Hoeveel kleding neem je mee op een (lange) reis?

big smile en zonnebril

De eeuwige worsteling voor je op reis gaat. Of het nu voor een korte reis is of voor een wereldreis. Hoeveel neem je mee? Welke kleding neem je mee? Neem ik niet teveel of te weinig mee? Keuzestress over kleding. Hoeveel kleding neem je mee op een (lange) reis?

Voor ik aan mijn lange reis begon had ik belachelijk veel kleding. Een mode-expert of modegevoelig ben ik nooit geweest. Dat maakt het met het reizen een stuk makkelijker. Om voor een (lange) reis kleding te pakken kan een uitdaging zijn. Het lastigste is natuurlijk als je gaat reizen in zowel een koud als ook een warm klimaat.

Ik zal een paar tips geven die het voor jou gemakkelijker maken om je rugzak of koffer te pakken.

Mijn kledingadvies tip voor een lange reis

Kleding voor 8 tot 10 dagen. Neem genoeg kleding mee zodat je 8 tot 10 dagen vooruit kan. Een broek of een rok kan je makkelijk meerdere dagen dragen. T-shirts, blouses, shirts etc. neem je er meer van mee. Dagelijks zal je waarschijnlijk schone bovenkleding dragen.

Sokken en ondergoed raad ik aan om ruimer mee te nemen. Ik had al snel een tekort aan sokken. Bijvoorbeeld voor 12 tot 14 dagen.

Waarom meer sokken en onderbroeken meenemen op reis?

  • Sokken en ondergoed slijten het snelst
  • Ook bij het reizen is er het grote sokken mysterie. Er verdwijnt af en toe 1 sok.
  • Vooral na een lange dag (wandelen) trek je na het douchen vaak schone sokken aan.  

Onderweg kan je de kleding wassen. Echter kost het wassen toch wat tijd. Meestal laat ik mijn kleding wassen door lokale mensen. Het gebeurt vaak goed en je steunt de lokale bevolking door hen ook wat geld te laten verdienen. Vaak heb je de kleding in ongeveer 24 uur weer terug. In sommige hostels kan je een wasmachine gebruiken. Of er zijn wasserettes. Echter hoe je het ook doet het kost toch veel tijd. Daarom is het fijn om genoeg kleding mee te nemen.

Kies een kleur als basis van je reisgaderobe.

Zorg ervoor dat je alle kledingstukken met elkaar kan combineren. Ik ben dol op rood. Dus naast zwart, grijs en wit heb ik ook rode kleding mee. Het makkelijkste is het als je een kleur kiest. En van die kleur neem je dat verschillende tinten. Bijvoorbeeld verschillende tinten groen of blauw.

Draag laagjes bij kou. Als het kouder is draag dan verschillende lagen over elkaar. Een hemd. T-shirt met korte mouw. T-shirt met lange mouw. Een trui. Jas of vest erover. En een wollen sjaal. Winterkleding is vaak dik en zwaar. Mocht je echter alleen naar een kouder klimaat reizen dan is het logisch dat je truien, dikke sokken en misschien zelf thermo ondergoed meeneemt.

Twijfel je tussen 2 kleding stukken. Welke neem je mee? Kies het kledingstuk dat het minste weegt. Echt je zult verbaasd zijn over het grote verschil in gewicht.

Hoe pak jij de kleding het beste?

Rol je kleding op. Op die manier kreukt je kleding veel minder. En je kan makkelijker gaten opvullen zodat je alle ruimte goed benut.

Ik gebruik packingcubes. Super Handig. Overzichtelijk. Minder kans dat je iets vergeet. Ik weet precies in welke kleur ik dat T-shirt heb die ik aan wil. Minder zoeken dus.

Echte favoriete kleding die ik altijd bij heb zijn:

  • Mijn grote wollen sjaal/omslagdoek. Ik gebruik die als sjaal, jas, deken, kussen, rok. Multifunctioneel. In veel bussen is het heel koud dan is het een deken of kussen. In tempels moet je vaak bedekt zijn dus dan wordt het een rok. Doordat die van wol is blijf je eronder redelijk warm. Of je bedekt je tegen de zon. Ik denk dat deze sjaal al ruim 20 jaar heb.
  • Een jurk van Lizzy en Coco (nee is wordt niet gesponsord door hen). Het zijn fantastische reisjurken. Aan twee kanten een totaal verschillende print. Zo heb je eigenlijk 2 jurken mee. Ze zijn stretch wat bij reizen altijd prettig is. Sneldrogend en je mag ze niet strijken.
  • Een hoed. Ik heb al tijden een hoedje. Een soort Panama hoedje. Deze kan ik zelfs oprollen. Het beschermt mij vooral tegen de zon en warmte. Als het nodig is ook tegen kou. Een pet is anders ook handig.

Tijdens het reizen kan je ook nog kleding kopen of vervangen. Mijn regel is wel dat als ik iets nieuws koop er een ander kleding stuk weggaat. Door mijn lengte en postuur is broeken kopen vaak een uitdaging in enkele landen. Lief uitgedrukt noemt men mijn postuur “Queen size”.

Hoeveel schoenen mee voor een lange reis?

Slechts 3 paar. Mijn wandelschoenen, sneakers en outdoor sandalen. De zware wandelschoenen heb ik op reisdagen aan om het gewicht in de bagage te sparen. Mijn sneakers zijn als tegenhanger lichtgewicht. De outdoor sandalen zijn van die super degelijke met bandjes en klittenband. Niet echt mooi echter heel praktisch.

Slechts drie paar schoenen voor mogelijk een jaar reizen? Ja. En het is genoeg. En ik had in het verleden zeker 40 paar schoenen.

Heb jij nog aanvulling of tips?

ReizenReizen

Geef een antwoord