Vulkaan Pacaya beklimmen

Antigua is omringt door zoveel vulkanen dan ontkom je er niet aan om er een te beklimmen. Ik wilde graag overnachten op een vulkaan en dan blijven er nog maar twee keuzes over. Ik heb gekozen voor de kleine, toch nog over 2500 meter hoge, vulkaan Pacaya. Om 14:00 vertrek vanaf kantoor tot aan begin punt van de beklimming. Een rit van ruim een uur. In totaal zijn wij met 7 toeristen, een gezin uit Canada met een zoontje van 7 jaar, 2 vriendinnen uit Canada van midden 20 en mijn huisgenoot Adelina uit Florida, en 2 gidsen.  

De rugzak is best zwaar. Een slaapzak, een slaapmatje, extra warme kleding. 4 liter water, een gedeelte van de tent, eigen ontbijt en avondeten en aan mij de eer om 1 liter rode wijn mee te nemen!

Vooraf wist ik al dat ik beter ben in afdalen dan in stijgen. Tja het was best zwaar om in basiskamp te komen. De ondergrond is dan weer rosten dan weer zand en altijd oneffen dus continue uitkijken waar je loopt. Normaal gaat de tour pas om 04.00uur ’s nachts naar de top. Echter gaat Antigua weer dicht i.v.m. een pre paas processie. De gids wil dus een uur vroeger terug zijn in de stad. Dus naar het bereiken van basiskamp en het opbouwen van de tenten nog ruim 300 meter naar de top. Door de kleine lava stenen is het twee stappen omhoog en weer 1 terug glijden. Gewoon onwijs door bikkelen en zweten. Ondertussen begint de zonsondergang. Prachtig is die hier. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op de nog actieve krater van Pacaya.

Regelmatig spuugt Pacaya een fontein van lava.

Pacaya spuugt de hele dag door. In het donker kan je het alleen veel beter zien. Geweldig! En wij zijn best dichtbij.

Het eten is een lekkere pasta en rode wijn. Vroeg op je matje want morgen is het weer op tijd opstaan. Bij helder weer om 05.00uur nog stukje klimmen voor mooie zonsopgang. Helaas is het bij mij van slapen niet gekomen op een super dun matje op lava rotjes. Gelukkig spuwt Pacaya de hele nacht door, was de hemel bezaait met sterren en had ik een geweldig uitzicht op de lichten van Guatemala city. Hoe? Ik ben buiten gaan liggen want met vier mensen in een kleine tent was mij te warm en krap. Gewoon overal het beste van maken! Slapen doe ik morgen wel.

De ochtend is helder. Van je matje en met een beetje water klimmen voor een mooie uitzicht. Inderdaad hier is de zonsopgang ook prachtig. Het ontbijt is met wortelbrood en pindakaas. Jammie.

Terug naar het basiskamp om de tenten af te breken en alles in te pakken. Het afdalen gaat stukken beter dan het klimmen. Tot… Er een rots tussen het zand ligt.

Ik zwik mijn enkel en lig als een Tortuga (schilpad) op de grond.

Gelukkig heb ik mijn hoge wandelschoenen aan en valt het mee.

Bij aankomt in Antigua gelijk door het park voor een decadente schoenpoets behandeling. Mijn schoenen zijn normaal licht bruin maar door de beklimming van de vulkaan zijn mijn schoenen grijs. In mijn beste Spaans aangegeven dat hij heel veel eer van zijn werk krijgt. Si, si, si. Hij lacht al zijn tanden bloot.

En dat zijn er erg weinig.

Booking.com

Geef een reactie