Tips bij voorbereiding van een lange reis

Er zijn online heel veel tips te vinden over het voorbereiden op een grote reis.
Ik ben jaren lang een bankmeisje geweest en miste toch een paar belangrijke mogelijkheden.

Wat doe je met je huis?

Huur je? Je kan de woning opzeggen of wil jij je woning onderverhuren? Je mag niet altijd je woning onderverhuren:
Koopwoning? Ik heb mijn woning verkocht om echt vrij te zijn van alle materialistisch bezit dus ook geen verantwoordelijkheden, kosten en zorgen om het bezit. Je kan de woning leeg laten of onderverhuren. Informeer bij je hypotheekverstrekker of jij je woning mag verhuren. Een makelaar kan je helpen bij het verhuren. Zij kunnen juridisch ook de juiste contracten opstellen.

Post:

Ik heb geen adres meer in Nederland. Via de gemeente kan je een briefadres aanvragen. Veelal zijn de documenten te vinden op de pagina van je gemeente. Houdt er rekening mee dat de aanvraag tot 8 weken kan duren voor je akkoord krijgt.

Verzekeringen: 

Pas je verzekeringen aan naar je nieuwe status.
Zelf houdt ik een ziektekosten-, aansprakelijkheid- en zorgverzekering aan in Nederland. Ik moet dus binnen 1 jaar 24-uur in Nederland zijn en heb dan weer dekking voor 360 dagen. Er zijn maatschappijen die langere dekking geven maar dan is de premie ik zoveel hoger dat ik besluit om dat geld bij een vliegticket te doen om even weer op bezoek naar Nederland te gaan.

Vaccinaties: Begin op tijd met informeren welke vaccinaties geadviseerd worden. Sommige vaccinaties moet je in drie keer ophalen voor ze volledige werken dit kan dus enige weken in beslag nemen. Ben je aanvullend verzekerd dan dekt je zorgverzekering vaak de (gedeeltelijke) kosten.

Levenstestament:

Ik heb via een notaris een levenstestament laten opmaken.

In een levenstestament kan worden vastgelegd wat in jouw specifieke situatie van belang is. Je kunt je wensen vastleggen ten aanzien van onder meer:

– je financiën, onderneming, woning en andere onroerende zaken;
– het geven van toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen;
– de benoeming van een mentor of een bewindvoerder over je vermogen;
praktische zaken voor na overlijden (begrafenis of crematie).

Mijn Tips:

  1. Geef niet slechts 1 persoon een volmacht.
    De kosten van een levenstestament is een standaard bedrag ongeacht hoeveel mensen je aanwijst. Zelf heb ik drie mensen aangewezen ivm mogelijke ziektes, vakanties of overlijden van betrokkenen en heb ook iemand aangewezen die nu nog minderjarig. Dit met idee iedereen ouder wordt en hoe logisch is het dat iemand van 80 jouw zaken nog behartigd.
  2. Laat je levenstestament gelijk in gaan.
    De notaris zal aangeven dat wenselijk is om te laten ingaan naar vaststellen van een zeikte of situatie. Echter moet de gevolmachtigde dan nog actie ondernemen voor hij/zij zaken voor je kan regelen.

Diploma laten vertalen:

Om uw diploma te gebruiken in het buitenland, laat u het legaliseren. Dit gebeurt met een stempel of sticker. Het ligt aan het soort opleiding waar u dit laat doen. Na legalisatie is uw document klaar voor gebruik.

Dit was binnen paar dagen geregeld. Kosten ongeveer euro 90 per diploma. Ik heb mijn hoogste behaalde diploma vertaalt naar Engels en Spaans omdat ik geen idee heb hoe lang ik weg blijf en waar ik precies kom.

Verhuisberichten doorgeven:

Maak vooraf een lijst welke je kan afvinken. Bv huisarts, tandarts, gemeente, je bank, verzekeringsmaatschappij etc.

Zelf ben ik dol op lijstjes maken en afvinken wat af is dat geeft zo’n heerlijk opgeruimd gevoel. De kans dat je dan iets vergeet is ook kleiner.

Op die manier begin ik met een goed en fijn gevoel aan mijn reis.

Geef een reactie