Waar kom jij vandaan?

grafische wereldkaart

Deze week werd ik getagd in een artikel van het tijdschrift Jan. Super leuk. Het maakt mij altijd zeer nieuwsgierig. En mijn hoofd ging weer met mij aan de haal. Waar kom jij vandaan?

Een jongedame had haar goed betaalde baan aan de Zuid-as opgezegd en alles verkocht. Na een reis woont en werkt zij nu in Valencia. Een veel lager salaris. En ook veel meer rust en geluk in haar leven.  Mijn oud-collega schreef: Ik moest gelijk aan jou denken.

Met grote interesse las ik het artikel. Uiteraard is er een grote herkenbaarheid in wat ik las. Dat is altijd leuk. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik al heel veel mensen ontmoet die een soort gelijk leven als ik leiden.

Ik hoorde laatst nog dat een groot deel van de wereldbevolking niet meer in een hokje past bij de vraag: Waar kom jij vandaan?

De ogenschijnlijk meest eenvoudige vraag voor velen: Waar kom jij vandaan?

De mogelijke antwoorden zijn tegenwoordig een doorvraag. Wat bedoel jij met de vraag: Waar kom jij vandaan?

Waar ben ik geboren?

Waar ben ik opgegroeid?

Waar ging ik naar school?

Waar heb ik een huis?

Waar heb ik tot op heden de meeste jaren doorgebracht?

Welke nationaliteit hebben mijn ouders?

Waar voel ik mij het meest thuis?

Waar woont mijn familie?

Waar wonen mijn vrienden?

In mijn geval. Wellicht omdat ik al 45 was geweest is het nog redelijk overzichtelijk. En zo logisch en ingeburgerd als de vraag is: Waar kom jij vandaan?

Zijn er niet veel interessantere vragen?

Wat heeft jou hier gebracht?

Wat wilde jij worden als kind?

Welke dromen heb jij?

Wat zou jij nog graag willen leren?

Welke vaardigheid zou je graag beheersen?

Welke stad of land zou jij mij aanraden om te bezoeken? En waarom?

Wat was een puur geluksmoment voor je?

Wat was een topdag?

Waar ga jij naartoe?

Noem mij naïef. En je bent niet de eerste die mij zo noemt.

Ik ben geïnteresseerd in de vragen waarbij de ogen van mensen gaan glinsteren. Dat als zij antwoorden dat hun ogen gaan stralen. Dat er een voorzichtige lach op het gezicht komt. Dat de lach groter en groter wordt als zij vertellen.

De positieve energie stijgt. Een lach is besmettelijk. En ik leer er zoveel meer van, dan van de vraag: Waar kom jij vandaan? Ik hoop dat de lach en de positieve energie blijven hangen. Of liever nog dat zij worden doorgegeven.

Wat is jouw droom?

Liefs

Sabine

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een reactie