Werken op een cruiseschip

Hoe is het om te werken op een cruiseschip? Sinds juni dit jaar ben ik begonnen aan een heel nieuw avontuur. Werken op een cruiseschip. Het leven en werken op een cruiseschip is een totaal ander leven.

Ik kreeg leuke vragen over het werken en leven aan boord. De vragen beantwoord ik graag in mijn blogs. Je kan je vragen blijven stellen. Hier of via de social media.

Noorwegen

Mijn tweede cruise was de route door Noorwegen. Mijn eerste bezoek aan Noorwegen. Het is een prachtig land. Veel ruige natuur met veel watervallen. Groot voordeel is dat je ook vanaf het dek kan genieten van het Noorse landschap.

Ik had zelfs heel veel geluk dat ik twee keer de kans kreeg om een paar uur aan land te gaan. Een blij ei dus. Later meer over Noorwegen en de andere bestemmingen.

Medische zorg op een cruiseschip

Er is een klein ziekenhuis aan boord. Er werken meerdere artsen en meerdere zusters. De meesten hebben al ruime ervaring als huisarts en zijn breed opgeleid. Er is standaard een Italiaanse arts aan boord. Dat is wettelijk verplicht.

Alles Aida schepen varen onder Italiaanse vlag. De schepen staan geregistreerd in Genua. Net als bij alle andere cruiseschepen is dat gunstiger voor de belasting.

Voor de gasten telt het bezoek aan het ziekenhuis gelijk als een bezoek aan een privékliniek. Gasten betalen de rekening aan boord. Later kunnen zij de rekening indienen bij hun eigen ziektekosten- of reisverzekering. Het ziekenhuis is tevens een soort mini apotheek. De mogelijkheden aan boord zijn gelimiteerd.

Bij ernstig medische noodzaak kan een gast per helikopter aan het vaste land gebracht worden. Aidaprima heeft geen helikopterdek. De helikopter vliegt dus boven het cruiseschip en de patiënt wordt aan boord gehesen. Voor zowel de piloot als de patiënt blijft het spannend. Al vliegend boven een varend schip blijven is pittig.

Onlangs was een helikopter nodig. Het was midden in de nacht. Vele gasten zijn wakker geworden van de enorme herrie die zij buiten hoorden. Gelukkig maakt de patiënt het goed.

Er is geen tandarts aan boord. Ik weet ook niet of die er ooit wel is geweest. Mogelijk zijn er cruiseschepen waar wel een tandarts is.

Zolang je aan boord bent is de medische voorziening voor personeel kosteloos. De medewerkers hebben andere bezoektijden dan de gasten.

Covid maatregelen

De covid maatregelen voor de medewerkers zijn streng. Ik moest al twee weken voor ik begon twee keer per dag mijn temperatuur meten. Al kan ik mij voorstellen dat deze maatregel standaard is en niets met covid te maken heeft.

Ik moest een gezondheidsverklaring invullen. Tevens vragen zij dan naar de omstandigheden in het gehele huishouden. Het personeel heeft altijd een masker op. Alleen tijden het slapen en eten mag deze af.

Er wordt gecontroleerd of het personeel regelmatig zijn handen wast en desinfecteert. De receptie desinfecteren wij meerder keren per dag. Er zijn gebruikte en ongebruikte artikelen etc.

Poe helaas ben ik zelf in aan lange quarantaine geweest. Long covid. Ik voelde mij 2 dagen niet echt lekker. Spierpijn, koud en toch verhoging. Helaas bleven de testen positief. Ik was alleen in een gastencabine. Eerst met alleen een raam. Twee keer per dag mochten aan de frisse lucht op een balkon. Luxe detentie. Na 10 dagen verhuisde ik naar de cabine met balkon. De verlenging is 11 dagen! 21 dagen quarantaine. Saai.

Personeelsafdelingen zijn verdeeld

Het personeelsrestaurant is ingedeeld in zones. Een zone is voor personeel zonder gastencontact. Een zone is voor het ziekenhuispersoneel. En er is een zone voor personeel met gastencontact. Aan elke tafel mag slechts de helft bezet worden en dat ook nog om en om. Er staan stickers met kruizen waar je niet mag zitten. En ja ook daarop wordt streng gecontroleerd.

Bij de start aan boord moest ik 3 gehele dagen in werkquarantaine. Letterlijk werken en weer terug naar je cabine. Om te wennen aan het schip en het werken was dat eigenlijk niet eens zo slecht. Alleen het eten op de cabine is saai. Af en toe kwam mijn directe collega bij mij eten. Wij zijn tegelijk gestart.

Op het schip zijn ook verschillende rookplekken. De rookplekken voor het personeel zijn ook verdeeld over verschillende afdelingen.

Zijn er dan geen coronaverschijnselen aan boord?

Net als in elk dorp of stad zijn er ook hier verschijnselen. Bij elke kleine vermoeden van corona wordt gelijk dubbel getest. Dit gebeurt bij gasten en personeel. Bij een positieve test blijft de geïnfecteerde gast in de cabine. De negatief geteste familieleden gaan naar een schone cabine. Bij het personeel gaat de positief geteste naar een andere cabine en volledig in quarantaine. De medebewoner die negatief getest is moet in werkquarantaine. En deze wordt veelvuldig getest.

Officieel hoor ik de getallen niet. Het management zit er echt bovenop om de matregelen steeds weer aan te passen als de situatie zich verergert.

Masker

Al bijna 2,5 jaar werk ik met een masker op. De laatste paar weken in Beieren mocht ik eindelijk zonder masker. Nu heb ik dus eigenlijk de hele dag met masker op. Het went nooit. Vooral met veel traplopen blijft het lastig. En de huid wordt droog.

Vanaf het zonnedek van het personeel. Met whirlpool en rookruimte. Op dek 16 wens ik je een plezierige dag. Oh ja het dek ik visueel afgesloten voor de gasten zodat het personeel echt vrij is.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen Booking.com

Hoe regel ik mijn reis?

Vliegtickets eenvoudig en snel over https://www.skyscanner.nl/

Een bed eenvoudig en snel over https://www.booking.com

Soms reserveer ik een bed over https://www.airbnb.nl/

Geef een reactie