Kaapstad

cape town

Kaapstad een super prettige stad. Het biedt alles en nog meer. De oceaan, witte zandstranden, uitgestrekte wijngaarden, kleurrijke bloemenvelden en imponerende bergen. Een rijke cultuur. Veel restaurants en bars. Alles is binnen handbereik.

Een ochtend in de bergen en een middag op het strand. Een keer tussen de bloemen en dan weer in een museum of op het terras met een goed glas wijn.

Wat is er te zien en doen in en rond Kaapstad.

Tafelberg

Een van de zeven natuurlijke wereldwonderen. En zeker niet zonder reden. Voor de meeste mensen de nummer 1 attractie van de stad. Beklim de berg of neem de kabelbaan. Het uitzicht op de stad is adembenemend. De  top is op 975 en dus vaak stukken kouder dan beneden. Boven op de top kan je nog een flink stuk wandelen. De tafelberg is een onderdeel van een nationaal park. Onderschat de klim niet. De wachtrijen voor de kabelbaan kunnen zeer lang zijn. Tot wel 3 uur. Vermijdt de zaterdag en zondag als het mogelijk is. Vooraf een kaart kopen voor de kabelbaan scheelt 1 wachtrij.

Robbeneiland

Een tour is meer dan alleen de gevangeniscel van Nelson Mandela. Uiteraard is hij wereldwijd de meest bekende gevangene. In het begin was het een vers station voor de schepen. Een geïsoleerde plek voor lepra patiënten. Een ziekenhuis voor geesteszieken. En het bekendst om het feit dat het een gevangenis was voor vooral politiek gevangen. Een deel van de tour is met een bus over het eiland. Het andere deel is in de gevangenis. Je gids is een ex-gedetineerde. De gids zal zijn persoonlijke verhaal delen evenals die van Nelson Mandela en vele anderen. Een indrukwekkende tour. Er zijn slechts 4 tours per dag. Met vertrek en terugkomst van de boor ben je zeker 3 uur op pad. Reserveer je kaart online en zorg dat je ruim voor vertrek aanwezig bent i.v.m. kaart controle en het aan  boord gaan. Reserveer hier

Kirstenbosch Botanical gardens

Ontstaan in 1913 aan de oostkant van Tafelberg. Het is een heel groot park vol met pracht uniek flora van Kaapstad. Door de uniek ligging van de stad groeien en bloeien bijzondere uniek planten hier. Vele lokale komen hier picknicken. Dus neem je eigen picknick mee. Of nuttig iets in het restaurant of theehuis. Neem een deken en boek mee om langer te genieten van de omgeving en het uitzicht. Er is een korte boomtoppen route.

Reizen

V en A Waterfront

Het oudste havengebied van Afrika. Tot op heden nog actief als haven maar dan vooral voor de vissers en toeristenboten. Het is nu ontwikkeld als een hele fijne plek aan het water. Er zijn vele goede hotels, restaurants, winkelcentrums en winkels.

Huur een fiets. Maak een boottocht door de haven. Geniet van het uitzicht vanuit Capewheel (reuzenrad). Neem met de kinderen het treintje door de haven. Kijk naar de vele vissen in het aquarium. Wandel mee met de free walking tour welke naast het aquarium begint over de geschiedenis van dit deel van de stad.  Kijk en geniet van de vele straatartiesten. Op de foto met de beelden 4 nobelprijs winnaars. Ga op de foto met een fotoframe voor Tafelberg. Eten in de foodmarket. Bezoek het grootste museum met Afrikaanse kunst. MOCAA ofwel Zeits of Contemporary Art Africa. Met gemak vul je een hele fijne dag in Kaapstad in dit deel van de stad. Vele dure automerken hebben hier een showroom.

Free walking tours

In de stad zijn 2 verschillende bedrijven die 3 tours aanbieden in de stad. De historische, Bokaap en apartheid tour. De historische neemt je mee een groter stuk van de stad met ook een stuk geschiedenis ook over de slavernij en apartheid. De apartheid tour is qua afstand de korstte en gaat diep in op de geschiedenis en vele feiten van apartheid. Bokaap is de afkorting voor Boven Kaap. De wijk die vooral bekend is om zijn kleurige huizen. De reden van de kleurige huizen blijft giswerk en zijn verschillende verhalen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20191010_163733.jpg
Streetart Nelson Mandela

Natuur en Kaapsstad

Lions head

Mede het stadsgezicht van de stad. Een ongebruikelijke vorm als top. Een geliefde plek om te beklimmen. Vele mensen doe per dag deze klim. Het is een pittige tocht. De top is “slechts” 675 eter. Echter is het flink steil omhoog. Je loopt over rosten en langs diepe afgronden. Hoogtevrees is waarschijnlijk niet handig hier. Ga je voor de zonsondergang op de top? Neem een lamp mee voor de terugweg. Het uitzicht en de zonsondergang zijn prachtig. Neem een Lion bier mee om te drinken op de top. Gewoon omdat het geinig is.

Signal Hill

Een top naast Lions Head. Je kan er zelfs met de auto op rijden. Minder hoog maar toch geeft het al een mooi uitzicht op de stad. Bij volle maan si het hier behoorlijk druk. Vele jongeren komen hier samen. Er wordt helaas soms teveel gedronken en gebruikt. Houdt de sfeer in de gaten op die avond. Tip: Iets onder de opgang naar de ze twee toppen is een restaurant met een fijn terras. Vanaf daar heb je ook een mooi uitzicht. En kan je onderwijl genieten van een drankje en een maaltijd.

Stranden en baaien in Kaapstad

In de stad zijn verschillende mooie baaien en stranden. Elke plek heeft zijn geheel eigen sfeer en prijskaartje. Op eigenlijk alle plekken zijn er genoeg restaurants en bars. Het water is de Atlantische oceaan. De watertemperatuur is koud. 16 tot 18 graden is de maximale temperatuur. In de zomer smelt het ijs op Antarctica waardoor het water in de zomer zelfs op zijn koudst is. Bezoek bijvoorbeeld Houtbay (zeeleeuwen), Sea point of Camps bay. En bekend surfersstrand is Muizenberg. Die van de kleurige strandhuisjes.

Cultuur in Kaapstad

Kasteel de goede hoop

Meer een fort dan een kasteel. Het doet nu en dienst als museum en een deel wordt nog gebruikt door de militaire dienst. Door de Nederlanders gebouwd in de 17de eeuw. Er zijn een folterkamer, meerdere ruimtes met oude meubelen en schilderijen. Een gedeelte met keramiek. Loop rond en zie de 2 zonnewijzers aan de muur. Een voor de ochtend en een voor de middag. Klim de trap op in een van de wachttorens om over en op de muren te lopen. De kanonnen staan er nog.

Company’s gardens

Wat is een stad zonder park. Ooit begonnen als een groentetuin door Nederlands om de schepen te bevoorraden. Nu een groot en mooie park met duiven een eekhoorns (van de Engelsen).De oudste boom in het park komt al uit 1600! Ook nu wordt er nog groente en kruiden verbouwd. Er is ook een speeltuin. Een mooie brede laan met banken ligt net naast het park.

City Bowl

Het “centrum” van kaapstad. Hier is het park. Met prachtige victoriaanse gebouwen sommigen met houten balkons. De art deco gebouwen. Bezoek een van de vele musea. St. George kathedraal de kathedraal van Desmond Tutu.

District six museum

Officieel buiten het centrum. Hier vond men dat een multiculturele woonwijk met 60.000 mensen moest wijken. Zij moesten wijken omdat het een plek was dicht bij het hart van de stad. Men vond dat deze dure plek een wijk voor “blanken” moest worden. Duizenden gezinnen weren losgetrokken en uitgezet naar gebieden vaak 20 kilometer verder. Een samenleving werd uit elkaar gehaald. Hier zie je in de oude kerk een museum over dit trieste project. Het mislukte ook nog eens want niemand wilde er wonen. Een besmette plek. Nu staat een deel van de universiteit er. Veel kantoorpanden. Er wonen een paar studenten. Er ijn nog veel grasplekken. Het is nooit geworden zoals ze voor ogen hadden. Indrukwekkend. En in een korte tijd te bezoeken. Een oude woonkamer. Veel spreuken en heel veel foto’s. Op de grond een oude plattegrond. Mooi tentoongesteld.

Neighbourhoods markets of foodmarkets in Kaapstad

Door de stad zijn er op verschillende dagen heerlijke marktjes. Ze verkopen prachtige, vaak lokale, dingen. Er zijn verschillende eetkraampjes. Vaak is er muziek en of een DJ. Zorg voor een gezonde trek wanneer je er naartoe gaat. Bijvoorbeeld op zaterdag bij Old Biscuit Mill in Woodstock. Inderdaad op het terrein van een oude fabriek. Een fotogenieke omgeving. Of Oranjezicht dichtbij het stadion bij Waterfront. Op zaterdag en zondag. Of op donderdag Earthfair food market bij St. Georges mall. Op verschillende plekken door de stad zijn voortdurend markten. Zij zijn echt al onderdeel van de stad. Je kan er souvenirs kopen, kleding, fruit, bloemen, schilderijen, kleden, riemen etc.

MOCAA of Zeits museum of contemporary African Art

Twee verdiepingen vast collectie. De andere verdiepingen hebben een wisselende collectie. Het gebouw is al de moeite waard. Samen met een hotel is het in een oude graan silo. Je loopt in een oude fabriek waar nog veel dingen van terug te zien zijn. Een bezoek zeker waard. Op vrijdag van 16.00 tot 19.00 uur is de entree slecht rand 100 i.p.v. normaal rand 200.

Hop on Hop of bus

Voor velen de boeman onder toeristen. Er zijn 2 grote routes waarbij je dus de grote omtrek van de stad ziet. Het gemak van geen parkeerplek zoeken. Ik nam de blauwe route en de wijnroute. Goedkoop en handig.

Township

Ik heb zeer getwijfeld of ik heir een bezoek aan wilde brengen. En dan meer om het respect of mogelijk het gebrek eraan dan om de veiligheid. De hop on hop of bus biedt een tour met gids. De gids woont in de wijk en ontvangt voor Afrikaanse begrippen en mooi salaris. Het is een wandeling van 30 minuten. Je krijgt een beeld van de leefomstandigheden van een van de armste mensen. Je krijgt een beeld hoe zij het beste van hun vaak uitzichtloze toekomst te maken.

Zonsondergang in Kaapstad?

kijk je vanaf Lion’s head of op het strand van Camps bay.

Rooftop bar met beste uitzicht op de stad is Silo hotel rooftop bar bij Waterfront.

uitzicht vanaf Constatia

Net buiten Kaapstad

Niet direct in de stad maar op het stuk schiereiland wat toch gezien wordt als een stuk van Kaapstad.

Chapman’s peak drive

De bekendste en meest gefilmde weg van Afrika. Een van de meest fantastische kustwegen van de wereld. De weg heeft ? bochten. De uitzichten op de kliffen en het water zijn spectaculair. Gelukkig zijn er parkeerplaatsen om te stoppen. Ga er lekker picknicken. Vele lokalen doen hier aan sport: hardlopen, wandelen, fietsen.

Boulders Beach

in Simon’s town. Op en rond het strand met zijn grote rosten is een grote kolonie Afrikaanse Pinguïns. Op een wandelroute van houten vlonders kom je behoorlijk dichtbij de pinguïns. Van pasgeborenen tot volwassen dieren. Voor het park betaal je entree. Op het openbare strand kunnen ook pinguins zijn. Echter is het geen garantie en het zullen er niet zeer veel zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20191019_115256.jpg

Kaap de goede hoop

Het meest zuid westelijke punt van Afrika. Een natuur reservaat met spectaculaire  kliffen. In het park kan je verschillende wilde dieren zien. Ik zag alleen een schildpad en 2 struisvogels. Er zijn vele vogels maar ook antilopen en bavianen. Wees voorzichtig met de bavianen ze zijn wild en brutaal. Neem geen eten mee als je hier rondloopt. Op het zuidelijke punt kan je naar een vuurtoren lopen. Of met een kabelbaantje. Het uitzicht is onbeschrijfelijk. Hier is het bord Cape Point. Iets meer westelijk is het strand en de rosten met het bord Cape good hope met de coördinaten. Tip: Neem een trui of jasje mee. Tussen hier en Antarctica is alleen de oceaan. Het waait hier vaak hard en ook zeer koud.

Dagtocht: Chapman’s peak drive, Boulders beach. Kaap de goede hoop zelfs nog met Hout bay zijn in een dagtocht te boeken of zelf te rijden in 1 dag.

Wijngebieden in en rond Kaapstad

Het dichts bij de stad is Constantia. Het wijngoed Costantia is prachtig en ruim. Naast de een tour door de wijnkleder en wijnproeverij kan je hier het oude hoofdhuis nog bezoeken. Een museum met antieke meubelen.

Iets verder van de stad is nog het bekende Franschhoek of Stellenbosch. De laatste heeft een wijntram. Allen ook een bezoek waard als je geen wijn liefhebber bent. De omgeving is prachtig. De wijnvelden op de heuvels. De andere eigen mooie sfeer in de dorpjes. Op deze wijngoederen worden veel erg goede wijnen gemaakt zowel rood als wit. Er zijn vele prijswinnaars bij.

Ik vind Kaapstad een super fijne stad met heel veel mogelijkheden.

De veiligheid wordt vaak betwist. Overdag is het eigenlijk in de hele stad prima te doen. In de avond verschilt het zeer per wijk. Uber heeft een groot netwerk en is goedkoop.

Computer

Hoe en waar regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

2 gedachten over “Kaapstad”

Geef een reactie