Mensen ontmoeten tijdens een reis

Voor veel mensen is het grootste struikelblok dat je tijdens het reizen alleen bent. Je eenzaam gaat voelen. Vooral als je last hebt of krijgt van heimwee kan dat zeer lastig zijn. Ik geef je graag tips hoe je snel en eenvoudig mensen ontmoeten kan tijdens een reis of vakantie.

De meeste van mijn tips zijn logisch. Echter begrijp ik heel goed dat als je er even door zit. Je moe bent of je juist eenzaam voelt of heimwee hebt je het niet meer helder voor ogen hebt.

Mijzelf noem ik een einzelgänger met een grote behoefte aan sociale contacten. Ik kan te goed alleen zijn. Wat niet wegneemt dat ik toch ook contact met mensen wil hebben. Als ik een paar dagen op rij alleen een praatje maak bij het inchecken en de serveerster is het mij ook prima.

Vriendschap op reis

Wil ik dan toch onder de mensen zijn of een contact voor langer dan 3 minuten dan heb ik een paar manieren om de kans op contact en mensen ontmoeten te vergroten.

Wat een omschakeling in denken was voor mij is hoe ik tegen vriendschappen aankijk. Wat is vriendschap?

Nu zeg ik: Tijdens het reizen heb ik veel vrienden gemaakt. Sommige vriendschappen duurden een paar uur tot een paar dagen. Op dat moment is het je beste vriend/vriendin waarmee je een ervaring deelt. Het zit hem in de kwaliteit niet in de kwantiteit. Ondertussen ken ik in over de hele wereld meerdere mensen die ik via whatsapp, facebook maar bovenal via Instagram nog steeds volg en zij mij ook. Zo blijf ik op de hoogte van hun leven en soms wisselen wij nog tips uit.

Mensen ontmoeten als je alleen reist kan heel eenvoudig en snel gaan

Ik begin met een makkelijk en snelle puntenlijst. Daaronder is een uitgebreide omschrijving per punt en aanvullende tips en mijn ervaringen om nieuwe makkelijk.

  • Slaap in een hostel.
  • Boek een bed op een slaapzaal/dorm
  • Hostels of hotel activiteiten
  • Kook in de gezamenlijke keuken
  • Doe mee met een tour
  • Volg een  groepsles of cursus.
  • Social media

Slaap in een Hostel

Hostels zijn de ontmoeting plek voor reizigers en vakantiegangers. Bijna iedereen die in een hostel verblijft wil ook in contact komen met andere mensen. De meeste hostels hebben ontmoetingsruimtes, spelletjes ruimtes, gemeenschappelijke keuken, activiteiten.

Reserveer een bed op een slaapzaal

Echt ik had nooit verwacht dat ik dat zo vaak zou doen. Een bed op een slaapzaal is een super kosten besparing. Als bonus ontmoet je nog eenvoudiger mensen. Bij binnenkomst zeg je eenvoudig gedag. Meestal komt al snel de vraag waar kom jij vandaan?

Een praatje beginnen op een slaapzaal is zo gedaan. Je vraagt waar iemand vandaan komt. Wat heb jij gedaan vandaag? Wat raadt jij mij aan om te doen hier? Heb jij al plannen voor vandaag/morgen?

Heb jijzelf al een planning? Je kan iemand in gesprek zeggen ik wil morgen mee op die dagtocht of naar dat museum of strand. Wil jij mee?

Vraag gewoon of je mee mag. Nee heb je. Ja kan je krijgen.

Activiteiten vanuit hostel of hotel

Vooral hostels maar zeker ook hotels bieden activiteiten aan. De activiteiten variëren van een dagtocht, een wandeling met gids, gezamenlijke maaltijd, spelletjes etc. Bij al die activiteiten doen alleen mensen uit je hostel me. Deze mensen kom je bij het ontbijt weer tegen. Of in de gang of misschien zelfs op je slaapzaal.

Voorbeelden van activiteiten die ik deed.  De Chinese muur vanuit Bejing. Duinentocht vanuit Vietnam. Groepsmaaltijd in China. Wandeltocht naar Lionshead in Kaapstad. Filmavond in China. Beerpong op verschillende lokaties etc. en bij al die activiteiten heb ik gezellige mensen ontmoet.

Koken in de gemeenschappelijk keuken

Zeker ook een manier om mensen te leren kennen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik slechts 2 keer gekookt heb tijdens mijn reis. Ik vind het teveel gedoe met boodschappen doen en spullen meenemen etc. Toch zie ik dat koken in een gezamenlijke keuken een manier is om in gesprek te komen.

Cursus of groepsles

Tijdens het reizen kan je ook deelnemen aan een cursus of groepsles.

Er zijn verschillende dag of meerdaagse cursussen. Bijvoorbeeld leren duiken, surfen, een taalcursus. Maar ook leer- of houtbewerken, Yoga, kookcursus.

Dagtocht of excursie

Tijdens een georganiseerde dagtocht of excursie ontmoet je eenvoudig mensen. Veelal ga je met een boot of bus en zit je vaak al naast iemand. Je deelt dezelfde ervaring. Een gesprekonderwerp heb je dus al. Zo ging ik naar een ondergrondse tempel. Op wijnreis vanuit Kaapstad. Naar de mooiste waterval in Laos. De Chinese muur.

Bijzonder vind ik het nog steeds dat er reizigers zijn die zeggen: ik doe geen toeristische dingen. Alsof het ze te min is of te burgerlijk. De toeristen attractie zijn zo populair omdat ze uniek, bijzonder en spectaculair zijn. Veelal horen zij bij de cultuur van het land.  Bij de geschiedenis van het land.

Social Media

Online zijn er verschillende websites en apps waar jij je kan aanmelden. Meetup, couchsurfing (de foto hier), facebookgroepen. Bij velen worden er borrels georganiseerd en activiteiten. Zeker weten komen hier mensen op af die ook graag nieuwe mensen ontmoeten willen.

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen Booking.com

Geef een reactie