Zuid-Afrika reiservaringen en tips

elephants in south africa

Zuid-Afrika is een erg groot land. Het biedt veel variatie tussen natuur en cultuur. Een land wat voor iedereen wel iets of meer bied.

Tuinenroute. Een bekende en veel gereden route. Het biedt een mooie variatie tussen zandstranden en rost kliffen, bergen, baaien. Er zijn verschillende natuurparken. Prachtige wandelroutes varieert in zwaarte en afstanden.

Je kan beginnen in Kaapstad of Port Elizabeth officieel is de tuinenroute van Mosselbay tot Tsisikamma river mouth. Of je rijdt de langere reisroute van Kaapstad naar Johannesburg of omgekeerd.

Bazbus door Zuid-Afrika

Het eerste stuk reed ik met mensen mee in een auto. Vanaf Port Elizabeth gebruikte in de BazBus een hop-on-hop-off systeem. Ook rijden er lange afstandsbussen. Je zult zien dat Zuid-Afrika een zeer gevarieerd land is.

Vanuit Kaapstad rij je naar Kleinmond. Volgens velen een prachtige weg met de meest verbazingwekkende zonsondergangen. Overnachting 1 was in Kleimond (dit i.v.m. late start op vrijdagmiddag en voor een vroeg begin de volgende dag). Bij Stoney Point in Betty’s bay kun je de oudste toeristische pinguïns op een steenachtige punt bezoeken. Het is een klein natuurpark en bij veel toeristen nog onbekend dus redelijk rustig. Vervolgens rijdt je door naar Hermanus. Vaak wordt dit als een dagtocht vanuit Kaapstad gedaan om walvissen te spotten. Je kan met een boot de oceaan op. Als het echt het goede seizoen is zie je de walvissen en dolfijnen ook vanaf de kust.

Zuidelijkste Zuid-Afrika

Doorrijden naar de bodem (het meest zuidelijke) van Afrika. Hier ontmoeten de Indische en Atlantische Oceaan elkaar bij Kaap Agulhas. Het is een punt op een schiereiland. Er is een bord om mee op de foto te gaan. En sinds kort is er een grote bronzen maquette van het continent Afrika. Deze punt wordt nog niet drukbezocht. Ik had geluk want wij reden door om over te steken met de enige nog met de hand bestuurde veerboot in Zuid-Afrika. Echter stond de gemotoriseerde vervanger al klaar. De lokale bevolking is erop tegen dus misschien winnen zij en heb je geluk. Eindig de dag in het kleine strandstadje Witsand.

Vanuit Witsand rij je naar natuurreservaat De Hoop (ook nog niet drukbezocht.) Het is een klein park waar je met je eigen auto kan rondrijden om een paar wilde dieren (zebra’s, antilopen, struisvogels etc.) te zien. Er zijn verschillende wandelingen en fietstochten. Vanaf de rotskust zag ik walvissen. En naast de rost kliffen waren prachtige hoge witte zandduinen. De overnachting was in Mosselbaai.

Rond Mosselbaai kan je goed zandboarden op blijkbaar de hoogste duinen van Zuid-Afrika (helaas waaide het te hard en kon het niet doorgaan). In privé wildreservaat Botlierskop kan je een gamedrive doen in een truck, Ze hebben 4 van de grote vijf helaas geen luipaarden. De rit is al avontuur over zandwegen en grote hoge heuvels. De gidsen geven goede informatie en je komt echt dichtbij de dieren. Overnachten in Knysna. De Head is een mooi uitzicht punt. Knysna (Nysna je spreekt de K niet uit) ligt aan een mooie binnen lagune die verbonden is met de oceaan. Ooit een slaperig dorp en nu drukbezochte doordat er meer bars en restaurants zijn.

Natuurreservaat Robberg mijn favoriet

Er zijn meerdere wandelingen mogelijk. Ik nam de 5,5 km. Een avontuurlijke wandeling met licht klimwerk op het schiereiland. Trek wel schoenen of sandalen aan met profiel en neem water en een snack mee. Je kan er ook zwemmen op een geweldig klein strandje Ik vond dit een van de mooiste wandelingen. Overnachten was in de natuur bij Wild Spirit Backpackers. Mooie uitzichten. Kampvuren. Dit was het uitgangspunt voor 3 nachten. Het is een van de mooiste plekken van de route waar je veel kan doen. De omgeving heet Plettenberg bay de Portugezen noemden het de mooie baai.

In de omgeving zijn veel sportieve mogelijkheden. Veel wandelroutes en fietstochten. Of zoals ik deed canyoning. Dichtbij is Africayon. Een prettig bedrijf met goed materiaal en fijne gidsen. Je krijgt een wetsuit, helm en zwemvest. Schoenen kan je huren of je trekt je eigen sandalen aan met profiel. Storms River Mouth is een natuurpark waar ik ging kajakken met een korte klim voor een sprong in de rivier en dobberen op een lilo (soort luchtbed). De prijs-kwaliteit viel mij tegen. De wandeling over de brug en het uitzicht zijn wel de moeite waard.

Addo Elephant National Park

Een park zo groot als België, 185.000 hectares. In een deel van het park kan je met eigen auto ronde rijden. De plattegrond en bewegwijzering is goed. Wel altijd goed zoeken en turen naar dieren. Overdag kan en ’s avonds moet je met een georganiseerde tocht mee. Ik zag heel veel olifanten, zebra’s, antelopes, buffels, zwijnen, struisvogels etc, Overnachten was net buiten het park bij Orange Elephant Backpackers.

Port Elizabeth

Officieel de sunshine state. Volgens velen de watersport plek van Zuid-Afrika. Een behoorlijke grote stad met stranden. Het heeft een reputatie vooral ’s avonds niet erg veilig te zijn. Neem altijd een uber. Een casino en genoeg bars en restaurants.

Over de hele route zijn ook mogelijkheden voor bungeejumpen, surfen, zwemmen met haaien en jij bent in een kooi, wilde dieren spotten, vooral de walvissen en dolfijnen. Duiken, skydiven. Overal is prachtige of sensationele natuur. Iets verder is Jeffreys bay drukbezocht door surfers.

Port Sint John, Wild coast

De bergen c.q. kliffen aan het eind noemen ze the Gates. De poort. Ooit 1 berg met nu een rivier ertussen. Een stuk ongerepte natuur aan de zuidkust. Het ruwe Afrika. Rots kliffen wisselen prachtige zandstranden af. Geitenhoeders en vrouwen die de was doen in een rivier. Nog meer watervallen. Een kleurrijke theeplantage wat ooit begon als een sociaal project.

Vanaf de kust kan je dolfijnen en walvissen zien. Ga je echter de zee op met een boot dan kun je er zelfs tussen zwemmen. Als je durft. In de winter komen er miljoenen sardienen voor migratie. Een spectaculair schouwspel van de natuur.

Bluffwaterval. Een prachtige wandeling naar een van de weinige watervallen die eindigt in een oceaan. De weg er naartoe is pittig dus een goede hoge auto is een must.

Het is een van de beste vislokatie in Zuid-Afrika. Je kan zowel in de oceaan als in de rivier vissen. Ze zijn verbonden aan elkaar. Hier ga je naartoe voor rust, ruimte, natuur, wandelen en vissen. Meters strand voor je alleen of misschien deel het strand met een koe.

Coffee bay ligt ervoor en is iets bekende bij toeristen. Toch is het er ook ongerept maar iets meer mogelijkheden voor watersport.

Durban

Op de eerste blik een sombere stad. Een grote stad aan de oceaan met kilometerslange zandstranden. De bijnaam is de warme stad. De temperatuur is er hoger ook van de oceaan. In de zomer is de luchtvochtigheid ook hoog. In Durban is de grootste populatie van mensen uit India buiten India. Wat betekend dat er erg veel goed en pittig eten is. De stad staat bekend om zijn vele markten. Het krioelt er van de kleine minibussen die lokale mensen gebruiken als openbaar vervoer. Rij eens een stukje mee. Ook een belevenis.

KwaMuhle Museum. Entree gratis. Een kleine en toch indrukwekkende tentoonstelling over het leven vroeger in Durban ten tijde van apartheid. Over de paspoorten etc. Het kost je 30 tot 60 minuten. Het gebouw is prachtig met zijn veranda.

Riksja bus. De bus rijdt door een groot deel van Durban. Onderwijl vertelt een gids wat er te zien is. Helaas zijn er weinig mooie gebouwen. Het oude treinstation en de beide stadshuizen zijn het mooiste en ze liggen dichtbij elkaar. Kosten van de bus zijn slechts rand 100. Al opvulling van tijd aan te raden. Het uitzicht vanaf de waterheuvel is mooi.

Stadswandeling. Ik nam de stadswandeling van Curiousity hostel. Elke dag om 11.00uur (beter is het je wel aan te melden zodat ze weten dat je komt) Ik was de enige op de tour. De gids vertelt mooie en afwisselende dingen. Een bezoek aan een zeer geslaagd groenproject voor de stad. Een wandeling langs het oude treinstation, postkantoor en stadhuis. In het stadhuis bezoek je een tijdelijke tentoonstelling van Afrikaanse kunst. Lunchen op het dak van een kantoor in het centrum. Lekker kijken en luisteren naar het centrum. Lekker struinen door de specerijenmarkt en de medicijnenmarkt. Als afsluiting een rit in een lokaal busje. Een afwisselende tour.

Drakensberg

Een mooie verbastering van: laat de draak op de berg. Een mooi natuurgebied met hoge bergen. Ik was in noord Drakensberg. Hier kom je vooral om te wandelen. De wandelingen zijn er van 5 km tot 5 dagen. De zwaarte verschillen enorm. Alleen wandelen kan vaak wel. Informeer vooraf goed naar de weercondities. Ze kunnen nog wel eens omslaan. Natuur, bergen en dammen. Heerlijk uitgestrekt. Ik deed de Lesotho wandeling. De wandeling is in totaal maar kort. Het is meer een culturele wandeling door een bergdorp. Een grot bezoeken. Muurschilderingen van dierenbloed. Lunchen op een rots met uitzicht op de vallei. Een school, gezin en medicijnvrouw bezoeken. Je proeft het eigen gebrouwen bier en eten. Ik overnachtte in Amphitheatre Backpackers lodge. Hier kan je kamperen, slaapzaal of eigen kamer.

Johannesburg.

Stad van goud. De Afrikaanse stad met de meeste verschillende culturen. De regenboognatie. Helaas heeft het ook de reputatie als een slechtste stad van Zuid-Afrika. Een stad die je moet mijden. Een stad niet gebouwd om te leven maar voor de economie. Ik verbleef in de opkomende wijk Maboneng. Mobaneng betekend de plaats van het licht. Een wijk met oude verlaten fabrieken en kantoorpanden. Vele panden worden nu omgebouwd tot hostels, hotel, restaurant, galerijen en winkels. Door de hele stad zijn er veel muurschilderingen cq. graffiti.

Ik heb de stadswandeling met hostels Curiocity gedaan. Een wandeling die begint in de wijk Maboneng. Vervolgens met een kleine minibus naar het centrum gaat. Veel mooie straatkunst, omgebouwde gebouwen met verborgen tuinen. Een kijk in het leven in de stad en op straat. Een kijk in de stad waar Nelson Mandela advocaat was..

SOWETO

SOWETO. South Western Township. Het is eerder een hele grote stad met verschillende wijken. Van de te verwachten arme huizen met een dak van golfplaten. Hier wonen de niet geregistreerde migranten uit omringende landen. Tot best ruime en luxe huizen. Dat laatste verbaasde mij. Is het veilig? Het is er zo veilig als in iedere andere grote stad. Tegenwoordig is er zelfs een hotel. En kan je er er via Airbnb slaapplek huren. Doordat de gemeenschap aan toeristen verdient is het een stuk veiliger dan eerder. In Soweto zijn per wijk scholen en ziekenhuizen. Het huis van Mandela en een huis van Desmond Tutu is er. Een indrukwekkend monument van de studentenopstand.

Apartheid museum. Een groot museum met heel vele foto’s, beeldmateriaal en tekst. Het eerste deel is buiten. Het begint bij de vroegere historie tot het nu. Ik had aan 2 uur niet genoeg.

Lees mijn tips over Kaapstad https://www.sabinesmind.nl/reizen/afrika/kaapstad/

Gezondheid

Hoe en waar regel ik mijn reis:

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed en/of auto reserveer ik eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Geef een reactie