Altea reiservaringen en tips

Volgens velen is Altea de mooiste steden van de Costa Blanca. Het is daardoor dus ook de meeste gefotografeerde stad van de Costa Blanca. De witte kust heeft als mooiste stad een witte stad met rode daken. Het wordt vergeleken met het Griekse Santorini.

Altea is al sinds de 18e eeuw een geliefd onderwerp bij vele kunstenaars en artistieke mensen. Zij hadden en hebben hier winkels en hun werkplaatsen. Er zijn vele schilderijen, foto’s en ander moois geïnspireerd door Altea. De stad is behoorlijk gegroeid. Het mooiste en meest bezocht is de oude stad.

Het dure deel van de vergrote stad heet Altea hills. Letterlijk gelegen aan de flanken van een berg. In 1729 kreeg Altea stadsrechten.

De oude stad Altea

Je komt hier ogen tekort. Er zijn zoveel prachtige doorkijkjes. Om elke hoek is weer een fotogeniek deel van de stad. Smalle straatjes met kinderkopjes. Smalle trappen tussen witte huizen met rode daken. Witte muren en huizen gedecoreerd met gekleurde bloemen. En niet te vergeten de fresco’s en schilderingen boven winkels of werkplaatsen

Kerk van Altea

Op de top van Altea, daar waar het allemaal begon, pronkt de kerk, Iglesia parroquial de Nuestra Senora del Consuelo, met een azuurblauwe daken. Even binnenkijken is zeker de moeite waard door zijn glas in lood ramen en paar barokke details. Vanaf het strand steekt de kerk echt boven het dorp uit. Een kerk boven een witte stad.

De stad is ooit begonnen rond deze kerk. Het ligt aan een heerlijk plein, Plaza de Iglesia, met verschillende terrassen, bars en restaurants.

Uitzichtpunten

Er zijn meerdere uitzichtpunten, miradors, in de stad. Zoals Mirador de los Cronistas de España of Mirador del portal viejo. Fraaie uitzichten op de stad, zee en zijn omgeving.

Wat ooit een sociaal en drukke eronder visserswijk was, is tegenwoordig een wijk met alleen nog maar airbandb’s of kamerverhuur.

Slenter door de vele smalle straatjes. Drink een drankje op een fijn terras. Geniet van een lekkere tapas met een fraai uitzicht. Er zijn heel veel leuke winkels met prachtige artikelen en kleding. Het voelt er altijd als dat het zomer is ongeacht het seizoen. Het heeft ook een perfect microklimaat door zijn goede ligging. Het zal er zelden zeer koud of extreem warm worden.

Cultuur

In Altea is ook de Faculteit van Schone Kunsten van de Universiteit van Elche gevestigd. Boven in het dorp bij de grote parkeerplaats. Buiten staan al een paar pronkstukken van een Spaanse kunstenaar.

Boulevard van Altea

De boulevard is prachtig aangelegd. Je kan vanaf de jachthaven een heel stuk wandelen. Er staan genoeg bankjes om te gaan zitten. Het geheel is zeer sierlijk. Weinig rechte lijnen. Dan is er weer een kleine speeltuin of een stukje groen met een boom. Genoeg palmbomen. Uiteraard zijn er vele terrassen, cafés en restaurant. Je kunt Benidorm zien liggen. Ook zal je er regelmatig een kunstmarkt aantreffen. In het seizoen komen de kunstenaars vanuit het hoge dorp naar de lagere boulevard om hun werk te verkopen.

Strand van Altea

Altea heeft een stenenstrand. De zee is prachtig blauw en kalm. Een klein deel van het strand is steenvrij gemaakt. Helaas is dat te klein om veel mensen plek te bieden. Er is een strandwacht en openbare toiletten. De kustlijn is 6 kilometer lang. Het strand is opgedeeld in meerdere kleine stranden. Van zuid naar noord: Cap Blanch, Playa Roda, Strand L’Olla en Cap Negret.

Vanaf Altea heb je een uitzicht op de bergen, het Berniagebergte. Daar is ook een fraai natuurgebied, Natuurpark Serra Gelada. Zo heeft de kleine stad toch veel te bieden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie