Goed voorbereid op reis. Een geldbudget

money belt for travel

Vooral voor een langere reis wil je veel goed geregeld hebben. Je kan veel regelen. Om een overzicht te houden. Je te helpen met voorbereiden heb ik deze webblog. Je helpen met het voorbereiden van je reis. Gebruik het als een checklist. Goed voorbereid op reis. Een geldbudget maken voor je reis.

De kosten van reizen zijn onder te verdelen in 4 categorieën: Vervoer, bed, eten en activiteiten.

De kosten verschillen uiteraard zeer per continent en vaak zelfs nog land. Reizen in een laagseizoen is ook voordeliger dan reizen in een hoogseizoen. Een bijkomend voordeel van reizen in laagseizoen is dat het overal minder druk is. Houdt er rekening mee dat seizoenen ook verschillen per continent en land.

Geldbudget voor vervoer kosten op reis

Reizen over land is vaak veel voordeliger dan reizen met een vliegtuig. Reis in een rustig tempo dat is goedkoper. Je reist over land, over water of door de lucht.

Mijn goedkoopste ticket was usd 0,50. Een ritje met zo’n kleurrijke “chickenbus” in Guatemala. mijn duurste een huurauto in USA ongeveer usd 1500,- inclusief verzekering en navigatie met wifi verbinding. Ook handig bij een kamer zoeken.

Je kan vooraf alles al boeken. Of in ieder geval al kijken wat een ticket kost. Zelf vind ik reizen over land zeer prettig. Het is goedkoper. En ik zie meer van een land. En vaak heb je meer kans om (lokale) mensen te ontmoeten.

Geldbudget voor de kosten van een bed op reis

De uitgave voor een bed kunnen enorm verschillen. Mijn goedkoopste bed was usd 7 inclusief ontbijt. Dit was in een 4 persoonskamer in Laos. Mijn duurste bed waren in Amerika en Zwitserland ongeveer usd 100 per kamer inclusief ontbijt.

Ik wissel slaapzalen en een eigen kamer af. Ik ben iets ouder en heb al vele jaren een eigen woning gehad. Af en toe als luxe een eigen kamer te boeken is fijn. Soms voor een goede nachtrust en soms omdat er geen hostel is. Vooraf had ik niet verwacht dat ik prima in een slaapzaal zou kunnen slapen. Wel met herriestoppers in hoor. Heel groot voordeel van overnachten in een hostel is dat je veel makkelijker mensen ontmoet. En je bespaart vaak geld omdat een hotel meestal duurder is.

Geldbudget voor de kosten van een eten op reis

Op deze uitgave heb je grote invloed. Mijn goedkoopste maaltijd was ergens op straat (ik houd van streetfood) en koste usd 1 tot 2 dollar. Mijn duurste maaltijd was een buffet in Zimbabwe om de hoek bij de Victoriawatervallen usd 35,- inclusief 1 drankje.

Bespaar tips:

  • lokaal eten is goedkoper dan internationaal eten.
  • Lunch is vaak stukken goedkoper dan diner.
  • Bestel de special van de dag c.q. het dagmenu.
  • Laat eten bezorgen in je hostel.

Ik heb eigenlijk nooit gekookt, Te veel gedoe in een vaak niet goede keuken, inkopen doen, afwas. En wat doe ik met restjes en kruiden?

Geldbudget voor de kosten van activiteiten op reis

Een kostenpost van grote variatie. Ik heb regelmatig dagen gehad dat ik hier geen geld aan uitgaf. Zwemmen, wandelen, een reisdag, een dag door een stad of dorp lopen. Kosten van musea, gidsen in een park, entree van een national of natuurpark, jungle tochten. Maar ook surfen, duiken, ziplinen.

Heb je iets op je wensenlijst staan?

Check de prijs vooraf zodat je niet teleurgesteld wordt bij aankomst. De natuur is gratis. Zonsopgang en zonsondergang, wandelen, zwemmen. Mijn duurste activiteit was een dagtocht naar de Mont Blanc inclusief vervoer, kabelbaan, treinrit en fles water. Euro 130.

Tip: Ik ben fan van Free Walking tours. Ze zijn op vele plekken beschikbaar. Een mooie en gezelliige manier om een stad te leren kennen. De gids kan vaak goede tips geven over activiteiten, eten en bars. De tour is gratis al verwacht de gids wel een fooi.

Een geldbudget maken voor je reis. Verdere kosten.

Tijdens het reizen zul je dus regelmatig nog tickets voor vervoer kopen. Of je arriveert in een land waarbij je het visum bij aankomst kunt kopen. Meestal moet je dit contant en gepast betalen.

Vaste lasten van thuis lopen door. Denk aan de kosten van je ziektekostenverzekering, mobiele telefoon, bankkosten etc. Zorg dat je voldoende geld op de rekening hebt staan zodat deze kosten altijd betaald worden.

Ik heb goedkope en dure landen gecombineerd in mijn reizen. Goedkope landen waren. Guatemala, Mexico, Colombia, Vietnam en Laos. Dure landen; Amerika, Belize, Costa Rica, Hong Kong en Zwitserland.

Landen die ook bekend staan als goedkoop dan kan je denken aan: Oost-Europa ofwel de Balkan. Montenegro, Slovenië, Albanië, Bulgarije. Maar ook Bolivia, Cambodja, India, Thailand.

Landen die imago hebben van ook duur zijn: Nieuw Zeeland, Australië, Noorwegen, Zweden, IJsland, Singapore.

Als je in beeld hebt waar je naartoe wilt reizen. Wanneer je weet wat je wilt doen op reis. Dan weet je ongeveer per land wat je geldbudget moet zijn. Dus kan je alles optellen en dan weet je ongeveer wat je totaal nodig zult hebben voor de reis. Dan heb je een totaal geldbudget voor je reis.

Alles opgeteld? Tel dan minimaal 10 % boven op je reisbudget voor onverwachte uitgaven of tegenvaller.

Dit is een overzicht voor een reisbudget voor kosten tijdens je reis. Lees ook het artikel over de kosten die je al hebt voor vertrek: http://voor vertrek

Waar boek ik wat?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie