Beijing (BJ) reistips en ervaringen

great wall chinese muur china


Beijing. (vertaald: noordelijke hoofdstad). De hoofdstad die voorheen Peking heette. Het inwonertal is ongeveer 20 miljoen. De luchtkwaliteit is slecht. Op een slechte dag is je zicht nog geen 4 meter. In de koude winter is de luchtkwaliteit iets minder slecht. Een stad met een glorieus verleden en een stad die ook voorwaarts gaat naar de toekomst. Er zijn veel wijken die je het gevoel geven een stad in de stad te zijn.

Je kan een openbaar vervoer kopen. Echter kan je de borg slechts op een paar stations terug kijken. Je kan ook een kaart per rit kopen. Sinds de olympische spelen staat ook de Engelse naam op de stations en de plattegrond. Dit maakt het reizen en stuk eenvoudiger.

De Chinese muur. Van Shanhaiguan bij de Gele zee tot aan Jiayuguan pas in de Gobi woestijn. De lengte is 21.000 km. De bouw duurder 282 jaren. Vele mannen kregen de keuze. Of je helpt bouwen aan de muur of je gaat vechten tegen Mongolië.   Tijdens de bouw zijn er 3 miljoen mensen overleden. Als je stierf tijdens de bouw dan werd je ingebouwd in de muur. Een verhaal in China is: Een weduwe wilde graag het lichaam van haar overleden man. De weduwe heeft zolang en hard gehuild dat haar tranen een gedeelte van de muur verwoest hebben. Zij en haar familie hebben het lichaam nooit gevonden. 

Een indrukwekkend bouwwerk om de grens van het beschermde China aan te geven. Vele stukken zijn gerestaureerd. Alleen de gerestaureerde gedeeltes zijn te bezoeken. Dit omdat er vele stukken van de muur vergaan zijn. Er zijn geen trappen dus het is te gevaarlijk. De muur in tegenwoordig de trots van China. Men zegt dat de muur het enige bouwwerk is wat te zien is vanuit de ruimte.

Er zijn gedeeltes van die muur die erg veel bezocht worden. Toch zijn er stukken die minder druk zijn. Je kan op eigen gelegenheid naar de Chinese muur gaan of met een dagtocht. Leo Hostel in Beijing heeft ook een hostel dicht bij de Chinese muur. Prettig als je er met zonsopgang of -ondergang wilt zijn.

Reizen

De verboden stad. Je moet je originele paspoort meenemen!

In het hart van de stad. De grootste en beste bewaarde collectie van historische gebouwen. Het grootste paleis gebouw van de wereld. De centrale hal is waarschijnlijk het meest mooie deel van het paleis. Voor velen zijn het echter de bijzalen waarbij je meer gevoel krijg van het echte leven aan het hof.

Het leven in het paleis was voor de keizer super luxe. Omgeven door weldaad en een overdaad aan voedsel. Zelden verliet de keizer zijn paleis. In het paleis had de keizer een groot harem of zoals ze in China heten concubines. Om er zeker van te zijn dat alle kinderen echt van de keizer waren was als man alleen een eunuch toegelaten.

De bouw duurde van 1406 tot 1420. Er zijn in totaal 8700 gebouwen. Er hebben 24 keizers gewoond. Geel is de kleur van de keizerlijke familie. De ceremoniële kleiding van de keizer bestond uit 7 lagen en woog 7 kilo. De keizerlijke tuin is groot. Er staan heel veel rosten. In die tijd was het transporteren van rosten erg duur. Hoe meer rosten je in de tuin had des te rijker je was.

Vanaf het park achter de verboden stad heb je vanaf de heuvel een prachtig uitzicht. op de verboden stad.

The temple of heaven. Voor vele jaren was dit het symbool van ceremonies en symbolisch voor het keizerrijk. Het is meer toegankelijk dat de verboden stad.

Het heeft een Altar of heaven met uit marmer met uitgebeeld de hemel, aarde en de maan. De kroon werd in het midden van het altaar geplaats. Het midden van de aarde. Van het geluid wordt gezegd dat al het gelijk naar de hemel gaat. Het is omringt door stenen die de hemelen weergeven.

De echo muur. Het keizerlijk gewelf gemaakt van hout met een geweldig plafond en glazen tegelt. Men zegt dat het de galerij van de echo is of wel de fluister galerij. Als je aan een kant staat kan je duidelijk praten met de persoon aan de andere zijde.

De hal voor het bidden van goede oogst. Een houten gebouw zonder enige spijker. De vier pilaren stellen de 4 seizoenen voor. En de 12 bij pilaren zijn de 12 maanden van een jaar. Voor het interieur zijn schitterende kleuren gebruikt. Het is herbouwd toen het in 1889 door bliksem werd getroffen.

Zomer paleis. Het buiten paleis van de keizerlijke families. De speeltuin van keizer Cixi. Nu vooral een park voor het publiek. De meeste ruimte neemt het meer Kunning in beslag. Er zijn verschillende paleisgebouwen met elkaar verbonden door galerijen. Tijdens de opium oorlog is het paleis verwoest. Rond 1900 is het herbouwd en vanuit die tijd zijn er nog veel meubels bewaard gebleven.

Renshou Dian is de hal waar de keizer audiëntie hield. Er staat zelfs nog de troon. Er is nog een theater met een make-up gebouw met loges voor de bezoekers. Een ander groot gebouw is Yulan Tang, jaden golven paleis, waar de kind keizer Guangxu 10 jaar gevangen werd gehouden zodat Cixi haar macht kon gebruiken. Leshou Tang waar Cixi haar, uit 108 gangen bestaand, diner at. Haar houten troon is hier en er hangen de eerste elektrische kandelaren van China. Via een lange gang kom je bij het meer. De gang (700 meter met dak) is omgeven door tempels en paviljoenen. Onderaan de gang is de uitspatting van extravagantie. Een paviljoen in de vorm van een marmeren boot. De 17-Bogen Brug. De grootste brug van het Zomerpaleis. Zoals de naam verraadt bestaat de brug uit 17 verschillende soorten bogen en maar liefst 544 stenen leeuwen. De brug strekt zich 150 meter uit over het Kunming-meer en leidt uiteindelijk naar Nanhu Eiland (Zuid Meer Eiland).De Toren van Boeddhistische Wierook. Keizerin Cixi zou de toren regelmatig bezocht hebben om te bidden en wierook te branden. Op de weg naar boven is nog een kleedruimte om zich om te kleden voor het bidden. Binnen in de toren staat een Boeddha beeld van 5000 kg  Vanaf het plein rond de toren is het uitzicht fantastisch. Je ziet het hele Kunming-meer, de 17-Bogen Brug, Nanhu Eiland en een groot stuk van stedelijk Beijing in de verte.

Peking eend. Het bekendste gerecht uit de hoofdstad welke in veel restaurants op de menukaart staat. Toch wel een must om te eten in deze stad.

Drum and Bell towers. Elke stad in China heeft beide torens om met trommels de tijd aan te geven. Beide uit de Ming dynastie. De drum toren is van hout. Vandaag wordt er nog als attractie door traditioneel geklede drummers op geslagen. De bel toren is van steen. De toren is na een vuur herbouwd echter is de ijzeren bel nog de originele.

Tian’anmen Squar. Voor vele Chinezen een pelgrim plek om het portret van voorzitter Mao te bewonderen. Ten zuiden ligt zijn mausoleum. Aan het einde van de middag sluiten ze het plein af. Men zegt dat dit komt omdat er vele jaren geleden ooit een rebel is geweest.

National museum of China. Neem je paspoort mee. Gratis entree. Het is een divers aanbod. Van oude voorwerpen en antieke kunst tot de nieuwst auto’s en ruimtevaart. Van het leven in een grot tot een film over de snelle groei van de twee snelst groeiende steden in China. Van de eerste telefoon tot de tenues van de vorige olympische spelen.

Download de VPN app om toch meer toegang te krijgen tot whatsapp en social media. Voor email werkt gmail niet en hotmail wel. Het is erg onduidelijk wat wel werkt en niet en het waarom is het grootste vraagteken. Wechat werkt wel de Chinese variant van whatsapp met heel veel meer opties.

Reizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie