Zuid-Afrika

sabine mensink in cape Agulhas south africa

Waarom ik naar Zuid-Afrika wilde? Vooral Kaapstad trok mij. Misschien komt het omdat ik zelf ben opgegroeid in een kleine plaats. Een kleine plaats met stadsrechten. Het is een fijne plek in een prachtige omgeving. Twente is prachtig.

Echter is de wereld zo groot en zo mooi. Het trekt. De weide wereld trekt. Om te ontdekken. Maar bovenal om te ervaren. Ervaren in kleuren, geuren, smaken en natuurlijk ook de mensen.

Alleen zegt men dat Zuid-Afrika erg onveiligheid. De reden waarom ik er nog niet naartoe ging. Echter de mening over de veiligheid om te reizen in Zuid-Afrika veranderd vast niet. En dan vooral de mening om als vrouw alleen in Zuid-Afrika te reizen. Echter de tijd paste goed. In onze herfst is het in Zuid-Afrika lente. De lente is altijd fijn. Vooral ook met de belofte van de zomer die nog komt.

Ik dacht: niet wachten gewoon gaan. Ter plekke is het vaak anders. Ter plekke is het vaak minder erg. Dus niet wachten maar gaan. Kaapstad trok mij dus sowieso. En natuurlijk als ik er dan toch ben wil ik wel wat meer van het land zien. Meer zien dan alleen de stad. Op locatie kan ik misschien meer regelen en boeken dan vanuit Nederland.

Vanuit het vliegtuig, met mijn stoel bij het raam had ik de meest fantastische eerste blik op de stad. De zon scheen. De lucht was blauw. De oceaan had prachtige kleuren blauw. Ik zag de contouren van de stad. En bovenal zag ik de stad liggen onderaan de Tafelberg. Prachtig.

Het was liefde op het eerste gezicht

Als een blij ei stapte ik het vliegtuig uit. Om de stad op te zuigen. En zelfs na 2 weken Kaapstad is de liefde nog aanwezig. De stad biedt zoveel. Cultuur, markten en verrassend genoeg ook veel natuur.. Alles klopt. Voor mij dan. Ik heb nog niemand gesproken die Kaapstad geen fijne stad vindt. Lokale mensen en toeristen. Iedereen vindt Kaapstad een prettige stad. Iedereen om zijn eigen reden.

Is er dan geen enkel nadeel?

Zeker wel. Voor mij is het grootse nadeel dat de Atlantische oceaan altijd koud is. Echt koud. Maximaal wordt die 18 graden. Vaker slechts 14 of 16 graden. Tja dat had ik niet verwacht. En ik werd continue gewaarschuwd voor zakkenrollers. Een Uber is ongeveer verplicht. Vooral in het donker.

Bij mij ging alles goed.

Wat volgens vele bekenden van mij echt veel meer geluk betreft dan wijsheid. En toch met een selfie stick in Roelandt street een video maken ging echt goed. Al denk ik dat veel mensen te verbaast waren dat ik er een video opnam. Een vrouw alleen met een selfie stick. Of ze waren zo verbaast dat ze spontaan vergaten mij te beroven. Of ze dachten dat het een val was. Hoe dan ook ik heb al mijn spullen nog en de gewenste video.

Voor mij was het geweldig. Kaapstad. Het heeft mijn hoge verwachtingen zelfs overtroffen. Ik heb zoveel leuke en lieve mensen ontmoet. Zoveel verschillende dingen gezien en gedaan. Een reis waarbij ik van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt ging.

En het toeval wilde dat ik in contact kwam met Nicolas. Hij had al een vakantie langs de tuinenroute gepland. Samen met een vriendin van hem. Jij wilt toch ook gaan? Ga met ons mee?

En zo zat ik op een vrijdagmiddag met 4 mensen in een auto

Vier vreemden. Om een week lang de tuinenroute te bezoeken. De tuinenroute is waarschijnlijk de meest bekendste en bezochte route van Zuid-Afrika. Niet geheel zonder reden natuurlijk. Wat hebben wij veel gezien, gedaan, gelachen, genoten en geklets. De week vloog voorbij.

Op de zaterdag dropten zij mij bij mijn overnachting in PE (Port Elizabeth). Toch nog even lunchen samen. Toch nog even naar het strand samen. En dan toch het afscheid. Een nacht weer alleen op een kamer is trouwens best fijn.

Ik begon aan mijn reis met de Bazbus.

Een hop-on-hop-off bus (shuttlebus) van Kaapstad naar Johannesburg of andersom. Okay het ticket is misschien niet echt goedkoop maar het is veilig. Met deze bus kun je de mooiste plekken bezoeken. Je wordt opgepikt bij je hotel/hostel en bij de volgende weer voor de deur afgezet. Veilig. Een nadeel was dat de bus vaak slechts 3 dagen per week reed. Dan ben je toch iets beperkte in je planning.

Ik ging via Port Sint Johns naar Durban naar Noorden Drakensberg tot Johannesburg. Vanuit Joburg maakte ik een safarireis door Botswana en Zimbabwe (daarover in een ander blog meer).

Zuid-Afrika is veel gevarieerde dan ik verwacht had. Wat had ik dan verwacht? Ik had vooral heel veel droge, grote, kale vlaktes verwacht.

Maar ik zag. Een super gevarieerde natuur. De kustlijn is zo mooi. Van immense prachtige zandstranden. Vaak stranden waar bijna niemand is. Of waar je het strand alleen hoeft te delen met koeien.  Tot prachtige hoge rots kliffen. Het water dat met groot geweld zich op de rosten stort.

De vele natuurparken. Sommigen met een paar dieren en anderen met veel dieren. Mijn eerste game drive had ik in Zuid-Afrika. In een echte safari truck. Net als op tv. Zo gaaf om er dan zelf opeens in te zitten. En mijn eerste park bood al veel dieren. Het park was een gebied met veel hoge heuvels. Het was dieren- en een Avonturenpark in een klap.

In bossen heb ik gelopen. Op vlaktes. In botanische tuinen. Ik was met een wetsuit in een canyon. Ik heb bergen beklommen. Gewandeld in steden en ook in townships. Wat een afwisseling. En ik ontmoete zoveel fijne mensen.

Of ik van Zuid-Afrika houd?

Dat heb ik mijzelf vaker afgevraagd. Want met al mijn ervaringen zou je zeggen van wel. Maar het antwoord weet ik niet. Zeker is er grote waardering. Ik ben dol op variatie. Ook in het type mensen. De kleuren en de geuren. Misschien is het dat. Ik mis een geur of geuren in Afrika.

Ach weet je. Soms wil je alles toch in een hokje drukken. Om het te kunnen begrijpen. Om het uit te kunnen leggen. Maar het hoeft niet in een hokje te passen. Het is gewoon helemaal goed zoals het is.

Zuid-Afrika is een prachtig land.

Liefs

Sabine

Geef een reactie