Wat een heftige tijd

gekleurd glas in lood raam

Ik realiseerde mij al langer dat je het leven niet zolang vooruit kan plannen. Uiteraard kan je plannen maken. Ook voor de langere termijn. Plannen en doelen maken helpen echt om verder te komen. Maar de plannen zullen regelmatig bijgesteld moeten worden.

In 2020 worden veel mensen geconfronteerd met het feit “het leven valt niet te plannen”. Corona gaf en geeft veel verdriet, onzekerheid, stress, angst etc. in vele levens.

Een lieve vriendin van mij begon net aan haar nieuwe baan op een Cruiseschip. Ver is zij niet gekomen. Van Dubai naar Italië. Toen was er corona aan boord. Het schip heeft lange tijd in een haven gelegen. Naar vele weken aan boord kreeg zij een vliegticket naar haar thuisland Zimbabwe. Helaas moest zij daar bijna 2 weken in quarantaine. En dat is in Zimbabwe echt heel erg naar. Een kleine kamer met vieze kapotte matrassen. Vocht en schimmelplekken overal. Een smerig toilet. Al met al overnachten in een walgelijke omgeving. Zij is een taaie.

Mijn gastfamilie in Guatemala gaat het helaas erg slecht. Niemand van het gezin heeft nog een baan. Vader en zoon zijn ontslagen. Moeder zorgde voor de studenten en vrijwilligers die Spaans kwamen studeren. Er komen al maanden geen mensen meer naar Antigua om Spaans te leren. Zij zitten echt met de handen in hun haar. Geen inkomen en wel uitgaven.

Marco uit Zagreb. Een van mijn nieuwe collega’s. Hij werkte vele jaren met heel veel plezier in de horeca. Zijn carrière ging goed. Hij was plaatsvervangend leidinggevende. Door corona komen er geen toeristen meer naar Zagreb. Aan de kust is er nog een beetje toerisme maar geen banen meer. Om toch geld te verdienen voor zijn vrouw en drie kinderen is hij nu in Tirol. Het valt hem erg zwaar om zover weg van zijn gezin te zijn. Hij vertelde mij dat hij het erg had onderschat welke impact het op hem zou hebben om zover weg van zijn gezin te zijn. De toekomst is zo onzeker. Zal hij lang in Tirol moeten werken? Als het langer wordt zal hij dan zijn gezin laten overkomen? Zou zijn vrouw wel willen verhuizen? Zoveel emoties en vragen.

Ik heb tijden mijn reizen veel mensen ontmoet die ook graag en veel reizen. Een paar zijn ergens ter wereld gestrand. In de verschillende landen waren de regels ook weer zeer verschillende. Van echt nergens naartoe kunnen. Tot in het land zelf mag je wel reizen en de hostels zijn nog gewoon open.

Binnenkort krijg ik mijn eerste corona test. Tirol wil hebben dat de medewerkers in de toeristenbranche regelmatig getest worden.

Duimen dat alle testen negatief zijn.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 gedachten over “Wat een heftige tijd”

 1. Hoi sabine
  Sneu wat men mee kan maken dan. Vrienden.
  Hoop voor jouw Sabine dat de test goed zal zijn.
  De wereld is een beetje raar op moment.
  Groetjes oma alie

  1. Dank je Alie.
   Het is triest wat er op dit moment gebeurt in vele levens.
   Dit zijn natuurlijk slechts een paar verhalen van mensen die ik ken.
   In het hotel hebben is er al sinds heropening masker plicht.
   Zover nu bekend is, was en is er niemand ziek.
   Duimen dat het zo blijft.
   Ook voor jullie

Geef een reactie