Paspoort en visum op reis. Tips en trucs

paspoort

Voor reizen naar het buitenland heb je een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Voor reizen buiten Europa moet je een geldig paspoort hebben. Een paspoort en visum is de basis van een reis.

Voor een reis moet je veel regelen. Check ruim voor vertrek de geldigheidsdatum van je paspoort. Een visum kan ook een vereiste zijn. Ik deel mijn ervaringen en tips.

Praktische paspoort tips

  • Er zijn landen die verplichten dat je paspoort, na je geplande vertrekdatum uit het land, nog 3 en soms zelfs nog 6 maanden geldig moet zijn. Check ruim voor vertrek de geldigheidsdatum van je paspoort.
  • Maak een kleuren kopie van je paspoort. Ik heb er zelfs 3 bij mij. Soms vragen hotels of hostels om je paspoort tijdelijk te houden. Niet alle receptiebalies zijn even veilig of goed af te sluiten. Vaak gaat een hotel akkoord met een kopie van je paspoort.
  • Ik heb alleen mijn paspoort bij mij op een reisdag van A naar B. Mijn originele Op alle andere dagen heb ik een kopie van mijn paspoort bij mij voor identificatie.
  • Er zijn een paar bezienswaardigheden in de wereld waarbij jij je paspoort bij je moet hebben bijvoorbeeld de verboden stad in Beijing en de het VN-kantoor in Geneve. Deze informatie staat online of krijg je zodra jij online of bij een kantoor een ticket boekt. Een receptie van je hotel of hostel weet dit ook.
  • Mijn originele paspoort leg ik in de safe van de hotelkamer. Of in de locker in een hostel. Ik denk dat de kans dat er wordt ingebroken in je locker heel erg klein is.
  • Mocht je reizen in een land waarvan je de taal niet kent, en onverhoopt ben jij je paspoort kwijt of erger nog die is gestolen. Dan praat het makkelijker als je een kopie kunt overhandigen. De meeste informatie die zij nodig hebben zij dan al.

Praktische visum tips

Vooral als je langer gaat reizen en door meerdere landen is het handig dat je nog genoeg plek in je paspoort hebt voor visums. Sommige landen gebruiken een hele pagina. Voor die visa is het handig om een of meerdere (kleuren) pasfoto’s bij je te hebben.

Een visum is een  document om te bewijzen dat je toestemming hebt om het land in te gaan en er te verblijven. Op die manier weet een land wie er wil komen en hoelang zij willen blijven. Het is tevens een manier van inkomsten.

De regels voor een visum kunnen verschillen tussen landen

Controleer zelf welke regels er zijn voor jouw paspoort en het land waar je naartoe wilt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
  • In veel landen kan je aan visum bij aankomst regelen. Ongeacht of je over land, het water of met het vliegtuig komt. Heel soms kan het alleen als je per vliegtuig aan reist of bij grotere grensposten.
  • Een visum ter plekke aanschaffen kan wat tijd kosten. Veelal moet iedereen van jouw vlucht het visum regelen. In de meeste gevallen dien je het visum contant te betalen (bijna overal accepteren ze usd soms ook euro’s) Contant en vaak ook nog gepast te betalen. Hiervoor gebruik ik dus vaak mijn “noodgeld”. Het visum regel je voor de douane. In die ruimte is geen geld- of betaalautomaat aanwezig.
  • Een visum bij aankomst is meestal voor een verblijf van maximaal 30 dagen (soms 60 0f 90 dagen). Is dit voor jou tekort dan kan je via de ambassade vaak vooraf een visum regelen voor een langer verblijf. Ik heb dat vooraf geregeld voor Vietnam. 30 dagen was mij tekort in Vietnam.
  • Besluit je ter plekke dat je liever toch langer wilt blijven dan de 30 dagen dan zijn er mogelijkheden. Soms kan je bij een gemeentehuis of bij een politiebureau een verlening regelen en betalen. Veelal is de regel ook dat als jij het land uitgaat voor 24/48/72 uur je bij terugkomst weer een visum krijgt voor 30 dagen. Dus even een uitstapje maken na een van de buurlanden en weer teugkomen.
  • Voor landen als Amerika, Canada en Australië moet je vooraf een elektrisch visum regelen (ETA/ESTA). Heel eenvoudig online aan te vragen. De terugkoppeling is vaak binnen 24 uur. Ik had binnen 30 minuten een akkoord. Echter is het zo dat mocht je onverhoopt geweigerd worden je geen geld terugkrijgt van je vliegticket. Dus beter toch eerst visum en na akkoord dan pas je vliegticket boeken

Er zijn landen waarbij de regels strenger zijn

Waar je dus ruim voor aankomst je visum moet hebben aangevraagd. Vaak zijn de kosten ook hoger. In mijn geval was een visum voor China regelen en meest langdurige proces. Je moet een vertrekvlucht geboekt hebben. Zij willen je hele reisroute weten en een bevestiging van al je geboekte hotels. Tevens moet je aangeven of je in loondienst, zelfstandige of het saldo van je spaarrekening laten zien. Op je spaarrekening moet minimaal euro 100 staan per dag dat je in China verblijft.

Andere landen waarbij je een visum voor vertrek moet regelen zijn bijvoorbeeld Rusland, Cuba, Myanmar. De regels kunnen erg snel veranderen. Check dus kort voor vertrek nogmaals hoe de regels dan zijn.

Kosten van een visum verschillen van € 10 tot soms wel €200. Zeker dus een kostenpost om rekening mee te houden. Het regelen van een visum vooraf kan tijd kosten. In die periode heb je dus ook even geen paspoort.

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

ReizenReizen

Geef een reactie