7 Tips voor nieuwe reizigers

Iedereen is ooit een keer voor het eerst (alleen) op reis gegaan. Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger dan voor het internet tijdperk. Echter blijft het ook spannend. In dit blog geef ik tips voor nieuwe reizigers. De belangrijkste tips.

Sinds 2018 ben ik veel op reis of werk ik op verschillende plekken. Voor 2018 reisde ik ook al vrij regelmatig. Bij mij lag het aan de bestemming hoe ik de reis plande. Ik ben ook met georganiseerde groepsreizen mee geweest.

Door de verschillende manieren van reizen die ik heb gedaan kan ik een paar tips geven aan nieuwe reizigers. Zo voel jij je mogelijk toch een stukje meer voorbereid.  Uiteraard heb ik meer blogs met meer uitgebreidere tips. Maar dit is de korte basis.

1. Wees niet bang

Makkelijker gezegd dan gevoelt. Wees niet bang. Je hebt al besloten om op reis te gaan. Al begonnen met het voorbereiden. De eerste keuze is gemaakt. Je komt niet per ongeluk in onbewoond gebied waar geen eten en kleding is.

Via je telefoon en internet kan je heel veel informatie vinden. Eenvoudig een hotel of vervoer boeken. Tijdens het reizen zul je veel nieuwe mensen ontmoeten. Medereizigers en ook lokale mensen. Er bestaan heel veel lieve en hulpvaardige mensen.

In de twee jaar dat ik volledig heb gereisd ben ik slechts bestolen van een brood. Een bewijs voor mij dat er meer eerlijke en goede mensen op de wereld zijn dan slechte.

2. Reis niet te snel

Met alle reiservaring die ik nu heb zou ik mijzelf als nieuwe reiziger vooral meegeven. Reis langzaam. Of in ieder geval reis niet te snel. De wereld is niet te bereizen in 12 maanden tijd. Misschien als je in elke land slechts 48 uur bent lukt het nog.

De grote vraag is toch: wat wil jij zien, beleven en ervaren?

Je zult er verstelt van staan hoe vermoeiend reizen op de lange termijn is. Wanneer je langzamer reist zul je nog heel veel nieuwe bestemmingen en activiteiten kunnen doen.

Bijkomend voordeel is dat langzamer reizen goedkoper is. Je hebt minder vervoerskosten. De gemiddelde overnachtingsprijs daalt. Meer kans op meer en betere tips van medereizigers.

3. Plan niet de hele reis

Wanneer je maanden gaat reizen is het haast onmogelijk om elke dag vooruit gepland te hebben. Zelf had ik een grove route bedacht.

Het is echt heel prettig en fijn om onderweg spontaan te besluiten om ergens langer te blijven. Of om die ene leuke plek waar iedereen zo enthousiast over is mee te pakken.

Wanneer je alles vooruit gepland en geboekt hebt ben je meer bezig om te zorgen dat je overal op tijd bent dan het echt te ervaren. Je zult echt een keer vertraging hebben. Een bus die uitvalt of pech onderweg met het openbaar vervoer.

Volg ook niet blindelings de route van reisgidsen of blogs. Ieder persoon heeft zijn eigen interesses. Een ander seizoen heeft weer andere activiteiten.

Je zult op plekken komen die geroemd worden terwijl jij denkt ik heb er weinig mee. Andersom zul je op plekken komen die je positief verrassen. Alles klopt. Het weer, de mensen, de kamer en je wilt er langer blijven.

Gun jezelf die vrijheid

Valt het tegen? Is reizen niet geheel wat je ervan verwacht had dan is een ticket naar huis boeken altijd een mogelijkheid. Het is geen falen. Het is ten allertijden een ervaring.

4. Budget gemaakt?

Tel er minimaal 10 tot 20 procent bovenop.

Je zult onderweg nieuwe activiteiten ontdekken. Er zullen onverwachte kosten voorkomen. Een visum dat duurder is geworden. Een vlucht die gewijzigd wordt. Een geplande dagtocht kan uitgebreid zijn waardoor het duurder is geworden.

5. Alles op een vaste plek

Of het nu je handbagage is of je grote bagage. Wanneer je alles elke keer op dezelfde plek bewaard hoef je minder te zoeken. Kost het je minder tijd om het in te pakken en uit te pakken. Je zult minder kwijtraken.

Kijk voor je een kamer, restaurant, vliegtuig, bus of trein verlaat nog een keer achterom. Voor mij persoonlijk zijn de belangrijkste items. Mijn creditcard, paspoort en telefoon. Check even of je die ook echt bij je hebt.

Geld verdeel je het liefste op verschillende plekken. Op je lichaam en in je bagage. Ik heb in mijn broekzak of in zijvak van mijn rugzak ongeveer genoeg geld voor de reisdag. Zo hoef je niet telkens je hele tas c.q. money belt te openen. Een soort reserve geld heb ik in mijn bh, sok of in een apart vak in mijn tas.

6. Low profile

Waarom zou je dure kleding, sieraden of gadgets bij je hebben? Tegenwoordig is een mobiele telefoon behoorlijk standaard op de hele wereld. Dure sieraden en andere luxeartikelen kunnen je makkelijker een beoogd slachtoffer van een overval maken.

Neem op een dagtocht niet overdreven veel geld mee. Laat de rest van je geld in de safe.

Geld opnemen bij een geldautomaat doe je het veiligste overdag en in redelijk drukke gebieden. Zelf pin ik geld en stop het gelijk nonchalant in mijn broekzak en breng het gelijk naar mijn kamer of safe.

De meeste reizigers worden bestolen door andere reizigers. Bijna elke kamer en hostel bed heeft een eigen locker of safe. Daar kan jij je belangrijkste en meest waardevolle spullen in opbergen. Gebruik het.

7. Doe iets nieuws

Doe en eet eens iets anders. Laat je leiden door wat er op je pad komt.

Smaken verschillen per land en restaurant. Een gerecht dat je in Nederland niet lust kan in het buitenland je favoriete gerecht worden.

Niets is zo leuk om je meer een avonturier te voelen door iets totaal nieuws te gaan doen. Denk dan aan: Surfen, ziplinen, kamperen, met een trein reizen.

Mijn beginners reis fouten op een rijtje:

  • Veel te veel en te zware bagage. Och wat had ik belachelijk veel mee. Je zult toch veel dezelfde kleding aan trekken en overal kan je zeep en shampoo kopen.
  • Ik begon mijn reis in een veel te hoog tempo en dat brak mij later op.
  • Nooit had ik verwacht dat ik in een hostel op een slaapzaal zou slapen. Terwijl het een goedkope manier van slapen is en zeker niet altijd lawaaierige dan een eigen kamer.
ReizenReizen

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Booking.com

Behoefte aan meer of uitgebreidere tips? Mogelijk vindt je deze blogs ook interessant allemaal handig op in een overzicht:

https://www.sabinesmind.nl/category/reistips/

Geef een reactie