Geld opnemen (in het buitenland)

Geld en bankzaken op reis

Hoe fijn is het dat je met een bankpas of een creditcard bijna overal op de wereld geld kan opnemen. Over de hele wereld zijn er heel veel geldautomaten. En de meesten zijn vrijgegeven voor internationaal gebruik. Als oud-bankmedewerkster wil ik een paar tips delen.

Tips voor geldzaken en geldopnemen in het buitenland. Praktische tips.

Geldopnemen in buitenland tips!

  • Noteer de noodnummers van je bank zodat je direct kunt bellen bij inname, verlies of diefstal van je bankpas of creditcard
  • Check bij de bank de betaallimiet  van je bankpas en creditcard bij gebruik in het buitenland. 

  • Activeer je bankpas en creditcard.
  • Stel je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Denk eraan dat je bankpas niet meer automatisch buiten Europa te gebruiken is. Zorg dat je voordat je op vakantie gaat uw bankpas op ‘wereld’ zet in plaats van op ‘Europa’. Dit gaat niet automatisch. 
  • Neem altijd een creditcard én een bankpas mee. Een pas of card is te weinig
  • Onthoudt je pincodes. Noteer de pincode nergens want een ander kan het ook vinden. 
  • Neem geld op bij daglicht en op en bij een openbare plek.
  • Ik stop mijn geld nonchalant in mijn spijkerbroek. Snel en onopvallend. Het lijkt dan dat je geen groot bedrag hebt opgenomen

wat neem je mee voor je bankzaken op reis?

Ik heb een creditcard en 2 debitcards. Het blijft proberen om geld op te nemen. Soms werk een bankpas of een creditcard niet. Dan zijn alle noodzakelijke stickers op de geldautomaat geplakt en werkt het toch niet. In Midden-Amerika werkte de creditcard heel vaak wel bij een opname en de bankpas niet.

Aan een opname zijn kosten gebonden dus ik neem altijd het maximaal toegestane op om de kosten zo laag mogelijk te houden. In veel landen zijn de opnamekosten van een debitcard lager dan van een creditcard. De opnamekosten verschillen vaak per bank nog. En het verschil kan wel oplopen tot het drievoudige aan kosten. Helaas veranderd dit enorm snel en kan ik je geen blijvende goede tip geven. Proberen en navragen je bank en andere reizigers. 

In sommige gebieden zoals in een jungle of op tropische eilanden zijn geen geldautomaten. Informeer vooraf of zoek op internet of er geldautomaten zijn. Niets vervelender dan zonder geld te zitten. 

beste geld tip voor op reis

Ja die bestaat echt en wel. Neem uiterlijk op vrijdag geld op dat toereikend is tot de maandag. In veel landen worden salarissen vrijdag of zaterdag uitbetaald. Veelal rennen de mensen gelijk naar een geldautomaat om hun salaris op te nemen. De geldautomaten zijn dan vaak leeg omdat iedereen geld opneemt. De geldautomaten worden in het weekend niet gevuld. 

Houdt je limiet van de creditcard in de gaten. Soms gaat het heel hard met de uitgaven. Vaak is het eenvoudig om de limiet tijdelijk te laten ophogen van je creditcard.  Of je kan geld storten geld op je creditcard. Zorg dat je vooraf weet hoe je dit kan doen en hoe lang de verwerkingstijd is. Niets zo vervelend om in een noodsituatie zonder wifi tegen dit probleem aan te lopen. 

wat te doen bij geen geld uit geldautomaat op reis

Ik heb in Belize geen geld uit een geldautomaat gekregen. Dat heb ik gelijk gemeld bij de creditcardmaatschappij. De man gaf aan dat zij papieren opsturen, welke met de pen ingevuld en ondertekend dienen te worden, en terug gestuurd. Het terug sturen moet binnen 10 dagen. In mijn geval lukte dat niet. Dan meldt u het later als het u wel lukt. Ik ken de systemen en weet ook dat processen nog wel eens worden aangepast. Uitdrukkelijk gevraagd om in hun systeem mijn melding weg te schrijven zodat ik er later geen problemen mee krijg.

En wat blijkt nu. Mijn melding zou volgens de huidige procedure te laat zijn door mijn vroegtijdige melding wordt het toch in behandeling genomen. Dus altijd gelijk melden.

Super handig en veilig is een moneybelt​. Onder reizigers is er een tweestrijd over een moneybelt. The lovers and the haters. Ik gebruik mijn moneybelt alleen op een reisdag. Als ik onderweg ben van A naar B. Wanneer gewoon in een stad ben dan heb ik alleen het hoognodige bij mij. 

Al draag ik mijn creditcard altijd in mijn BH 😉

Geniet van het reizen. 

Ik heb meer reistips bijvoorbeeld : https://www.sabinesmind.nl/reistips/basis-paklijst-voor-een-reis-20-tips/

Audio & beeld

Geef een reactie