Botswana reiservaringen en tips

luipaard

Een land in het zuiden van Afrika. Er wonen ruim 2 miljoen mensen. Botswana is alleen door land omringd. Het grenst aan Namibië, Zimbabwe, Zambia en Zuid-Afrika. 

Het landschap is heel gevarieerd. Van een droge woestijn tot de zoutvlaktes tot de delta. Botswana bestaat grotendeels uit prachtige natuurparken en wildreservaten. De meeste parken zijn niet omheind zodat de dieren er vrij rondlopen. Op de wegen zie je altijd veel geiten, koeien en ezels. Maar niet ongebruikelijk is dat je opeens een olifant, giraffe of zwijn ziet.

Vanuit Johannesburg rijd je vanaf het zuiden Botswana binnen. Al snel rijd je in de Kalahari woestijn al is die hier meer begroeid dan je verwacht van een woestijn. Een semi woestijn.

Ghanzi-district

Bekend om de San mensen. De oude oorspronkelijke bewoners van deze regio. De vroegere bushman maar zo willen zij niet genoemd worden. Een wandeling met tolk laat je kennis maken met de geheimen van hun overleving in de Kalahari-woestijn. De nomadische San mensen zijn jager en verzamelaars die hun rijke kennis hebben doorgegeven van de planten en dieren. Hun medicijnen komen uit de natuur. In de avond is er vaak nog zang en dans.

Okavango delta

Een wirwar van kanalen en stromen. Het waterniveau verschilt uiteraard per seizoen. De ervaring verschilt dan ook per seizoen.  De kanalen en lagunes zijn met lelies bedekt. Ook is er de uitgestrekte savanne. In de delta kan je een safari maken met een ‘mokoro’ (inheemse kano of wel een uitgeholde boomstam bestuurd met een lange stok). Lekker ontspannen glijdt de natuur langs je zittend in een bootje. In deze omgeving zie je vooral veel vogels maar ook buffels of olifanten zijn aanwezig. Het is mogelijk een panoramische vlucht over de Okavango Delta te maken. Zo krijg je een mooi beeld van het netwerk van kanalen. Een soort boom met heel veel water takken.

Moremi Game Reserve

Het Moremi Game Reserve ligt in het oostelijk Okavango-gebied. Hier zijn waterplekken en droge gebieden. Het heeft een grote diversiteit aan dieren. Hier zag ik op een dag de grote 5. De grote 5 bestaat uit: Luipaard, Olifant, Neushoorn, buffel en leeuwen. Wat een ervaring. Je komt echt heel dichtbij de dieren. Een kudde olifanten steekt gewoon voor je de weg over. Nijlpaarden die lekker in de modder slapen. Een zeer geslaagd bezoek

Makgadikgadi

Een totaal andere ervaring zijn de grote grasvlakten van Makgadikgadi en de bijbehorende zoutpannes. De uitgestrektheid van de horizon en het landschap is zeer bijzonder. De Makgadikgadi pans is de grootste zoutpan ter wereld. Hier kan je met een jeep door de vlakte rijden. Er zijn flamingo’s, buffels, vogels en een paar andere dieren. Het meest unieke is de prachtige zonsondergang op de vlakte. De lucht en het licht zijn er spectaculair. In deze omgeving vind je ook de iconische Baobab-boom.

Chobe National Park

iHet tweede grootste nationale park van Botswana.  De Chobe rivier is een van de meest ongerepte rivieren van Afrika. Het was het eerste nationale park na de onafhankelijkheid van Botswana. Ook hier kan je gamedrive zelf doen of met een gids. Aan het einde van de dag kan je veel nijlpaarden redelijk actief zien. Tevens zijn olifanten, leeuwen etc. helaas geen neushoorns. Aansluitend is het leuk om een boottocht te maken met zonsondergang. Je komt erg dichtbij grote groepen nijlpaarden.

Hoe ik door Botswana reisde?

Een georganiseerde groepsreis is van die prachtige hoge safaribussen. Het vervoer en de overnachitngen zijn geregeld. Ze hebben hotel als ook kampeerreizen. In totaal heb ik 2 losse reizen gecombineerd. Dat is het voordeel van Nomad. Je kan de losse reizen als een puzzel aan elkaar boeken en zo een grote reis maken. Ik combineerde Botswana en Zimbabwe met als vertrek en eindpunt Johannesburg. https://nomadtours.co.za/

ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie