Wandeltips voor op reis in het buitenland

plansee tirol

Een geliefde activiteit op vakantie en op reis is wandelen. Ik zal niet beweren dat ik een wandelexpert ben. Toch wil ik een paar tips delen. Veilig op reis. Mijn wandeltips voor op reis in het buitenland.

Wandel in daglicht

Wandelen met daglicht is het veiligste. Kijk c.q. Informeer wanneer het donker wordt. In veel landen of seizoenen duurt het moment van daglicht naar schemer en donker slechts 15 minuten. Vertrek op tijd zodat je genoeg tijd hebt om de route te wandelen. Zorg dat je voor het donker wordt weer bij je auto, fiets of hotel bent.

Op je telefoon zit een zaklamp voor geval je geen zaklamp bij je hebt.

Hoogte

Op grotere hoogte kan het weer anders zijn dan in het dal. De temperatuur is hoger een stuk lager. Toppen van boven 1000 meter kunnen al vroeg of tot laat in een seizoen nog of al bedekt zijn met sneeuw.

In Europa kan het voorkomen dat de eerste sneeuw al in Oktober valt en de laatste sneeuw nog laat in april. Sneeuw in bergen maakt wandelen stukken gevaarlijker.

Schoenen en sokken.

Zorg voor goede schoenen maar ook voor goede sokken. Goed ingelopen schoenen en wandelsokken voorkomen blaren. Ga je bergen op dan zijn hoge wandelschoenen tot boven je enkels prettig. Vooral met het afdalen voorkom je het verzwikken van je enkels. Er zijn verschillende profielen onder schoenen voor verschillende ondergronden.

(Gladde) wandelpaden.

Veelal zijn wandelpaden goed bewegwijzerd. Blijf op de route. In natte seizoenen zijn wandelpaden glad. Vooral de natte bladeren op de grond maken dat het glad is. (Bewegwijzering is in veel landen en regio’s zeer summier of niet aanwezig)

Kleding

Draag laagjes kleding. Zo kan je eenvoudig een kleding stuk aan of uit trekken mocht dat nodig zijn. Vaak draag ik een hemd, T-shirt (sneldrogend materiaal) met korte of middellange mouw, een dun jasje en een fleecejas. Bij voorkeur iets wat wind- en waterdicht is. Het weer kan op vele plekken opeens om slaan.

Rugzak

Een wandelrugzak is prettig. Veelal zijn ze smaller en zitten door ondersteuning iets meer van je rug af. Veelal hebben de rugzakken meerdere vakken. Zo kan je de inhoud overzichtelijk verdelen. Bv een speciaal vak voor je autosleutels. Stop zwaardere dingen onderin je rugzak zodat het gewicht meer op je heupen rust.  

Wat neem je verder mee met wandelen?

 • Een (hervulbare) waterfles met water is een must.
 • Een snack en brood
 • Een stuk fruit.
 • Iets zoets zoals druivensuiker. Het geeft je gelijk energie.
 • Zakdoekjes voor neussnuiten maar ook om op te zitten of je handen schoon te maken.
 • Pet of hoed
 • Wandelkaart of wandelapp
 • Zonnebril (ook in de winter)
 • Zonnebrandcrème
 • Pleisters
 • Mobiel
 • Powerbank om je mobiel op te laden
 • handgel
SportSport

Berghutten

Heerlijk om bij een berghut te rusten en iets te eten en/of drinken. De openingstijden van berghutten verschillen enorm. Sommigen zijn weersafhankelijk geopend. Controleer de openingsdagen en -tijden voor je vertrek.

Liften

Informeer naar de openingstijden van liften. Wanneer gaat de laatste lift omlaag? Veelal zijn de tijden seizoen afhankelijk.

Alleen?

Reis je alleen dan adviseer ik iemand of de receptie in te lichten welke route je gaat lopen. In sommige gebieden is er geen signaal of slecht signaal op je telefoon.

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

ReizenReizen

4 gedachten over “Wandeltips voor op reis in het buitenland”

 1. After study a few of the blog posts in your web site now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will likely be checking back soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think. Arleta Bartholomeo Hubert

Geef een reactie