag bezocht. 

Cartagena

Een havenstad in het noordwesten van Colombia. Een prachtige oude stad. Binnen de verdegingsmuren van het historisch stadsdeel is het één groot openluchtmuseum. De koloniale panden zijn prachtig. De sfeer is de stad is zeer prettig.

De stadsmuur. Wandel over de muur. Het beste is het in de avond als het iets minder warm is.

In de oude stad kan je een aantal dingen bekijken. Het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal, de Conventie van Santa Clara en een jezuïtische school. Er zijn een paar kleine musea zoals een goud museum. Torre del Reloj de kloktoren en een toegangspoort tot de stad. San Pedro Claver church ervoor is een plein met beelden. De beelden laten de meest uitgeoefende beroepen van in de stad zien.

stadswandeling Ook hier heb ik de gratis stadswandeling gemaakt. https://www.freewalkingtourcartagena.co/

Er zijn binnen en buiten de muur verschillende pleinen met terrassen. Er is een grote jachthaven.

San Felipe Castle. Een fort boven op een heuvel zodat het de stad kan overzien. Een groot fort inclusief tunnels. De toegangsweg is steil. Ga in de ochtend als het nog niet te warm is.

Getsemani. In deze wijk had in mijn hotel. Ooit had de wijk een slechte reputatie door drugs. Nu is het een levendige en kleurrijke wijk met mooi graffiti. De mooiste plek is Trinidad Square. Een klein plein in de wijk. Omringd door restaurants en cafés. Al kopen de meeste mensen het eten aan een kraam. Het drankje kan je in de supermarkt aan het plein kopen. Dan lekker tussen de mensen zitten. Er zijn heel spontaan verschillende optredens. Van een gezamenlijke gymles, tangodansers of breakdansers.

Stranden. Er zijn hele lange en brede zandstranden.

Miljoenen artikelen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie