Mijn ervaring in Zimbabwe

safaritruck

Zimbabwe. Een land in Afrika met een zeer twijfelachtige reputatie. Vooral bekend om de president die nog corrupter dan corrupt was. Meer dan dat wist ik niet van Zimbabwe. Mijn ervaring in Zimbabwe.

In Kaapstad leerde ik Christy kennen. Zij had gesolliciteerd op een cruiseschip. In Kaapstad is een tweeweekse veiligheidsopleiding die zij moest doen.

Voor het eerst zag ik Christy bij een wandeltour door BoKaap. En de volgende dag weer bij het ontbijt. Zo kwamen wij aan de klets. In twee weken tijd hebben wij veel avonden samen of met andere gegeten.

Christy woont in Harare. De hoofdstad van Zimbabwe. Zo hoorde ik van de super treurige situatie in haar land. Er is slechts een paar uur energie per dag. Water is al even zeldzaam. Benzine is er vaker niet dan wel te krijgen. Christy zit in een whatsapp groep zodat zij weet waar er mogelijk benzine is. Mogelijk benzine. Want het kan natuurlijk gebeuren dat als je 5 uur op je beurt hebt gewacht dat het op is. In het noorden van Zimbabwe is de situatie stukken erger dan in het zuiden.

Ik wilde sowieso al een of twee landen meer dan Zuid-Afrika bezoeken. Door mijn ontmoeting met Christy wilde ik graag haar land leren kennen. Zelf kijken hoe haar land is. En tegelijk dacht ik dat ik zo een kleine bijdrage kon leveren aan haar land. Door als toerist naar haar land te gaan lever ik toch een kleine bijdrage aan de economie.

De eerste plek waar ik aankwam was Victoriawatervallen. De meest toeristische plek in de weide omgeving. Een erg toeristische locatie met heel veel verschillende dingen om te doen. Vooral actieve dingen zoals bungee jumpen of met leeuwen wandelen.

In Victoriawatervallen is het leven nog behoorlijk goed.Het is er ook duur. De prijzen liggen op Europees niveau. Dichtbij een paar anderen landen kunnen zij eenvoudige spullen importeren. Er is meer geregeld voor het toerisme. De stad is al ontwikkeld en het gaat in snel tempo door. Een totaal andere stad dan andere steden.

Een groot probleem is de valuta. Ik had geen toegang tot geld. Zimbabwe was net begonnen met nieuw geld. En er was niet genoeg gedrukt voor iedereen. De regering wil het liefst van betaling met Amerikaanse dollars af die die kan je ook niet meer krijgen. Apart. Geen geld op kunnen nemen.

Toeristen horen dit vooraf. De tip is dus ook om Amerikaanse dollars mee te nemen voor de hele reis. Echter is wisselgeld ook zelden aanwezig. De kunst is dus om genoeg te kopen en kleine biljetten te hebben zodat er geen wisselgeld nodig is.

Er is vaak geen stroom. Geen stroom betekend geen netwerk voor de betaalautomaat. In een supermarkt was een betaling voor 5 usd opeens een groot probleem. Uit eindelijk bood een agente aan om voor mij te betalen. Super lief. Ik wilde alleen echt niet dat iemand uit Zimbabwe voor mij zou betalen. Gelukkig had ik nog wat Zuid Afrikaans geld. Met dat geld heb ik haar terugbetaald met een stukje fooi als grote dank. Iedereen weer blij.

Echter kan je geen bijdrage lever als toerist als je geen geld kan opnemen. En er geen wisselgeld is. Bij de safari was eten inbegrepen. En water had ik al in redelijke hoeveelheid gekocht. Persoonlijk zat ik dus wel goed.

Liever had ik iets vaker ergens een snack, drankje of zelfs een souvenir gekocht. Iets gekocht zodat een lokaal persoon iets geld zou verdienen. Helaas.

Ik heb een paar dagen ervaren hoe het is om in een land te leven wat bankroet is. Want de trieste waarheid is dat het land bankroet is. De werkloosheid is ongeveer 80 procent. Al zijn er mensen meegerekend die in het buitenland werk. Dus officieel is het percentage iets lager. Maar dan nog absurd hoog. Geen werk is geen belastingbetalers. Etc. De vicieuze cirkel.

De moeite die onze gidsen hadden om aan benzine en boodschappen te komen. Mijn ervaring is niet te vergelijken met mensen die er wonen. Mensen die dag en nacht in die situatie leven. Ik was reisde nog in het betere geregelde deel van Zimbabwe.

En toch beleefde ik stroomuitval. Plekken met een generator die maar even aan was op een dag. Of je komt op een locatie waar ze het water en de generator voor ons als toerist hadden bewaard. Om te zorgen dat wij een goede ervaring hadden in Zimbabwe.

De locatie waar is was waren prima. Schoon en zeer verzorgd. Buitenaf en naast een natuurpark zijn je verwachtingen toch anders. De parken waren goed verzorgd. Veel toeristen komen er echter niet. Vaak ben je een van de weinige toeristen. Schrijnend vond ik wel het zien van de bijna lege winkels. Enkele supermarkten zijn goed gevuld. Echter de kleine lokale man heeft geen geld om in te kopen. Veel schappen zijn leeg. Of op straat hebben ze slechts een paar dingen uitgestald.

Zoals een slechte grap in Afrika is: Veel Afrikanen zijn vegetarisch. Niet omdat zij niet van vlees houden. Het is te duur. En als je al een dier kunt slachten kan je het niet bewaren. Want of je hebt geen koelkast en/of geen stroom.

Zimbabwe ik hoop dat het toch nog een keer beter gaat met je. De mensen verdienen het. Zimbabwe heeft genoeg te beiden als vakantiebestemming.

Liefs

Sabine

ReizenReizen

Geef een reactie