Wat te verwachten tijdens je reis. Plus tips

Het dubbele van de wens om lang op reis te gaan is dat je aan de ene kant graag wilt weten wat er komen gaat en ook je lekker laten verrassen door het onbekende. Alles compleet uitstippelen zou echter het avontuur uit de reis halen. Ik geef je hier een paar dingen die je kan verwachten.

De kosten van reizen zijn onder te verdelen in 4 categorieën: Vervoer, bed, eten en activiteiten.

De kosten verschillen uiteraard zeer per continent en meestal zelfs nog land. Reizen in een laagseizoen is ook voordeliger dan reizen in een hoogseizoen. Bijkomend voordeel is dat het overal minder druk is.

Activiteiten op wereldreis

Een kostenpost van grote variatie. Echter bepalen de activiteiten een groot deel van je reiservaring. Zorg dus dat je genoeg budget hebt. Ik heb geen dure hobby’s maar heb je iets op je wensenlijst staan. Check de prijs vooraf zodat je niet teleurgesteld wordt bij aankomst. Bijvoorbeeld een helikoptervlucht, ballonvaart, duikbrevet halen.

Ik combineer de dure activiteiten en gratis dingen. Regelmatig had ik dagen dat ik geen geld aan activiteiten uitgaf. Bijvoorbeeld: Zwemmen, wandelen, een reisdag, een dag door een stad of dorp lopen. Allemaal gratis. Of lage kosten zoals een museum. Zij hebben vaak een gratis dag in de week. Een stadswandeling. De natuur is gratis. Zonsopgang en zonsondergang. Koop een snack en iets te drinken en geniet.

Op heel veel plekken op de wereld maakt ik gebruik van Free walking tour. De wandeling is gratis al verwacht de gids wel een fooi aan het eind. Deze prijs bepaal jezelf. Het zijn meestal lokale mensen die gids zijn. Het is een mooie manier om de stad te leren kennen. En een manier om mensen te leren kennen. De gids kan je ook tips geven over restaurants, bars en anders activiteiten. Vaak tips die niet in gidsen staan.

Vervoer tijdens een lange reis

Reizen over land is vaak veel voordeliger dan reizen met een vliegtuig. Reis in een rustig tempo dat is goedkoper. Zelf vind ik reizen over land zeer prettig. Het is goedkoper. Je ziet meer van een land. En vaak heb je meer kans om (lokale) mensen te ontmoeten.

Al vaker heb ik een dagtocht geboekt als combinatie van de dagtocht en vervoer. Een mooie manier om onder weg iets te zien en bezoeken. Vooral als het lastig bereikbaar is. Ik neem al mijn bagage mee. Ergens voor de terugreis begint van de dagtocht stap ik uit met mijn bagage.

Neem een nachtbus of -trein. Zo heb je transport en een bed in 1 bedrag. Ik moet bekennen dat ik zeer slecht slaap in een nachtbus dus het zelden heb gebruikt.

Slapen tijdens een lange reis

De uitgave voor een bed kunnen enorm verschillen. Hoe meer faciliteiten een hostel of hotel biedt hoe hoger de prijs voor een bed.

Ik wissel slaapzalen en een eigen kamer af. Soms voor een goede nachtrust en soms omdat er geen hostel is. Vooraf had ik niet verwacht dat ik prima in een slaapzaal kan slapen. Wel met herriestoppers in hoor. Voordeel is: Je ontmoet meer mensen en je bespaart veel geld. Mijn grootse slaapzaal was met 20 bedden. Hoe groter de slaapzaal hoe meer rekening mensen met elkaar houden.

Indien mogelijk boek ik vaak een bed met ontbijt. Het extra bedrag is voor ontbijt is vaak zeer laag. Meestal is het een klein buffet. Je kan dus makkelijk een tweede glas sap of kop koffie nemen. Het is vaak goedkoper dan los ergens een broodje en koffie kopen.

Omdat ik alleen reis boek ik het liefst een bed in of rond het centrum. Zo kan ik eenvoudig zelf naar een restaurant of attractie lopen. Ga je verder van het centrum weg dan zal je meer geld aan een taxi uitgeven. Dat geld betaal ik dan liever extra bij het bed. Ik voel mij dan vrijer.

Eten op een lange reis?

Op deze uitgave heb je grote invloed. Bespaar tips:

  • lokaal eten is goedkoper dan internationaal eten.
  • Lunch is vaak stukken goedkoper dan diner.
  • Bestel de special van de dag c.q. het dagmenu.
  • hostels hebben soms aanbod dat je mee kan eten met de personeelsmaaltijd.
  • hostels en hotels bieden overnachtende gasten korting in het restaurant

Ik heb eigenlijk nooit gekookt, Teveel gedoe in vaak niet goede keuken, inkopen doen, afwas. En wat doe ik met restjes en kruiden? Ik ben dol op streetfood. Lekker en goedkoop. Veelal is je drankje net zo duur als de maaltijd.

Verdere kosten die doorgaan bij een reis

Tijdens het reizen zul je dus regelmatig nog tickets voor vervoer kopen. Of je arriveert in een land waarbij je het visum bij aankomst kunt kopen. Meestal moet je dit contant en gepast betalen.

Je vaste lasten van thuis lopen door. Bijvoorbeeld je abonnement voor je mobiel, ziektekosten verzekering etc. Zorg dat je genoeg geld op de rekening hebt zodat je het kan blijven betalen.

Ik heb goedkope en dure landen gecombineerd in mijn reizen. Goedkope landen voor mij waren: Guatemala, Mexico, Colombia, Vietnam en Laos. Dure landen voor mij waren: Amerika, Belize, Costa Rica, Hong Kong en Zwitserland.

Landen die bekend staan als goedkoop dan kan je denken aan: Oost-Europa ofwel de Balkan. Montenegro, Slovenië, Albanië, Bulgarije. Maar ook Bolivia, Cambodja, India, Thailand.

Landen die imago hebben van duur zijn: Nieuw Zeeland, Australië, Noorwegen, Zweden, IJsland, Singapore.

Heb jij nog een goede aanvulling?

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bol.com Algemeen

Booking.com

Geef een reactie