Is het wel veilig als vrouw alleen om te reizen?

Veiligheid is zeer belangrijk. Helaas is het waar dat het voor een vrouw alleen vaker onveiliger is dan voor een man alleen. Dit betreft ook seksueel geweld. Echter zijn vrouwen van nature fysiek zwakker en daardoor een “eenvoudige” prooi.

Gelukkig, klop op hout, ben ik tot op heden nog geen slachtoffer geworden van berovingen of zakkenrollers.

Geluk is een grote factor. Net zoals pech hebben dat je net op de verkeerde plek was. Pech hebben dat je als meest eenvoudige slachtoffer gezien werd. Ongetwijfeld een heftige en nare ervaring. Ik wil het zeker niet bagatelliseren. Ik realiseer mij zeker dat het een kwestie van geluk is dat ik er nog van verschoond ben.

Ik ben van nature gelukkig niet angstig aangelegd. Of misschien is het beter om te zeggen dat ik weiger om bang te zijn. Bekend is ook dat de meeste voorvallen zakkenrollen betreft. Het slachtoffer er pas achter komt als het al gebeurd is doordat hij of zij iets mist. Vaak heeft de persoon niets gevoelt. Zo snel en handig gaat het. Balen is het zeker.

Zakkenrollers zijn overal waar mensen zijn. Over de hele wereld.

Ik ken trouwens meer mensen wiens zakken gerold zijn in Nederland dan in het buitenland. En wees eerlijk. Iets vergeten mee te nemen op het terras en als je later terugkomt dat het er dan niet meer ligt is geen zakkenrollen. Iets laten liggen is een taxi en het niet terug krijgen omdat je geen kenteken of taxi nummer weet is geen beroving. Ja er zijn mensen die dat overkomt en zij vertellen serieus dat zij slachtoffer zijn.

Voorheen als ik op een stedentrip ging kreeg ik heel vaak te horen dat ik voorzichtig moest zijn. Mijn reisdoel was namelijk altijd nummer 1 stad van meeste zakkenrollers. Zo toevallig. Altijd nummer 1. Of ik nu naar New York, Rome of Praag ging. De zakkenrollers waren het meest actief op mijn bestemming. Hierdoor ben ik minder na gelijke berichten gaan luisteren. Zo goed bedoeld als ze zijn. Echter hoort angst verspreiden bij het leven lijkt het. Ik vertrouw op mijn gevoel. Nergens loop ik een donkere steeg in waar ik niet hoef te zijn. Ik zorg ervoor dat ik in het schemer of in het donker op plekken ben en loop waar meer mensen zijn.

Booking.com

Iedereen wil veilig zijn. Een basisbehoefte. Ik wil ook graag veilig zijn en lang leven. Met mijn keuze tot bestemmingen houd ik er zeker rekening mee. Ik let meer op de algemene veiligheid dat er geen oorlog is dan andere dingen.

Was er dan geen land waar jij je niet veilig voelde?

Eerlijk? Honduras was een land met veel onveilige plekken en steden. De sfeer op die plekken al grimmig. Als je taxichauffeur al bang is dat voelt echt niet fijn. Als er buiten de gebruikelijke beveiliging voor een hotel, bank of winkel mannen rondlopen met echt supergrote shotguns als beveiliging. Ja toen dacht ik ook dit is geen beste plek. Op doorreis kwam ik 2 keer in dezelfde stad met die nare sfeer. Ik moest kiezen uit 2 slechte plekken. De afstand was te groot om in een keer te overbruggen.

Hoe zorg jij dan dat je veiliger bent? Veilig? Hoe doe ik dat dan?

Ik probeer altijd overdag te reizen. Zeker als ik in een nieuw land kom. Een land waar ik de gebruiken niet ken. De waarde van het geld en de biljetten nog niet ken. Dan kom ik graag bij daglicht aan. Dan proef ik de sfeer al. Kan ik het met eigen ogen zien. De sfeer voelen.

Ik infomeer nagenoeg overal of het veilig is. Waar het onveilig is.  Tot welke tijd het nog redelijk veilig is om buiten te zijn. Daar houd ik mij redelijk aan. Op tijd terug in mijn hotel. Of ik neem een taxi terug. Vaak worden Uber of grab als veiliger aangeven van een reguliere taxi. Al die informatie neem ik mee.

In die onveilig plek in Honduras boekte ik een hotel met ontbijt en restaurant zodat ik niet meer naar buiten hoefde. Beide keren arriveerde ik er bijna 2 uur voordat het donker werd. In het donker is het meer onveilig waar dan ook in de wereld.

Ik boek vooraf altijd een overnachting. Op die manier heb ik een adres om naartoe te gaan. Een adres om een taxichauffeur te geven. Vaak boek ik het voor 2 nachten en bekijk dan ter plekke of ik wil verlengen of naar een andere plek verhuis.

Heb ik nog meer tips naast de bovengenoemde? Zeker.

Draag geen sieraden. Tip nummer 1. Een ander kan niet snel zien of iets wel of niets iets waard is. Ik draag alleen een eenvoudig horloge. Geen ringen, kettingen of armbanden. Wat je niet draagt kunnen ze je niet afnemen. Simpel toch?

Andere tip:

Ik geef toe dat ik mijn lengte en postuur zeker mee heb om niet snel uitgekozen te worden als slachtoffer. Maar alles zit hem in je houding. In je gedrag

Loop zelfverzekerd. Met een houding van ik weet waar ik ben en ik weet waar ik naartoe ga. En ja die houding kan je gewoon ook aannemen als je met je telefoon in de hand de navigatie volgt. Onzekerheid vestigt de aandacht. Het geeft een signaal af dat er iets te halen valt.

Meer tips:

Verdeel je geld. In je portemonnee heb je alleen een bedrag dat normaal is om te besteden op een dag. Dat verschilt uiteraard per land. Maar in een land met een gemiddeld inkomen van euro 100 per maand ga je dus niet met euro 100 rondlopen. Ik verdeel mijn geld ook over mijn broekzakken en in mijn beha. Sokken en of schoenen zijn ook een goede plek. Of in een ander deel van je tas. Of in je brillenkoker. Een money belt is altijd goed. Verdelen zodat het niet in een blik duidelijk is hoeveel geld je op zak hebt.

Zakkenrollen is een organisatie

Veelal werken zakkenrollers is grote georganiseerde groepen. Een loopt rond om te kijken wie er iets op zak heeft. Dat is bij een geldautomaat. Maar ook in die kleine supermarkt waar je water koopt. Of bij de ijscokraam. Of op het terras. De “spotter” seint iemand in. De volgende is de volger en misschien ook de dader. Maar de grijper heeft de buit zelden langer dan een paar seconden in zijn bezit. Want de grijper geeft de buit aan een ander. En die persoon loopt vaak in de tegenovergestelde richting dan jij. Dus mocht je het voelen. En de grijper kunnen identificeren. Zelden heeft de grijper iets op zak. De grijper heeft het al doorgegeven. Is de ontvanger de laatste persoon in de schakel? Nee. Er zit iemand gewoon op het terras of in zijn huis. Die ontvangt alles. Het wordt gewoon doorverkocht. De mensen op straat verdienen een kruimeltje van de winst.

Bovenstaande is mij uitgelegd omdat ik zei dat als er meer mensen op straat zijn is het veiliger. Met deze uitleg wilde hij mij laten weten dat meer mensen op straat ook een bende kan zijn.

Geld pinnen doe als het licht is. Bij een centraal gelegen geldautomaat. Je vraagt en accepteert nooit hulp bij het pinnen. Stop je geld zo snel mogelijk weg. Ik loop vaak alleen met mijn bankpas dus zonder tas naar een geldautomaat. Zodra het geld uit de automaat komt stop ik het in mijn broekzak. Nee ik tel het niet na. Dat duurt veel te lang. En het springt in het oog. Snelle opname en snel weer door. Gelijk weer naar mijn kamer of locker om het te verdelen.

Vragen?

Tips?

Liefs

Sabine

Ik heb nog meer blogs met reiservaringen en tips. Bijvoorbeeld https://www.sabinesmind.nl/reistips/tips-voor-tijdens-je-reis/

Gezondheid

Geef een reactie