Voorbereiding of planning reis

vliegtuigvleugel

Er is veel te regelen en doen voor je op reis of vakantie gaat. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Handig dat ervaren reizigers hun ervaring delen. Zie het als een goede checklist.

Veel dingen zijn een kwestie van voorkeur. Het ligt heel erg aan waar jij je het beste bij voelt.

Een vakantie is vaak het snelst en makkelijkste te boeken via een reisorganisatie en/of reisbureau.  

Online is er ook voldoende keuze. Meestal is het vervoer, transfer van en  naar de luchthaven en de accommodatie in een boeking geregeld.

Vaak is zo’n pakket goedkoper dan als jezelf alles regelt. Vooral bij reizen korter dan 2 weken. Tevens zijn er reisorganisaties die “Bouwstenen” aanbieden. Een bouwsteen bestaat dan uit uitgebouwde excursie van 2 tot soms wel meerdere dagen. Inclusief vervoer, overnachtingen, gids en soms zelfs maaltijden. Ga je een reis maken en wil jezelf bepalen wat je gaat zien en doen dan is een reis samenstellen met bouwstenen erg leuk. Net iets meer vrijheid dan bij een georganiseerde route of het nu een groep of individuele rondreis is. 

Voor mijn eigen voorpret en voorbereiding koop ik de capitoolgids. Een leuke gids met mooie foto’s, tips en vaak ook wandelroutes. Gelijk een leuk souvenir voor na de tijd.

Bij verdere en langere reizen kan het interessant worden om zelf op zoek te gaan naar je vluchten en accommodaties. 

Ik zoek mijn vliegtickets vaak via skyscanner. Zij hebben een zoekmachine die de prijzen van heel veel luchtvaartmaatschappijen vergelijkt. 

Als je vertrekt op een dinsdag of woensdag scheelt dat vaak enorm in prijs. Bij langere vluchten is het vaak goedkoper als je een vlucht boekt met een overstap op een luchthaven ipv een rechtstreekse vlucht. Bizar maar waar. Het kan soms de helft van de prijs schelen.  Buiten hoogseizoenen boeken scheelt enorm op de vlucht en je accommodaties en ter plekke vaak nog op excursies ook. 

Mijn vlucht naar Hongkong was op zaterdag euro 1000 en op dinsdag euro 600. Dat is snel besparen.

Bij een lange reis van bijvoorbeeld 2 maanden raad ik je aan om alles vooraf te plannen en boeken

Via booking.com kan je veel hotelkamers tot 24 uur voor aankomst nog gratis annuleren zodat je toch een stuk flexibel bent. Tijdens de reis nog een hotel/hostal en vervoer uitzoeken kost vaak veel tijd wat jammer is.

Bij een reis langer dan 2 maanden raad ik aan om het eerste gedeelte vast te leggen. Zeker niet alles. Het mooiste van een lange reis vind ik dat als je onderweg nog tips hoort je die gewoon mee pakt.

Voor een lange reis gebruik ik de lonelyplanet.

Handig voor tips over hotels maar vooral over wat er te zien en doen is met vervoer planning hoe je van a naar b komt

In de gids staan mooie reisroute voorstellen. Ik gebruik die route vaak als mijn grove route. Haal er dingen uit die mij minder interesseren of al erg vaak heb gezien en voeg andere dingen toe.

De gids in boek vorm hebben vind ik prettig. Leesvoer tijdens reis dagen of als je geen internetverbinding hebt. Je kan aantekeningen maken. Erg prettig. Ivm gewicht geef ik ze op het einde van mijn reis aan iemand. Dit komt natuurlijk ook omdat ik geen huis heb.

Voorpret is erg fijn.

Onderschat niet hoeveel tijd je kwijt bent om tussendoor je reis verder te plannen.

Een feit die ik leerde aan het begin van mijn reis. Vooral als je alleen reist en je dus alles zelf moet uitzoeken en boeken. Het vervoer. Een bed. De vertrektijden. Hoelang wil je ergens blijven. 

Feestdagen. Kijk of er belangrijke feestdagen zijn op je bestemming. Mocht dit het geval zijn dan is het vaak raadzaam om vooraf voor die periode je overnachting en vaak het vervoer al te regelen. Anders loop je de kans dat de mindere of juist de hele dure overnachtingen nog over zijn. Bij het openbaar vervoer in veel landen krijg je bij boeking een stoel toegewezen en op is op. 

Geen of beperkt internet. Ik had in China weinig tot geen toegang tot internetsites. Booking.com deed het wel maar een trein- of vliegticket boeken lukte niet. Gelukkig had ik al het vervoer al vooraf gereserveerd daar ik door een 30 dagen visum toch al een tijdslimiet had. 

Handige reishulp is zijn de gidsen van lonely Planet tevens is met een rugzak reizen praktischer als je met het openbaar vervoer reist. 

Booking.com

Geef een reactie