China. Yangshuo en Xi’an. Reistips en ervaringen

belltower xian china

Vanuit Hongkong is het eenvoudig om met de trein of het vliegtuig naar China te gaan. Je dient vooraf een visum aan te vragen en deze aanvraag kost wel wat tijd.

Guilin en Yanghuo

Provincie Guangxi.

Deze omgeving is bekend om zijn bijzondere landschap. Het staat in de top 10 van te bezoeken hoogtepunten van China. Bekend om zijn hoge kalksteen rotsen. Ze staan her en der of vlak naast elkaar. Een hoge berg of rots zomaar uit het niets lijkt het. Net of iemand ze als pionnen heeft neer gezet. In de loop van de eeuwen zijn door het water en de wind de stenen weggesleten. Er zijn bijzondere vormen in de rotsen en grotten ontstaan.

Li rivier. Het mooiste is om een riviercruise te maken over de Li rivier. Er zijn verschillende type boten en prijsklassen. Vanaf het water vaar je dwars langs het bizarre natuurfenomeen. Het is vanaf de eerste minuut prachtig. Ik was er in de winter als de kleuren minder intens zijn maar zelfs dan is het zeer de moeite waard. De kleur van de rivier is vaak als smaragd. Ik ben zelf in Yanghuo gebleven anders ga je met een bus terug naar Guilin. De tocht kan ook andersom gemaakt worden.

Yanghuo. Een heerlijke stad. Groot en toch divers ondanks dat het een hele toeristische plek is geworden waar alle bekende, grote fastfoodketens en Starbucks zijn, hebben sommige stukken toch een soort van authenticiteit weten te bewaren. Veel mensen leven nog hun leven zoals het was voor de toeristen kwamen. Zo is er nog steeds de bamboe verkoper, de visser die zijn eigen gevangen vis verkoopt, de eetkraampjes op straat. Een mooie mix. Direct buiten de stad begint gelijk het platteland.

Zilver Grot De ontdekker van de grot dacht dat hij dat hij op een zilvermijn gestuit was. Het plafond van de grot heeft een zilverachtige glans. Helaas voor hem geen zilver maar daar komt de naam Zilver grot wel vandaan. Het is een grote grot. De totale route door de grot is 2 kilometer. Er zijn veel trappen. De grot is vol met prachtig vormgegeven rotsen, stalagmieten en stalactieten. Uiteraard drupt er water in de grot en is het er vochtig warm. De grot is echt een prachtig natuurfenomeen. Er is voor gekozen om de grot met heel veel verschillende gekleurde lampen te verlichten. Voor mij doet dat eerder afbreuk aan het natuurschoon. Daar moet je echt doorheen kijken. Er zijn ook een paar plekken met witlicht. Bij binnenkomst krijg je een audio die ook in Engels is. Onderweg word je dan gewezen op de boeddhistische tempel, het orgel en andere gelijkenissen die je kan zien met fantasie.

Moon Hill. Een kalksteen rost waar bovenin een gat in de rots zit. Net de vorm van een halve maan. Het is even een klim van ongeveer 800 treden. Het uitzicht is geweldig. Het vooraanzicht bij het uitzichtpunt boven is al mooi. Maar loop door naar de achterkant en je valt stil. Wat een natuurschoon.

Ancient Totem Path. Een klein park waar ze het leven van vroeger laten zien. Er is een dorp nagebouwd met verschillende huizen. Een tentoonstelling met oude opgravingen en foto’s van de opgravingen. In het laagseizoen is er minder te doen. Er was een klein optreden met dansers, vuurspuwers en iemand die op glasscherven ging springen. De dames dansen door met hun lange haren te zwaaien. In het hoogseizoen zijn er grotere optredens met veel folklore kleding, muziek en dans.

Elektrische scooter Op de laatste dag loop ik via de rivier naar het dorp. Gewoon een mooie wandeling. Ik kom de meeste gefotografeerde man van de stad tegen. Een oude visser van 82 jaar. Hij staat zelfs op en toeristen brochure. Daar staat ook Mobin een gids. Ik huur hem om een paar uur door de omgeving te rijden op een elektrische scooter. Leuke achteraf wegen door kleine dorpen en met prachtige uitzichten. Een aanrader. Op een elektrische scooter rijden is leuk en erg makkelijk.

Markten. Door de hele stad zijn er grote en kleine markten. Boeren verkopen hier vaak hun eigen producten. Bij de aanlegsteiger van de boten is een hele grote toeristische markt. Loop verder de rivier opwaarts voor nog meer kramen.

West Street. De drukste en meest bezochte straat van de stad. Vroeger waren hier nog hotels. Nu zijn er alleen nog maar winkels en restaurants. Van alles is er te koop en de koopwaar worst snel aangepast een de mode en de wensen van de bezoekers. Het is een voetgangersgebied.

De omgeving is beroemd om zijn rijstvelden genoemd de draken ruggengraat i.v.m. vorm. Veel foto’s van China zijn in deze omgeving genomen van de rijstvelden, de rivier en de kalksteenrotsen.

Andere activiteiten: rotsklimmen op verschillende niveaus, kooklessen, met een bamboevlot de rivier af. Er zijn vaak fietspaden. De omgeving is ook mooi om te wandelen.

Reizen

Xi’an. Provincie Shaanxi.

Een stad met nog 5 miljoen mensen.

Bell Tower. Het hart van het centrum. Hierop komen de vier grote wegen uit. Je kan de toren bezoeken. Er is een kleine tentoonstelling. Om de toren is een balkon vanwaar je het stadverkeer en de directe omgeving kan zien.

Drum tower. Een grote houten toren uit meerdere lagen. De grootste trommel staat in het Guiness book off records. Er zijn verschillende trommels die bespeeld werden na gelang het seizoen van het oogsten. 24 soorten in totaal. Op de onderste verdieping is een tentoonstelling over verschillende trommels. Een verdieping hoger zijn antieke meubels en kamerschermen. Aan de buitenzijde is een balkon zodat je het centrum van boven kan bekijken. Een paar keer per dag is er een kort optreden waarbij er in traditionele kleding op diverse muziekinstrumenten wordt gespeeld.

Moslim wijk. Ten noorden van Drum tower. De bekendste wijk van de stad. Hier wonen nog 30.000 nazaten van de vroegere Arabische soldaten. Het is een wir war van steegjes. Een straat met alleen maar eten. Van kippenvoet, krab, inktvis, snoep, sapjes, rundvlees, zeer divers. Tevens verkopen ze er heel veel verschillende artikelen. Heerlijk om doorheen te dwalen.

Grote moskee. De grootse moskee van heel China.

Xian muur. Van lang geleden is het een ommuurde stad. De muur is in verschillende dynastieën gebouwd. Je kan tegen betaling de muur op. Een wandeling of fietsen over de muur. Fietsen zijn te huur op de muur. Het heeft 4 hoofdpoorten. Noord, west, zuid en oost. Op elke hoek van de muur staat een wachttoren. In de avond is de muur prachtig verlicht. De gehele muur is 13,74 kilometer.

Danxinghan Temple. De enige nog actieve boeddhistische tempel in de stad. Een rustpunt in de drukke stad. Vanaf de muur is het prachtig te zien. Het dak oogt goud vooral als de zon erop schijnt. Het complex is te bezoeken. Op verschillende plekken hangen gebedsvlaggen.

Terracotta Leger/ Terra cotta krijgers.

Een van de bekendste en meest bezochte plekken van China. Het leger bewaakt het graftombe van Quin Shi Huang, de eerste keizer van China. Al in zijn jonge jaren is hij begonnen met het bouwen van zijn eigen tombe. In totaal is er 40 jaren aan gewerkt. Er is geen documentatie over het graf. Geen enkele bouwer heeft het graf levendig verlaten. Op het einde zijn mensen levens ingegraven om te sterven met de keizer. Tevens waren er levende dieren in het graf.

In 1974 waren boeren opzoek naar een nieuwe waterbron en stuiten op het leger. Er zijn 3 verschillende gebouwen waarin je het leger kan bekijken. Nummer 1 is de grootste met het voor leger. Op dit moment zijn er ongeveer 1000 soldaten te bekijken. Het vermoeden is dat er 8000 zijn. Vele soldaten zijn verwoest door instorting en brand. Er zijn opgravingen die worden genummerd. De beelden worden weer in elkaar gezet en op hun originele vindplaats teruggezet. Elke beeld is uniek. De enige overeenkomst is dat hun hare als een knot op hun hoofd is samengebonden. Elke gezichtsuitdrukking, ogen, postuur, kleding etc. is uniek. Dat maakt het extra spectaculair. De opstelling is zoals men toen der tijd ten strijde zou gaan. Een voorleger, midden leger en de belangrijkste mensen aan het einde. Inclusief hun paarden en wapens. De opgravingen zijn nog in volle gang. Japan heeft aangeboden om meet te helpen inruil voor een paar van de schatten uit de het graf. Tot op heden weigert China het aanbod.

In een vierde gebouw zijn een vaste en een tijdelijke tentoonstelling.

Met je entreekaart kan je met een bus naar het park iets verderop. In dat park is het mausoleum van de keizer en nog een paar niet uitgegraven delen van de tombe. De tombe is nu niet meer dan een kunstmatige heuvel met een steen. Bedenk toch eens wat daar nog allemaal ingegraven ligt.

Download de VPN app om toch meer toegang te krijgen tot whatsapp en social media. Voor email werkt gmail niet en hotmail wel. Het is erg onduidelijk wat wel werkt en niet en het waarom is het grootste vraagteken. Wechat werkt wel de Chinese variant van whatsapp met heel veel meer opties.

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

2 gedachten over “China. Yangshuo en Xi’an. Reistips en ervaringen”

  1. Ik heb mij inderdaad niet verveelt.
   Het is de bedoeling dat je binnenkort kunnen abonneren op mijn website
   Gratis
   dan ontvang je een nieuwsbrief met updates

Geef een reactie